Mødedato: 30.05.2002, kl. 17:30

Havneparken, anlæg af træbrygge og pontonbro

Havneparken, anlæg af træbrygge og pontonbro

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 30. maj 2002

 

BR 302/02

Havneparken, anlæg af træbrygge og pontonbro

Havneparken, anlæg af træbrygge og pontonbro

Indstilling om, at der anlægges en træbrygge samt en pontonbro til jollesejllads i Havneparken som beskrevet i nærværende indstilling og vist i bilag 2, samt at der gives en kapitalbevilling til træbrygge og pontonbro finansieret af Vej & Parks anlægsramme på konto 0.21.3, parker og legepladser: En udgiftsbevilling på 2,9 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 1,2 mio. kr. til medfinansiering af projektet.

(Bygge- og Teknikudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning eftersendes)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at der anlægges en træbrygge samt en pontonbro til jollesejllads i Havneparken som beskrevet i nærværende indstilling og vist i bilag 2

at der gives en kapitalbevilling til træbrygge og pontonbro finansieret af Vej & Parks anlægsramme på konto 0.21.3, parker og legepladser: En udgiftsbevilling på 2,9 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 1,2 mio. kr. til medfinansiering af projektet

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2002

Anbefalet.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det det forudsættes, at udgifter til drift og vedligehold ved anlæg af træbrygge og pontonbro finansieres af Bygge- og Teknikudvalgets ramme"

Økonomiudvalgets beslutning den 14. maj 2002

Udsat.

Økonomiudvalgets beslutning den 21. maj 2002

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Havneparken på Islands Brygge blev indviet i august 2001. I det oprindelige projekt indgik en trekantet pontonbro ud for Festpladsen ved Gunløgsgade, som imidlertid ikke er blevet bygget da de komplicerede anlægstekniske forhold på stedet ikke på daværende tidspunkt var klarlagt. Ved afslutningen af havneparkprojektet lovede forvaltningen at afklare forholdene og vende tilbage med et forslag til anlæg af brygge/pontonbro.

I forbindelse med projektudviklingen af nærværende projekt er borgernes ønsker og behov for friluftsaktiviteter til lands og vands i Havneparken blevet afdækket, ligesom muligheden for at bygge en eller flere broer med forskellige funktioner er blevet vurderet. Forvaltningen vurderer, at det er vigtigt at se de forskellige muligheder i sammenhængen og har derfor udarbejdet et skitseforslag, der viser følgende, jf. bilag 1-4:

  1. Træbrygge med rampe samt pontonbro til jollesejllads i den sydligste del af Havneparken (omfattet af denne indstilling).
  2. Træbrygge udfor Island Brygges Kulturhus
  3. Københavns havns første badested
  4. Mulig placering af en fremtidig anløbsbro til havnelinien

I denne indstilling beskrives det samlede projekt for den 550 m lange kajstrækning langs med Havneparken på Islands Brygge. Nærværende kapitalbevillingsansøgningen dækker pkt. 1. Træbrygge med rampe samt pontonbro til jollesejllads i den sydligste del af Havneparken. Pkt. 2 og 3 er fremtidige muligheder, som kan indpasses afhængig af de praktiske og økonomiske muligheder. Pkt. 4 skal nærmere forhandles med HUR og vil kun blive aktuelt såfremt havnebussen forlænges.

Projektets samlede anlægsomkostninger beløber sig til 2,9 mio. kr. Omkostningerne finansieres med 0,8 mio. kr. fra Friluftsrådet, med 0,4 mio. kr. fra Havneparkens Fond samt med 1,7 mio. kr. fra Vej & Parks anlægsramme.

