Mødedato: 31.10.2002, kl. 17:30

Ændring af planloven

Ændring af planloven

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 31. oktober 2002

 

BR 541/02

Ændring af planloven

Ændring af planloven

Indstilling om, at Københavns Kommunes høringssvar om forslag til lovændringer vedrørende byomdannelsesområder godkendes.

(Økonomiudvalget)

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler

at Økonomiudvalget beslutter at fremsende vedlagte høringssvar til Miljøministeriet med forbehold for Borgerrepræsentationens behandling.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. oktober 2002

Godkendt.

Mikkel Warming (Ø) afgav følgende bemærkning: " For Enhedslisten er der centralt, at lovændringen giver mulighed for at stille krav til bygherren om infrastrukturinvesteringer. Kun hvis der kommer mulighed for at stille krav til bygherrer, kan Enhedslisten acceptere længere frister for at udføre infrastruktturinvesteringerne."

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2002

Godkendt.

 

Økonomiudvalgets beslutning den 8. oktober 2002

Godkendt.

Ø videreførte bemærkningerne fra behandlingen i Bygge- og Teknikudvalget.

 

 

RESUME

Miljøministeriet har fremsendt forslag om ændring af planloven (byomdannelse), bekendtgørelse om supplerende regler i medfør af lov om planlægning (samlebekendtgørelsen) samt udkast til vejledning – Ekstern støj i byomdannelsesområder.

Økonomiforvaltningen har videresendt lovforslaget i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen samt Økonomiforvaltningen med henblik på en samlet kommunal besvarelse til Miljøministeriet. Det fælles høringssvar indeholder kommunens bemærkninger til lovforslagets "tekniske indhold" såvel som forslagets økonomiske og administrative konsekvenser er kommenteret.

På baggrund af de indkomne høringssvar fra den har Økonomiforvaltningen formuleret et udkast til fælles høringssvar til forelæggelse på møde i Økonomiudvalget den 8. oktober 2002. Udvalgenes høringssvar vil medgå som bilag.

Som følge af den korte høringsfrist fra Miljøministeriet fremsendes Københavns Kommunes høringssvar med forbehold for Borgerrepræsentationens behandling.

Lovforslaget muliggør fastlæggelse af byomdannelsesområder i kommuneplanen, samt mulighed for i lokalplaner at optage bestemmelser om medfinansiering af investeringer i kommunale infrastrukturanlæg. Som en del af lovforslaget er der ligeledes forslag om en overgangsordning for støj, som muliggør, at der i et byomdannelsesområde i en tidsbegrænset periode kan accepteres en mindre overskridelse af de vejledende støjgrænser for nyopførte boliger.

Økonomiforvaltningen er af den opfattelse, at der er tale om et positivt lovtiltag, idet det tilstræber at give kommunerne en række værktøjer, der kan styrke arbejdet med omdannelse af ældre erhvervs- og havneområder.

Økonomiforvaltningen mener grundlæggende, at kommunerne med lovforslaget bør gives størst muligt råderum til at træffe de nødvendige beslutninger, der kan sikre en ønsket byomdannelse af gamle erhvervs- og havneområder.

Dette gælder særligt i forhold til graden af en bygherres medfinansiering af infrastruktur i et byomdannelsesområde, samt ved beslutning om eventuelle midlertidige dispensationer fra de vejledende grænseværdier for støj.

Med forudsætningen om en overgrænse på 50 pct. medfinansiering af bygherre-udgifter til infrastrukturanlæg kan lovforslaget i sin nuværende form medfører en væsentlig merudgift for kommunerne i form af en begrænsning af mulighederne for privat medfinansiering. Ligeledes vil der være afledte mer-omkostninger forbundet med udlægning af byomdannelsesområdet samt kortlægning af støj i byomdannelsesområder.

