Mødedato: 31.05.2001, kl. 17:30

Anlæg af cykelstier i Lygten

Anlæg af cykelstier i Lygten

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 31. maj 2001

 

BR 238/01

Anlæg af cykelstier i Lygten

Anlæg af cykelstier i Lygten

Indstilling om at projekt vedrørende cykelsti i Lygten ændres, mens dens økonomiske ramme forbliver uændret 4,1 mio. kr. (konto 22.2.3).

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at projekt vedrørende cykelsti i Lygten ændres, mens dens økonomiske ramme forbliver uændret 4,1 mio. kr. (konto 22.2.3)

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2001

Tine Peters (V) og Søren Pind (V) stillede ændringsforslag om, "at der i lokalområdet – til erstatning for de nedlagte p-pladser og til sikring af ordentlige parkeringsforhold – udlægges et underjordisk p-anlæg. Antallet af p-pladser afgøres af en sammenhængende driftsøkonomi".

Afstemning:

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

x

   

Tine Peters (V)

x

   

Ole Hentzen (C)

x

   

Lars Rimfalk Jensen (B)

 

x

 

Johannes Nymark (A)

 

x

 

Taner Yilmaz (A)

 

x

 

Manja Sand (A)

 

x

 

Lubna Elahi (udenfor partierne)

x

   

Jens Johansen (F)

 

x

 

Jens Kjær Christensen (Ø)

 

x

 

Mikkel Warming (Ø)

 

x

 

Ændringsforslaget bortfaldt.

Forvaltningens indstilling blev herefter sat til afstemning:

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

x

 

Tine Peters (V)

 

x

 

Ole Hentzen (C)

   

x

Lars Rimfalk Jensen (B)

x

   

Johannes Nymark (A)

x

   

Taner Yilmaz (A)

x

   

Manja Sand (A)

x

   

Lubna Elahi (udenfor partierne)

 

x

 

Jens Johansen (F)

x

   

Jens Kjær Christensen (Ø)

x

   

Mikkel Warming (Ø)

x

   

Indstillingen blev således anbefalet.

Lars Rimfalk Jensen (B) afgav følgende bemærkning:

"Af hensyn til trafiksikkerheden støtter Det Radikale Venstre indstillingen, vi ønsker ikke at satse cyklisternes sikkerhed af hensyn til p-pladser."

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

RESUME

I maj 1997 tiltrådte Borgerrepræsentationen en kapitalbevilling til etablering af cykelstier mm. på Lygten (BR 315/97). Kapitalbevillingen var på 4,1 mio. kr. (prisindeks januar 1997).

Det blev dengang forudsat, at cykelstien langs østsiden af Lygten blev placeret bag en eksisterende rabat beplantet med Lindetræer, og at der i den forbindelse skulle erhverves en arealstrimmel fra de tilstødende ejendom med en bredde på 2,50 m. Arealerhvervelsen er blevet effektueret i år 2000 med en omkostning på omkring 600.000 kr.

Forvaltningen forventer, som det fremgår af investeringsplanen for 2001, at anlægge cykelstierne på Lygten i år og har i den forbindelse revurderet det tidligere projekt med udgangspunkt i opdateret viden omkring sikre cykelstiløsninger.

Lygten præges af mange overkørsler til private og offentlige grunde samt en række vejtilslutninger. Især på den nordlige del af østsiden af Lygten er der en overkørsel til en række kontorbygninger for hver ca. 50 m. Det vurderes derfor, at en cykelsti placeret bag ved en træbeplantet rabat ikke giver de nødvendige oversigtsforhold. Dermed øges risikoen for uheld mellem ind- eller udsvingende bilister og cyklister. Endvidere er rabatten ikke tilstrækkelig bred til, at en udkørende bil kan opholde sig der uden at blokere cykelstien.

Det anbefales derfor, at cykelstien langs Lygtens østside anlægges på eksisterende kørebane, hvilket vil forbedre cyklisters sikkerhed, fremkommelighed og tryghed markant i forhold til det tidligere projekt.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I Trafik- og Miljøplanen, som blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 14. januar 1997 (BR 315/97), blev Lygten udpeget som en af de vejstrækninger af i alt 12 km overordnede veje og fordelingsveje med en væsentlig biltrafik, der mangler cykelsti. Parallelt hermed vedtog Borgerrepræsentationen en prioritering af nye cykelstianlæg i København, hvoraf Lygten med en årsdøgntrafik på omkring 12.100 køretøjer (talt i 2000) og 4.900 (talt i 2000) cykler befandt sig i den højest prioriterede gruppe.

