Mødedato: 02.02.2005, kl. 13:00

Byudviklingspuljen 2005, behandling af 5. runde

Byudviklingspuljen 2005, behandling af 5. runde

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Byudviklingspuljen 2005, behandling af 5. runde

 

BTU  40/2005  J.nr. 444.0001/03

 

 

INDSTILLING

B ygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

 

at der gives tilsagn om støtte fra Byudviklingspuljen til realisering af 25 projekter og at 32 ansøgere gives afslag som beskrevet i nærværende indstilling

 

at midler, der tilbagefalder til puljen, genuddeles til projekter på en venteliste.

 

 

 

RESUME

Byudviklingspuljen er etableret i forlængelse af "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for København Kommune 2001-2004". Borgerrepræsentationen vedtog den 16. maj 2002 at etablere Byudviklingspuljen og at tilføre puljen 45,421 mio. kr. (reguleret beløb) til fordeling i 2002-2004 (BR 253/02) "Disponering af midler fra Byudviklingspulje".

 

Puljens formål er at styrke lokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder og at støtte udviklingen af lokale partnerskaber mellem københavnerne og Københavns Kommune.

 

Der er i 5. og sidste ansøgningsrunde frem til den 1. oktober 2004 indkommet 55 ansøgninger. Yderligere 2 ansøgninger, der tidligere er blevet indstillet til viderebehandling, blev endeligt behandlet, i alt 57 projekter. Det samlede ansøgte støttebeløb var ca. 34,6 mio. kr. eks moms.

 

Status for Byudviklingspuljen er, at der i de første 4 runder er disponeret støtte til projekter for i alt 34.777.000 kr. eks. moms. Til disponering i 5. runde er 10.644.000 kr. eks. moms.

 

Et embedsmandsudvalg med to repræsentanter fra Økonomiforvaltningen og to repræsentanter fra Bygge- og Teknikforvaltningen har vurderet de indkomne ansøgninger. Embedsmandsudvalget anbefaler, at 26 projekter indstilles til at modtage støtte fra puljen for i alt kr. 10.644.000 kr. ekskl. moms og at 31 indstilles til afslag.

 

Forvaltningen foreslår, at 1 projekt danner venteliste. Ventelisteprojektet tildeles midler, såfremt midler skulle falde tilbage til puljen inden 1. juli 2005 i forbindelse med at fristen for dokumentation af medfinansiering af projekter i denne afsluttende runde udløber. Projektet er nr. 40. Grøndals Kirkeplads.

 

Projekterne er nærmere beskrevet i sagsbeskrivelsen. De indstillede anlægsprojekter omhandler forskønnelse, trafiksanering og anlæggelse af lege-, bevægelses- og opholdarealer – og repræsenterer således et bredt spektrum inden for Byudviklingspuljens prioriteringsområder. Til alle projekter vil der være offentlig adgang.

 

Den konkrete udformning af større vejprojekter på såvel offentlige som private veje samt pladsprojekter på kommunale arealer vil efterfølgende blive forelagt til godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget.

 

Det drejer sig om følgende projekter: 7. Knudepunktet Frederikssundsvej og Frederiksborgvej; 16. Forskønnelse af Kronborggade og Jægersborggade; 24. Lukning af Prinsesse Christines vej og 56. Dybbølsgade.

 

Baggrunden for de 31 foreslåede afslag skyldes, at arealerne ikke er offentligt tilgængelige og afslag begrundet i, at en prioritering har været nødvendig mellem kvalificerede projekter, da Byudviklingspuljen har begrænsede midler til rådighed.

De indstillede støttebeløb kan være mindre end det søgte, hvilket kan afspejle, at støtten gives til delprojekter eller at projektets budget ved projektrevision er formindsket. Støtten kan også være mindre begrundet i en prioritering af støttemidlerne. Der er således ikke uddelt større beløb end 1,8 mio. kr. til hvert projekt.

 

I forbindelse med denne afsluttende runde vil projekter, der modtager støtte få en frist frem til 1.juli 2005 til at fremskaffe medfinansiering og projekter vil skulle være gennemført senest 1. november 2006, således at Byudviklingspuljen kan lukkes endeligt med udgangen af 2006. Projektet på ventelisten vil skulle realiseres indenfor samme tidsperiode.

 

Efter uddeling af støttemidler er det planlagt at udgive en folder om projekter hjulpet på vej af Byudviklingspuljen.

 

Der er ændringer i den foreliggende sag i forhold til sagen, som Bygge- og Teknikudvalget udsatte i mødet den 12. januar 2005.


SAGSBESKRIVELSE

Disponering af midler fra Byudviklingspulje

Byudviklingspuljen er skabt i forlængelse af "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for København Kommune 2001-2004". Borgerrepræsentationen vedtog den 16. maj 2002 at etablere Byudviklingspuljen og at tilføre puljen 45,814 mio. kr. (reguleret beløb) til fordeling i 2002-2004 (BR 253/02) "Disponering af midler fra Byudviklingspulje".

Puljens formål er at styrke lokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder og at støtte udviklingen af lokale partnerskaber mellem københavnerne og Københavns Kommune.

 

Der er i 5. og sidste ansøgningsrunde frem til den 1. oktober 2004 indkommet 55 ansøgninger. Yderligere 2 ansøgninger, der tidligere er blevet indstillet til viderebehandling, blev endeligt behandlet. Det samlede ansøgte støttebeløb blev ca. 34,6 mio. kr. ekskl. moms.

