Mødedato: 30.09.2004, kl. 17:30

Anlægsbevilling til udbygning af Strandvejsskolen

Anlægsbevilling til udbygning af Strandvejsskolen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 30. september 2004

 

 

BR 422/04

Anlægsbevilling til udbygning af Strandvejsskolen

Anlægsbevilling til udbygning af Strandvejsskolen

 

 

Indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 40,8 mio. kr. til at etablering af en ny bygning til indskoling og fritidsordning samt ombygning af hovedbygning og portbygning. Af de 40,8 mio. kr. forventes 3 mio. kr. anvendt i 2004, 35,8 mio. kr. i 2005 og 2 mio. kr. kr. i 2006.  Der anvises dækning for udgifterne i 2004 med 2,4 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.01.3, rådighedsbeløb for Folkeskoler og 0,6 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 5.15.3, rådighedsbeløb for Fritidshjem. De resterende udgifter på 37,8 mio. kr. afholdes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetter for 2005 og 2006, samt at der tages forbehold for Indenrigs- og Sundhedsministeriets godkendelse af anlægsprojektet. Der henvises desuden til vedlagte notat.

(Uddannelses- og Ungdomsudvlget)

 

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

 

at      der gives en anlægsbevilling på 40,8 mio. kr. til at etablering af en ny bygning til indskoling og fritidsordning samt ombygning af hovedbygning og portbygning. Af de 40,8 mio. kr. forventes 3 mio. kr. anvendt i 2004, 35,8 mio. kr. i 2005 og 2 mio. kr. kr. i 2006.  Der anvises dækning for udgifterne i 2004 med 2,4 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.01.3, rådighedsbeløb for Folkeskoler og 0,6 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 5.15.3, rådighedsbeløb for Fritidshjem. De resterende udgifter på 37,8 mio. kr. afholdes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetter for 2005 og 2006

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2004

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet der tages forbehold for Indenrigs- og Sundhedsministeriets godkendelse af anlægsprojektet. Der henvises desuden til vedlagte notat."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 31. august 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

I henhold til helhedsplanen for Strandvejsskolen skal skolen udvides fra 2 til 3 spor inkl. 4 KKFO-grupper.

 

Den 8. maj 2003 (BR 189/03) gav Borgerrepræsentationen en anlægsbevilling på 3,9 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag med henblik på byggestart i begyndelsen af 2004.

 

Siden udarbejdelsen af helhedsplanen er der sket ændringer i forudsætningerne for planen, - der skal tages højde for bespisningsordningen, ligesom det har vist sig muligt at inddrage portbygningen ud til Sionsgade til skoleformål.

 

Det har på den baggrund været nødvendigt at ændre og udvide helhedsplanen. I den forbindelse besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 4. februar 2004 (U12/04) at etablere den nye indskolingsbygning som et længehus i 3 etager.

 

Den 11. marts 2004 (BR 95/04) gav Borgerrepræsentationen en anlægsbevilling på 6 mio. kr. til at flytte reva-institutionen fra Sionsgade 5B til Carl Nielsens allé 19 (Øresundshospitalet) med henblik på at inddrage de fraflyttede lokaler til Strandvejsskolen.

 

Der er nu udarbejdet projektforslag for selve skolens udvidelse. Forslaget er udarbejdet i samarbejde med det nedsatte byggeudvalg og har været forelagt skolebestyrelse og forældrebestyrelse på fritidshjemmet Østre Gasværk Nord. 

 

På denne baggrund søges der en anlægsbevilling på 40,8 mio. kr. til etablering af ny indskolings- og fritidsordningsbygning samt ombygning af hovedbygning og portbygning .

 

Når disse arbejder er afsluttet, vil Strandvejsskolen være fuldt udbygget i henhold til helhedsplanen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 5. december 2001 godkendte Uddannelses- og Ungdomsudvalget, som led i Handleplan 2000, en helhedsplan for Strandvejsskolens udvidelse fra 2 til 3 spor.  Hovedelementet i planen er etablering af en ny indskolingsbygning med børnehaveklasser, 1. og 2. klasser samt en KKFO med fire grupper.

