Mødedato: 03.12.2003, kl. 15:00

Forslag til lokalplan "Golfbane på Kalvebod Fælled"

Forslag til lokalplan "Golfbane på Kalvebod Fælled"

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. december 2003

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Forslag til lokalplan "Golfbane på Kalvebod Fælled"

 

BTU 567/2003  J.nr. 611:115.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til lokalplan "Golfbane på Kalvebod Fælled" vedtages med henblik på offentliggørelse

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at  vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede på møderne henholdsvis den 3. oktober 2001 og den 30. oktober 2001 redegørelse om igangsætning af lokalplan for golfbane mv. på Kalvebod Fælled ("Golfbane"). Indstillingen redegjorde for en ansøgning fra Poul Sundberg Ejendomsselskab A/S om etablering af en golfbane på arealet mellem Vejlands Allé og Øresundsbanen samt for ønsker om etablering af en gokartbane i international standard og om udvidelse af skydebaneanlægget indenfor det af vej- og baneanlæg afskårne trekantede område ved Københavns Skyttecenter.

Forvaltningerne igangsatte herefter planarbejdet bl.a. med henblik på at muliggøre den ønskede gokartbane. Miljøministeriet ved Skov- og Naturstyrelsen, der repræsenterer fredningsinteresser samt staten som grundejer, kunne imidlertid ikke gå ind for gokartbanen, som man fandt miljømæssig problematisk og uforeneligt med ønskerne om udvidelse af skyttecenteret bl.a. med en jagtrelateret skydebane. Samtidig udtrykte Poul Sundberg betænkelighed ved at etablere en international golfbane med en gokartbane som nabo.

På baggrund af ovenstående sendte Overborgmesteren i maj 2002 et brev til Miljøministeren om problemstillingen med anmodning om ministerens medvirken til, at gokartbanen kan virkeliggøres. I marts 2003 svarede Miljøministeren, at Københavns Kommune og HUR som henholdsvis kommunal og regional planmyndighed må afklare deres holdning til, hvad arealerne kan og bør anvendes til.

Parallelt hermed har der været afholdt møder med HUR, Miljøministeriet ved Landsplanafdelingen, Skov- og Naturstyrelsen og Jægersborg Skovdistrikt samt Københavns Kommune. Endvidere har der været kontakt med Poul Sundberg, der fortsat finder naboskabet til en gokartbane betænkelig, samt med Landsforeningen af Ungdomsklubbernes Gokartklub (LUG).

Med hensyn til gokartbaner er dette et særligt miljøbelastende fritidsanlæg, der skal udpeges såvel region- som kommuneplanmæssigt, ligesom det forudsætter VVM-procedure. I den sammenhæng undersøger såvel HUR som kommunen alternative placeringsmuligheder, og det forventes, at resultatet heraf kan indgå i Regionplan og Kommuneplan 2005.

Poul Sundberg har nu meddelt, at han gerne ser lokalplanen for en international golfbane fremmet uanset, at der ikke er taget endelig stilling til muligheden for en gokartbane ved skyttecenteret.

Forvaltningen vurderer, at etablering af en international golfbane ikke vil være uforenelig med en udvidelse af skyttecenterets aktiviteter således, som det ønskes af Skov- og Naturstyrelsen samt Jægersborg Skovdistrikt uanset den heraf afledte forøgede støjbelastning. Det er derimod mere tvivlsomt og kræver nærmere afklaring, hvorvidt etablering af en gokartbane støjmæssigt vil være forenelig med etablering af en international golfbane med højstatus dvs. med mulighed for afholdelse af de mest betydende internationale turneringer. Det begrænsede areal inden for det af motorveje og Sverigesbanen afskårne trekantede område muliggør ikke etablering af både en gokartbane og et udvidet skyttecenter med de ønskede funktioner.

Etablering af en international golfbane vurderes ikke på det foreliggende grundlag at udelukke en efterfølgende beslutning om udvidelse af skyttecenterfunktionerne eller alternativt etablering af en gokartbane, selv om anlæggene vil indebære en vis forringelse af golfbanens attraktion. Miljømyndighederne stiller i den forbindelse krav om, at genevirkningerne fra såvel et udvidet skyttecenter som en eventuel gokartbane begrænses og fastlægger retningslinier for både anlæggets udformning og drift. Endvidere skal der foretages en VVM screening med en eventuel efterfølgende VVM redegørelse. Der er på nuværende tidspunkt ikke skabt økonomisk grundlag for etablering af gokartbanen.

Under hensyn hertil fremlægges et forslag til lokalplan alene for golfbanen. 

