Mødedato: 27.10.2016, kl. 18:30
Mødested: EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700 Brønshøj

Elektronisk Borgerpanel - bevillig til oprettelse

Indstilling

Formanden for Brønshøj-Husum Lokaludvalg indstiller:

1. at Lokaludvalget etablerer et digitalt borgerpanel for borgere, der bor i Brønshøj-Husum.

2. at Lokaludvalget bevilliger 60.000 kr til etablering af panelet.

Problemstilling

Et digitalt borgerpanel er en metode til borgerdialog. Panelet består af frivilligt tilmeldte borgere i bydelen, som kan spørges om aktuelle sager gennem elektroniske spørgeskemaundersøgelser, som fx i høringssager, eller til at tage temperaturen på bydelen angående tematikker.

Flere andre lokaludvalg benytter sig allerede af borgerpaneler. Der er allerede borgerpaneler i Christianshavn (august 2015), Indre by (juni 2016) og Amager Vest (juni 2016), og der er paneler på vej på Østerbro og Nørrebro.

Der kan sendes spørgeskemaer ud til panelets medlemmer med jævne mellemrum, og spørgeskemaerne kan målrettes til f.eks. bestemte aldersgrupper, bydele (baseret på vejnavne), køn, interessefelter o.a.

Et borgerpanel kan bruges til at styrke borgerinddragelsen - eksempelvis i forbindelse med udarbejdelsen af bydelsplan.

Borgerpanel som metode

Et borgerpanel er en bredt funderet metode til borgerdialog, hvor man kan nå mange borgere med et forholdsvis begrænset ressourceforbrug. Undersøgelserne i et borgerpanel er en metode til at få viden om, hvordan et stort udsnit af borgere opfatter bydelen og forholder sig til konkrete problemstillinger. Undersøgelserne er ikke nødvendigvis repræsentative for hele bydelen, men det er en måde, hvormed man kan nå bredt ud blandt beboerne i bydelen og nå målgrupper, det ellers kan være svære at nå (fx gangbesværede, børnefamilier og grupper, der ikke ellers er engagerede i bydelens foreningsliv). Da der er også er grupper, man ikke når på denne måde, er det vigtigt, at borgerpanelet ses som et supplement til andre borgerdialogværktøjer.

Ud over at få viden om borgernes holdninger til forskellige emner, er et borgerpanel også med til at udbrede kendskabet til lokaludvalget og dets virke. Borgerpanelet bør dog kun bruges til undersøgelser og ikke til orientering om arrangementer mm. 

De allerede etablerede borgerpanelerne er f.eks. blevet hørt om:

  • Bynatur og fortætning

  • Engagement i byen

  • Papirøens udvikling

Sekretariatet og Anette Thaulow deltog i et informationsmøde om borgerpaneler, der blev afholdt af Amager Vest Lokaludvalg 29. september 2016, hvor også Christianshavns Lokaludvalg og Indre Bys lokaludvalg fortalte om deres erfaringer med panelerne.

Løsning

Lokaludvalget godkender etableringen af et digitalt borgerpanel for borgere over 15 år, der bor i Brønshøj-Husum.

Et digitalt borgerpanel vil i Brønshøj-Husum koste 60.000 kr. at etablere. Driften/brug af af panelet er 0 kr. Dog vil sekretariatet skulle bruge medarbejderressourcer på oprettelse og behandling af spørgeskemaer. Invitationen til at deltage i borgerpanelet sendes ud via E-boks.

Økonomi

Budget for oprettelse af borgerpanel i Brønshøj-Husum

Opgave

Udgift i kr.

Kursus Questback

3.000

KMD: Distribution af invitationer i borgeres e-boks

3.000

KMD: Forsendelsesomkostninger

40.000

KK Analyseteam: Cpr.-udtræk for borgere i Brønshøj-Husum

1.000

Kommunikation/lancering

13.000

I alt

60.000

Videre proces

Sekretariatet står for den videre proces. Borgerpanelet forventes færdigetableret med invitation til tilmelding udsendt medio november.

Lokaludvalget og fagudvalg kan komme med forslag og ønsker til temaer og spørgsmål. Sekretariatet vil deltage i et kursusforløb i brug af systemet bag borgerpanelet, og vil herefter stå for at udforme spørgeskemaer og planlægger frekvensen af undersøgelser.

 

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Sekretariatet bedes undersøge, hvad der skal til for at tilbyde information og invitation på andre sprog end dansk.

Til top