Mødedato: 02.02.2005, kl. 13:00

Stibro mellem Havnestad og Havneholmen

Stibro mellem Havnestad og Havneholmen

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Stibro mellem Havnestad og Havneholmen

 

BTU  75/2005  J.nr. 2169.0002/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at projekt "Stibro mellem Havnestad og Havneholmen" udbydes i totalentreprise med tildelingskriteriet 'laveste pris'

at sagen vil blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget og Borgerrepræsentationen igen, såfremt licitationsresultatet overstiger budgetrammen på 39 mio. kr.

 

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller overfor Bygge- og Teknikudvalget,

at  der gives dispensation for lokalplanens krav til bredden på broen, som herefter kan nedsættes fra 6,5 m til 5,5 m.

at  udbudsgrundlaget for etablering af en oplukkelig stibro mellem Havnestad og Havneholmen godkendes som beskrevet i nærværende indstilling

at  mulighederne for den fremtidige drift som beskrevet i nærværende indstilling, bilag B tages til efterretning

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 26. august 2004 (BR 338/04) at give en anlægsbevilling på 39 mio. kr. til anlæg af en oplukkelig stibro for cyklister og fodgængere mellem Havnestad og Havneholmen.

 

En række forhold har efterfølgende vist sig at påvirke projektets økonomi så alvorligt, at forvaltningen ikke længere vurderer det hensigtsmæssigt at udbyde projektet i omvendt licitation, idet projektet med stor sandsynlighed ikke kan gennemføres indenfor den oprindeligt fastsatte budgetramme på 39 mio. kr.

 

Fordyrelserne skyldes primært Søfartsstyrelsens krav om at øge den oprindeligt fastsatte fribredde på 25 m i det oplukkelige gennemsejlingsfag til 35 m. p.g.a. risiko for påsejling. Herudover har det vist sig nødvendigt at justere på broens længdehældninger for at skabe en tilstrækkelig tilgængelighed for såvel cyklister som gående og udføre gennemsejlingsfaget som ét svingfag i stedet for to klapfag. Samlet set vurderer forvaltningen, at der er risiko for, at udgifterne til opførelsen af broen vil beløbe sig til i størrelsesordenen 50 mio. kr.

 

På den baggrund foreslår forvaltningen, at projektet snarest muligt udbydes i totalentreprise med tildelingskriteriet 'laveste pris' for derved entydigt at kunne fastslå den nødvendige økonomiske ramme. Skulle det vise sig, at budgetrammen på 39 mio. kr. som forventet ikke er tilstrækkelig til gennemførelsen af projektet vil forvaltningen vende tilbage til udvalget med fornyet indstilling.


SAGSBESKRIVELSE

I takt med udbygningen af Inderhavnen med erhverv og nye boligområder samt den videre implementering af Københavns Kommunes boligpolitiske strategiplan stiger behovet for bedre trafikforbindelser på tværs af havneløbet.

 

Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 26. august 2004 (BR 338/04) at give en anlægsbevilling på 39 mio. kr. til anlæg af en oplukkelig bro for cyklister og fodgængere mellem Havnestad og Havneholmen, hvoraf grundejerne i Havnestad og på Havneholmen over en 10 årig periode vil bidrage med 17,5 mio. kr. Det blev derudover besluttet at udbyde projektet i omvendt licitation for at sikre, at budgetrammen kunne overholdes.

 

I udvalgsindstillingen blev det beskrevet at broen etableres fra kajkant til kajkant med en længdehældning på 5 % svarende til standardkrav for tilgængelighed og at broen udføres som en fællessti for fodgængere og cyklister med en effektiv bredde på 5,5 m. Bredden på 5,5 m kræver en formel dispensation af Bygge- og Teknikudvalget, se afsnittet øvrige projektforhold. Broen planlagdes etableret med et oplukkeligt gennemsejlingsfag på 25 m ved den nuværende sejlrende langs Islands Brygge. Under broens højeste fag, som er planlagt med en frihøjde på 5,4 m svarende til de eksisterende broer, Langebro og Knippelsbro, etableres et lukket gennemsejlingsfag for mindre skibe, herunder havnebusserne. Under dette fag vil der ske en uddybning af havneløbet til en dybe af 4,0 m.

 

Efterfølgende har forvaltningen i samarbejde med eksterne rådgivere udarbejdet det nødvendige udbudsmateriale for totalentreprisen, klar til udbud ultimo januar 2005.

 

I forbindelse med dette arbejde har det vist sig, at en række forudsætninger har ændret sig, hvorved projektets samlede økonomi er blevet påvirket betydeligt. Det gælder for bredden af gennemsejlingsfaget, udformningen af det oplukkelige fag og for tilpasningen af broens længdehældninger.

