Mødedato: 21.02.2013, kl. 18:30
Mødested: Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17B, 2700 Brønshøj

Input til Strukturarbejdet i Københavns Kommune, en styrket decentral forvaltningsorganisering - beslutning om lokal proces

Se alle bilag
Lokaludvalget er blevet bedt om at give input til strukturarbejdet i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Brønshøj-Husum Lokaludvalg,


  1. at Lokaludvalget drøfter materialet fremsendt om strukturarbejdet med fokus på en styrket decentral forvaltnings organisering.
  2. at Lokaludvalget bemyndiger forretningsudvalget til i samarbejde med sekretariatet at stå for en proces med inddragelse af lokale aktører og udarbejdelse af et udkast til svar til struktursekretariatet.

Problemstilling

Københavns Borgerrepræsentation har nedsat et strukturudvalg med et tilhørende sekretariat som i efteråret 2012 udarbejdede en rapport. På baggrund af denne beslutttede Borgerrepræsentattionen i december 2012, at der skal arbejdes videre med fire spor indenfor kommunens nuværende overordnede organisering:

  • styrket decentral forvaltningsorganisering med administrative forenklinger
  • forslag til placering af kommunens tværgående enheder
  • håndtering af snitfladeudfordringer på særligt velfærdsområderne 
  • årshjul for indholdet i BR-møder, temadebatter i BR samt forbedring af BR-medlemmernes arbejdsbetingelser
Økonomiforvaltningen skal udarbejde forslag til de to første spor i samarbejde med forvaltningerne og øvrige relevante aktører.

Til brug for det videre arbejde primært med det første spor, en styrket decentral forvaltningsorganisering, ønskes lokaludvalgenes input tidligt i processen. Der er brug for lokaludvalgenes erfaringer og konkrete løsningsforslag, samt input fra andre aktører i bydelene, til hvordan kommunens decentrale organisering kan blive bedre.

Der skal findes løsninger, der bidrager til en mere sammenhængende og gennemskuelig service til borgerne, en mere effektiv anvendelse af kommunens lokaler og ejendomme på tværs af forvaltningsområder, og et tættere samarbejde mellem kommunen, civilsamfundet og erhvervslivet.

Der er tilrettelagt en proces hvor lokaludvalgene inddrages tidligt i forløbet og kommer med input til selve analysefasen. Mere konkret ønskes lokaludvalgenes input, erfaringer og forslag til muilge løsninger indenfor tre temaer knyttet til den decentrale forvaltningsorganisering:

1. Borgerinddragelse og lokal forankring

1. Gennemskuelig borgeradgang og større ensartethed

3. Større grad af samlokalisering på tværs af forvaltnings- og fagområder

Temaerne er nærmere beskrevet i bilaget 'Debatoplæg'.

Lars Ethelberg er inviteret til at deltage i lokaludvalgsmødet med et kort oplæg (der afventes svar fra Lars om han kan komme).

Lokaludvalget skal sende sit input til Struktursekretariatet senest 25. marts.

Løsning

Der lægges op til, at Lokaludvalget inddrager lokale aktører (forvaltninger, nøgleaktører og/eller erhvervsliv - hvor det giver mening lokalt) i processen.

Forretningsudvalget har drøftet ideer om bl.a. at samle netværket af skoleledere og/eller at samle udvalgte repræsentanter i 2700Dialogforum for at få deres perspektiver på debatoplægget. Der er også andre muligheder.

På baggrund af input fra Lokaludvalget vil forretningsudvalget i samarbejde med sekretariatet stå for processen.

Økonomi

Eventuelle dialogmøder finansieres af sekretariatsmidler.

Beslutning

Lars Ethelberg holdt et kort oplæg om strukturarbejdet og Lokaludvalget havde en drøftelse om temaet.

Det blev aftalt, at forretningsudvalget i samarbejde med sekretariatet og med input fra fagudvalgene står for en proces og et udkast til en svarskrivelse.

Fra Lokaludvalget kom følgende pointer, som kan indgå i et svar:

  • Lokaludvalget har etableret 2700Dialogforum, som fungerer godt som et lokalt tværgående koordinationsforum. 
  • Lokaludvalget har nemmest ved at samarbejde med forvaltninger, som har en decentral tilstedeværelse og struktur, f.eks. BUF. Kommunen kunne overveje at organisere de øvrige forvaltninger på samme måde, hvis man ønsker et stærk lokalt samarbejde og koordinering. 
  • Bellahøj Friluftsscene er et eksempel på et projekt, som falder 'mellem to forvaltningsstole', idet området er en del af Brønshøj-Husum bydel og lokale forvaltningsmedarbejdere fra f.eks. BUF og SOF arbejder her, men området hører under Bispebjergs udviklingsplan for de udsatte boligområder. 
  • EnergiCenter Voldparken er et eksempel på samlokalisering og et lokalt sted, som samler flere forskellige borgerindgange. Tidligere blev funktionerne varetaget af fire forskellige forvaltninger, og nu er ECV organiseret med en lokal enhedsledelse, én gatekeeper/én indgang under en frivillig bestyrelse med driftsoverenskomster med Københavns Kommune.
  • Rengøring i Tingbjerghallen er et andet eksempel på, hvor det har været vanskeligt at placere et entydigt ansvar for en simpel driftsopgave
  • Mere kompetence til lokaludvalgene=en styrket lokal organisering og styrket borgerinddragelse.
  • Der mangler et borgerservicecenter i Brønshøj-Husum, det vil forenkle og forbedre de lokale indgange til kommunen for borgerne.
  • Kommunens forvaltninger skal blive ved med at blive bedre til at bruge Lokaludvalget til borgerinddragelse og information om de tiltag kommunen gør i bydelen.
  • Der er for lange ventetider i callcenteret på kommunens hovednummer.
Til top