Mødedato: 27.08.2015, kl. 18:30
Mødested: EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700 Brønshøj

'Sammen om byen' - proces for lokaludvalgets deltagelse i udarbejdelse af principper for borgerinddragelse

Se alle bilag
Lokaludvalget er blevet bedt om at komme med input til Økonomiforvaltningens projekt ”Sammen om byen”. Formålet med projektet er at udarbejde fælles kommunale principper for, hvordan københavnerne fremadrettet kan involveres og engageres i byens udvikling.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at lokaludvalget tager projektet til efterretning
  2. at lokaludvalget godkender forslag til proces for lokaludvalgets deltagelse 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 26. marts 2015, at der skal udarbejdes en række fælles kommunale principper for, hvordan københavnerne fremadrettet kan involveres og engageres i byens udvikling. Principperne skal gælde på tværs af alle syv forvaltninger. Projektet hedder nu ”Sammen om Byen”, og det er ønsket at lokaludvalgene og centrale civilsamfundsaktører skal inddrages i udarbejdelsen af de fælles principper (inklusiv forslag til en model for brug af borgerbudgetter).

Formålet med ”Sammen om Byen”
Formålet med projektet er at gentænke/omtænke kommunens borgerinddragelse og styrke kommunens dialog med flere københavnere om byens udvikling. Med ”københavner” menes alle, som har en interesse i Københavns udvikling. Dvs. bor, arbejder, har virksomhed eller studerer i København eller jævnligt bruger Københavns tilbud.

Helt konkret skal de fremtidige principper for dialog mellem kommune og københavnere sikre:

  • At kommunen skaber mulighed for, at flere københavnere deltager og engagerer sig i byens udvikling.
  • At københavnerne oplever, at det kan svare sig at engagere sig i byens udvikling sammen med kommunen.
  • At københavnernes viden og ideer bruges der, hvor de er stærkest – nemlig som eksperter i, hvordan byen bruges og opleves.
Opgave stillet til byens 12 lokaludvalg
Inden principperne skal udvikles, skal det undersøges, hvad kommunen kan gøre bedre, og hvilke nye metoder der skal til for at styrke den gensidige dialog om byens udvikling, og desuden om københavnerne er tilfredse med de måder, hvorpå de bliver inddraget i dag.

Konkret ønsker Økonomiforvaltningen:

  • At lokaludvalgets medlemmer og suppleanter besvarer en spørgeskemaundersøgelse, som findes på http://sammenombyen.kk.dk/ frem til 28. september og videreformidler opfordring til at deltage via netværk i bydelen.
  • At lokaludvalget drøfter nogle spørgsmål og svarer på, hvad man mener der skal til for at styrke den gensidige dialog om byens udvikling fremadrettet.
  • At lokaludvalget overvejer om og hvordan udvalget kan gennemføre en lokal dialogproces i deres bydel om graden af tilfredshed med den nuværende dialog med kommunen, og indhenter de lokale ønsker til den fremtidige dialog med kommunen om byens udvikling.
Deadline for Lokaludvalgets tilbagemelding er mandag den 28. september 2015.

Forslag til proces for Brønshøj-Husum Lokaludvalgs deltagelse
  • Lokaludvalgsmødet 27 august: Indledende drøftelse og vedtagelse af proces

 

  • Onsdag den 9. september: 'Debatsalon - giv lyd om samarbejdet om byen' afholdes på EnergiCenter Voldparken. Mellem de to lokaludvalgsmøder bedes sekretariatet om at afholde et åbent arrangement for borgere og samarbejdsparter, hvor de borgerrettede spørgsmål drøftes i en form for fokusgruppe. For at kredse lidt om dem, som vælger at bruge tid på Debatsalon, serveres lidt god mad og vin. 

 

  • Lokaludvalgsmødet 24. september: drøftelse om temaspørgsmål, som vi i det fremsendte bliver bedt om at give feedback på og vedtagelsen af et svar til Økonomiforvaltningen. Lokaludvalget tager også input fra Debatsalon til efterretning, og ser om der er input/ønsker, som Lokaludvalget kan/vil handle på.


Løsning

Lokaludvalget tager projektet til efterretning og tager en foreløbig drøftelse af debatspørgsmålene.

Spørgsmålene kan eventuelt drøftes i fagudvalgene på septembermøderne.

Lokaludvalget beslutter at borgerinddragelse i projektet gennemføres i form af 'Debatsalon - giv lyd om samarbejde om byens udvikling' den 9. september.

Økonomi

Debatsalonen kan gennemføres for sekretariatsmidler.

Videre proces

Efter den indledende drøftelse på dette møde, gennemføres debatsalonen i samme uge, hvor fagudvalgene holder deres møder. Forretningsudvalget laver en skitse til et høringssvar, som kvalificeres ved en 2. drøftelse på lokaludvalgsmødet den 24. septmber og indsendes til fristen 28. september.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Pointer fra den foreløbige drøftelse på mødet:

  • Det er ret ukonkret at forholde sig til temaspørgsmålene, men det er i hvert væsentligt for borgerinddragelsen, at der er nogle ordentlige arbejdsviklår for lokaludvalgene (Erik Fisker).
  • Borgerne bør have mere reel indflydelse. Derfor handler borgerinddragelse om demokrati (Palle Lolk).
  • Social- og Sundhedsudvalget har drøftet emnet og mener at 'tryghed' er et relevant tværgående princip, som mange kan forholde sig til (Ernst Sørensen).
  • Lokaludvalget har en opgave med at gøre inddragelsen konkret for borgerne. Det handler derfor også om, hvordan lokaludvalgene bliver bedre til at lave borgerinddragelse (Morten D. Andersen).
  • Borgerne vil gerne involveres på mange forskellige måder. Mange gider ikke lange møder, men konkrete aktiviteter, og det skal der være økonomi til. Der skal være ikke kun goodwill men også reelle muligheder for lokale partnerskaber med frivillige. F.eks. er det paradoksalt at se, hvordan de frivillige bag fonden på EnergiCenter Voldparken i øjeblikket oplever at de løber panden imod en mur (Kirsten Møller). 
  • Temaspørgsmålene til lokaludvalgene er dårlige. Vi skal ikke nødvendigvis bruge tid på at besvare de spørgsmål - men vi kan byde ind, hvor det er relevant. Jeg savner i oplægget noget konkret på, hvilken indflydelse man har som borger. Det er kun nævnt kort i forbindelse med borgerbudgetter (Hans S. Christensen). 
  • Undersøgelsen er interessant og relevant. Jeg vil gerne vide, hvad almindelige borgere tænker om inddragelse. Og jeg bliver udfordret som lokaludvalgsmedlem i hvordan jeg laver borgerinddragelse. Jeg vil gerne drøfte spørgsmålene med ungerådet.
Til top