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiforvaltningen har i brev af 17. september 2002 anmodet Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen samt Økonomiforvaltningen om en udtalelse i anledning af, at Miljøministeriet har anmodet Københavns Kommune om bemærkninger til forslag til lov om ændring af planloven (byomdannelse), forslag til betænkning om ændring af betænkning om supplerende regler i medfør af lov om planlægning (samlebekendtgørelsen) samt om udkast til vejledning om ekstern støj i byomdannelsesområder.

På baggrund af de indkomne høringssvar har Økonomiforvaltningen formuleret vedlagte udkast til høringssvar. Udvalgenes høringssvar er vedlagt.

Lovforslaget muliggør fastlæggelse i kommuneplanen af ældre, nedslidte havne- og erhvervsområder til byomdannelsesområder, samt angivelse af de kommunale infrastrukturanlæg, som skal etableres i forbindelse hermed. Samtidig åbnes mulighed for i kommuneplanen at angive rækkefølgen for byggeri og ændret anvendelse i byomdannelsesområderne.

Lovforslaget åbner endvidere mulighed for i lokalplaner at optage bestemmelser om, at bygherrerne – på baggrund af en aftale herom – skal yde bidrag på op til 50 pct. af investeringerne i kommunale infrastrukturanlæg som betingelse for at få byggetilla delse. Bidragene skal holdes adskilt fra kommunens øvrige økonomi, og anlæggene skal være påbegyndt og afsluttet henholdsvis 5 og 8 år efter indbetalingen. Endvidere kan der i lokalplaner stilles krav om etablering af grundejerforeninger i byomdannelsesområder.

I samlebekendtgørelsen åbnes mulighed for, at der i støjbelastede byomdannelsesområder kan fastlægges støjfølsom anvendelse, når der er sikkerhed for, at belastningen ophører i løbet af en periode, der ikke væsentligt overstiger 5 år.

I vejledningsudkastet lægges op til, at der i forbindelse med byomdannelse kan udarbejdes en støjplan for de virksomheder, der belaster området, således at støjen vil være nedbragt i løbet af en 5-årig periode. Der lægges op til, at de gældende grænseværdier ikke overskrides med mere end 5 dB.

Økonomiforvaltningen er af den opfattelse, at der er tale om et positivt lovtiltag, idet det tilstræber at give kommunerne en række værktøjer, der kan styrke arbejdet med omdannelse af ældre erhvervs- og havneområder.

Økonomiforvaltningen mener grundlæggende, at kommunerne med lovforslaget bør tillægges størst muligt råderum til at tilrette de nødvendige byomdannelsesprocesser

Dette gælder særligt i forhold til kommunernes mulighed for at forhandle graden af en bygherres medfinansiering af infrastruktur i et byomdannelsesområde. Og det gælder i forhold til at give kommunerne et rimeligt råderum, når der skal træffes beslutning om eventuelle midlertidige dispensationer fra de vejledende grænseværdier for støj.

ØKONOMI

Det foreslåede regelgrundlag vil medføre økonomiske konsekvenser og administrativt merarbejde for kommunerne, der ligeledes konkretiseres i udkast til fælles høringssvar for Københavns Kommune.

Med forudsætningen om en overgrænse på 50 pct. medfinansiering af bygherre-udgifter til infrastrukturanlæg kan lovforslaget i sin nuværende form medfører en væsentlig merudgift for kommunerne i form af en begrænsning af mulighederne for privat medfinansiering. Ligeledes vil der være afledte mer-omkostninger forbundet med udlægning af byomdannelsesområdet samt kortlægning af støj i byomdannelsesområder.

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

Lovforslaget er sendt i høring i Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

BILAG

  1. Økonomiforvaltningens udkast til svarbrev.
  2. Forslag til lov om ændring af lov om planlægning (byomdannelse)
  3. Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om supplerende regler i medfør af lov om planlægning
  4. Udkast til "Vejledning fra Miljøstyrelsen, ekstern støj i byomdannelsesområder"
  5. Bygge- og Teknikudvalgets behandling af høringsbidrag
  6. Miljø- og Forsyningsudvalgets behandling af høringsbidrag

Erik Jacobsen

/ Bjarne Winge

 

Til top