Mødedato: 02.05.2001, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Valby Langgade, Søndre Fasanvej, Brøndkærvej og Bykildevej

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Valby Langgade, Søndre Fasanvej, Brøndkærvej og Bykildevej

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. maj 2001

 

 

Sager til beslutning

 

2. Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Valby Langgade, Søndre Fasanvej, Brøndkærvej og Bykildevej

 

BTU 198/2001 J.nr. 451:182.0001/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i Borgerrepræsentationens møde den 8. februar 2001 vedtagne forslag til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt i karreen, begrænset af Valby Langgade 32-38, Søndre Fasanvej 93-99, Brøndkærvej 2, 8-12 og Bykildevej 1-5 - efter fremlæggelse for offentligheden i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser - nu vedtages endeligt

 

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre karreens friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at udgøre 4.100.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %.

Forslaget har været ude i høring, og der er modtaget 7 indsigelser, ændringsforslag og lignende til forslaget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog i mødet den 8. februar 2001 (Sag nr. 39/01) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

 

Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 14. februar 2001 – 11. april 2001 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere samt bydelsrådet. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Biblioteket, Annexstræde 2.

 

Indsigelser

I offentlighedsperioden er der modtaget de i kopi vedlagte 7 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger.

 

1. E-mail af 16. februar og 2 breve af 19. marts 2001 fra Hanne Damsholt (formand for Andelsboligforeningen Søndre Fasanvej 93 / Brøndkærvej 2)

Andelsboligforeningen har nogle forudsætninger for deres tilslutning samt ændringsforslag og bemærkninger til forslaget.

Det er en forudsætning, at kørende trafik og parkering i gårdanlægget ikke tillades, idet det vil være forbundet med livsfare for legende børn og en kraftig forringelse for børn og øvrige beboere i ejendommen i forhold til i dag.

Det også en forudsætning, at ejendommens skur bevares i sin fulde bredde og med samme funktionalitet. Inden gårdanlægget projekteres, skal der foretages analyser af jordbunden, således at det sikres, at der ikke bliver problemer med jordbundsforholdene. Herudover skal adgangene mellem vej og gårdanlæg aflåses.

Foreningen ønsker ejendommens port og dørkonstruktion - mellem vej og gård - bevaret samt muren for enden af ejendommens gavl indskrænket eller udeladt, således at der ved gavlen er en mindst 3 meter bred adgang til bagsiden af huset. Som begrundelse anføres, at det er en forudsætning for, at de kan vedligeholde deres tagrender fra lift via gårdsiden.

Bredden på port og dørkonstruktion - mellem vej og gård - på naboejendommen Brøndkærvej 8-10 ønskes også bevaret, idet det er hensigtsmæssigt, hvis der placeres containere for stort affald på denne plads.

Foreningen foreslår at udelade træet ved krydset mellem stierne midt i gården, idet de gerne vil have et samlet græsareal med mulighed for opsætning af små mobile mål til brug for mindre børns boldspil.

Det foreslås også, at der ikke etableres en ren naturlegeplads, men at legearealet får et højere kvalitetsniveau. Legearealet ønskes suppleret med legehus, klatrestativ med reglementeret faldunderlag mv. Foreningen bidrager gerne økonomisk hertil.

Herudover spørger foreningen, om det er muligt at fordele driftsudgifter og øve indflydelse i gårdlavet efter antal lejligheder i stedet for - som angivet i forslaget - efter bruttoetageareal, samt om ejerne senere selv kan ændre på fordelingsprincipperne.

Andelsboligforeningen stiller endvidere krav om erstatning for nedrivning af 3 garager mv.

 

Bemærkning

Som det fremgår af forslaget, er kørsel med biler og parkering i fællesgårdanlægget ikke tilladt.

Det nævnte skur bevares i sin fulde bredde og anvendes til en del af fællesgårdanlæggets dagrenovation og cykelparkering. Skurets placering medfører, at det i praksis formentlig alene vil blive brugt af foreningens beboere.

Der foretages jordbundsanalyser i forbindelse med gårdanlæggets etablering, ligesom anlægget vil blive aflåst mod vej. Hvis gårdlavet ønsker det, kan bestemmelser om, at disse adgangsveje skal holdes aflåst, medtages i gårdlavets vedtægter.

Foreningens port og dørkonstruktion bevares, og der etableres den ønskede bredde på 3 meter for enden af ejendommens gavl. Port og dørkonstruktion på naboejendommen bibeholdes ligeledes.

Forvaltningen er indstillet på at udelade – eller flytte – det nævnte træ. Spørgsmålet vil blive taget op med ejer- og beboerrepræsentanter i forbindelse med gårdanlæggets projektering. På samme tidspunkt – og med samme kreds – vil forvaltningen ligeledes tage spørgsmålet op omkring legearealets detaljerede udformning.

