Mødedato: 30.05.2002, kl. 17:30

Graffiti

Graffiti

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 30. maj 2002

 

BR 285/02

Graffiti

Medlemsforslag om graffiti

Genbehandling af Finn Rudaizky (A) og Kaja Jacobsens (F) forslag til beslutning:

"Det foreslås, at der stilles steder til rådighed for legalt graffiti i Københavns Kommune og at Bygge- og Teknikforvaltningen pålægges at komme med forslag til steder inden 1. november 2001."

Bygge- og Teknikudvalget vedtog i sit møde den 8. maj 2002 at Københavns Kommune ikke stiller steder til rådighed for graffiti.

(Bygge- og Teknikudvalget) (Standsningsret)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at Københavns Kommune ikke stiller steder til rådighed for graffiti

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2002

Godkendt.

Mikkel Warming (Ø), Jens Johansen (F) og Sven Milthers (F) benyttede sig af deres standsningsret, og begærede sagen i Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

I Borgerrepræsentationens møde den 20. september 2001 blev et medlemsforslag om graffiti (BR 371/01) henvist til Bygge- og Teknikudvalget med høring af Kultur- og Fritidsudvalget.

Det indstilles, at Københavns Kommune ikke stiller steder til rådighed for graffiti.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen henviste på mødet den 20. september 2001 medlemsforslag om graffiti (BR 371/01) stillet af Finn Rudaizky (A) og Kaja Jacobsen (F) til Bygge- og Teknikudvalget med høring af Kultur- og Fritidsudvalget.

Medlemsforslaget har følgende ordlyd: "Det foreslås, at der stilles steder til rådighed for legal graffiti i Københavns Kommune og at Bygge- og Teknikforvaltningen pålægges at komme med forslag til steder inden 1. november 2001."

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Bygge- og Teknikudvalget besluttede i mødet den 7. juni 2000 at godkende, at graffitimurene på skateboardbanen i Fælledparken og på Israels Plads fjernes.

Baggrunden var ønsker fra DSB og Københavns Politi om fjernelse idet muren i Fælledparken, etableret af kommunen og DSB S-tog i 1996 ikke havde den tilsigtede virkning om at begrænse graffiti andre steder i byen og idet lovlige steder for graffitimaling hæmmer politiets arbejde med at forhindre overmaling af bygninger m.v. Det skyldes at unge mennesker, når de antræffes af politiet udtaler at de er på vej til et af de lovlige steder, hvorfor politiet ikke kunne konfiskere medbragte spraydåser.

Kultur- og Fritidsudvalget anfører i sit høringssvar, at "udvalget fuldt ud kan tilslutte sig en fortsættelse af arbejdet med forebyggelse og fjernelse af hærværksgraffiti. Det er samtidig udvalgets holdning at de – fortrinsvise unge – personer, principielt bør være stillet lige med unge, som dyrker andre aktiviteter og af kommunen får stillet faciliteter til rådighed hertil.

Det er imidlertid udvalgets holdning at bekæmpelse at hærværksgraffiti og etablering af steder til lovlig graffitimaling desværre er to uforligelige størrelser. Erfaringer fra både udlandet og herhjemme viser at steder til lovlig graffiti med stor sandsynlighed medfører en forøgelse af hærværksgraffitien."

I skrivelsen citeres erfaringer fra bl.a. Silkeborg politikreds, Malmø politikrede og Det Kriminalpræventive Råd.

Videre anføres: "Kultur- og Fritidsudvalget vægter den fortsatte bekæmpelse af hærværksgraffiti højt og vurderer derfor ud fra det foreliggende erfaringsgrundlag at steder til lovlig graffitimaling ikke bør stilles til rådighed for nuværende."

Lignende erfaringer er gjort i Helsinki, Oslo og Stockholm.

Vej & Park tilføjer hertil, at det er erfaringen at graffitihærværkets omfang på Israels Plads og nærmeste omgivelser er aftaget væsentligt, siden muren blev fjernet.

Der er derimod ikke samme effekt i Fælledparken. Det synes som om graffiti indgår som et meddelelsesmiddel over for banens brugere, uden at det dermed kan postuleres at graffitimalerne kommer fra samme personkreds som brugerne af banerne.

Bygge- og Teknikforvaltningen skal sammenfattende tilslutte sig Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling om at forslaget ikke imødekommes.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Miljøvurdering

Bygge- og Teknikforvaltningen vurderer, at etablering af steder til graffitimaling vil kunne have en uheldig bymiljømæssig konsekvens.

Høring

Sagen har været sendt til høring i Kultur- og Fritidsudvalget med brev af 25. september 2001.

Kultur- og Fritidsudvalgets svar af 23. november 2001 er vedlagt sagen.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Kultur- og Fritidsudvalgets svar af 23. november 2001.

Bilag 2: Fax af 29. oktober 2001 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen med spørgsmål fra Kaja Jacobsen (F) og Finn Rudaizky (A) omdelt på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 25. oktober 2001 samt Bygge- og Teknikforvaltningens notat af 12. november 2001 herom.

 

Jens Jacobsen

Til top