 

Placering og bredde af gennemsejlingsfag

Langebro og Knippelsbro har gennemsejlingsfag med en minimums bredde på 35 m, men i de indledende faser af projektet blev det vurderet at bredden af gennemsejlingsfaget for Fisketorvsbroen kunne indsnævres til 25 m. Dette skyldes dels den begrænsede sejlads syd for den planlagte bro, og dels at besejlingsrettighederne for alle virksomhederne i området udløber senest 2012.

 

Søfartsstyrelsen, som er myndighed på godkendelse af broer har imidlertid i deres høringssvar til Kystdirektoratet meddelt, at de ønskede 35 m gennemsejlingsbredde. Det blev derfor i samarbejde mellem forvaltningen, havnen og Søfartsstyrelsen besluttet at undersøge besejlingsforholdene nærmere ved en sejladssimulering. Der blev valgt et standardsskib, som sejladsmæssigt bedst svarer til det kritiske skib, som er registret anløbet i området indenfor de seneste 10 år. Virksomheder, som har besejlingsret har bekræftet, at tilsvarende størrelse skibe kan forventes anløbe til området indtil udløb af besejlingsrettighederne i 2012.

 

Sejladssimuleringen blev udført december 2004, hvor alle parter var til stede. Der blev gennemført 19 sejladssimuleringer med den valgte åbning og placering, hvoraf 16 resulterede i grundstødninger eller "meget tæt på grund eller ledeværker" situationer. Det blev derfor vurderet, at en reduceret gennemsejlingsbredde på 25 m ville medføre for store restriktioner i sejladsen. Myndighedskravet for opførelsen af broen er dermed, at åbningen skal placeres midt i den nuværende sejlrende med en bredde på 35 m som for Langebro og Knippelsbro.

 

Københavns Havn har oplyst, at følgende 7 virksomheder har fra begrænset til ubegrænset besejlingsrettighed til havneområder syd for den planlagte bro:

 

·        Uniscrap

·        MAN B&W Diesel

·        Lemvigh-Müller Holding

·        Cerealia Mills, Havnemøllerne A/S

·        Nielsen & Smith

·        Københavns Dykkerentreprise

·        H. C. Ørstedværket

 

Udformning af det oplukkelige fag

Indledningsvis var broen planlagt udformet med to klapper i det oplukkelige fag, som kunne løftes til lodret. Denne udformning ville betyde, at det hydrauliske udstyr skulle placeres tæt ved vandoverfladen udsat for vandindtrængning og/eller med udsatte bevægelige vandtætninger, hvilket er uhensigtsmæssigt med hensyn til drift og vedligehold.

 

For at reducere de fremtidige drift – og vedligeholdelsesudgifter er broen designet alene med én klap med placering af det hydrauliske udstyr ved den højeste understøtning i tørre omgivelser.

 

Efter gennemførelse af sejladssimuleringen, hvor det blev konkluderet at den fri gennemsejlingsbredde skulle øges til 35 m, blev det udelukket at udføre broen med én klap med en total længde på ca. 40 m, som skulle kunne lukkes op til en lodret position udsat for vindpåvirkning. Det har derfor været nødvendigt at ændr e det oplukkelige fag fra klapfag til et svingfag.

 

Til beskyttelse mod skibsstød etableres ledeværker omkring konstruktionerne placeret ved gennemsejlingsåbninger. Omfanget af disse er forøget ved en svingbro i forhold til en klapbro, da selve svingfaget også skal beskyttes mod påsejling.

 

Længdehældning af broen

Oprindelig landede broen på begge sider af havneløbet i kajniveau (kote 2,0) for at undgå større rampeanlæg, som kunne ødelægge havnepromenaden. Samtidig valgtes det at flytte sejlrenden for mindre både til midt i havneløbet, hvorved der kunne opnås en frihøjde på 5,4 m under broen svarende til gennemsejlingshøjder for Knippelsbro. Dette krævede imidlertid, at længdehældningen skulle udføres med 5 %.

 

I henhold til standardkrav for længdehældninger kan der godt arbejdes med 5 %, men ikke på så lange strækninger. Det forudsætter brugen af reposer. Ved drøftelse med grundejeren på Fisketorvssiden er det lykkedes at opnå enighed om her at lande broen i et højere terræn og derved få fladere hældninger. Derudover er tværsnittet ændret fra en fællessti til separat cykelsti og fortov adskilt med brodrageren, hvilket reducerer den nødvendige kote på broen over det lukkede gennemsejlingsfag med ca. 80 cm og dermed de nødvendige længdehældninger.