Ifølge byfornyelsesloven kan byfonyelsesbeslutningen omfatte sikring af vedligeholdelse og drift af fællesgårdanlægget. I By- og Boligministeriets vejledning om kvalitetsnormer og friarealforbedringer anføres, at det bør angives, hvorledes udgifterne til vedligeholdelse og drift skal fordeles på de enkelte ejendomme.

Udgifter er ifølge forslaget – på sædvanlig måde – fordelt i forhold til ejendommenes bruttoetageareal. Forvaltningen finder ikke, at forholdene i denne karré adskiller sig fra forholdene i andre fælles gårdanlæg, således at der er grund til at fravige dette princip.

Som det fremgår af forslaget, vil forvaltningen – efter forslagets vedtagelse – forhandle med ejerne om afståelsesvilkårene i forbindelse med nedrivning af garager mv.

 

2. Brev af 17. marts 2001 fra Lone Frette og Kaare Johnsen (beboere i Andelsboligforeningen Søndre Fasanvej 93 / Brøndkærvej 2)

Lone Frette og Kaare Johnsen – der glæder sig til det kommende fælles gårdanlæg – gør indsigelse imod anlæg af et lille vandløb og vandbassin, da det vil være livsfarligt for små børn. Der henvises også til, at det er i direkte modstrid med Sundhedsstyrelsens anbefalinger i en udgivet pjece.

 

Bemærkning

Forslaget er udformet i nært samarbejde med ejere og beboerrepræsentanter i karreen. Dybden i det lille vandløb og vandbassin – der svarer til en større vandpyt – vil maximalt kunne udgøre 10 cm, før der sker overløb til nedsivning.

Sundhedsstyrelsens pjece, der er fra 1993, omhandler råd og vejledning om sikkerhed for børn fra 2 til 4 år. Det anbefales heri, at der er voksne med, når børn i denne aldersgruppe leger ved vand, hvadenten det sker inden- eller udendørs.

Forvaltningen finder ikke, at de i pjecen nævnte råd bør medføre, at vand – i anførte omfang – udelades ved etablering af fællesgårdanlægget.

 

3. Brev af 9. april 2001 fra Birgitte Helleshøj (Beboerrepræsentationen i udlejningsejendommen Valby Langgade 38 og Søndre Fasanvej 95-99)

Beboerrepræsentationen giver udtryk for sin fulde tilslutning til forslaget og glæder sig ved udsigterne til et dejligt gårdanlæg, hvor beboerne kan opholde sig og de yngste få mulighed for at lege i omgivelser, der er værdige og egnede til formålet.

Det understreges, at det forudsættes, at der ikke gives tilladelse til bilkørsel og parkering i gården og sikres, at der ikke bliver problemer med jordbundsforholdene.

 

Bemærkning

Der henvises til det anførte til brev 1.

 

4. E-mail af 15. februar 2001 fra Søren Jacobsen (Andelsboligforeningen Brøndkær, Valby Langgade 32, Bykildevej 1-5 og Brøndkærvej 12)

Søren Jacobsen takker for det tilsendte forslag, som foreningen er godt tilfreds med, og spørger, om det kan være rigtigt, at anlægsarbejderne forventes afsluttet allerede i efteråret 2001.

 

Bemærkning

Forvaltningen har ved en beklagelig fejl nævnt i forslaget, at anlægsarbejderne forventes færdige i efteråret 2001. Der skulle have stået foråret 2002.

 

5. Brev af 6. april 2001 fra advokat Ole Schultz (advokat for slagterforretningen Riis & Søn, Valby Langgade 36)

Ole Schultz foreslår, at der etableres en grusvej til brug for til- og frakørsel med biler fra Brøndkærvej tværs over gårdarealerne til gårdfacaden af ejendommen Valby Langgade 36, hvor hans klienters bagindgang ligger.

Som argument anføres, at en sådan vej er af helt afgørende betydning for hans klienters mulighed for at drive slagterforretningen, som har eksisteret siden 1940.

Det bemærkes, at det kun er muligt at foretage til- og frakørsel til forretningens hovedindgang i Valby Langgade, hvis forretningens facade ændres radikalt. En sådan løsning vil imidlertid medføre, at udstillingsvinduet i det væsentlige må nedlægges, at der ikke bliver fornøden plads til diske med montrer, og at adgangsforholdene for kunderne bliver problematiske.

Der vedlægges en plan, hvorpå den foreslåede grusvej er indtegnet.

 

Bemærkning

Forvaltningen har besigtiget forretningslokalerne og adgangen hertil og finder ikke, at det anførte er tilstrækkelig grund til at etablere en vej tværs over gårdarealerne til brug for den i dag forekommende kørsel med last- og varevogne til forretningens bagindgang.