 

Et embedsmandsudvalg med to repræsentanter fra Økonomiforvaltningen og to repræsentanter fra Bygge- og Teknikforvaltningen har vurderet de indkomne ansøgninger. Embedsmandsudvalget anbefaler, at 26 projekter indstilles til at modtage støtte fra puljen for i alt kr. 10.644.000 mio. kr. ekskl. moms, og at 31 indstilles til afslag.

 

De indstillede anlægsprojekter omhandler forskønnelse, trafiksanering og anlæggelse af lege-, bevægelses- og opholdarealer – og repræsenterer altså et bredt spektrum inden for Byudviklingspuljens prioriteringsområder. Til alle projekter vil der være offentlig adgang.

 

Den konkrete udformning af større vejprojekter på såvel offentlige som private veje samt pladsprojekter på kommunale arealer vil efterfølgende blive fremlagt til godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget. Det drejer sig om følgende projekter: 7. Knudepunktet Frederikssundsvej og Frederiksborgvej; 16. Forskønnelse af Kronborggade og Jægersborggade; 24. Lukning af Prinsesse Christines vej og 56. Dybbølsgade.

 

Projekter der indstilles til afslag begrundes med, at arealerne ikke er offentligt tilgængelige og at en prioritering har været nødvendig mellem projekterne, da Byudviklingspuljens har begrænsede midler til rådighed.

 

De indstillede støttebeløb kan være mindre end det søgte, hvilket kan afspejle, at støtten gives til delprojekter eller at projektets budget ved projektrevision er formindsket. Støtten kan også være mindre begrundet i en prioritering af støttemidlerne. Der er således ikke uddelt større beløb end 1,8 mio. kr.

 

Status for Byudviklingspuljen er at der er efter 4. runde medfinansieret projekter svarende til disponeret støtte for i alt 34.777.000 kr. eks. moms. Til disponering i 5. runde er derfor 10.644.000 kr. eks. moms.

Ansøgningerne udspringer næsten alle af et lokalt behov for forbedringer i nærmiljøet og repræsenterer en god bredde. 15 projekter omhandler forslag til etablering af opholds- og aktivtetspladser, 14 projekter omhandler forslag til legepladser, 6 projekter forslag til renovering af udearealer i tilknytning til skoler, 23 projekter forslag til trafikrenovering og forskønnelse med begrønning.

 

Blandt ansøgerne er beboerforeninger (boligselskaber og grundejerforeninger/vejlaug), skoler, institutioner, fritidsorganisationer og enkeltpersoner. Således vil der kunne etableres en række nye partnerskaber mellem Københavns Kommune og kommunens lokalområder.

 

Ansøgningerne fordeler sig geografisk over hele byen som følger: Indre By/Christianshavn i alt 6 projekter; Valby/Vesterbro/Vanløse i alt 14 projekter; Amager i alt 8 projekter; Nørrebro/Østerbro/Nordvest i alt 29 projekter; Brønshøj/Husum/Bispebjerg i alt 1 projekt.

Krav og kriterier for udvælgelse af projekter

For at kunne opnå støtte fra Byudviklingspuljen er der i indstillingen fastlagt en række krav samt en række kriterier for udvælgelse.

Det er udvalgets opfattelse, at de indstillede projekter opfylder de krav, som er opstillet som en forudsætning for at opnå støtte. Kravene er, at projekterne skal:

 

· tilsigte forskønnelse, beplantning og/eller nyanlæg

· have medfinansiering fra lokalområdet

· ikke kunne være gennemført uden midler fra Byudviklingspuljen

· være gennemførlige inden for en kort tidshorisont

· fra start have indtænkt nødvendige driftshensyn og fremtidig forankring

· have et samlet budget på mindst kr. 50.000

· have afklaret hvilken form for rådgivning, der skal knyttes til projektet

Det skal dog bemærkes, at flere projekter endnu ikke har tilvejebragt tilstrækkelig medfinansiering, men det er embedsmandsudvalgets opfattelse, at projekterne vil kunne tilvejebringe denne. I tilfælde af manglende medfinansiering den 15. oktober bortfalder tilsagn, og tilbageførte midler vil kunne uddeles efterfølgende i 5. ansøgningsrunde.

De fleste projekter indeholder indtil flere af de sideordnede kriterier, som ansøgningerne ønskes prioriteret efter. Prioriteringer gives til projekter, der:

 

· tilstræber forskønnelse og/eller nyindretning af eksisterende legepladser, parker/torve

· gør kvarteret mere familievenligt

· tilsigter byøkologiske principper

· sikrer helhedsorientering

· udføres i områder/ved ejendomme, hvor der i forvejen er udført eller er ved at blive udført bygningsfornyelse, samt udføres ved ejendomme, hvor der er sket eller sker lejlighedssammenlægninger

· ligger i kvarterløftområder og byfornyelsesområder

· omhandler trafikal fredeliggørelse

· kan stå som et eksempel til efterfølgelse

· ligger i forlængelse af allerede eksisterende og vedtagne politiske handlingsplaner indenfor de syv forvaltningsområder – herunder Folke-sundhedsplanen, Grønne Gaderum samt aktuelle trafik og bymiljøplaner og kvarterplanerne fra kvarterløftprojekterne

Der er indkommet 4 ansøgninger fra kvarterløftcentre, hvoraf kun 1 er indstillet til afslag.

 

 

Uddybning af indstilling

Indkomne ansøgninger

1 Træer - Dortheavej

Ejerlauget Dortheavej / Rentemestervej / Smedetoften ansøger om midler til genopretning og forskønnelse af fortovsarealer, etablering af grønne øer og installering af ny belysning. Belægning og udskiftning af enkelte vejtræer. I forbindelse med kvarterløft Nord Vest er der i området omkring Utterslev torv blev udført renovering og forskønnelse i området.