I maj 1997 tiltrådte Borgerrepræsentationen indstillingen om en kapitalbevilling til etablering af cykelstier og genplantningen af træer i Lygten.

Projektet, der i sin tid blev udarbejdet og vedlagt indstillingen om en kapitalbevilling, medførte, at der på et stykke langs den østlige del af gaden var behov for en arealerhvervelse af en 2,50 m bred arealstrimmel. I marts 2000 blev arealerhvervelsen effektueret. Omkostningerne hertil var omkring 600.000 kr.

Det blev i sin tid i indstillingen anslået, at anlæg af cykelstier på Lygten vil medføre en reduktion på omkring 47 parkeringspladser, idet samtlige parkeringspladser langs vestsiden af vejen vil blive nedlagt. En ny opgørelse viser imidlertid, at projektets gennemførelse vil medføre nedlæggelse af omkring 56 parkeringspladser i Lygtens vestside.

Anlægsomkostningerne for cykelstiprojektet, inklusiv udskiftning af 37 træer samt udgifter til ekstern projektering og arealerhvervelse blev anslået til 4,1 mio. kr. (prisindeks januar 1997).

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Det oprindelige projekt blev udarbejdet i 1996. Sidenhen er viden omkring sikker udformning af cykelstier mm. blevet opdateret. Det blev derfor besluttet, at projektet inden detailprojekteringen skulle gennemgås med henblik på mulige sikkerhedsmæssige forbedringer for især cyklister.

Strækningen fra Frederikssundsvej til Tagensvej, på omkring 850 m, præges af mange overkørsler, dels som adgang til private grunde dels i form af sidevejtilslutninger. Langs Lygtens vestside er der således i alt 15 overkørsler, mens der langs østsiden er 9 overkørsler.

Udføres cykelstien som foreslået i det oprindelige projekt (tilbagetruken cykelsti bag træer langs østsiden af Lygten) vurderes det, at de relativt mange overkørsler (ca. pr. 50 m) kan give problemer med hensyn til cyklisternes sikkerhed og fremkommelighed. Med tilbagetrukne cykelstier, som foreslået i det oprindelige projekt, vil der i forbindelse med indsvingende biler være en øget risiko for uheld, idet øjenkontakten mellem cyklister og bilister på grund af beplantningen i mange tilfælde ikke vil være til stede.

I forbindelse med udkørsel fra sidearealerne vil ventende biler ofte kunne blokere cykelstien med en øget risiko for uheld og en væsentlig reduceret fremkommelighed for cyklisterne. En todelt vigepligt må derfor frarådes, såfremt der ikke kan tilvejebringes en tilstrækkelig bred rabat mellem kørebane og cykelsti.

Det anbefales derfor, at den østlige cykelsti udføres tilsvarende som den vestlige cykelsti ved at inddrag omkring 2,2 m af den eksisterende kørebane. Projektet udnytter således det relativt bredde tværprofil, der muliggør, at cykelstierne kan anlægges indenfor eksisterende kantstensafgrænsning. En gennemførelse af dette projekt anbefales, idet sikkerheden for cyklisterne øges ved et parallelt forløb med kørebanen. Eksisterende forhold og planlagte forhold fremgår af bilag 2 - 5.

Snit A-A (bilag 2 og 3) er placeret ud for Nørrebro Centret og viser eksisterende cykelsti bag en beplantet rabat der tillige benyttes til parkering. Strækningen ud for Nørrebro Centret kendetegnes ved, at der ingen overkørsler er til stede hvorfor udformningen er uproblematisk. Op til krydset ved Fyrbødervej er rabatten afkortet for at sikre, at der skabes kontakt mellem højresvingende bilister og ligeudkørende cyklister.

Snit B-B er placeret mellem Københavns Teknikum og Byggefagenes Hus. Cykelstien langs østsiden er her placeret på eksisterende kørebane. Strækningen fra Fyrbødervej op til Tagensvej præges af mange overkørsler hvorfor det er hensigtsmæssigt at placere cykelstien langs kørebanen.