Lokalplanforslaget skal udgøre det planmæssige grundlag for anlæg af en golfbane på den nordøstlige del af Kalvebod Fælled. Golfbanen med tilhørende bebyggelse skal udformes således, at området samtidig kan fungere som et offentligt tilgængeligt rekreativt naturområde, og at områdets naturværdier respekteres. Der skal sikres mulighed for, at golfbanen kan etableres som en 18-hullers bane med internationale mål, kombineret med en 9-hullers bane samt en driving-range. Fastlæggelse af et system af stier skal medvirke til at sikre den offentlige adgang. Ved placering og udformning af den for områdets anvendelse nødvendige bebyggelse og parkering skal der tages særligt hensyn til naturværdierne med placering i områdets kanter. Lokalplanområdet er beliggende i landzone.

Kalvebod Fælled er fredet ved Overfredningsnævnets afgørelse af 14. november 1990 om fredning af Kalvebodkilen. Fredningens formål er at sikre en opretholdelse og muliggøre en forbedring af de biologiske og landskabelige værdier, der er knyttet til området, samt at fastholde og regulere almenhedens ret til færdsel i området og dets anvendelse til fritidsformål i øvrigt. Fredningen muliggør en golfbane i delområde 2, hvor der skal lægges særlig vægt på de rekreative hensyn. I overensstemmelse med fredningsafgørelsen er der udarbejdet en plejeplan for perioden 1999 til 2004. Plejeplanen fastsætter en række retningslinier for projektering, anlæg og drift af golfbanen. Lokalplanen er i overensstemmelse med fredningen og plejeplanen.

Lokalplanen er endvidere i overensstemmelse med Kommuneplan 2001.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede på møderne henholdsvis den 3. oktober 2001 (BTU 395/2001) og den 30. oktober 2001 (ØU 283/2001) redegørelse om igangsætning af forslag til lokalplan for golfbane mv. på Kalvebod Fælled "Golfbane".

 

Indstillingen redegjorde for en ansøgning fra Poul Sundberg Ejendomsselskab A/S (Royal Copenhagen Golf Center) om etablering af en golfbane på arealet mellem Vejlands Allé og Øresundsbanen samt for ønsker om etablering af en gokartbane i international standard og om udvidelse af skydebaneanlægget i det af staten ejede trekantede område ved Københavns Skyttecenter, der er omkranset af Øresundsbanen, Øresundsmotorvejen og Amagermotorvejen med tilhørende voldanlæg. Gokartbanen ønskes af Landsforeningen af Ungdomsklubbernes Gokartklub (LUG), mens ønsket om udvidelse af skydebaneanlægget, herunder med en jagtrelateret skydebane, er fremsat af  Danmarks Jægerforbund o g Dansk Skytteunion over for Skov- og Naturstyrelsen.

 

På baggrund af udvalgenes drøftelser påbegyndte forvaltningerne arbejdet med planforslag for såvel golfbanen som trekantområdet med skyttecenteret bl.a. med henblik på at muliggøre en gokartbane i international standard samtidig med golfbanen.

Skov- og Naturstyrelsen fremsendte ultimo 2001 til HUR et forslag om udvidelse af skyttecenteret, der udnytter hele trekantarealet, bortset fra den østlige del, hvor der foreslås etableret en hundetræningsbane som erstatning for en træningsbane, der skal nedlægges til fordel for golfanlægget.

 

Bl.a. på baggrund heraf samt korrespondance med Miljøministeren, jf. nedenfor, er der herefter afholdt flere møder mellem HUR, Miljøministeriet ved Landsplanafdelingen, Skov- og Naturstyrelsen og Jægersborgs Skovdistrikt samt Københavns Kommune. Her er drøftet problemer ved placering af en gokartbane på Vestamager i form af støjgener, fredningsmæssige begrænsninger samt Skov- og Naturstyrelsen og Jægersborg Skovdistrikt positive holdning over for anlæg af en jagtskydebane, der efter styrelsens opfattelse vil være uforenelig med en gokartbane.

Overborgmesteren har i brev af 31. maj 2002 til Miljøministeren fremlagt problemstillingen og anmodet Miljøministeren om at medvirke til, at gokartbanen kan virkeliggøres. Hertil har Miljøministeren i brev af 26. marts 2003 svaret, at Københavns Kommune og HUR som henholdsvis kommunal og regional planlægningsmyndighed må afklare deres holdning til, hvad arealerne kan og bør anvendes til. Der er således ikke udelukket nogen af de drøftede anvendelser.

 

Formanden for HUR har oplyst, at administrationen er anmodet om tage kontakt til Københavns Kommune med henblik på at få afklaret arealanvendelsen, herunder om kommunen er indstillet på at udarbejde en lokalplan for et stort jagttræningscenter på arealet.