·        Private vejes genopretning og forskønnelse. I forlængelse af Kvarterløft Nord Vests tiltag i området. Lidt udover alm. vedligehold af privat vej. Manglende materiale. Der foreligger ikke noget projekt.

Afslag

 

2 Humlebo børnehave, Brønshøj

Den selvejende institution Humlebo Børnehave ansøger om midler til at etablere et "multifunktionelt udeareal" på børnehavens legeplads. Eksisterende legeplads asfalt og fliser. Ønsker sig en gård med planter, græs, pilehytter, legehuse, sandkasse og et bord.

·        Forældregruppe meget aktiv. Medfinansiering er på plads. Der er ikke offentlig adgang.

Afslag

 

3 Rentemestervej, hæk ved haveforening

Nyttehaveforeningen Utterslevdal ansøger om midler til forskønnelse af haveforeningen. Det ønskes at fjerne det gamle hegn og hækbeplantning og opsætte nyt hegn og bøgehæk samt 2 nye låger.

·        Hæk og hegn er en del af haveforeningen, dvs. privat. Haveforeningen medfinansierer med arbejdskraft i form af nedtagning af gammelt hegn. Byudviklingspuljen støtter ikke hegn.

Afslag

 

4 Efterslægten, Rentemestervej

HF-Centeret Efterslægten, Andelsboligforeningen AAB afd. 71 og G/F Hyrdevangen ansøger om midler til at etablere skråparkering på græsrabatten på Rentemestervej fra Utterslevvej til Hyrdevangen i alt 36 parkeringspladser. Der er i dag parkeringsproblemer, som et blevet påtalt af brandvæsenet. Området huser HF-Center plus kirke og islamisk center og har derfor et stort pres på parkering.

·        Arealet er offentligt. Parkeringsprojekt. Nedlæggelse af eksisterende græsareal vurderes ikke at være en forskønnelse.

Afslag

 

5 Legeplads Enghavevej

Vuggestuen "Lønneberg" ansøger om midler til at inddrage Den lille plads ved Tove Ditlevsens Plads i legepladsen bag den, til en større legeplads med sandkasse gynger, vippe, multihus og opsætning af hegn omkring legepladsen.

·        Det foreslås at der oprettes en "nøgleordning" til adgang til projektet med omkringliggende andelsboligforeninger etc. Mangler projekttegninger.

Afslag

 

6 Christianshavns Kanal bænk

Enhjørningens gårds ejerforening ansøger om midler til at placere 6 bænke på promenadearealet på Ovengaden neden Vandet, Hammershøis Kaj og Nicolai Eigtvedsgade. Bænken er designet af HLT på foranledning af ejerne af ejendommene.

·        Privat byggeri på Christianshavn. Der søges om midler til opsætning af bænke omkring en enkelt boligblok, en del af helhedsplan.

Afslag

 

7 Frederikssundsvej/ Frederiksborgvej

Kvarterløft Nord Vest ansøger om midler til omlægning og forskønnelse af knudepunktet Frederikssundsvej/ Frederiksborgvej.

Omlægning af alle hjørner til selvstændige pladser samt en renovering af hele krydset i alt opstilles 5 projekter inkl. en trafikrenovering.

Trafik og Grøn Plan Nord Vest peger på dette sted som et indsatsområde.

·        Kvarterløft medfinansierer. Frederiksborggades vejprofil skal ændres i nær fremtid ifølge cykelstiplanen, dette må indarbejdes i projektet. Første etape kan støttes. Forudsætter godkendelse i Bygge- & Teknikudvalget.

Tilsagn 1.463.000 kr. eks moms

 

8 Indre By Medborgerhus

Indre By Medborgerhus, Nansensgade netværk og en borgergruppe i samarbejde med Morgen Arkitekter ansøger om midler til etablering af multibane på pladsen foran Indre By Medborgerhus.

·        Projektet er en genansøgning, med et modificeret projekt. Lokale og anlægsfonden er positivt indstillet overfor projektet, men der er endnu ingen medfinansiering på plads. På grund af Byudviklingspuljens begrænsede midler har det været nødvendigt at foretage en prioritering af de mange kvalificerede ansøgninger.

Afslag

 

9 Klostervængets Skole

Klostervængets Skole og Klostervængets Fritidshjem ansøger om midler til at anlægge nyt udeareal på skolens skolegård samt en del af fritidshjemmets areal. Det nye udeareal består af en arena med sportsbelægning, en legeskov, tribune, bakker og legesti. Formål med udformningen er at få børnene til at bevæge sig mere fysisk.

·        Fint projekt i tråd med planer for målgruppe og hensigt i forhold til motion etc. Der er ikke offentlig adgang til arealerne i weekenden.

Afslag

 

10 Buegården legeplads V

Børneha ven og Vuggestuen Buegården ansøger om midler til etablering af 2. og 3. etape af den nye legeplads. Her fjernes eksisterende ulovlige legeredskaber og erstattes af nye.

·        Apostelgården er gennemgangsrum mellem Vesterbrogade og Mattæusgade. Område uden mange tilbud til børn og unge. Der er søgt midler i friluftsrådet. Genansøgning. Der er endnu ikke fundet medfinansiering.

Tilsagn 158.000 kr.eks.moms

 

11 Sønderbro Skole

Sønderbro Skole ansøger om midler til etablering af skolegård med fire haver. Ansøgningen er videre bearbejdet siden sidste ansøgningsrunde. De fire haver er "bløde" skolegårde med forskellige temaer og materialer. Skolen ligger i et boligkvarter.

·        Opfodret til at søge igen med mere udførligt projekt i 4. runde. Medfinansiering baseres på BR beslutning og ansøgninger til fonde.