Udgifter til projektets drift og vedligehold skønnes til 50.000 kr. årligt.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Havneparken på Islands Brygge blev indviet i august 2001. I det oprindelige projekt, der er projekteret af arkitekt MAA Poul Jensen og nu afdøde landskabsarkitekt MDL Annelise Bramsnæs i 1994, indgik en trekantet pontonbro ud for Festpladsen ved Gunløgsgade, som imidlertid ikke er blevet bygget. da de komplicerede anlægstekniske forhold på stedet ikke på daværende tidspunkt var klarlagt. Ved afslutningen af Havnepark-projektet lovede forvaltningen at afklare forholdene og vende tilbage med et forslag til anlæg af brygge/pontonbro.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Som led i projektudviklingen af nærværende projekt er borgernes ønsker til friluftsaktivitet i Havneparken blevet undersøgt, før der er taget stilling til, hvilke bygværker, Bygge- og Teknikforvaltningen ønsker opført i tilknytning til Havneparken. Skitseforslaget viser følgende muligheder:

  1. Træbrygge med rampe og pontonbro til jollesejllads i den sydligste del af Havneparken.
  2. Træbrygge udfor Island Brygges Kulturhus
  3. Københavns havns første badested.
  4. Mulig placering af en fremtidig anløbsbro til havnelinien

Træbrygge med rampe samt pontonbro til jollesejllads (omfattet af kapitalbevilling)

I den sydligste del af Havneparken foreslås opført en træbrygge med en rampe til søsætning af joller og to flydende pontonbroer til anløb af mindre fritidsbåde. Af- og påstigning fra og til joller sker fra pontonerne. Bryggens Børne- & Ungdomscenter har givet udtryk for, at der er stor interesse i lokalområdet for jollesejlads. Således har mere end 50 borgere givet udtryk for, at de er interesserede i at indgå i et bådelaug.

Udformningen af bryggen er inspireret af og ønskes etableret i forlængelse af den 400 meter lange træbrygge, som er anlagt langs med Havnestaden syd for Havneparken. Træbryggen etableres generelt med et promenadedæk 1,20 m over daglig vande, mod syd dog med en rampe (handicapadgang) til eksisterende terræn som er 2,0 m over daglig vande. Bredden af træbryggen skal være 5,0 m. Konstruktioner og dimensioner er således videreført fra den eksisterende brygge langs med Havnestaden for at opnå en harmonisk sammenhæng, som også kan opleves fra den modsatte side af havneløbet ved Kalvebod Brygge.

Bryggen konstrueres som et mindre bygværk af træpæle, som nedrammes i undergrunden. Promenadedækket tænkes beklædt med træplanker, der ved hjælp af en særlig høvl fræses, så overfladen får en rillet struktur, der øger skridsikkerheden.

Københavns Havn har i 1980'erne foretaget stenkastning langs Havneparken. Stenkastningen, der går 12 m ud i havneløbet, skal sikre kajanlægget mod udskridning. Københavns Havn kræver, at bygværkerne holder sig udenfor sejlrenden, som er markeret på bilag 1-3.

Træbrygge udfor det nyåbnede medborgerhus (fremtidig mulighed)

Syd for Islands Brygges Kulturhus ønskes som et point de vue for enden af den kraftige stålpergola etableret et trappeanlæg helt ned til vandkanten (Bilag 3). Trappen kombineres med en brygge af samme type som beskrevet ovenfor under pkt. 1. Dette anlæg, som strækker sig over ca. 90 m, vil formentlig i særlig grad kunne knytte sig til de aktiviteter, der udspringer fra det nyåbnede kulturhus, som forventes at have udeservering i sommerhalvåret.

Københavns havns første badested (foreslås etableret i anden sammenhæng – se selvstændig indstilling)

Borgerrepræsentationen nedsatte den 1. november 2001 en arbejdsgruppe på tværs af forvaltningerne, der skulle undersøge mulige badesteder i Københavns havn. Arbejdsgruppen, der omfatter repræsentanter fra Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Bygge- og Teknikforvaltningen skulle samtidig anbefale placering af det første badested samt belyse spørgsmålet om et varslingssystem for badevandskvaliteten.

