Mødedato: 22.05.2014, kl. 18:30
Mødested: Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17B, 2700 Brønshøj

Samarbejde med skoler og foreninger omkring 'Åben Skole'

Lokaludvalget orienteres om Børn-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalgets arbejde med Åben Skole og vedtager en strategi for det videre forløb

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,

  1. At Lokaludvalget tager en orientering fra Børn-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalget om mål og planer ift det lokale arbejde med folkeskolereformens åben-skole-del til efterretning
  2. At Lokaludvalget beslutter at afholde et offentligt debatmøde i bydelen om skolereformen
  3. At Lokaludvalget afser 8.000 kr. til borgermødet

Problemstilling

Børn-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalget (BUFI) har siden sommeren 2013 arbejdet med at kunne bidrage lokalt til implementeringen af folkeskolereformens ideer om åben skole og samarbejde mellem foreninger og skoler. På mødet vil BUFI give en status og gøre rede for de potentialer udvalget ser for Lokaludvalget i at spille en rolle i samarbejdet med skolerne. Det foreslås at Lokaludvalget i den forbindelse sætter nogle konkrete tiltage i værk.

Samarbejdet med skoler og foreninger
På mødet 24. oktober 2013 blev Lokaludvalget orienteret således (under meddelelser):

"Børn-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalget ønsker at Lokaludvalget skal være med til at finde lokale samarbejdsløsninger som del af skolereformen og tankerne heri om Den åbne skole. I et samarbejde med relevante forvaltninger, de lokale skoler og idræts-, kultur-, natur- , fritidsforeninger og institutioner vil BUFI og LU være med til at fremme den lokale sammenhængskraft gennem et udviklet samarbejde mellem skoler og foreninger.

Lokaludvalget tænkes at få en central rolle som understøtter og formidler af et tættere samspil mellem skole og det mangfoldige foreningsliv som eksisterer i lokalområdet.

Målet med det vil være:
1) at fremme kendskabet til skolernes og foreningernes m.fl. muligheder og ønsker til et lokalt samarbejde mellem vore skoler og foreningerne m.fl.
2) at skabe rammer for udviklende møder mellem aktørerne/foreningerne og skolerne
3) at invitere til dialog gennem afholdelse af seminarer, inspirationsbesøg og møder hvor foreningerne får lejlighed til at fremlægge hvordan de kan bidrage til samarbejdet og hvilke ønsker de har hertil
4) at invitere til dialog gennem afholdelse af inspirationsbesøg og møder hvor skolerne får lejlighed til at fremlægge hvordan de kan se et samarbejde udvikle sig og hvilke ønsker de har til samarbejdet
5) at understøtte idéudviklingen af partnerskabsaftaler mellem skoler og foreninger
6) at undersøge og formidle viden om eksisterende faciliteter i lokalområdet og medvirke ved udviklingen af nye faciliteter i lokalområdet (Idrætshaller, naturskoler, kulturcentre etc.)
7) at arrangere tværgående aktiviteter på tværs af lokalområder

Målene kan indfries gennem bl.a. uddannelses- eller inspirationsforløb for lærere og foreninger, seminarer og møder for nøglepersoner.

Der er i Københavns Kommune nedsat en arbejdsgruppe på tværs af de Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, ”Folkeskolereform og foreninger”, som skal skal komme med konkrete forslag til initiativer til inddragelse af kultur- og idrætsforeninger på skolerne. BUFI og sekretariatet er i dialog med arbejdsgruppen omkring et samarbejde i 2014. Der er centralt fra ikke afsat midler til lokale samarbejder mellem foreninger og skoler. Men der kan eventuelt søges penge i en udviklingspulje, ligesom der er medarbejdere i forvaltningerne, som kan bruge arbejdstid. BUFI foreslår at Lokaludvalget indgår et samarbejde med forvaltningerne og konkret afser et rammebeløb i budgettet for intern pulje 2014 til et seminar (vil blive fremlagt som del af vedtagelsen af et budget for intern pulje i december)."

Det ovenstående er stadig udgangspunktet for BUFI's arbejde, men projektet har også udviklet sig og indeholder nye ideer om inddragelse af elever og skolernes rolle i lokalsamfundet.

For at sætte fokus på lokale samarbejdsmodeller og bydelens fem folkeskolers muligheder for samarbeje med lokale foreninger, planlægger BUFI to møder inden sommerferien.