Tilsagn 900.000 kr. eks moms

 

12 Humleby belysning

Husejerforeningen ved Vesterfælledvej ansøger om midler til etablering af ny gadebelysning i kvarteret. Belysningen udskiftes til en passende i skala og oplevelse. Strømforbruget nedsættes til 51 % af eksisterende grundbelysning.

·        Medfinansiering er husejerforenings egenkapital og banklån. Drift og vedligehold af dekorativ belysning påtages af foreningen. Projektet kan evt. opdeles i grundbelysning og dekorativ belysning. Særbelysning prioriteres over grundbelysnings udskiftning.

Tilsagn 247.000 kr. eks moms

 

13 Stefansgade

Kvarterløft Nørrebro Park ansøger om midler til at behandle Stefansgade i forlængelse af Trafikplan for Nørrebro Park kvarter.

·        Der foreligger ikke noget konkret projekt, men det ønskes ansat en arkitekt til at tegne på beboernes ideer efter borgermøde efter 22. november 2004 - afslutning på Nørrebro Park Konkurrencen.

Afslag

 

14 Mjølnerparken legeplads

Lejerbo København afd. 270 – 0 Mjølnerparken ansøger om midler til etablering af midlertidig legeplads på DSBs areal, det nedlagte baneterræn bag Mjølnerparken. Det planlægges at anlægge multiplads til bl.a. basket.

·        Lejeaftale med DSB kører i 6 mdr. Hensigten er at de enkelte redskaber etc. kan bruges i Mjølnerparken, når projektet ophører. Der er et øget behov i denne bydel, da der i øjeblikket bliver renoveret udearealer og 50 % af beboerne er børn. Det ønskes at støtte løse legepladsartikler, der efter endt periode på DSB arealer kan flyttes og benyttes andre steder i Mjølnerparken.

Tilsagn 170.000 kr. eks moms

 

15 Mjølnerparken, kunstnerstien

Lejerbo København afd. 270 – 0 Mjølnerparken ansøger om midler til etablering af en del af kunstnerstien i Mjølnerparken på offentligt areal. Stien går igennem 4 forskellige gårdarealer, der for nyligt er anlagt.

·      &nb sp; Stien løber fra Tagensvej til Hothers plads. Skal fungere som et samlende sted for aktiviteter i Mjølnerparken. Der søges ca. 400.000 hos fonde.

Afslag

 

16 Jægersborggade/ Kronborggade

Initiativgruppen til forskønnelse af Jægersborggade og Kronborggade ansøger, med hjælp fra kvarterløft Nørrebro Park, om midler til at renovere, trafiksanere og forskønne de to private fællesveje. Der anlægges med nye belægninger i passagerne mellem de to gader, plantes træer og organiseres parkering ved hjælp af fortovsøer.

·        Kan støttes til etableringen af passagerne imellem Jægersborggade og Kronborggade og ensretning. Ligger i kvarterløftsområde (Nørrebro Park), der også giver tilsagn til medfinansiering på 400.000. Passagerne kunne give et godt løft i området. Overgangen til parken og pladsen omkring mødet mellem Kronborggade og Hørshomlgade skal bearbejdes yderligere.

Tilsagn (fase1) 955.000 kr. eks moms

 

17 Amfiescene, Enhjørningen Bastion

Workshopscenen ansøger om midler til etablering af et Amfieteater på Enhjørningen Bastion ved Christianshavns vold/ Langebrogade.

Det ønskes at skabe en udendørs scene til brug i sommermånederne.

·        Ideen om Amfiescenen er en del af KK pleje og udviklingsplan for fæstningsringen. Der foreligger pt. ingen godkendelse fra Kultuarvsstyrelsen. Genansøgning. Projektet blev støttet af Byudviklingspuljen i 4. runde, men kunne ikke skaffe medfinansiering inden for den afsatte tidsramme. Der er ingen medfinansiering fundet.

Afslag

 

18 Legeplads i den gule by - DSB

På DSB s arealer mellem baneterrænet på Otto Busses Vej ansøger DSB salg om midler til at nedlægge en bunkers og etablere en legeplads på stedet. Der er i dag legeplads omkring bunkeren.

·        Stedet er offentligt tilgængeligt, bunkers fjernes og legeplads etableres.

Tilsagn 48.000 kr. eks moms

 

19 Plads i Forfatterkvarteret - valby

Grundejerforeningen Bjørnsonsvej og Strindbersvej ansøger om midler til at en plads i kvarteret. Området er privat areal. Det ønskes at gøre det fælles areal på Karensgade til et grønt samlingspunkt. Anlægger en grusplads, supplere legeredskaber og beplantning samt etablere belysning og placere bænke og kampesten.

·        Stedet er offentligt tilgængeligt. Grønt tiltag med integreret legeplads.

Tilsagn 35.000 kr. eks moms

 

20 Sansehave på Assistens kirkegård

Kulturcentret Assistens ansøger om midler til at etablere en sanse og undervisningshave på Assistens Kirkegård  på Nørrebro. Arealet på ca. 700 m2 i afd. Z ved Jagtvejen, indrettes med forskellige niveauer, stiforløb og overraskelser. Der plantes blomster, frugter og bær.

·        Haven er offentligt tilgængelig i samme tidsrum som kirkegården.

Tilsagn 246.000 kr. eks moms

 

21 Skaterhockey – holmens idrætsplads

Skaterhockeyklubben Copenhagen City Hustlers ansøger om midler til at etablere en godkendt skaterhockeybane på Holmens Idrætsplads.

Anlæg består af en asfalteret bane med fundering og bander.

·        På stedet er i dag en bane til fodbold med belægning og bander. Skoler har ret til arealerne i skoletiden og bør høres.