 

Som led i helhedsplanen indpasses fritidshjemsdelen af den integrerede institution "Østre Gasværk Nord" (fritidshjem og klub)  som KKFO i indskolingsbygningen.

 

Institutionens klubdel er – som en selvstændig klub - i efteråret 2003 flyttet til nye lokaler på Øresundshospitalet. Herved er lokalerne i  stueetagen i portbygningen til det tidligere Gasværk i Sionsgade 5B frigjort til skoleformål.

 

Fritidshjemmet har haft til huse i en nedslidt pavillonbygning på gasværksgrunden. Bygningen skal nedrives for at give plads til den nye indskolingsbygning. Fritidshjemmet er i juni i år midlertidigt flyttet ind i den nye klub, der sammen med en filial til Øresundsskolen er opført på Øresundshospitalet. Når den nye indskolingsbygning står færdig med udgangen af 2005, vil fritidshjemmet blive overført hertil og indgå i skolen som KKFO.

 

Borgerrepræsentationen gav den 8. maj 2003 en anlægsbevilling på 3,9 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag med henblik på byggestart i begyndelsen af 2004.

 

Den 13. august 2003 godkendte Uddannelses- og Ungdomsudvalget udbygningsoversigt 2004-07, herunder planen om at anvende 20,8 mio. kr. til Strandvejsskolens udbygning i 2004 og 8,8 mio. kr.  i 2005 (angivet i prisniveau 2003/index 173) – tallene vedrører alene skoledelen og afspejler den oprindelige plan med byggestart i begyndelsen af 2004.

 

Siden udarbejdelsen af helhedsplanen er der imidlertid sket ændringer i forudsætningerne for planen, - der skal tages højde for den nye bespisningsordning ligesom det har vist sig muligt at imødekomme ønsker fra skolen om at flytte den eksisterende reva-institution i portbygningen med henblik på et inddrage hele portbygningen til skoleformål.

 

Det har på den baggrund været nødvendigt at ændre og udvide helhedsplanen. I den forbindelse godkendte Uddannelses- og Ungdomsudvalget at etablere den nye indskolingsbygning som et længehus i tre etager. 

 

På mødet den 11. marts 2004 (BR 95/04) gav Borgerrepræsentationen en anlægsbevilling på 6 mio. kr. til at flytte reva-institutionen fra Sionsgade 5B til Carl Nielsens allé 19 (Øresundshospitalet) med henblik på at inddrage de fraflyttede lokaler til Strandvejsskolen.

 

På den baggrund er der nu udarbejdet et projektforslag, som skolebestyrelsen og forældrebestyrelsen på fritidshjemmet Østre Gasværk Nord fuldt ud tilslutter sig.

 

I forlængelse heraf ansøges om en anlægsbevilling på 40,8 mio. kr. til etablering af ny indskolings- og fritidsordningsbygning samt ombygning af hovedbygning og portbygning. Med gennemførelsen af disse arbejder vil Strandvejsskolen være fuldt udbygget i henhold til helhedsplanen.

 

 

Projektet

Det nye indskolingshus er et længehus i tre etager, der er disponeret med udgangspunkt i skolens pædagogiske arbejdsformer.

 

Stueetagen indrettes med lokaler til fritidsordning samt en række faciliteter, som skolen og fritidsordningen skal være fælles om; et centralt fællesrum, grovværksted, køkken og tumlesal. Fritidsordningen er lagt an på at fungere så fleksibelt som muligt, og rummene ligger som udgangspunkt i åben plan, visuelt adskilt af kerner, puderum og en tværskillevæg med en stor åbning.

 

På 1. sal placeres børnehaveklasserne og 1. klasserne, og her fungerer det åbne område som indskolingsværksted.

