Mødedato: 25.01.2024, kl. 18:30
Mødested: EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 'Fysiklokalet' (1. sal)

Høring vedr. erfaringer med tilpasninger af lokaludvalg

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen indstiller,

1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg drøfter høringen.

2. at Brønshøj-Husum Lokaludvalget vedtager et høringssvar.

Problemstilling

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde d. 4. november 2021, at igangsætte en række tilpasninger af lokaludvalgenes administrationsgrundlag.

Gruppeforpersonskredsen (GFK) besluttede d. 6. maj 2022, at de gerne vil have en tilbagemelding på erfaringerne med det nye tiltag vedr. nedsættelse af lokale repræsentantskaber, der skal godkende og løbende evaluere lokaludvalgenes bydelsplaner.

Derudover har kredsen af lokaludvalgsforpersoner (LUFK) ønsket erfaringsopsamling på de justeringer, der er foretaget vedr. valg til lokaludvalg og arbejdet med bydelsplaner.

Lokaludvalgssekretariaternes erfaringer med forvaltningernes tidlige inddragelse og høring af lokaludvalg i 2021 og 2022 kan ses i bilag med datasæt.

 

Høringens fokus

Med denne høring ønskes lokaludvalgenes oplevelser af følgende fire dele af 'tilpasningen': 

1. Forvaltningernes tidlige inddragelse og høring

Som en del af tilpasningen indskærpes det overfor forvaltningerne, at tidlig inddragelse af lokaludvalgene er vigtig.

 2. Valg til lokaludvalg

Hvordan det digitale valg blev oplevet ift. det tidligere system med et valgmøde.

3. Bydelsplansarbejde

Rammerne for bydelsplansarbejdet er blevet løsere, samtidig med at samarbejdet med forvaltningerne er blevet udbygget gennem møder mellem alle lokaludvalg og forvaltningerne som optakt til bydelsplansarbejdet.

4. Lokale repræsentantskaber

Der er med tilpasningen besluttet, at der skal etableres repræsentantskaber i alle bydele, der skal godkende bydelsplan og inddrages i arbejdet med gennemførslen heraf.

En uddybning af høringen kan ses i bilag med høringsbrev.

Der er høringsfrist 15. februar.

 

Løsning

Lokaludvalget diskuterer og vedtager et høringssvar. Se bilag for udkast til høringssvar.

 

Sekretariatets bemærkninger til høringen:

Forvaltningernes tidlige inddragelse og høring

Sekretariatet gør opmærksom på, at høringer om lokalplaner har min. 8 ugers høringsfrist, så lokaludvalget kan nå at forberede og afholde københavnerinddragelse. Dertil har både sekretariatet og lokaludvalget et godt samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen om høringer af lokalplaner. Øvrige høringssager har ofte kortere høringsfrist og sekretariatet anmoder ofte administrativt om udsættelse af høringsfrister, så lokaludvalget kan nå at drøfte sagen på et lokaludvalgsmøde.

Det er sekretariatets opfattelse, at der generelt er et godt samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltnignen om tidlig inddragelse. I forbindelse med indkvartering af ukrainske fordrevne på Herbergvejen 8 var der også et godt samarbejde og tidlig inddragelse med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Ligeledes har der også været et godt samarbejde og tidlig inddragelse med Socialforvaltningen om mulig fremtidig anvendelse af Herbergvejen 8 som bosted.

Dertil er det er sekretariatets vurdering, at samarbejdet med lokalt kommunalt ansatte, både administrativt og politisk, er velfungerende.