Det ene møde er for aktørerne omkring åben skole og afholdes den 27. maj kl.17-19.30. Lokaludvalget bevilgede på sidste møde 9.000 kr. til dette møde, hvor skolerne er repræsenteret og en lang række foreninger og kulturaktører. Mødet afholdes i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, og omfatter også Vanløse bydel, hvis skoler, foreninger og aktører også er inviteret.

Det andet møde, som planlægges afholdt, beskrives nedenfor.

Borgermøde om skolereform
Det foreslås at Lokaludvalget holder et offentligt møde om skolereformen. Overborgmester Frank Jensen har givet tilsagn om at deltage i et sådant møde den 10. juni kl. 19-21.

Borgermødet tager skolereform til debat med skoler, elevråd, borgere (især skoleforældre) og lokaludvalgsmedlemmer. Med mødet får Lokaludvalget lejlighed til at  kommunikere sin interesse i at styrke samarbejdet med skolerne , bl.a. som del af et arbejde med lokaldemokrati og inddragelse af børn og unge. 

Børn-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalget udvikler sammen med sekretariatet et program for arrangementet i dialog også med skolerne. Foreløbigt program ser således ud:

1. Velkomst og præsentation af tematik v. Lokaludvalget
2. Kort status fra skolerne v. skolebestyrelse (3-4 min. hver, 15-20 min. i alt)
3. Kort input fra elevrådene (5.min)
4. Oplæg til debat fra Frank Jensen
5. Debat
6. Opsamling - og farvel og tak.

Ideen med mødet er at debattere skolereformen lokaldemokratisk med de aktører, det omhandler og give overblik i bydelens forskellige skoler gennem et kort indlæg fra hver skole. Der vil være input fra skolebestyrelserne (som tager forældrebestyrelses- og borgerperspektivet snarere end at skolelederne som arbejder med implementering af reformen).  Ideen med disse indlæg er at vise forskelle og ligheder mellem de fem lokale skoler, og evt. få særlige muligheder og udfordringer frem. Vi efterspørger også elev-deltagelse på tværs af skolerne. Tanken er også, at det demokratisk set klæder arrangementet at sikre eleverne en stemme som de hovedpersoner de er.

Skolerne bakker op om en proces, hvor eleverne orienteres om reformen, mhp på en tværgående drøftelse og input til mødet. Dette medfører flere ting: 1. På tværs af bydelen mødes eleverne og deler ”skoleviden”, oplevelser og holdninger, de lærer om Lokaludvalget og arbejder på bidrag og dvs. indgår selv i lokaldemokratiet i praksis. 2. Som gruppe får de mulighed for at tale direkte til Københavns overborgmester, skolerne, bydelens borgere og Lokaludvalget, og denne indsigt og erfaring bæres videre ’hjem’ til elevråd og nyvalgte skolebestyrelser, så der forhåbentlig deraf skabes parathed og vilje til videre proces. Mødet vil give indtryk af skolereformens lokale status, også som et input til videre arbejdsproces og samarbejde med skolerne.

Løsning

Lokaludvalget giver sin opbakning til Børn-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalgets arbejde med skolereformen og bevilger 8.000 kr. til borgermødet.

Økonomi

Mødet kan gennemføres for 8000 kr.
Forplejning til mødet 3000 kr.
Annoncering 5000 kr.

Midlerne tages fra rammen på 25.000 kr. til skolearbejde.

Beslutning

Morten Andersen fortalte om Børn-, Unge-, Fritids- og Idrætsudvalgets (BUFI) arbejde med skolerne og inddragelse af børn og unge. Udover de to møder om folkeskolereform, som er fremlagt for Lokaludvalget, arbejder BUFI med et projekt med arbejdstitlen 'bydelsambassadører' som involverer 8. klasseselever og inddragelse i lokaldemokratiet (en lille projektbeskrivelse blev omdelt og projektet vil senere blive fremlagt for Lokaludvalget når det er mere modnet).

Lokaludvalget gav sin opbakning til BUFI's projekter, men med den bemærkning at man anbefaler at udvide samarbejdsbegrebet til, udover skolernes samarbejde med foreninger, også at omfatte samarbejde med øvrige samfundsinstitutioner og erhvervsliv.

Morten opfordrede formandskabet til at deltage i borgermødet, hvor Frank Jensen også kommer.

Morten bekræftede, at BUFI også følger med i Københavns Kommunes arbejde omkring åben skole og har samarbejde med de relevante forvaltninger herom.
Til top