Det nye projekt medfører nedlæggelse af skønsmæssigt 56 parkeringspladser i Lygtens vestside, hvilket er 9 flere end de 47, som oprindelig blev opgjort i kapitalbevillingen fra 1997. Herudover medfører ændringen af cykelstiens placering i vejens østside, at der skønsmæssigt skal nedlægges 13 parkeringspladser i denne vejside.

Derudover vurderes projektet ikke at have samme æstetiske kvaliteter som det oprindelige projekt. Især overgangen fra et tværprofil med en cykelsti langs kørebane adskilt af en rabat med træer, som udfor Nørrebro Centret, til et tværprofil med en cykelsti der forløber parallelt med kørebanen fordrer en bearbejdning, som vil ske under detailprojekteringen.

I forbindelse med detailprojekteringen skal det blandt andet undersøges, om eksisterende midterhelle på Lygten i det signalregulerede kryds ved Fyrbødervej kan opretholdes. Fyrbødervej er adgangsvej for varetransport til Nørrebro Centret, hvorfor der må regnes med, at et sættevognstog vil være dimensionerende for krydset med hensyn til det nødvendige manøvreareal. Den indsnævring af kørebanen, som cykelstien medfører, kan betyde, at der ikke længere vil være plads til midterhellen.

Vej & Park (dengang Stadsingeniørens Direktorat, Vejafdelingen) havde i forbindelse med indstillingen i 1997 med hjemmel i §34 i Lov om offentlige veje og lokalplan nr. 216 "Lygten" rettet skriftlig henvendelse til ejerne af matr. Nr. 1238, 1414 og 1425 alle af Utterslev mhp. at erhverve et grundareal. Vejafdeligen modtog accept fra alle og afsluttede arealerhvervelsen i år 2000. Det berørte areal fremgår af bilag 1.

Det foreslås, at dette areal beplantes og indrettes med bænke som et udvidet grønt fortovsareal.

Økonomi

I det oprindelige projekt anlægges der langs vestsiden af Lygten omkring 800 m cykelsti på eksisterende kørebane mens der langs østsiden skal anlægges 400 m nye stier langs eksisterende skel (fra Fyrbødervej til Tagensvej). I det reviderede projekt foreslås, at der i stedet anlægges 400 m cykelsti på eksisterende kørebane langs østsiden af Lygten.

Det reviderede projekt forventes at koste 3,5 mio. kr., inkl. beplantning og aptering af det erhvervede areal.

I investeringsplanen, revideret i marts 2001, er der afsat 3,5 mio. kr. til anlæg af cykelstier på Lygten, idet omkring 600.000 kr. af kapitalbevillingen er brugt i forbindelse med arealerhvervelsen i 2000.

Det vurderes således, at projektet kan udføres indenfor de økonomisk rammer, der er afsat såvel i forbindelse med den tidligere godkendte kapitalbevilling som i den tiltrådte investeringsplan for 2001.

Andre konsekvenser

Det reviderede projekt medfører en reduktion af parkeringspladserne langs Lygtens østside på omkring 13 parkeringspladser. I det oprindelige projekt blev antallet af nedlagte parkeringspladser i vejens vestside skønnet til omkring 47. En ny opgørelse viser, at dette tal bør være omkring 56, en forøgelse på 9 pladser. Set i relation til det oprindelige projekt, forventes der således nedlagt i alt 22 p-pladser som følge af det nye projekt. Forvaltningen vurderer, at nedlæggelse af disse p-pladser vil være tåleligt på dette sted, idet samtlige erhvervsbyggerier langs Lygtens østside råder over de nødvendige parkeringsarealer til ansatte og besøgende.

I forbindelse med det nye projekt vil der ikke være behov for udskiftning af 37 træer, som planlagt i det oprindelige projekt.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Planskiste 1:1000

Bilag 2: Tværprofil A-A, eksisterende forhold ved Nørrebro Centret

Bilag 3: Tværprofil A-A, fremtidige forhold ved Nørrebro Centret

Bilag 4: Tværprofil B-B, eksisterende forhold ved Københavns Teknikum

Bilag 5: Tværprofil B-B, fremtidige forhold ved Københavns Teknikum

Ole Bach

Til top