Mødedato: 02.06.2004, kl. 14:00

Fjernbusterminal på Polititorvet

Fjernbusterminal på Polititorvet

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. juni 2004

 

 

Sager til beslutning

 

21.      Fjernbusterminal på Polititorvet

 

BTU 324/2004  J.nr. 2132.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  Polititorvet omlægges til en midlertidig fjernbusterminal som beskrevet i nærværende indstilling

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der frigøres 2.5 mio. kr. fra udvalgets frie midler, således at busterminalen kan etableres hurtigst muligt

 

Der tages forbehold for en endelig statslig godkendelse som følge af regeringens indførelse af en godkendelsesordning af nye kommunale bygge- og anlægsarbejder.

 

 

RESUME

På mødet den 19. juni 2002 besluttede Bygge- og Teknikudvalget, at der skal etableres en midlertidig fjernbusterminal på Polititorvet mellem Mitchellsgade og Bernstorffsgade (BTU 314/2002).

Beslutningen kom efter mange års problemer med fjernbusholdepladserne i Bernstorffsgade ved Hovedbanegården, hvor der ikke er tilstrækkelig plads i forhold til efterspørgslen. Busvognmændene har gentagne gange gjort forvaltningen opmærksom på, at der mangler holdepladser for fjernbusser i nærheden af Københavns Hovedbanegård.

Politiet nedlagde efter beslutningen veto, hvorefter Københavns Kommune ankede sagen til Justitsministeriet. Derfra gik sagen videre til Trafikministeriet, der underkendte Københavns Politi ultimo 2003.

Nærværende indstilling beskriver forslaget til, hvordan Polititorvet omlægges til midlertidig fjernbusterminal.

Forslaget er at omlægge det eksisterende parkeringsareal på Polititorvet til holdeplads for 6 fjernbusser. Der skal etableres en ny belægning, der kan bære den tunge buskørsel og etableres en ny indkørsel fra Bernstorffsgade. Den eksisterende indkørsel skal derefter fungere som udkørsel for, at busserne på en enkel måde kan manøvrere i terminalen.

De eksisterende træplantninger bevares, så vidt det er muligt. På langsiden ud mod Hambrosgade placeres en række læskærme. Ved ind- og udgang opsættes bomme med "bizz-system".

Forslaget til indretning er udarbejdet i samarbejde med busvogmænd fra flere af de berørte selskaber.

Forslaget til omlægningen af polititorvet til fjernbusterminal er beregnet til at koste 2,5 mio. kr. På mødet den 22. august 2002 besluttede Borgerrepræsentationen (BR 418/02) at give en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. (konto 2.22.3 vejanlæg) til projektet. Midlerne til projektet foreslås tilvejebragt via Bygge- og Teknikudvalgets frie midler.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 30.maj 2001 drøftede Bygge- og Teknikudvalget den eksisterende fjernbusholdepladserne i Bernstorffsgade (BTU 257/2001), da det har vist sig, at den store efterspørgsel på holdepladserne har medført store trafikale problemer i området. Bygge- og Teknikudvalget besluttede efterfølgende, at holdepladsen kun måtte bruges af busserne fra Bornholm og Ålborg, mens de øvrige busser blev henvist til Sjælør Station.

Forvaltningen lavede efterfølgende rammeaftaler med vognmændene i forsøget på at systematisere brugen af holdepladserne, men måtte erkende, at busvognmændene ikke overholdt aftalerne og problemet derved ikke var løst.

Forvaltningen bad i den forbindelse politiet om en skærpet indsats på terminalen i januar og marts 2002.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede derefter sagen igen på mødet den 24. april 2002 (BTU 162/2002), hvorefter forvaltningen blev anmodet om at finde en midlertidig terminal for fjernbusser indtil der kunne etableres en mere permanent løsning i Ørestad.

Den 29. maj 2002 afholdt forvaltningen et møde med busvognmændene, hvor der blev orienteret om planerne og indhentet ønsker og kommentarer fra busvognmændene.

Som resultat af forhandlingerne blev det besluttet på Bygge- og Teknikudvalgets møde den 19. juni 2002 (BTU 314/2002), at der skal etableres en midlertidig fjernbusterminal på Polititorvet ved Bernstorffsgade. Efter etableringen af den midlertidige terminal skal den eksisterende terminal ved Hovedbanegården nedlægges.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Eksisterende forhold

Polititorvet er beliggende syd for Rigspolitiets hovedbygning mellem Bernstorffsgade og Mitchellsgade og afgrænses mod syd af Hambrosgade. Torvet er udlagt til parkeringsplads og primært belagt med asfalt. Selve parkeringsarealet er afgrænset af et græsbælte med træplantninger og har ind- og udkørsel fra Mitchellsgade (se bilag 1-2).

