Mødedato: 31.05.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om indførsel af roadpricing i København

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen beslutter, at Københavns Kommune retter henvendelse til staten med henblik på at få mulighed for at indføre en model for intelligent roadpricing i København – eventuelt som en forsøgsordning,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et budgetnotat, der kan indgå i forhandlingerne for Budget 2019, med henblik på at der udarbejdes forslag til modeller for intelligent roadpricing i København.

(Stillet af Alternativet)

 

Motivering

Mængden af biltrafik i København udgør et kæmpe problem for københavnerne.

Københavnske bilister bruger i gennemsnit 26 min. i kø hver dag, hvis de pendler 30 minutter til og fra arbejde i myldretiden. Det svarer til 100 timer spildt på vejene om året per person. Det er ødelæggende for deres trivsel og samtidig dyrt for samfundet. De samfundsøkonomiske omkostninger for trængsel på vejene i hovedstadsområdet løb i 2010 op i 8,5 mia. kr.

Biltrafikken udgør også en kilde til den luftforurening, der hvert år slår 500-600 københavnere ihjel og gør flere alvorligt syge. Luften på H.C. Andersens Boulevard har i en årrække overskredet grænsen for kvælstofilte, som EU-lande skal overholde. Det er ikke blot strid med gældende EU-lov; det er også i strid med Københavns brand som en grøn foregangsby. Miljøzonen, som blev vedtaget for ti år siden, er, ifølge Aarhus Universitet og COWI, i dag stort set virkningsløs, fordi kravene ikke er blevet ændret siden, og fordi miljøzonen ikke omfatter forurenende personbiler.

Biltrafikken er også en af de største klimasyndere. København har som erklæret mål at være CO2-neutral i 2025, men ser ikke ud til at kunne nå det, med mindre blandt andet biltrafikken reduceres kraftigt. Vejtrafik står for en femtedel af Københavns samlede CO2-udledning, og vi skal på grund af en regnefejl reducere udledningen fra vejtrafik med 70 % yderligere end antaget i klimaplanen.

Endeligt udgør omfanget af biltrafikken et problem for københavnernes trivsel i dagligdagen. Biltrafik ødelægger med dens larm og farer byrum og optager plads, som kunne bruges til rekreative og trivselsfremmende formål eller til bæredygtig transport. Selvom kun 9 % af københavnerne tager bilen, når de skal frem i byen, optager bilbaner og parkeringspladser 66 % af byens vejplads.

Den massive biltrafik udgør – af ovenstående grunde – et problem, som vi mener, vi bør forsøge at løse hurtigst muligt. Dette understreges af, at problemet, ifølge Landstrafikmodellen, er voksende. Biltrafikken og trængslen i København er siden 2010 steget med 16.000 privatejede biler og ventes at vokse yderligere frem mod 2030. Ifølge Trængselskommissionen vil bilisterne spilde 18 mio. timer på Hovedstadens veje i 2025.

For at reducere biltrafikken i København med det formål at forbedre sundhed, trivsel, klima og økonomi, foreslår vi at afsøge mulighederne for at indføre intelligent roadpricing. Roadpricing er, ifølge Trængselskomissionen, en af de mest effektive måder at regulere biltrafikken på, men kræver en lovændring.

Mulighederne for at indføre roadpricing har været diskuteret på både landsplan og på Rådhuset – senest i 2016 i forbindelse med frikommuneforsøgsordningen – men uden held. Venstres transportordfører ville tilbage i 2016 dog ikke afvise i fremtiden at støtte roadpricing: “Hvis vi kan se, at teknologien virker i et andet land, og omkostningerne er lave, kan det være en løsning på langt sigt.”

Siden 2016 har det teknologiske og politiske landskab ændret sig. Miljøordføreren fra Venstre har for nyligt udtalt om luftforurening: “Regeringen og Venstre er overhovedet ikke uambitiøse, men vi er da interesseret i, hvis der kan gøres noget realistisk ved problemet.” Og sidste år gennemførte regeringen og Dansk Folkeparti periodebaserede vejafgifter for person- og varebiler. Endelig har Statsministeren for nyligt udtalt om den ny miljø- og fødevareminister, at han skal have fokus på at bekæmpe "røg, støj og møg i de store byer".

På baggrund af dette ændrede landskab foreslår vi, at Københavns Kommune igen retter henvendelse til staten med henblik på at få tilladelse til at indføre en model for intelligent roadpricing i København. Det bør være Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, der i fællesskab udarbejder en henvendelse til regeringen, som bør skrives under af både overborgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren. Vi foreslår desuden, at Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at udarbejde forslag til mulige roadpricing-modeller.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31. maj 2018

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF fremsatte følgende ændringsforslag til medlemsforslagets 1-at punkt (ÆF1):

”at Borgerrepræsentationen beslutter, at Københavns Kommune retter henvendelse til staten med henblik på at muliggøre en skærpelse af miljøzonen samt efterfølgende en model for intelligent roadpricing i Hovedstadsområdet eventuelt som en forsøgsordning.”

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 40 stemmer imod 10. 2 medlemmer undlod at stemme.

 

Medlemsforslagets 2. at-punkt blev vedtaget med 41 stemmer imod 9.

2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B og F.

Imod stemte: V, C og I.

Undlod at stemme: O.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre har en løbende ambition om at nedbringe luftforureningen. Der er dog stadig mange ubesvarede spørgsmål ved roadpricing, hvorfor vi ikke støtter et pilotforsøg med dette redskab. I stedet ønsker Venstre at fremme en nedbringelse af luftforureningen gennem andre midler, primært skærpede krav til miljøzonerne, flere elbiler, en havnetunnel og en fortsat udbygning af den kollektive trafik.”

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

“Liberal Alliance ser roadpricing som yderligere beskatning af et i forvejen vildtjaget og hårdt beskattet folkefærd; bilisterne. Vi ser det derfor som en nødvendig forudsætning for indførelsen af roadpricing i København, at registreringsafgiften afskaffes.

Til top