Mødedato: 31.10.2002, kl. 17:30

Ørestadsselskabet indtræder som aktionær

Ørestadsselskabet indtræder som aktionær

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 31. oktober 2002

 

BR 538/02

Ørestadsselskabet indtræder som aktionær

Ørestadsselskabet indtræder som aktionær

Indstilling om, at Ørestadsselskabet indtræder som aktionær i Rejsekort Selskabet A/S.

(Økonomiudvalget)

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Ørestadsselskabet indtræder som aktionær i Rejsekort Selskabet A/S

Økonomiudvalgets beslutning den 1. oktober 2002

Anbefalet.

 

 

RESUME

HUR, DSB, Ørestadsselskabet og Amtsrådsforeningen har i fællesskab udarbejdet et forslag til oprettelse af et aktieselskab, der skal sikre etableringen og driften af en ordning, som forenkler og forbedrer betjeningen af kunder i den kollektive trafik. Ordningen er baseret på et elektronisk kort i stil med Dankort og Danmøntkort, der via en aflæseenhed registrerer kundens rejse fra start til afslutning og trækker et beløb svarende til rejsens længde og pris.

Ørestadsselskabets bestyrelse besluttede 16. marts 2002 at rette henvendelse til ejerkredsen for at få tilslutning til, at metroen indtræder i rejsekortsystemet, indgår i oprettelsen af aktieselskabet Rejsekort Selskabet A/S og indskyder aktie- og lånekapital sammen med de øvrige trafikudbydere, der medvirker i projektet.

Omkostningerne ved deltagelse i Rejsekort Selskabet A/S har ikke væsentlige konsekvenser for Ørestadsselskabets langtidsøkonomi.

SAGSBESKRIVELSE

HUR, DSB, Ørestadsselskabet og Amtsrådsforeningen har siden 1997 forberedt indførelsen af et fælles elektronisk billetsystem i Danmark. Princippet er, at med rejsekort vil kunderne kun have behov for ét kort til alle typer rejser i Danmark. Elektronisk udstyr vil aflæse påstigning og afslutning af rejsen.

Metroen er ifølge lovgivningen med i det fælles takst- og billetsystem i Hovedstadsområdet og vil under alle omstændigheder blive brugere af rejsekortet, hvis den kompetente takstmyndighed beslutter sig herfor.

For at skabe en effektiv projektorganisation, som på selskabets vegne kan forestå udbud af rejsekortsystemet og den efterfølgende kontraktstyring i driftsfasen, er det hensigtsmæssigt at oprette et fælles aktieselskab, Rejsekort Selskabet A/S. Selskabet skal som bygherre stå for kravspecifikation og udbud af rejsekortsystemet, drift og vedligeholdelse af det centrale rejsekortsystem, og udvikling af systemet.

Ørestadsselskabet har deltaget i udarbejdelsen af fælles funktionskravsspecifikationer og har fået forelagt en aktionæroverenskomst, som selskabet vil tiltræde, hvis ejerne giver tilslutning hertil.

Bestyrelsen i Ørestadsselskabet besluttede den 6. marts 2002 at medvirke til at stifte Rejsekort Selskabet A/S og indtræde i ejerkredsen i et aktieselskab. Ørestadsselskabets indtræden i Rejsekort Selskabet A/S er ikke nogen forudsætning for Rejsekort Selskabets oprettelse eller systemets indførelse.

Vælger Ørestadsselskabet at stå udenfor Rejsekort Selskabet A/S, vil Ørestadsselskabet under alle omstændigheder skulle indgå i systemet og foretage investeringer i nyt billetteringsudstyr. Vælger Ørestadsselskabet at indgå i Rejsekort Selskabet A/S, opnår Ørestadsselskabet direkte indflydelse på projektets konkrete udformning og realisering.

Kammeradvokaten har vurderet, at der ikke er umiddelbar hjemmel i lovgrundlaget i Ørestadsselskabet til at indtræde i andre selskaber. Kammeradvokaten har vurderet, at Ørestadsselskabets indtrædelse i Rejsekort Selskabet A/S kræver, at der tilvejebringes den nødvendige hjemmel ved forelæggelse af aktstykke for Folketingets Finansudvalg, ligesom Kammeradvokaten anbefaler, at indtrædelse i Rejsekort Selskabet A/S godkendes af de kommunale ejere. Ørestadsselskabets bestyrelse har derfor bedt om ejerkredsens godkendelse af indtrædelse i Rejsekort Selskabet A/S.