Afslag

 

22 Nørrrebro Park

Kvarterløft Nørrebro Park ansøger om midler til omlægning af bemandet legeplads i Nørrebro Parken. Bygherre på projektet er Vej & Park i samarbejde med Nørrebro Park Kvaterløft og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

·        Der foreligger ikke noget projekt.

Afslag

 

23 Convivendi – Enhjørningens bastion

Convivendi Instituttet og Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem ansøger om midler til etablering af naturlegeplads og amfiescene på Enhjørningens Bastion på Christianshavn.

  • Det ønskes at lave udearealer til en ny type institution. Der er indgået forhandlinger med ejendom i nærheden, men endnu er institutionen ikke på plads.

Afslag

 

24 Lukning af Prinsesse Christines vej

Andelsboligforeningen Prinsesse Christinesvej 2-18 ansøger om midler til etablering af afspærring ved lukning af Prinsesse Christines vej for biltrafik mod Amagerbrogade. I forbindelse med lukningen plantes vejtræer til Amagerbrogade. Privat fællesvej.

·        Lukningen skal fortages så det er trafikalt forsvarligt. Lukning vil få trafik om ad Peder Lykkes vej og væk fra 30 km/t zonen på Prinsesse Christines vej.

Vejen kan evt. lukkes i den modsatte ende, mod Peder Lykkes vej for at fjerne den genererende gennemkørende trafik. En anden løsning kunne være en nedsættelse af hastigheden til 40 km/t vha. fartdæmp.

Tilsagn 17.000 eks moms

 

25 Rejsbygade - Vega

Sbs i samarbejde med flere lokale aktører ansøger om midler til at indrette og forskønne Rejsbygade.

Med nye belægninger, belysning og udstyr ønskes det at indrette gaden, der fungerer som adgangsvej for musikstedet Vega.

·        Privat fællesvej. Projektet er en vedligeholdelse og forbedring af bil parkering. Der er tilkendegivelse fra beboerne om dette ønske. Belysningen medvirker til at ordne trafikforhold i gaden.

Tilsagn 250.000 kr. eks moms

 

26 Kløvermarken Smedje

Naturværkstedet Kløvermarken ansøger om midler til etablering af jernaldersmedje/ støberi på naturværkstedet Kløvermarken.

Smedjen kan give besøgende på naturværkstedet indsigt i jernalderteknik for smedning og støbning. Projektet henvender sig til de besøgende på værkstedet.

·        Stedet er offentligt tilgængeligt. Projektet bruges til undervisning. Er en del af institutionen. Den offentlige tilgængelighed er begrænset idet man ikke kan "bruge" smedjen uden vejledning og under observation.

Afslag

 

27 P-plads Rigshospitalets Kollegium

Beboerforeningen og bestyrelsen på Rigshospitalets kollegium søger om midler til at anlægge en park på en nedlagt parkeringsplads mellem kollegiet og et kommende bio-center.

·        Stedet er offentligt tilgængeligt, dog ligger det afskærmet. Medfinansiering er på plads og elementer i projektet, som ikke kan støttes af puljen er trukket ud af budgettet.

Tilsagn 256.000 kr. eks moms

 

28 Frederikssundsvejens skole

Frederikssundsvejens skole ansøger om midler til at etablere et anlæg til byidræt og leg på Frederikssundsvejens skoles udearealer.

·        Medfinansieres af Elevfond, kvarterløft NV, midler fra skolens budget og mangler pt.100.000 fra andre fonde og forventet tilskud fra Legepladspuljen. Kan støttes med rammebeløb.

Tilsagn 990.000 kr. eks moms

 

29 Øster Farimagsgade Skole

Skolegårdsudvalget på Øster Farimagsgade ansøger om midler til at forskønne ankomstarealet ved Farimagsgade skole. Teknikskabe samles og flyttes hegn og cykelstativer fjernes, belægning skiftes. Der laves planterhuller til træer og rådhusvin plantes på facade og etableres lyskunst.

·        Kan ikke medfinansiere, søger Tuborg om 10.000.

Afslag

 

30 Jesper Brochmands Plads

Pladsudvalget i andelsforeningen A/B JoJo ansøger om midler til etablering af plads på et blindt stykke af Jesper Brochmands gade op til Hans Tavsens Park. Pladsen består af en oval betonplint, som omkranser en grusflade samt træer.

·        Nørrebro Park Kvarterløfts-område. Lejlighedssammenlægninger og byfornyelse i området. Afslag fra Realdania. Genansøgning. Ligger ved indgangen til Hans Tavsens Park. På grund af Byudviklingspuljens begrænsede midler har det været nødvendigt at foretage en prioritering af de mange kvalificerede ansøgninger.

Afslag

 

31 Tranevej

Vejlaughet Tranevej ansøger om midler til at forskønne den private fællesvej og regulere parkeringen. Forskønnelsen skal ske ved at etablere grønne områder, bænke og ændre belysningen på vejen. En hævet plads i vejen skal fungere som bump og nedsætte gennemkørselshastigheden. Pullerter og bede forhindrer ulovlig parkering der spærrer for udsynet. Vejen ensrettes og forskønnes.

·        Der foreligger tegninger og tilbud fra Vejservice København (KTK). Projektet har fået tilsagn om 200.000 fra vejpuljen. Resten af medfinansiering betales af ejere, fordelt efter facadelængde.

Tilsagn 450.000 kr. eks moms

 

32 Containeridræt

Folkesundhed København, sundhedsforvaltningen søger om midler til at etablere to idrætscontainere i henholdsvis Mjølnerparken på Nørrebro og på Øresundsvej på Amager. Formålet med containerne er at få unge uden for foreningslivet i gang med at dyrke idræt.