Valg til lokaludvalg

Lokaludvalget kan se eller gense præsentationsmødet som optakt til det digitale valg til lokaludvalget her: Fokus: Valg til lokaludvalget – Brønshøj-Husum lokaludvalg (kk.dk)

Dertil kan lokaludvalget læse vejledning til at stemme til valget til lokaludvalg her: Microsoft Word - FAQ - Valg til Lokaludvalg 2022 - (kk.dk)

Bydelsplansarbejde

Lokaludvalget nedsatte en styregruppe, der sammen med sekretariatet udarbejdede bydelsplanen. Processen for københavnerinddragelse til bydelsplanen kan ses her: Københavnerdialog og københavnerinddragelse – Brønshøj-Husum lokaludvalg (kk.dk) 

Lokale repræsentantskaber

Der deltog 19 personer fra forskellige foreninger i lokaludvalgets repræsentantskabsmøde i marts 2023, hvor bydelsplanen blev godkendt. 

 

Fagudvalgenes bemærkninger til høringen

Kulturudvalget havde afsat deres møde i januar til temamøde og har derfor ikke drøftet høringen.

Byudviklingsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget har ikke holdt møder i januar og har derfor ikke drøftet høringen.

Børne- Unge- Fritids og Idrætsudvalget har drøftet, men havde ikke kommentarer til høringen.

Miljøudvalget har ikke drøftet høringen.

 

Forretningsudvalgets bemærkninger til høringen

Forretningsudvalget har drøftet høringen. Sekretariatet har på baggrund af Forretningsudvalgets drøftelser samlet et udkast til høringssvar. Se bilag.

 

Videre proces

Sekretariatet tilretter høringssvaret på baggrund af lokaludvalgets drøftelser og sender høringssvaret.

På baggrund af lokaludvalgenes høringssvar udarbejder Økonomiforvaltningen en orientering til GFK om erfaringerne inden for de fire fokusområder, som forventes behandlet inden sommerferien 2024. Der vil blive lagt særligt vægt på lokale repræsentantskaber, som kredsen specifikt har bedt om. Herefter drøfter forvaltningen relevante pointer med de fagforvaltninger og kontorer, der er indgået samarbejdsaftaler med, med henblik på evt. justeringer i samarbejdet i løbet af efteråret 2024. Den samlede erfaringsopsamling vil desuden indgå i BR-sek’s planlægning af ny proces
for valg til og modtagelse af nye lokaludvalg 2026.

Beslutning

ad 1) Brønshøj-Husum Lokaludvalg drøftede høringen.

Lokaludvalget drøftede, at foreningsrepræsentanter ikke længere har personlige suppleanter. Endvidere at en personlig suppleant ikke behøver at komme fra samme forening som en selv. En eller flere personlige suppleanter, giver mulighed for at kunne overlevere viden fra det medlem, der er afbud fra, til suppleanterne. Dertil bør foreninger, der har en eller flere medlemmer, der gerne vil bidrage aktivt til lokaludvalgets arbejde, have mulighed for at have en-flere suppleanter i lokaludvalget. Dertil drøftede lokaludvalget, at det ikke giver mening med tre interessegrupper i praksis. Foreninger og foreningsrepræsentanter, der gerne vil engagere sig i lokaludvalget, har som oftest brede interesser og selvom man i praksis er valgt ind for en interessegruppe, arbejder man oftest med flere områder.

I forhold til samarbejde med kommunes forvaltninger, savner lokaludvalget kontakt med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen. De øvrige forvaltninger har lokaludvalget samarbejde med løbende, enten centralt eller lokalt. Dertil drøftede lokaludvalget, at forvaltningerne kan arbejde med at tilknytte udvalgte medarbejdere de forskellige bydele, så forvaltningerne organiserer sig med et lokalt perspektiv.

Lokaludvalget drøftede, at bydelsplanen ikke bør godkendes af et repræsentantskab, da den allerede er udarbejdet af frivillige og på baggrund af københavnerinddragelse. Her skal reglerne lempes, så bydelsplanen i stedet præsenteres og debatteres på f.eks. et borgermøde. 

ad 2) Brønshøj-Husum Lokaludvalget vedtog udkast til høringssvar suppleret med lokaludvalgets ovenstående drøftelser.

Til top