Sagen forventes forelagt Folketingets Finansudvalg i oktober 2002 med henblik på at skaffe den fornødne hjemmel og godkendelse af selskabets deltagelse i projektet.

Ejerfordeling

Selskabet får følgende ejerfordeling svarende til investorernes aktieindskud:

Trafikoperatør

Procent

DSB

44 pct.

HUR

25 pct.

Øvrige amtslige og kommunale trafikselskaber

24 pct.

Ørestadsselskabet

7 pct.

Ørestadsselskabets kontante ejerindskud beløber sig til ca. 7 mio. kr. ud af et samlet indskud på 115 mio. kr. Dertil kommer, at aktionærerne forpligter sig til at indskyde ansvarlig lånekapital, fordelt efter størrelsen af ejerandelen. Disse lån forrentes af Rejsekort Selskabet A/S og tilbagebetales gradvist, efter at systemet er taget i brug. For Ørestadsselskabet beløber den indskudte ansvarlige lånekapital sig til ca. 11 mio. kr.

Investering i aflæseenheder til rejseregistrering skal afholdes af de involverede selskaber. Metroselskabernes udgift til indkøb og installation af rejsekortenhederne er skønnet til ca. 30 mio. kr. for metroens tre etaper.

Tidsplan for introduktion af rejsekort

Tidsplanen for udvikling af systemet fremgår af nedenstående skema.

Oprettelse af Rejsekort Selskabet A/S og udbud af rejsekortsystemet

4. kvt. 2002

Kontraktindgåelse med leverandør(design, leverance, drift mm)

4. kvt. 2003

Ibrugtagning af 1. fase i hovedstadsområdet

2005

Trinvis ibrugtagning landet over

2005-2008

Som det fremgår af skemaet vil systemet først blive ibrugtaget i københavnsområdet. I overgangsfasen frem til 2005 må Metroselskaberne anvende det nuværende billetteringssystem.

Økonomi

Oprettelsen af et aktieselskab begrundes ud fra ønsket om en effektiv og smidig organisation og ønsket om at minimere deltagernes økonomiske risiko. Deltagerne kan højest hæfte for den kapitalandel og ansvarlige lånekapital, som de har indskudt i projektet.

Indførslen af systemet forventes at give kunderne en bedre service og dermed en øget attraktivitet for den kollektive trafik og systemet vil medføre en række besparelser i forhold til salg/indkøb af klippekort og ændret salgsprovisionsbetaling til naboselskaberne. Indkøbet af de elektroniske enheder udgør dog en ekstraomkostning, da Ørestadsselskabet frem til ibrugtagningen skal anvende det nuværende billetsystem, som skal forberedes til overgang til rejsekortsystemet. Det fælles rejsekortsystem kan tidligst ibrugtages i 2005.

Den indskudte aktiekapital forrentes ikke, men vil give grundlag for udbytte og Ørestadsselskabet forventer i perioden frem til 2009 et rentetab på 2 mio. kr. I 2009 forventes selskabet at generere et udbytte for aktionærerne. Lånekapitalen på 11 mio. kr., som skal indskydes i årene 2004 og 2005, forrentes med 5 pct. Lånekapitalen tilbagebetales i årene 2007, 2008 og 2009. Såvel indskuddet af lånekapital som aktiekapital giver Ørestadsselskabet et øget likviditetsbehov.

Samlet set medfører indtrædelse i Rejsekort Selskabet A/S og investering i nyt billetteringssystem et øget finansieringsbehov på 48 mio. kr. Heraf skal 7 mio. kr. afholdes i 4. kvartal 2002, som Ørestadsselskabet ejerindskud i forbindelse med stiftelsen af Rejsekort Selskabet A/S. Udgifterne i 2002 medfører isoleret set ikke behov for forøgelse af selskabets låneramme, men udgifterne de følgende år vil blive indarbejdet i forbindelse med justeringer af lånerammen.

 

BILAG VEDLAGT

--

 

 

Erik Jacobsen Paul Sax Møller

 

 

24. september 2002

 

 

Til top