·        I 4. runde blev et lignende projekt støttet og det ønskes at se en effekt af denne støtte inden der gives til yderligere containere Der søges om midler til medfinansiering ved andre puljer. Byudviklingspuljen kan ikke støtte projekter i andre forvaltninger – se folder om byudviklingspuljen.

Afslag

 

33 Plads ved Søllerødgade

Foreningen Søllerødgade forskønnelse ansøger om midler til trafikdæmåning og forskønnelse af plads ved Vedbækgade, Nordbanegade og Søllerødgade. Det ønskes at bearbejde pladsen i en stil med Søllerødgades forskønnelse.

·        Der er givet tilsagn i tidligere runder til forskønnelse af Søllerødgade, Holtegade og Julius Bloms gade i området. Projektet er en afslutning af herpå.

Tilsagn 148.000 kr. eks moms

 

34 Nattergalevej

Ejerforeningen Nordre Vænge ansøger om midler til at skabe et grønt opholdsrum for bydelens beboere på Nattergalevej mellem Vibevej og Mågevej. Der etableres bump og omlægges fortovsareal. Træer skiftes ud og suppleres.

·        Privat fællesvej. Der foreligger medfinansiering fra Kvarterløft. Der ønskes indkøbt 50 træer til 500 m vej med eksisterende træer og forhaver. Der mistes pladser ved parkeringsomlægning. Træer kan ikke støttes da de skal udskifte udgåede eksisterende træer og ikke et nyt tiltag. Trafikdæmpende foranstaltninger kan støttes .

Tilsagn 43.000 kr. eks moms

 

35 Torv ved Esromgade

Esromgade Fredensborggade Gadeforening ansøger om midler til etablering af opholdsplads og trafikdæmpning i mødet mellem de to gader. Søger til fire projekter.

·        Søgte i 4. runde med et større projekt. Asminderødgade ligger op til Fredensborggade. Der er ønske om at samarbejde for at få projekterne til at spille sammen. Der foreligger 4 forskellige del-projekter til ansøgningen. Kan evt. støtte enkelte af projekterne. Træer kan ikke plantes som tegnet, men bør have fortovsøer og koster p-pladser.

Tilsagn 773.000 kr. eks moms

 

36 Fodgolf Fælledparken

Fodgolf I/S ansøger om midler til at etablere en fodgolf-bane i Fælledparken. En 18 hullers bane fylder ca. det samme som en fodboldbane. Fodgolf er som at spille minigolf med en fodbold.

Banen stilles op i Kristi Himmelfarts ferien og en uge i sommerferien.

·        Sjov motion. Byudviklingspuljen støtter desværre ikke midlertidige aktiviteter.

Afslag

 

37 Solbakken legeplads

Forældre og beboere på D.S.I. kollegiet Solbakken ansøger om midler til at etablere en legeplads ved kollegiet. Legepladsen er offentligt tilgængelig og iværksat af beboere på kollegiet. Kollegiet medfinansierer og forældre arbejder.

·        Projektet er sat i gang i juli måned. Byudviklingspuljen støtter ikke projekter, der allerede er sat i gang eller kunne være gennemført uden midler fra puljen.

Afslag

 

38 Discgolf i Valbyparken

Disc golf udvalget i Københavns Frisbee Klub ansøger om midler til at etablere yderligere 6 huller udover de eksisterende 12 huller i Valbyparken. De ønsker en bane til at afholde mesterskaber.

·        Det anbefales, af myndighed og forvaltning, at der ventes på evaluering af de allerede opsatte kurve. Genansøgning.

Afslag

 

39 Frejasgade

A/B Thorsborg ansøger om midler til at forskønne et trekantsområde ved mødet Frejasgade og Thorsgade.

·        Der foreligger ikke noget tegningsmateriale på projektet. Projektet forekommer underbudgetteret.

Afslag

 

40 Grøndal Kirkeplads

Grøndal sogn Menighedsråd ansøger om midler til etablering af en samlet plads foran kirken. På grunden eksisterer i dag bunkers og en gennemkørselsvej med adgang til kirken. Det ønskes at skabe en samlet plads med en hævet græsø. Der plantes træer og afskærmes mod trafikken med bl.a. terrænspring i den hårde belægning.

·        Pladsen er blandet offentligt og privat areal. Projektet har søgt støtte tidligere. Ligger mellem to store færdselsårer og vil først og fremmest give en plads til Grøndalskirken. På grund af Byudviklingspuljens begrænsede midler har det været nødvendigt at foretage en prioritering af de mange kvalificerede ansøgninger.

Venteliste (1.800.000 kr. eks moms)

 

41 Bremensgade

A/B Nyrnberggården ansøger om midler til forskønnelse af Bremensgade, Breslaugade og Trægården. Omlægning af fortove, plantning af vejtræer, cykelstativer og asfalt og brønde.

·        Andre veje i området er sat i stand. Byudviklingspuljen kan støtteprojekt på  private fællesveje med op til 25 % af anlægsbeløb.                 

Tilsagn 400.000 kr. eks moms

 

42 Apostelgården

Bestyrelsen for Apostelgården ansøger om midler til at opstille 3 borde og 9 bænke i den åbne gårdhave Apostelgården. Saxogade går igennem gårdområdet, der på den måde er offentligt tilgængeligt.

·        Stedet er offentligt tilgængeligt, dog bliver bænke og borde opsat i dette gårdrum til meget privat brug.

Afslag

 

< i style='mso-bidi-font-style: normal'>43 Pommernsgade

Vejlauget for Pommernsgade ansøger om midler til omdannelse af Pommernsgade. Det ønskes at etablere et nyt vejprofil for at kunne etablere private forhaver til ejendommene. En evt. ensretning af gaden på tænkes.