 

Samtidig har der været kontakt med Poul Sundberg, der har udtrykt betænkelighed ved at etablere en international golfbane, hvis der etableres en gokartbane ved skyttecenteret på grund af forventede støjgener.

Poul Sundberg har nu meddelt, at han gerne ser lokalplanen for en international golfbane fremmet uanset, at der ikke er taget endelig stilling til muligheden for en gokartbane ved skyttecenteret.

 

Forvaltningen vurderer, at etablering af en international golfbane ikke vil være uforenelig med en udvidelse af skyttecenterets aktiviteter således, som det ønskes af Skov- og Naturstyrelsen samt Jægersborg Skovdistrikt uanset den heraf afledte forøgede støjbelastning. Det er derimod mere tvivlsomt og kræver nærmere afklaring, hvorvidt etablering af en gokartbane støjmæssigt vil være forenelig med etablering af en international golfbane med højstatus dvs. med mulighed for afholdelse af de mest betydende internationale turneringer. Det begrænsede areal inden for det af motorveje og Sverigesbanen afskårne trekantede område muliggør ikke etablering af både en gokartbane og et udvidet skyttecenter med de ønskede funktioner.

Etablering af en international golfbane vurderes ikke på det foreliggende grundlag at udelukke en efterfølgende beslutning om udvidelse af skyttecenterfunktionerne eller alternativt etablering af en gokartbane, selv om anlæggene vil indebære en vis forringelse af golfbanens attraktion. Miljømyndighederne stiller i den forbindelse krav om, at genevirkningerne fra såvel et udvidet skyttecenter som en eventuel gokartbane begrænses og fastlægger retningslinier for både anlæggets udformning og drift. Endvidere skal der foretages en VVM screening med en eventuel efterfølgende VVM redegørelse. Der er på nuværende tidspunkt ikke skabt økonomisk grundlag for etablering af gokartbanen.

 

På den baggrund har forvaltningen fundet det hensigtsmæssigt at fremme et lokalplanforslag alene for golfbanen, idet spørgsmålet om gokartbanen fortsat er uafklaret. Der pågår en vurdering af mulighederne for en alternativ placering af denne, herunder en udvidelse af den eksisterende gokartbane ved Kraftsværksvej til international standard. Disse overvejelser skal koordineres med HUR, der er ved at udarbejde forslag til retningslinier for placering af støjende fritidsanlæg i regionen.

Bygge- og Teknikudvalget har den 27. august 2003 (BTU 386/2003) godkendt, at der dispenseres fra § 3 i naturbeskyttelsesloven til reduktion af de eksisterende strandenge i forbindelse med etablering af golfbanen, idet der hermed ikke er taget stilling til golfbaneprojektet eller kommende lokalplan.

 

Fredning og plejeplan

Kalvebod Fælled er fredet ved Overfredningsnævnets afgørelse af 14. november 1990 om fredning af Kalvebodkilen.

 

Fredningens formål er at sikre en opretholdelse og muliggøre en forbedring af de biologiske og landskabelige værdier, der er knyttet til området, samt at fastholde og regulere almenhedens ret til færdsel i området og dets anvendelse til fritidsformål i øvrigt. Fredningen muliggør en golfbane i delområde 2 (området mellem Vejlands Allé, Center Boulevard, Øresundsmotorvejen og Amagermotorvejen), hvor der skal lægges særlig vægt på de rekreative hensyn.

 

Plejemyndigheden, der er Skov- og Naturstyrelsen, kan tillade, at der tilvejebringes publikumsfaciliteter, som er nødvendige for områdets rekreative anvendelse. En golfbane må dog kun anlægges på betingelse af, at der sikres mulighed for gående færdsel over golfbanen. Udøvelsen af disse beføjelser forudsætter, at den pågældende foranstaltning er i overensstemmelse med plejeplanen. I overensstemmelse med fredningsafgørelsen er der udarbejdet en plejeplan for perioden 1999 til 2004.

Plejeplanen fastsætter en række retningslinier for projektering, anlæg og drift af golfbanen.

 

Lokalplanen er i overensstemmelse med fredningen og plejeplanen.

 

Kommuneplan 2001

I kommuneplanen er området udlagt til offentlige formål (O1-område) og kan anvendes til parker, herunder forlystelsesparker, legepladser, kirkegårde og andre grønne anlæg, sportsanlæg, kolonihaver samt tilhørende miljømæssige servicefunktioner. Af kommuneplanens hovedstruktur fremgår det, at der på arealet mellem Vejlands Allé og Øresundsforbindelsen kan anlægges en golfbane og andre anlæg til intensive fritidsformål. Det fremgår endvidere, at der i det af vej- og baneanlæg afskårne trekantede areal ved skyttecenteret kan etableres en gokartbane.

Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplan 2001.

 

Forslag til lokalplan

Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af et projekt fra Dansk Golf Design på vegne af Royal Copenhagen Golf Center. Forslaget omfatter det ca. 108 ha store landzoneareal begrænset af  Vejlands Allé, Center Boulevard, Øresundsbanen og Amagermotorvejen.

 

Lokalplanen skal udgøre de t planmæssige grundlag for anlæg af en golfbane på den nordøstlige del af Kalvebod Fælled. Golfbanen med tilhørende bebyggelse skal udformes således, at området samtidig kan fungere som et offentligt tilgængeligt rekreativt naturområde, og at områdets naturværdier respekteres, herunder beskyttede områder med karakteristiske og sjældne planter, skovarealer, diger og afvandingskanaler. Der skal sikres mulighed for, at golfbanen kan etableres som en 18-hullers bane med internationale mål, en 9-hullers bane samt en driving-range. Fastlæggelse af et system af stier skal medvirke til at sikre den offentlige adgang. En sti langs Øresundsforbindelsens baneanlæg indgår i kommunens overordnede cykelrute "Lufthavnsruten". Med placering og udformning af den for områdets anvendelse nødvendige bebyggelse og parkering i områdets kanter tages der særligt hensyn til naturværdierne. I overensstemmelse hermed fastlægges der 3 byggefelter til henholdsvis et klubhus mv., en bygning til green-keeper funktioner, såsom mandskabsrum, værksteder og garage, og en driving-range. Ved terrænbearbejdning samt bevaring og nyplantning af bevoksning skal der tages særligt hensyn til områdets karakter med skov, vådområder og åbne partier. Lokalplanområdet ligger i landzone.

Parkering må kun ske på terræn på en del af den eksisterende parkeringsplads, der forudsættes indskrænket fra ca. 900 til ca. 500 pladser. Der ventes indgået aftale om, at parkeringenspladsen kan benyttes af Bella Center i forbindelse med særlige arrangementer.

 

Miljøvurdering

Der henvises til vedlagte bilag 1, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen", vedrørende områdets påvirkning af miljøet, trafikstøj, forurening af undergrunden og dræning. Miljøkontrollens kommentarer i anledning af lokalplanforslaget er indarbejdet heri.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget en høring af samtlige forvaltninger, Dansk Skytte Union, Københavns Idrætsanlæg og Skov- og Naturstyrelsen med henblik på eventuelle bemærkninger. Endvidere er der bemærkninger fra Bella Center.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen samt Københavns Energi har ingen bemærkninger til etablering af en golfbane.

 

Miljøkontrollens oplysninger om miljøforhold er indarbejdet i bilag 1 i "Baggrund for lokalplanen"

 

Københavns Idrætsanlæg oplyser, at de bygninger, der ønskes flyttet fra området nord for Øresundsbanen i forbindelse med etablering af en golfbane, bedst erstattes  ved opførelse af 2 bygninger. Den ene, der skal erstatte klubhusene, placeres ved parkeringspladsen på Selinevej, og en erstatningskantine foreslås etableret i en tilbygning til skydeanlæggets administrationsbygning. Endvidere findes det ikke hensigtsmæssigt at etablere en offentlig cykelsti via den eksisterende tunnel under banen og herfra til Selinevej, idet det vil reducere sikkerheden på skyttecenteret, specielt i forhold til våbenopmagasinering. Skyttecenteret vil endvidere mangle 50 parkeringspladser ved nedlæggelse af arealet nord for banen.

 

Bemærkninger

Lokalplanforslaget omfatter kun området mellem Vejlands Allé og Øresundsbanen og fastlægger derfor ikke placering af erstatningsbygninger ved skyttecenteret. Den endelige placering af bygninger her vil ske i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen. Med hensyn til cykelruten, finder forvaltningen, at det mest hensigtsmæssige forløb er via tunnelen under banen. Sikring af skyttecenter forudsættes at ske ved hegning mod cykelstien.