Hvis imidlertid en flytning af døren i forretningens facade i Valby Langgade, fx. fra den nuværende placering i forretningens højre side (set fra gadesiden) til dens venstre side, af lejeren opfattes som mere hensigtsmæssig i forhold til de anførte gener, er forvaltningen indstillet på at afholde udgifterne hertil som led i gårdanlæggets etablering. Spørgsmålet vil blive taget op med lejeren i forbindelse med gårdanlæggets projektering.

Det skal i øvrigt bemærkes, at Borgerrepræsentationen den 1. marts 2001 vedtog reviderede retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Det anbefales heri, at grønne gårde samt øvrige friarealer - som forudsætning for støttetilsagn i forbindelse med byfornyelse og støttet boligbyggeri samt opførelse, ombygning og istandsættelse af kommunalt byggeri - holdes fri for parkering.

 

6. Brev af 8. april 2001 fra dyrlæge Anne Sørensen (indehaver af Fasanvejens Dyreklinik, Søndre Fasanvej 93)

Anne Sørensen ønsker tilladelse til, at der må hentes og bringes døde dyr til og fra dyreklinikkens bagindgang i gården via Brøndkærvej med bil og container.

Alternativt ønskes tilladelse til, at klinikken kan parkere med bil på gårdarealerne, inden for porten ved Brøndkærvej, medens dyrene bæres over gården på en båre til klinikkens bagindgang for aflæsning.

Klinikken afliver – som en service – dyr i folks hjem. Dyrene medtages for anbringelse i klinikkens fryser i kælderen, hvorfra et andet firma henter dem og kører dem til destruktion. Klinikkens transport foregår i dag med bil direkte til klinikkens bagindgang i gården. Det andet firmas transport sker samme vej – men med container, som trilles frem og tilbage.

Det bemærkes, at det ikke er muligt at hente og bringe døde dyr via klinikkens hovedindgang, Søndre Fasanvej 93, dels fordi afhentningen altid sker i formiddagstimerne, dels fordi det er uacceptabelt for klienter, der sidder i venteværelset. Det er endvidere vanskeligt for klinikken at finde en parkeringsplads på Brøndkærvej og ikke forsvarligt eller æstetisk at bære en stor hund herfra til hovedindgangen.

Anne Sørensen bemærker endvidere, at klinikken i dag lejer en mindre del af gårdarealet. I fald en passus herom i klinikkens lejekontrakt reelt sløjfes, ønskes et forholdsmæssigt afslag i lejen.

 

Bemærkning

Forvaltningen har besigtiget dyreklinikken og adgangsforholdene hertil og finder ikke, at det anførte er tilstrækkelig grund for at tillade bilkørsel eller parkering i fællesgårdanlægget.

Forslaget er imidlertid ikke til hinder for, at der kan ske den ønskede transport via gårdarealerne af de aflivede dyr i container og på bårer, men udelukker som nævnt bilkørsel og parkering på gårdarealerne.

Der henvises i øvrigt til det anførte til brev 5.

 

7. Brev af 5. april 2001 fra Lisbeth Haugberg Madsen, modtaget den 17. april 2001 (beboer i Andelsboligforeningen Brøndkær, Valby Langgade 32, Bykildevej 1-5 og Brøndkærvej 12)

Lisbeth Haugberg Madsen opfordrer til endnu engang at overveje betydningen af gamle forretninger og deres vilkår i forhold til anlæggelse af et gårdanlæg.

En væsentlig del af det at bo i byen er, at der er handelsdrivende i nærheden, også selvom der undertiden kan være ulemper forbundet hermed.

"Slagter Riis" butik har ligget i Valby Langgade i mange år, hvilket den gerne skulle blive ved med. Det forekommer derfor ikke rimeligt, at etablering af et gårdanlæg skal forringe eller umuliggøre driften af forretningen eller forringe de ansattes arbejdsmiljø.

 

Bemærkning

Der henvises til det anførte til brev 5.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at de fremførte indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger giver anledning til at ændre forslaget, udover hvad der er nævnt.

 

BILAG VEDLAGT

Forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt.

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 6. december 2000.

 

Endvidere vedlagt

Brev af 29. marts 2001 fra Bydelsrådet i Valby Bydel.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag 1: E-mail af 16. februar 2001 fra Hanne Damsholt.

2 breve af 19. marts 2001 fra Hanne Damsholt.

Bilag 2: Brev af 17. marts 2001 fra Lone Frette og Kaare Johnsen.

Bilag 3: Brev af 9. april 2001 fra Birgitte Helleshøj.

Bilag 4: E-mail af 15. februar fra Søren Jacobsen.

Bilag 5: Brev af 6. april 2001 fra Ole Schultz.

Bilag 6: Brev af 8. april 2001 fra Anne Sørensen.

Bilag 7: Brev af 5. april 2001 fra Lisbeth Haugberg Madsen.

Ole Sperling

 

 

Til top