Mødedato: 02.10.2002, kl. 14:00

Jubilæumsbog om Københavns kommunes bygningspræmiering

Jubilæumsbog om Københavns kommunes bygningspræmiering

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. oktober 2002

 

Sager til drøftelse

20. Jubilæumsbog om Københavns kommunes bygningspræmiering

BTU 446/2002 J.nr. 3039.0002/00

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter finansieringen af udgivelsen af en bog om 100 års kommunal bygningspræmiering

RESUME

Næste år er det 100 år siden, at Københavns kommunes kulturfonds første bygningspræmieringer fandt sted. Fra 1903 og frem til i dag er der præmieret godt 500 emner, der foruden nybygninger omfatter bl.a. byfornyelse og bymiljøer såsom torve og pladser. 100 års jubilæet planlægges fejret med udgivelsen af en bog i samarbejde med Arkitektens Forlag om de præmierede bygninger og nogle af de perspektiver, der kan udledes af bedømmelsesvirksomheden gennem de 100 år.

Det er tanken at bogen udgives både på dansk og engelsk og indgår i Copenhagen X-udstillingen. Bogen skal belyse karakteren af de sidste 100 års værdifulde bygninger m.v. samt vise hvordan vurderingen heraf har udviklet sig i perioden.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I marts 1902 vedtog Borgerrepræsentationen (B.F. 1902, s. 2224 - 2232), at man en gang om året skulle præmiere smukt byggeri. Det skete med en begrundelse, der stadig er aktuel: At lovgivning og regler ikke sikrer god arkitektur, men at en præmieringsordning kunne henlede opmærksomheden på de gode eksempler inden for nybyggeriet. Vedtægterne for præmieringen, der foregår i den kommunale kunstfonds regi, er blevet ændret flere gange i løbet af 100 års-perioden. Ændringerne afspejler de stedfundne ændringer i byudviklingen: Fra i starten alene at omfatte nybyggeri, er i dag både restaureringer, byfornyelsesprojekter, nyindretning af lejligheder samt bymiljøer såsom torve og pladser og tillige butiksfacader præmieringsobjekter. Godt 500 emner er blevet præmieret siden den første uddeling i 1903.

De nugældende vedtægter, der stadig bærer navnet, "Bestemmelser om prisbelønninger af gode og smukke bygninger", er fra 1999. Bedømmelseskomiteen består af kulturfondens bestyrelse, stadsarkitekten, stadsbygmesteren, 2 arkitekter udpeget af Danske Arkitekters Landsforbund samt 1 civilingeniør udpeget af Ingeniørforeningen i Danmark.

Jubilæumsbog om 100 års bygningspræmiering

Der er ved to tidligere lejligheder skuet tilbage på den præmierede bestand af bygninger, dels i den i 1950 udgivne "Stadens Kunst. Københavns kommunes kunstfonds virke 1897 – 1947". Dels i "Byens kunst 1947 – 1976", udgivet af Magistratens 1. Afdeling i 1977. I begge tilfælde er tilbageblikket sket ved en – uillustreret – liste over de i perioden præmierede bygninger og deres arkitekter.

Forvaltningen forslår denne gang at fejre de 100 års bygningspræmiering med en bogudgivelse i 2003. Bogen skal rumme en fuldstændig fortegnelse over de præmierede emner ledsaget af fotos. Udover en sådan registrant vil bogen indeholde nogle kapitler, som kommenterer udvalgte bebyggelser i registranten. Disse bebyggelser, der repræsenterer særlige skift i arkitekturopfattelsen, forfattes af tidligere stadsarkitekt Otto Käszner. Bogen indledes af nogle kapitler, som udarbejdes af kunsthistoriker og forfatter Hans Helge Madsen, som ud fra studier i marken samt en gennemgang af kunstfondens og Arkitektforeningens arkiver vil kommentere både de skiftende vedtægter og de skiftende bedømmelsesudvalg, ligesom han vil beskæftige sig med såvel præmierede som ikke-præmierede bygninger set som led i en slags københavnsk arkitekturhistorie for de forløbne 100 år. Hans Helge Madsen belyser herigennem en r& aelig;kke bredere faglige, økonomiske, organisatoriske og politiske indfaldsvinkler til emnet.

Bogen udgives i samarbejde med Arkitektens Forlag og påregnes udgivet i både en dansk og en engelsk udgave.

Finansiering

Bogudgivelsen er anslået til at indebære en samlet udgift på ca. 1,2 mio. kr., hvoraf omkring halvdelen går til forfatterhonorar, oversættelse, fotos og tilrettelæggelse. Ved udgivelse af både en dansk og engelsk udgave vil bogen i en årrække kunne tjene som gavemulighed, ligesom den som nedenfor nævnt kan indgå i relation til Copenhagen X-udstillingen.

Forvaltningen har til hensigt at søge Kultur- og Fritidsforvaltningen om tilskud til bogudgivelsen under hensyntagen til, at kulturfonden, i hvis regi præmieringerne altid er foregået, hører under denne forvaltning.

Den internationale by- og boligudstilling, "Copenhagen X", der indledes i dette efterår, har til formål i løbet af den næste halve snes år at vise gode by- og boligprojekter. Dette sker med henblik på at fremme kvaliteten i den fremtidige byudvikling. Den påtænkte bog om 100 års bygningspræmiering vil ved at omtale og vise de præmierede bygninger dokumentere, hvad Københavns Kommune til forskellige tider igennem denne periode har vurderet som høj arkitektonisk kvalitet. Derved kan bogen blive et interessant og lærerigt supplement til "Copenhagen X".

Under hensyntagen hertil har forvaltningen endvidere til hensigt at søge Økonomiforvaltningen, som sammen med Bygge- og Teknikforvaltningen og Frederiksberg kommune samt Realdaniafonden står bag "Copenhagen X", om tilskud til bogudgivelsen og udstilling af udvalgte eksempler på præmieringer i perioden.

Herudover agter forvaltningen at søge tilskud fra private fonde.

 

Jens Jacobsen

 

Til top