 

Skov- og Naturstyrelsen ved Jægersborg Skovdistrikt har i brev af 18. januar 2002 oplyst, at lokalplanen kun bør fastlægge hovedlinierne i anlægget, mens detaljerne udsættes til den egentlige projektering. Med hensyn til området syd for Øresundsbanen oplyses, at styrelsen ikke har medvirket til forslaget om anvendelse af området  til både gokartbane og udvidelse af skydebaneanlægget, og at forslaget alene synes at tilgodese specialinteresser i gokarts og sportsskydning. Styrelsen har udarbejdet en dispositionsskitse, der viser, at de to funktioner ikke kan etableres samtidig inden for området. Styrelsen har anmodet HUR om at vurdere og om fornødent tilvejebringe det nødvendige regionplangrundlag for en udvidelse af skydebaneanlægget med en jagtbane. Styrelsen finder på den baggrund, at lokalplanen udelukkende bør omfatte golfbanen.

 

Dansk Skytte Union har oplyst, at udvidelse af skydebaneanlægget og etablering af en gokartbane ikke tilgodeser behovet for udvikling af et internationalt skydebanecenter, der tager højde for behovet hos jægere og sportsskytter. DSU ønsker at udvikle området til et internationalt skydecenter.  

Bemærkninger

Det foreliggende forslag til lokalplan omfatter kun golfbanen.

 

Bella Center A/S har ved adv. Oluf Engell i brev af 10. april 2002 gjort indvendinger mod golfbaneprojektet for så vidt angår benyttelse af parkeringspladsen, udformning af driving-range og til- og frakørselsforholdene. Med hensyn til parkeringspladsen anføres, at der gøres indgreb i Bella Centers rettigheder, idet pladsen efter aftale med Københavns Kommune er anlagt af Bella Center og benyttes i forbindelse med større arrangementer og af almenheden uden for disse perioder. Golfbaneprojektet reducerer antallet af parkeringspladser fra ca. 900 til 500 pladser. Bella Center har oplyst, at der vil være et fremtidigt behov mellem 14 og 20 dage om året primært i januar, februar og marts, men også enkelte dage i maj, august og oktober. Behovet for benyttelse af parkeringspladsen vil i de fleste tilfælde kunne varsles 1 år i forvejen. Med hensyn til driving-rangen anføres, at den vil skæmme indkørselsforholdene til Bella Center og hele Ørestad. Det foreslås at placere den mod vest, og at den kun opføres i én etage. For så vidt angår til- og frakørselsforholdene anses det for uforsvarligt, at der i projektet kun er én til- og frakørsel. Det vil skabe problemer for trafikken på Center Boulevard.

 

Bemærkninger

Forvaltningen finder, at den meget store forbedring af den kollektive trafik som anlæg af Metro har medført, vil mindske behovet fo r parkeringspladsen i området. Endvidere har Skov- og Naturstyrelsen i brev af 30. juni 2003 meddelt, at der er givet tilsagn om, at der, såfremt golfbanen etableres efter den foreliggende plan, vil der kunne indgås en aftale om at udleje parkeringspladsen til Bella Center op til 20 dage pr. år efter nærmere aftale med golfklubben. Forvaltningen foreslår, at det samtidig aftales, at Bella Centers parkeringsanlæg kan benyttes ved særligt store golfarrangementer, hvorved bemærkes, at de 500 pladser anses for rigelige ved den daglige drift af golfbanen og den rekreative anvendelse. Heller ikke til- og frakørsel vurderes i den forbindelse som problematiske. Med hensyn til driving-rangen, er det forvaltningen vurdering, at placeringen i områdets kant op mod trafikanlæg er væsentlig, idet der hermed tages hensyn til områdets naturværdier. Endvidere er der i lokalplanforslaget medtaget en bestemmelse om en maksimal bygningshøjde på 5 m samt bestemmelse om, at der mellem driving-rangen og Center Boulevard etableres en afskærmende beplantning. Lokalplanen fastlægger ikke et konkret byggeprojekt for en driving-range, men forudsætter, at driving-rangen arkitektonisk og landskabsmæssigt får en høj kvalitet.  

 

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

-         Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.

-         Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet.

-         Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet i form af et orienteringsmøde

-         Offentliggørelse i områdets lokalaviser.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:        Forslag til lokalplan "Golfbane på Kalvebod Fælled"

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A:        Brev af 21. januar 2002 fra Sundhedsforvaltningen

Bilag B:        Brev af 1. februar 2002 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Bilag C:        Brev af 4. februar 2002 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Bilag D:        Brev af 6. februar 2002 fra Københavns Energi

Bilag E:        Brev af 14. februar 2002 fra Miljøkontrollen

Bilag F:        Brev af 1. februar 2002 fra Københavns Idrætsanlæg

Bilag G:        Brev af 18. januar 2002 fra Skov- og Naturstyrelsen

Bilag H:        Brev af 6. februar 2002 fra Dansk Skytte Union

Bilag I:         Brev af 10. april  2002 fra adv. Oluf Engell

 

 

Jens Ole Nielsen


 


Til top