Mødedato: 31.10.2019, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til tillæg 5 til lokalplan 331 Holmen II med kommuneplantillæg, Indre By

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til tillæg 5 til lokalplan Holmen II med kommuneplantillæg i høring. Forslaget vil muliggøre anlæg af park på Dokøen og fastlægge en ny placering for parkering til Operaen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende forslag til tillæg 5 til lokalplan Holmen II (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger, 
  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Dokøens ejer ønsker at forbedre forholdene omkring Operaen. Operaen ligger på den midterste af de tre øer, der udgør Dokøen. Den midlertidige terrænparkering under de fredede kraner på Nordøen nedlægges, og der etableres i stedet en permanent parkeringskælder på Sydøen. Over parkeringskælderen etablerer ejeren en privatejet, offentligt tilgængelig park. Projektet indebærer en mindre udvidelse af Sydøen. Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkendte startredegørelsen henholdsvis den 23. oktober og den 7. november 2017. 

Løsning

Med projektet vil København få et nyt, rekreativt område på Dokøen. Projektet består dels af åbne plæner med kig til havnen og dels af tættere beplantede områder med bakket terræn, buske og træer. Lokalplanforslaget stiller krav til en del af træernes størrelse på plantetidspunktet og et artsvalg, der kan opnå et vist volumen. I parken vil der blive en cafébygning og mindre bygninger til toiletter og opbevaring af redskaber. Projektet indebærer en udvidelse af den sydlige del af Dokøen i form af opfyld i havnen på op til 2.100 m2. Arealet udformes som et terrasseret opholdsareal, der bringer parken ned til vandet, og gør det muligt at gå i land fra vandsiden.

Den eksisterende byggemulighed på Sydøen på ca. 19.000 m2 fjernes for at give plads til parken og parkeringskælder til Operaen. Den eksisterende byggemulighed på Nordøen på ca. 12.000 m2 bevares. Der er ikke aktuelle planer om at realisere byggemuligheden.  

Forslaget til lokalplantillæg giver ikke mulighed for en broforbindelse mellem Dokøen og Christiansholm (Papirøen). Dette for at bevare det åbne vand i Proviantmagasingraven mellem de to øer og bibeholde denne del af egenarten på Inderhavnens østlige side, hvor dokke, åbne kanaler og bassiner skaber et varieret forløb. Adgang til Dokøen vil derfor ske via eksisterende broer fra Takkelloftvej. Med lokalplanen for Kuglegården (tillæg 4 til lokalplan Holmen II) er der mulighed for, at der kan etableres en bro mellem Christiansholm og Kuglegården over Arsenalgraven. Der er ikke aktuelle planer om etablering af en bro.

Christianshavns Lokaludvalg har i intern høring ved plansagens start tilkendegivet, at det er lokaludvalgets opfattelse, at etablering af en folkepark på den sydlige Dokø vil bidrage til en positiv udvikling af Christianshavn og København.

Byliv

En park på Dokøen vil skabe nye rekreative muligheder centralt i Københavns Havn, som understøtter målsætningen i Fællesskab København om, at københavnerne i 2025 skal opholde sig 20 % mere i byens rum.

Grundejer har ønsket, at parken i et vist omfang kan anvendes til lukkede arrangementer, som blandt andet kan bidrage til finansiering af drift af parken. Lokalplanforslaget muliggør afholdelse af i alt 14 lukkede arrangementer årligt med en varighed af op til fem dage pr. arrangement – henholdsvis syv arrangementer, der omfatter maksimalt 200 m2, og syv arrangementer, der omfatter maksimalt 2.000 m2. Parkens areal inklusive nyt opfyld udgør i alt ca. 21.000 m2. Herudover kan der hegnes i forbindelse med offentligt tilgængelige arrangementer. Ved samtlige arrangementer er det et krav, at parkens promenader og det terrasserede opholdsareal mod Inderhavnen skal være åbne for offentligheden og ikke må hegnes. Løsningen svarer til de muligheder, der er fastlagt for Kvæsthusbroen. Dog udgør udstrækningen af de muliggjorte lukkede arrangementer en mindre procentdel af arealet på Dokøen, idet Sydøens areal er større end Kvæsthusbroens.

Bæredygtighed og bynatur

Projektet medfører, at der på en meget central placering i byen fjernes eksisterende byggeretter. Området udlægges i stedet til et grønt område med offentlig adgang. Lokalplanen stiller krav om plantning af minimum 150 træer med blandet artsvalg. Ingen eksisterende træer lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige.

Parkering

Bilparkering til Operaen, ca. 300 pladser, flyttes til kælder under Sydøen. De eksisterende terrænparkeringspladser på Nordøen nedlægges. Sydøen fjernes den eksisterende byggemulighed med tilhørende 190 muliggjorte parkeringspladser. Parkeringskrav for nybyggeri er foreløbig fastlagt med udgangspunkt i forslag til Kommuneplan 2019 med følgende parkeringsnormer: For den nye café i parken stilles krav om én parkeringsplads pr. 150 m2, svarende til ca. 10 pladser. For Nordøens eksisterende byggemulighed nedjusteres p-normen fra det nuværende krav om én plads pr.100 m2 til én plads pr.175 m2 for boliger og én plads pr. 150 m2 for erhverv. Samlet vil lokalplantillægget, med udgangspunkt i forslag til Kommuneplan 2019, betyde en reduktion af kravet til bilparkering på 230 bilparkeringspladser i forhold til den gældende lokalplan (bilag 5). Såfremt parkeringsnormerne ved den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2019 bliver ændret, vil parkeringsnormerne ligeledes skulle ændres i lokalplanen inden endelig vedtagelse af lokalplanen.