 

Disse foranstaltninger har medført markante og nødvendige forbedringer i tilgængeligheden, men har øget prisen fordi brobredden er forøget ca. 80 cm svarende til bredde af hoveddrageren, se bilag C, Brotværsnit.

 

Øvrige projektforhold

Udbudsdokumenterne er baseret på vedlagte bilag A, Udbudsgrundlag, som kort resumerer de væsentlige design – og funktionskrav.

 

Det er forvaltningens vurdering, at den bedste fremtidige driftsmæssige løsning er, at broen drives af Københavns Havn svarende til Langebro og Knippelsbro, og at vedligeholdelsen af broen udføres ved et eksternt firma, jævnfør bilag B, Drift og Vedligehold. Det forudsættes dog at totalentreprenøren vedligeholder og bistår med driften af broen indtil 1 år efter aflevering.

 

Lokalplan 303 med tillæg I, "Islands Brygge Syd", februar 1999 og februar 2001, anfører i tillægget § 3 stk. 5 at "Broen skal have en bredde på mindst 6,5 m". For at opnå en besparelse på broens anlægsudgifter indstilles, at der gives en dispensation til at den effektive bredde reduceres til 5,5 m, hvor der etableres adskilt fortov og cykelsti med henholdsvis 2,4 m og 3,1 m bredde, hvilket overholder minimums krav i de gældende vejregler. I henhold til lokalplanen meddeles dispensationer af Bygge – og Teknikudvalget.

 

Forvaltningen indstiller derfor, at udvalget med nærværende indstilling bevilger den forudsatte dispensation.

 

ØKONOMI

Ovenstående forhold samt stigende stålpriser har medført forøgede anlægsudgifter og det opdaterede bygherreoverslag er steget i forhold til overslaget beskrevet i den oprindelige indstilling (BR 338/04):

 

Rådgiverudgifter, inkl. geotekniske undersøgelser

kr.

2,5 mio.

Entreprenørudgifter

kr.

42,5 mio.

Uforudseelige udgifter, 10 - 15 %

kr.

5,0 mio.

Totale udgifter

Kr.

50,0 mio.

 

Overslaget er behæftet med usikkerhed, da bygværket er unikt og der ikke er tilgængelige sammenlignende priser fra tilsvarende arbejder. Men det vurderes, at de totale udgifter vil overstige 39 mio. kr, som anført i den oprindelige udvalgsindstilling, og at det ikke er muligt at finde tilstrækkelige besparelser til at ligge indenfor det oprindelige beløb.

 

Det indstilles derfor at udbyde projektet i totalentreprise med tildelingskriterium laveste pris. Hermed kan den reelle pris fastslås og kommunen kan med et udbud efter kriteriet 'laveste pris' håbe at opnå, at der i markedet netop er en særlig interesseret entreprenør.

 

Københavns Kommune vil være ejer af broen og forpligtet til at sikre driften af stibroen – i alt skønnet til ca. 0,5 mio. kr. årligt. Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen vil efterfølgende fremsende indstilling om driftsbevilling.

 

MILJØVURDERING

Anlægsfasen

Projektet er sendt i høring ved Kystdirektoratet, og følgende forhold vil blive beskrevet i udbudsdokumenterne:

 

·        Badeanstalterne i havnen skal kunne benyttes i månederne juni, juli og august, hvorfor entreprenørens arbejder skal begrænses i overensstemmelse hermed.

·        Entreprenørens arbejder i vand skal udføres i henhold til godkendelse af Miljøkontrollen.

 

Driftsfasen

Broen forventes at blive benyttet af 4.000 cyklister og 1.000 fodgængere i døgnet. Hvorvidt der vil være tale om overførsel af bilture til cykel eller gang vides ikke, og den samlede miljømæssige effekt vil næppe være målbar. Etablering af broen vurderes dog at være et skridt i retning af opfyldelse af kommunens målsætning om at fremme cykling gennem yderligere forbedringer af cyklisternes tryghed, komfort og fremkommelig.

 

HØRING

Projektet er i høring hos Kystdirektoratet og der er ikke modtaget principielle indvendinger bortset fra bredde af gennemsejlingsfaget, som derfor er øget fra 25 m til 35 m.

 

BILAG

A.                 Fisketorvsbroen, Udbudsgrundlag

B.                 Fisketorvsbroen, Drift og Vedligehold

C.                 Fisketorvsbroen, Brotværsnit

 

 

Ole Bach


 


Til top