 

På 2. sal ligger 2. klasserne og 3. klasserne adskilt af centralområdet. Det åbne areal på 2. sal tænkes anvendt som bogværksted eller lignende.

 

I den eksisterende hovedbygnings stueetage indrettes et større lærerværelse, nye forberedelsesrum og andre personalefaciliteter. På 1. sal placeres tre 4. klasser og tre 5. klasser samt et grupperum til brug for begge klassetrin. På 2. sal placeres tre 6. klasser og tre 7. klasser, ligesom der indrettes to mindre grupperum og et fællesrum med køkken for begge klassetrin. På 3. sal placeres tre 8. klasser og to 9. klasser og et fællesrum med køkken for begge klassetrin.

 

1. sal og tagetagen i portbygningen ombygges og nyindrettes til Pæda gogisk Servicecenter. Derudover indrettes kontorer for talepædagog, psykolog og læge/sundhedsplejerske med tilhørende venteareal i tagetagen i portbygning.

 

Udearealerne renoveres.

 

Tidsplan

Arbejderne med at etablere en ny indskolings- og fritidshjemsbygning samt ombygge hovedbygning og portbygning bliver sat i gang i september 2004 under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse. Arbejderne forventes i givet fald afsluttet i februar 2006.

 

Økonomi

 

De samlede udgifter til den resterende udbygning på Strandvejsskolen (etablering af en ny bygning til indskoling og fritidsordning samt ombygning af hovedbygning og portbygning) er 40,8 mio. kr. Udgifterne fordeler sig med 3 mio. kr. i 2004, 35,8 mio. kr. i 2005 og 2 mio. kr. kr. i 2006.

 

Af de samlede udgifter på 40,8 mio. kr. finansieres 8,4 mio. kr. over anlægsbudgettet til fritidshjem fordelt med 0,6 mio. kr. i 2004, 7,4 mio. kr. i 2005 og 0,4 mio. kr. i 2006.

 

I 2004 anvises der anvises dækning for 2,4 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.01.3, rådighedsbeløb for Folkeskoler og 0,6 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 5.15.3, rådighedsbeløb for Fritidshjem.

 

De resterende udgifter på 37,8 mio. kr. forudsættes afholdt inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetter for 2005 og 2006.

 

Det beregnede budget for helhedsplanen er i alt 51,0 mio. kr.

 

 

Miljøvurdering

 

Der er til projektforslaget foretaget en vurdering af byggeriets miljømæssige påvirkninger i dets levetid. Vurderingen danner grundlag for en udvælgelse af konkrete miljømål for den videre projektering.

 

De væsentligste miljømæssige konsekvenser i byggeperioden knytter sig til eksisterende forureninger på grunden, nedrivning samt arbejdsmiljø og -sikkerhed for de udførende. Derudover må der imødeses et vist omfang af støv- og støjgener for områdets beboere og institutioner. Transport til og fra byggepladsen vil øge trafikken. Generne herfra søges minimeret gennem planlægning og løbende information til byggeriets naboer.

 

Af hensyn til miljøet i driftsfasen prioriteres konstruktioner og materialer med høj miljø- og sundhedsvenlighed. Der søges materialemæssige og tekniske løsninger, der minimerer energiforbruget og medvirker til lave emissioner af CO2 m.v.

 

Nybyggeriet udføres i øvrigt i overensstemmelse med Københavns Kommunes pjece "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" af 2001.

 

 

Høring

 

Som det fremgår af de to vedlagte høringssvar, stiller skolebestyrelse og forældrebestyrelse sig positive overfor projektforslaget. Kommentarerne og forbedringsforslagene fra de to høringssvar vil blive vurderet i forbindelse med den videre projektering.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Situationsplan over de fremtidige forhold

·        Bilag 2: Høringssvar fra skolebestyrelsen på Strandvejsskolen og fra forældrebestyrelsen og personalet fra fritidsinstitutionen Østre Gasværk Nord

 

 

Peter Rasmussen

                                            Jørn Larsen

 


Til top