·        Privat fællesvej. Projektet vil forskønne vejen og gøre den grøn og stille. Beboerne på vejen vil få mest ud af projektet.   Der er ikke rigtig plads til projektet. Der kunne evt. laves et projekt hvor gaden blev til opholds- og legeområde med grønne facader. Byudviklingspuljen kan ikke støtte etablering af private haver.

Afslag

 

44 Valby Børneasyl

Forældrebestyrelsen i Valby Børneasyl ansøger om midler til etablering af en sikker og udfordrende legeplads. Der indrettes forskellige miljøer på den lille legeplads. Der opsættes lege og klatreredskaber, gyngestativer, vippejolle etc.

·        Institutionens legeplads er tilgængelig for kvarterets børn udenfor institutionens åbningstid, også i weekenden. Der foreligger tilbud fra rådgiver samt projekt. Institutionen har medfinansiering.

Tilsagn 215.000 kr. eks moms

 

45 Rådmandsgade skole

Rådmandsgade skole ansøger om midler til at udbygge og udvikle skolegården. Skolen ligger i et socialt belastet kvarter, mellem Nørrebro og Bispebjerg station. Skolegården ønskes indrettet med multiarena, sommerstue (pavillon), labyrint, klatrepyramide og løbebånd langs skellet.

·        Skolen har 480.000 fra "asfalt til oase" til medfinansiering. Skolen er offentligt tilgængelig.

Tilsagn 769.000 kr. eks moms

 

46 Kirkestien Brønshøj/ Vanløse

GF Kirkestiens Villakvarter ansøger om midler til opretning af fortove og kantsten i forbindelse med etablering af to legegadezoner på deres veje. Disse etableres ved at hæve et areal i formen af en fisk og tilføje beplantning og opholdsmuligheder.

·        Projektet er gået i gang. Der søges til del af projektet, som omhandler opretning af fortove og kantsten, som Byudviklingspuljen ikke kan dække. Private fællesveje kan ikke støttes med højere end 25 % af anlægssummen. Der er ikke noget trafikale problemer i saneringen.

Tilsagn 213.000 kr. eks moms

 

47 Nokken

Haveforeningen Nokken ansøger om midler til anlæg af opholds og legeplads på strandengen foran H/F Nokken, renovering af Nokkens offentlige veje samt skiltning af Nokkens veje og stier.

Der ønskes tilskud til at færdiggøre en boldbane på strandengen foran Nokken samt opsætning af skilte til at guide de mange cyklister gennem området.

·        Nokkens veje og stier er private fællesveje. Strandengen foran Nokken er Vej & Parks areal. Der foreligger ikke noget specifikt projekt, men ideer til forbedringer i området. Der ønskes hjælp til at færdiggøre et allerede påbegyndt projekt. Byudviklingspuljen giver ikke tilskud til igangsatte projekter og vedligehold af privat vejareal.

Afslag

 

48 Flydende Park

Supertanker ansøger om midler til etablering af en f lydende park i Københavns havn. Parken består af 4 flåder a 98 m2, i alt en grundflade på 392 m2 og et brugsareal på 784 m2. To flade pontoner og to indeholdende opholdsrum og faciliteter. På disse sås græs og etableres opholdsteder.

·        Spændende projekt, der siden sidste ansøgningsrunde er blevet bearbejdet betydeligt. Der er ansøgt om midler i Realdania, Carlsberg etc. og lavet aftale med Kbh. Havn, der har bevilget foreløbig 2 års fri vandleje. På grund af Byudviklingspuljens begrænsede midler har det været nødvendigt at foretage en prioritering af de mange kvalificerede ansøgninger.

Afslag

 

49 Gerbrand skolen

Skolebestyrelsen på Gerbrandskolen ansøger om midler til at optimere legearealer bag Gerbrandskolen, til gavn for elever og nærmiljø. Der plantes træer, laves et kuperet terræn og en stor del af arealet asfalteres.

·        Skolen ønsker at medfinansiere med egne midler i henhold til BTU. Der udover søges om midler hos diverse fonde. Der er allerede bevilget penge til en bane ved siden af arealet, fra legepladspuljen.                 

Tilsagn 488.000 kr. eks moms

 

50 Drejervej

Københavns Kristne Kulturcenter ansøger om midler til renovering af fortove og vej på Drejervej.

·        Vejen bag Frederikssundsvej/ Frederiksborgvejkrydset. Privat fællesvej. Byudviklingspuljen kan ikke støtte vedligeholdelse af private fællesveje. Der ligger en skole på vejen. Området er under udvikling – kvarterløft. Der foreligger ikke noget projektmateriale.

Afslag

 


51 Sundbyvester Plads Blomster

Foreningen Sundbyvester Plads ansøger om midler til opstilling af krukker med blomster på Sundbyvester Plads. Krukkerne stilles op i to grupperinger og giver således et mere beskyttet areal herimellem.

·        Der har tidligere været henvendelse til Vej & Park angående op stilling af krukker på Sundbyvester Plads og Helle Nebelong har lovet at foreslå dette i blomstergruppen. På grund af Byudviklingspuljens begrænsede midler har det været nødvendigt at foretage en prioritering af de mange kvalificerede ansøgninger.

Afslag

 

52 Thoravej

Lokalsammenslutningen Tinget ansøger om midler til forskønnelse og trafikdæmpning af Thoravej, privat fællesvej. Det ønskes samtidig at anlægge 3 små økologiske byhaver. Parkeringen reguleres med fortovsudvidelser hvorpå der forskønnes på forskellige måder. Træer, græs, sten, blomster, skulpturer, papirkurve etc. Projektet skal sætte beboerne i gang med at videreudvikle vejen.