Forslag til fjernbusterminal

Forslaget er at etablere en ny belægning, velegnet til busser, på parkeringsarealet og så vidt muligt at bevare træplantningerne. Parkeringsfelterne for de enkelte busser markeres (opmales) i belægningen, da der af hensyn til bussernes venderadier ikke er plads til heller med kantsten. Det lille græsfelt med to træer foran Rigspolitiets indgang skal fjernes for at gøre plads til busserne, de øvrige græsarealer med træer bevares. Der etableres en ny indkørsel fra Bernstorffsgade, således at den eksisterende indkørsel fremover bliver udkørsel. Derudover etableres en række læskærme langs Hambrosgade. Ved både ind- og udkørsel etableres bomme med "bizz-system" (se bilag 3). Forslaget er udarbejdet i samarbejde med busvognmændene. Forvaltningen vil i samarbejde med busvognmændene udarbejde et sæt retningslinier for terminalens anvendelse, herunder fordeling af holdepladser mellem ruterne. Disse retningslinier vil blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget inde terminalen tages i brug.

 

Tvister i sagen

Efter Bygge- og Teknikudvalgets beslutning på mødet den 19. juni 2002 (BTU 314/2002), om at der skal etableres en midlertidig fjernbusterminal på Polititorvet, nedlagde politiet veto efter færdselslovens § 92, da man fandt at en terminal her ville medføre for store trafiksikkerhedsmæssige problemer.

Københavns Kommune ankede sagen til Justitsministeriet, som efter 8 måneders sagsbehandlingstid fandt, at sagen skal afgøres efter færdselslovens § 100 og at anken således skal behandles af Trafikministeriet.

I foråret 2003 slog forvaltningen fast overfor Trafikministeriet, at det fortsat er øns ket at etablere den midlertidige terminal og at der ikke kan sættes nogen konkret tidshorisont på anvendelsen.

Ultimo 2003 underkendte Trafikministeriet Københavns Politi.

 

Økonomi

Omlægningen af parkeringspladsen på Polititorvet til en midlertidig fjernbusterminal er beregnet til at koste 2,5 mio. kr. som fordeler sig på følgende hovedposter:

 

Belægningsarbejder:                                                         1.450.000,-

Inventar (læskærme og bomsystem)                                    500.000,-

I alt                                                                                 1.950.000,-

 

Uforudseelige (15%)                                                      275.000,-

Projektering (15%)                                                         275.000,-

I alt                                                                                    550.000,-

 

I alt:                                                                               2.500.000, -

Forslaget til omlægningen af polititorvet til fjernbusterminal er beregnet til at koste 2,5 mio. kr. På mødet den 22. august 2002 besluttede Borgerrepræsentationen (BR 418/02) at give en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. (konto 2.22.3 vejanlæg) til projektet.

Midlerne til projektet foreslås tilvejebragt via Bygge- og Teknikudvalgets  frie midler.

Der tages forbehold for en endelig statslig godkendelse som følge af regeringens indførelse af en godkendelsesordning af nye kommunale bygge- og anlægsarbejder.

 

 

Miljøvurdering

Støj

Det må forventes, at området vil tilføres støj- og lugtgener fra busser, som holder i tomgang. Forvaltningen vil sammen med miljømyndighederne påse, at tomgangskørsel overholder gældende regler og i øvrigt minimeres.

Materialer

Bærelaget påregnes udskiftet, da det ikke forventes at kunne bære tung bustrafik. I det omfang materialerne kan genbruges, vil det blive gjort. Overfladebelægningen sikres at kunne klare oliespild fra busserne, dvs. såfremt der bruges asfalt, skal denne have et specielt slidlag.

Jord og asfalt, der skal flyttes/bortskaffes i forbindelse med anlæggelsen, vil ske i samarbejde med Miljøkontrollen i projekteringsfasen.

 

Høring

Forvaltningen vil foretage en nabohøring af forslaget inden etableringen.

 

Andre konsekvenser

Der findes i dag 52 parkeringspladser på området. Nedlæggelsen af disse vil medføre en lavere indtægt for Parkering København på 1 mio.kr. Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 22. august 2002 (BR 418/02) at den ændrede indtægt indarbejdes i forslaget om ny håndtering af parkeringsordningen, jf. Økonomiudvalgets beslutning i sagerne i Økonomiudvalget 124/2002, 143/2002 og 158/2002.

I forbindelse med etableringen af den nye indkørsel fra Bernstorffsgade skal der flyttes et busstoppested i Bernstorffsgade. HUR er indforstået med dette. Den nye placering vil findes i et samarbejde mellem forvaltningen og HUR i detailprojekteringen.

Det må forventes, at projektet vil være medvirkende til at øge færdslen foran Rigspolitichefens hovedkontor. I den forbindelse har Rigspolitichefen over for forvaltningen udtrykt bekymring for den fremtidige sikkerhed. I dag kan Rigspolitiet afspærre området, såfremt det er nødvendigt i forbindelse med f.eks. topmøder.

Trafikministeriet meddelte forvaltningen i marts 2004, at Rigspolitiet ønsker at blive inddraget i beslutningen og at behandlingen af sagen af hensyn til sikkerhedsspørgsmålet.

 

BILAG VED LAGT

1: Tegning af eksisterende forhold

2: Foto af eksisterende forhold

3: Skitseforslag til ny busterminal                                                            

 

 

Ole Bach


 


Til top