Mødedato: 22.08.2013, kl. 18:30
Mødested: Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17B, 2700 Brønshøj

Naturcenter i Husum - visionsoplæg

Se alle bilag
Næste skridt i arbejdet, visionsoplægget vedr Naturcenter, er klar til godkendelse.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Brønshøj-Husum Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender visionsoplæg for Naturcenter i Husum

Problemstilling

På baggrund af den hidtidige proces omkring et naturcenter, er der nu udarbejdet et visionsoplæg.

Processen indtil nu
  • Oktober 2012: Lokaludvalget holder seminar på Herstedhøje om et naturcenter
  • Efterår 2012: Nedsættelse af en arbejdsgruppe 
  • Januar 2013: Drøftelse af naturcenterideen på 2700Dialogforum
  • Maj 2013: Naturcenteret indgår som del af bydelsplanen, som godkendes af BR
  • Maj 2013: Seminar for interessenter, hvor forskere, embedsmænd, projektledere, naturvejledere, faglærer, lokaludvalgsmedlemmer arbejdede med at indkredse profilen for et kommende naturcenter/hus
Sekretariatet har sammenfattet og bearbejdet input fra inspirationsseminaret i visionsoplægget. Formålet med visionsoplægget er at fortsætte ideudviklingen og etablere partnerskaber omkring modeller i Naturcenteret som afsæt for en yderligere kvalificering af projektet.

Visionen
Et forslag om et urbant Naturhus på EnergiCenter Voldparken i Husum handler om at få etableret en facilitet i Københavns Kommune, der kan formidle den særlige bynære natur. Udgangspunktet skal være en bygning, der kan være mødestedet for ture i den lokale nature, fungere som naturværksted og udstillingslokaler for et bredt publikum, men også være rammen om en vifte af naturpædagogiske faciliteter i området, der både henvender sig til børn og voksne.

Området er i naturmæssigt henseende primært karakteriseret ved fæstningskanalen og Utterslev Mose – det største ferskvandsområde i København omkranset af et varieret landskab af rør, græs, krat og træer. Den omkringliggende bebyggelse er primært karakteriseret ved den almene boligbebyggelse Tingbjerg og Voldparken. Boligområder som har brug for et løft. Et naturhus i området kan spille en vigtig rolle med hensyn til at skabe nye fællesskaber omkring havedyrkning, dyrehold og bålhytteaktiviteter mm. Også den almene sundhed i bydelen har brug for et løft og her kan naturen noget helt særligt, når det f.eks. sker i form en af naturskattejagt eller kulturhistorisk vandringer på Vestvolden.

Løsning

Med forbehold for, at arbejdsgruppen skal gøre procesplanen mere skarp og klar, godkendes visionsoplægget som Lokaludvalgets dokument som led i arbejdet henimod et naturcenter.

Økonomi

(ingenting på nuværende tidspunkt)

Videre proces

Arbejdsgruppen, som ikke har haft lejlighed for at mødes omkring visionsoplægget endnu, laver en gennemskrivning af procesplanen i samarbejde med sekretariatet.

Visionsoplægget udleveres til de kommunale samarbejdsparter i 2700Dialogforum den 27. august. Oplægges distribueres desuden til intressenter og lægges på hjemmesiden.

Beslutning

På baggrund af en debat om visionsoplægget, særligt projektets titel, ideerne om aktiviteter på vandarealerne og forsiden, blev følgende besluttet: 

  • Som arbejdstitel bruges 'Naturcenter' i stedet for 'urbant naturhus' 
  • Der ønskes en anden forside, mere i stil med det første udkast (illustration fra Bennys Badekar).
  • De to sidste sider 'Målgrupper og drift' og 'Processen' skal gennemskrives og gøre mere skarpe
  • Formuleringen under 'Vandaktiviteter' om, at vandet i fæstningskanalen og moserne udgør et uudnyttet potentiale er i overensstemmelse med bydelsplanerne fra 2010 og 2013 og fastholdes derfor
  • Husk korrektur inden tryk
 
Til top