Grundejer ønsker, at Operaens gæster efter forestillinger kan køre ud af parkeringsanlægget ad både Fabrikmestervej og Galionsvej. I dag er der kun mulighed for at køre ad Fabrikmestervej. Med lokalplantillægget forudsættes det som hidtil, at den primære trafikbetjening for motorkøretøjer til Operaen fortsat sker via Fabrikmestervej. Lokalplanen er ikke en hindring for, at områdets grundejere kan blive enige om en løsning med udkørsel ad begge veje. Løsningen skal godkendes af Københavns Kommunes vejmyndighed.

Afslutning af aftaler med staten om kulturbyggerier i Inderhavnen

Som en del af grundlaget for statens beslutning om at modtage A. P. Møller Fondens donation af et operahus og om at opføre et nyt skuespilhus, indgik Borgerrepræsentationen d. 31. maj 2001 tre aftaler om kulturbyggerierne i Inderhavnen og parkering i tilknytning hertil. Aftalerne blev herefter sendt til kulturministeren og statsministeren. Forslaget om etablering af en parkeringskælder på Dokøen har givet anledning til, at kommunen i dialog med Kulturministeriet har gennemgået, om der var udestående i aftalerne, herunder særligt i aftalen om parkering. Kulturministeriet har tilkendegivet, at ministeriet anser de tre aftaler som opfyldt, når Borgerrepræsentationen har godkendt et tillæg til den gældende lokalplan, der muliggør et underjordisk parkeringsanlæg på Dokøen. De tre aftaler om kulturbyggerier i Inderhavnen og parkering i tilknytning hertil kan dermed anses som endeligt afsluttede med vedtagelsen af tillæg 5 til lokalplan nr. 331 Holmen II for Dokøen. Der vil ikke blive fremlagt særskilt sag herom, som det blev angivet i indstillingen til startredegørelsen, idet der er enighed mellem stat og kommune om, at der ikke er udeståender i aftalerne.

Kommuneplan

Området er i forslag til Kommuneplan 2019 udlagt til boliger og serviceerhverv (C*-område). Der fremlægges et forslag til tillæg til Kommuneplan 2019, som opdeler rammen i to nye rammer. Sydøen udlægges til fritidsområde (O1*) med mulighed for etablering af en parkeringskælder med tilhørende anlæg på terræn. Der kan desuden etableres op til 1.500 m2 bebyggelse til café og andre faciliteter. Områdets afgrænsning udvides til at omfatte 2.100 m2 vandareal, hvor der muliggøres opfyld til etablering af park. Nordøen og området omkring Operaen fastholdes til boliger og serviceerhverv (C*), dog udgår følgende sætning i de særlige bemærkninger: ”Boligandelen skal for området under ét være mindst 40 %”. Årsagen er, at den eksisterende boligbyggemulighed på Sydøen fjernes.

Det bemærkes, at Forslag til Kommuneplan 2019 er i offentlig høring i perioden 27. august til 21. oktober 2019. Vedtagelsen af tillæg til Kommuneplan 2019 forudsætter en forudgående vedtagelse af Kommuneplan 2019.

Miljøvurdering

Der er i henhold til miljøvurderingsloven udarbejdet en miljørapport, som vurderer planens påvirkning på grønne områder, dyre- og planteliv og mangfoldighed samt overfladevand. Miljørapporten har ikke givet anledning til justering af planen. Miljørapporten er vedlagt som bilag 4 og vil blive sendt i offentlig høring sammen med planforslagene.

Ønske om at igangsætte arkæologiske undersøgelser

Bygherre har ønske om at igangsætte arkæologiske undersøgelser på Sydøen forud for lokalplanens vedtagelse, idet man grundet erfaringer fra Operaen og Christiansholm (Papirøen) forventer, at der er arkæologiske interesser. Bygherres ønskede indretning af byggeplads vil kræve, at der dispenseres fra den gældende lokalplan (tillæg 1 til lokalplan Holmen II). De nødvendige dispensationer omhandler opgravning af træer samt midlertidig afspærring af promenader på Sydøen. Bygherre ønsker desuden tilladelse til midlertidigt at fylde kanalen mellem Sydøen og Operaen op for at stabilisere bolværket under gravearbejdet. På grund af erfaringerne med arkæologiske fund i området afdækker Teknik- og Miljøforvaltningen på nuværende tidspunkt mulighederne for, at grundejer vil kunne igangsætte gravearbejde og arkæologiske undersøgelser forud for lokalplantillæggets endelige vedtagelse.

Økonomi

I lokalplanen udlægges Sydøen til offentlige formål, og grundejer kan derfor potentielt forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning i henhold til Planlovens § 48. Forvaltningerne har dog ingen forventning om dette, da grundejer har oplyst, at der oprettes en fond, som fremadrettet skal eje og drifte det samlede anlæg med park og parkering på Sydøen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt planforslagene, sender forvaltningerne planforslagene og miljørapporten i offentlig høring i otte uger. På baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i første halvdel af 2020.

 

Søren Tegen Pedersen            /Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til tillæg 5 til lokalplan Holmen II (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2019

 

Indstillingen 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. oktober 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. oktober 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top