Mødedato: 30.05.2002, kl. 17:30

Renovering af Ledreborg kildeplads

Renovering af Ledreborg kildeplads

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 30. maj 2002

 

BR 310/02

Renovering af Ledreborg kildeplads

Renovering af Ledreborg kildeplads

Indstilling om, at der til modernisering af kildepladsen og modernisering af rørføringen til værket meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 9,0 mio. kr.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der til modernisering af kildepladsen og modernisering af rørføringen til værket meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 9,0 mio. kr.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2002

Godkendt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Udsat fra mødet den 15. april 2002.

Ledreborg kildeplads ved Lejre er anlagt i sin nuværende form i 1934-36 og består i dag af boringer og vandindvindingsanlæg, der er tjenlige til udskiftning.

Det aldrende anlæg er flere steder nedslidt af blandt andet korrosion og trænger til fornyelse. Der skal placeres nye boringer på udvalgte steder. Driften forenkles ved blandt andet at sløjfe en del af den bestående rørføring på Ledreborg Kildeplads og føre råvandet fra Ledreborg Kildeplads ind på ledningen fra Hule Mølle, som er en kildeplads, som har rørforbindelse til Ledreborg Kildeplads. Rørføringen fra de to kildepladser ind til vandværket renoveres og forsynes med mekanisk rensning.

SAGSBESKRIVELSE

Udsat fra mødet den 15. april 2002.

Ledreborg kildeplads ligger ca. 2 km fra værket ved Lejre. Kildepladsen er anlagt i sin nuværende form i 1934-36 og består i dag af boringer og vandindvindingsanlæg tjenlige til udskiftning.

Kildepladsens indvindingssystem, der i dag er et hævertanlæg, planlægges udskiftet til et indvindingsanlæg, der baserer sig på dykkede pumper i nye boringer.

Det nuværende indvindingsanlæg består af 5 boringer med traditionel foring med støbejernsrør, tilsluttet en hævert, der ved hjælp af et vacuumanlæg indvinder råvandet via en pumpestation på værket ved Lejre. Indvindingen har de senere år været stærkt faldende p.g.a. et nedslidt anlæg. Den aktuelle indvinding af vand fra kildepladsen er således ca. 7200 m3/år.

Vandindvindingsrammen for årlig indvinding af råvand på stedet er fastsat af Roskilde Amt til 800.000 m3/år. Det forventes, at den fremtidige indvinding frem til 2032 vil være 8000.000 m3/år Rammen er foreslået af en teknikergruppe under Vandplan Sjælland-samarbejdet (amter på Sjælland, Frederiksberg og Københavns kommuner) og det forventes at Roskilde amt giver en indvindingstilladelse på 800.000 m3/år for Ledreborg Kildeplads.

Det aldrende anlæg har flere steder vist sig at være nedbrudt bl.a. af korrosion, så det trænger til fornyelse af boringer placeret på udvalgte steder. Den første af de nye planlagte boringer vil blive en såkaldt dyb boring (ca. 100 m dyb) for en bedre kortlægning af jord- og vandlagsforhold i undergrunden. Hver ny boring forsynes med en dykket pumpe, passende for indvindingen, og boringen forsynes med et overjordisk brøndhus med rør- og ventilarrangement m.m.

På Ledreborg kildeplads ligger der i dag en rørforbindelse til en anden kildeplads, Hule Mølle ca. 2 km længere mod sydvest. For at forenkle driften, føres råvandet fra Ledreborg kildeplads ind på ledningen fra Hule Mølle. En del af den bestående rørføring på Ledreborg kildeplads kan herefter sløjfes.

For at sikre en lang levetid af den bestående ledning fra de 2 kildepladser, planlægges rørføringen ind til vandværket at blive relinet med en moderne PE-rørløsning.

Ledningen forsynes med sende- og modtagestation for rensesvamp. En mekanisk rensning af ledningen sparer skyllevand når/hvis ledningen er forurenet. Tillige sikrer en rensesvamp et stadigt og sikkert højt hygiejnisk niveau.

El-installationer i brøndhuse udføres som moderne el-anlæg og strøm føres frem langs ledningen til hvert brøndhus. Hver dykket pumpe forsynes med frekvensregulering, for at indvindingen i hver boring kan tilpasses bæredygtig indvinding.

Entreprenørarbejder vil blive udbudt i licitation. Projekteringen vil blive udført ved egne teknikere og ekstern rådgiver.

Miljøvurdering

Arbejdet i forbindelse med moderniseringen vurderes at have følgende miljømæssige konsekvenser:

Affald: Skrottede betondele med armeringsjern.

Stål- og støbejerns rør- og maskindele mv.

Eventuel sand/støv fra sandblæsning og skærestøv (diamantskæring).

Affald vil blive bortskaffet i henhold til gældende regler.

Luftforurening: Støv fra eventuel skæring og sandblæsning.

Støj: Støj fra eventuel sandblæsning.

Støj fra skæring og det øvrige moderniseringsarbejde.

Vand: I forbindelse med opstart af det nye anlæg i indkøringsfasen vil der forekomme et vist vand- og skyllevandstab.

Andet: Visuel ændring i landskabet i form af de tilpassede pumpehuse.

Moderniseringen af anlægget har følgende miljømæssige fordele:

Støj: Samme lave støjemission som i dag (ingen).

Energi: Ingen nævneværdig forøgelse af energiforbruget.

Bæredygtighed: Hver pumpe i indvindingsområdet kan justeres til bæredygtig indvinding.

Andet: Det nye anlæg vil være væsentligt mindre sårbart over for bakteriel indtrængning i vandfasen.

Rensning med svamp sikrer et lavere vandforbrug til skylning af ledningen.

Samlet miljøvurdering

Samlet vurderes det, at der med det beskrevne vil være truffet tilstrækkelige

foranstaltninger til forebyggelse af genevirkninger og til sikring af miljøet i byggefasen.

Det nye anlæg forventes at kunne give driftsmæssige besparelser i form af færre driftsforstyrrelser på grund af nyt tæt trykbærende ledningsnet, der i modsætning til det vacuumbærende hævertsystem ikke er modtagelig for indtrængende forurening.

Den samlede udgift baseret på prisniveau februar 2002 (tilbud m.m.) er anslået til:

Grave- og byggearbejder 1,0 mio. kr.

Boring af 5 boringer, heraf en dyb boring, foring og klargøring: 2,5 mio. kr.

Renovering af rør, ventiler, opsætning af brøndhuse m.m. 0,9 mio. kr.

Relining af eksisterende ledning fra Hule Mølle til Værk 3,0 mio. kr.

El-installationer og SRO (Styring, regulering, overvågning) 0,6 mio. kr.

Projektering og tilsyn ved ekstern rådgiver 0,5 mio. kr.

Uforudsete udgifter 0,5 mio. kr

Samlet projekt: 9,0 mio. kr

I 2002 påregnes afholdt udgifter for 5 mio. kr. og i 2003 påregnes afholdt udgifter for 4 mio. kr.

I 2002 anvises kassemæssig dækning på Københavns Energi´s investeringsplan for 2002 under det på konto 01.22.04.3.37 afsatte beløb.

Udgiften i 2003 er indarbejdet i investeringsplanen i det fremlagte forslag til budget 2003.

Ingen

Ingen

BILAG VEDLAGT

Ingen.

 

 

 

Peter Elsman

/ Niels Juul Jensen

Til top