·        Kvarterløftsområde. Vejen er meget brugt af tung trafik. Der er søgt midler i "på vej puljen".

Tilsagn 54.000 kr. eks moms

 

53 Provstevej

Lokalsammenslutningen Tinget ansøger om midler til forskønnelse og trafikdæmpning af Provstevej, privat fællesvej. Parkeringen reguleres med fortovsudvidelser hvorpå der forskønnes på forskellige måder. Træer, græs, sten, blomster, skulpturer, papirkurve etc. Projektet skal sætte beboerne i gang med at videreudvikle vejen.

·        Kvarterløftsområde. Vejen er meget brugt af tung trafik. Det er et nyt opstartet beboernetværk, som starter. Der er søgt midler i "på vej puljen".

Tilsagn 48.000 kr. eks moms

 

54 Hiort Lorenzensgade

Vejlauget ved Åen ansøger om midler til at opsætte cykelstativer på Hiort Lorenzensgade og Krügersgade. Ejere, Gårdlaug og Vejlaug medfinansierer.

·        Der ønskes i alt 110 ekstra cykel parkeringspladser. Der nedlægges parkeringspladser. Projektet er påbegyndt af vejlavet. Byudviklingspuljen kan ikke støtte projekter, der er sat i gang.

Afslag

 

55 Meinungsgade Legeplads

Legeplads til institution i belastet område ved Assistens kirkegård

  • Genansøgning. Hårdt tiltrængt område. Legeplads med offentlig adgang.

Tilsagn 167.000 kr. eks moms

56 Dybbølsgade

Øvre Dybbølsgade Gadelaug og Vester Gror har i tidligere runde ansøgt om midler til etablering af grønne øer i Dybbølsgade mellem Sønder Boulevard og Ingerslevsgade. Gruppen har i samarbejde med Vej & Park udarbejdet et revideret forslag. Projektet indeholder opholdspladser mellem bede på sol-hjørnerne og oprydning i cykelparkeringen.

·        Projektet er nu arbejdet frem til et principielt forslag, som Vej & Park kan bakke op om.

Tilsagn 1.141.000 kr. eks moms

 

57 Høje Torv

Projekt fra tidligere runde, indstillet til viderebehandling. Offentlig plads på taget af Varehuset Magasins bygning ved Kongens Nytorv.

·        Projektet vurderes ikke sandsynligt at kunne gennemføres inde for puljens tidsramme som følge af manglende tilvejebragt medfinansiering. På grund af Byudviklingspuljens begrænsede midler har det været nødvendigt at foretage en prioritering af de mange kvalificerede ansøgninger.

Afslag

 

Økonomi

Med indstillede projekter fra 5. ansøgningsrunde på 10.644.000 kr. eks. moms, er der disponeret i alt 45.421.000 kr. eks. moms (I alt afsat for alle runder 45.421.000 kr. eks. moms.)

 

Tilsagn om støtte i 1. runde er givet af Bygge- og Teknikudvalget den 4. december 2002 (BTU 591/2002), hvor udvalget vedtog at give tilsagn om støtte på i alt kr. 17, 307 mio. kr. ekskl. moms fra Byudviklingspuljen til realisering af 20 projekter, og at give 20 ansøgere afslag. Tilsagn om støtte i 2. runde er givet af Bygge- og Teknikudvalget den 18. juni 2003 (BTU 294/2003), hvor udvalget vedtog at give tilsagn om støtte på i alt 6,854 mio. kr. ekskl. moms fra Byudviklingspuljen til realisering af 15 projekter, og at give 11 ansøgere afslag. Tilsagn om støtte i 3. runde er givet af Bygge- og Teknikudvalget den 14. januar 2004 (BTU 21/2004), hvor udvalget vedtog at give tilsagn om støtte på i alt 5,534 mio. kr. ekskl. moms fra Byudviklingspuljen til realisering af 15 projekter, og at give 9 ansøgere afslag. Derudover fik to projekter 160.000 kr. yderligere i støtte. Tilsagn om støtte i 4. runde er givet af Bygge- & Teknikudvalget den 2. juni 2004 (BTU 287/2004), hvor udvalget vedtog at give tilsagn om støtte på i alt 18,403 mio. kr. eks. moms fra Byudviklingspuljen til realisering af 33 projekter og at give 36 ansøgere afslag.

 

Fra tidligere runder er tilbageført midler til puljen fra projekter, der enten helt eller delvist ikke har kun net skaffe medfinansiering således, at det samlede disponerede beløb er 34.777.000 kr. som anført i sagsbeskrivelsen i nærværende indstilling.

 

Miljøvurdering

Byudviklingspuljen forventes at have positiv konsekvens for miljøet. Det er ikke fundet relevant at vurdere ansøgningernes miljøkonsekvenser hver for sig eller samlet på projektstadiet. Projekterne skal overholde en række miljøkrav - som beskrevet i retningslinjerne i den af Borgerrepræsentationen vedtagne Miljøorienteret Byfornyelse og Nybyggeri, Bygge- og Teknikforvaltningen 2001, som er forpligtende for alt byggeri, der støttes af Københavns Kommune. For at skærpe overholdelsen skal projekterne fremsende en Tro & Love erklæring, der beskriver hvorledes projektet har overholdt kravene. Det indskærpes overfor projekterne, at en misligholdelse af miljøkravene kan medføre inddragelse af støtten.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Ansøgninger til Byudviklingspuljen, april 2004.

Bilag 2: Prioritet venteliste

 

 

Ole Bach

 


 


Til top