Den 20. februar 2002 blev der afholdt et borgermøde på Københavns Rådhus, hvor der blev indhentet forslag til den geografiske placering.

Projektet er efterfølgende blevet bearbejdet og konkretiseret, og den geografiske lokalisering er blevet udpeget til at ligge ved Islands Brygge.

Den tværfaglige arbejdsgruppe indstiller til de respektive udvalg at godkende, at den første bademulighed etableres ud for Havneparken, jf. anden indstilling, der vedrører Badesteder i Københavns havn.

Anlægget er projekteret af Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen og ønskes placeret udfor de hævede plæner nord for Islands Brygges Kulturhus, som vist på skitseforslaget (bilag 1) og perspektivtegning (bilag 4).

Anlægget vil være flytbart og konstrueres af flydepontoner med et samlet mål på ca. 20 gange 80 meter. Det består af tre selvstændige bassiner til henholdsvis svømning, udspring og et lavvandet bassin til børn. Hele anlægget indhegnes mod havnebassinet.

Mulig placering af en fremtidig anløbsbro til havnelinien (fremtidig mulighed)

På bilag 1 er vist en mulig placering af en anløbsbro til havnelinien, såfremt det bliver muligt at forlænge dens nuværende rute. Placeringen er drøftet med lokale interessenter på møde den 4. marts 2002, hvor den viste placering blev foretrukket frem for et alternativt forslag til placering ud for Njalsgade og tæt på Island Brygges Kulturhus. Forslaget skal nærmere drøftes med HUR.

Økonomi

De samlede anlægsomkostninger til en træbrygge og en pontonbro til jollesejllads beløber sig til 2,9 mio. kr. Omkostningerne fordeler sig på følgende poster:

Udgiftspost

mio. kr.

Anstilling

0,2

Bortgravning og retablering af skråning

0,4

Træbro inkl. pæle, rampe og pontoner

1,5

Sikkerhedforanstaltninger: 2 stk. afviserværker, redningsliner mv.

0,4

Uforudseelige udgifter inkl. projektering og byggeledelse

0,4

I alt

2,9

Finansiering

Mio kr.

Friluftsrådet

0,8

Havneparkens Fond

0,4

Vej & Parks investeringsramme

1,7

I alt

2,9

Friluftsrådet har tidligere givet tilsagn om et tilskud på 0,4 mio. kr. til det oprindelige projekt og er ansøgt om yderligere 0,4 mio. kr. med særlig henblik på at skabe en særlig pontonbro mv. til jollesejlads. Skulle Friluftsrådets tilskud på i alt 0,8 mio. kr. mod forventning bortfalde, vil forvaltningen foreslå, at kun træbryggen anlægges, og at etablering af pontonbroen udskydes.

Da Havneparkens Fond blev nedlagt i 2000 blev fondens midler overført til Vej & Park til brug ved anlægsarbejder i Havneparken. Der er således overført 0,4 mio. kr. til Vej & Park i forbindelse med nedlæggelsen af fonden.

Da de samlede anlægsomkostninger beløber sig til 2,9 mio. kr. foreslår forvaltningen, at der gives en samlet udgiftsbevilling på 2,9 mio. kr. finansieret over Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3, parker og legepladser).

Udvalget søges samtidig om en indtægtsbevilling på 1,2 mio. kr. (konto 0.21.3, parker og legepladser) – sammensat af et forventet tilskud fra Friluftsrådet og de overførte midler fra Havneparkens Fond.

Netto skal Vej & Parks investeringsramme således finansiere 1,7 mio. kr.

Bygge- og Teknikudvalget har reserveret 0,8 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme for 2002 til formålet.

Dette beløb foreslås hævet til 1,7 mio. kr. De 0,9 mio. kr. finansieres fra endnu ikke disponerede midler fra kapitalrammen (0,4 mio. kr.) og dels fra posten "Inventar til Fæstningsringen" (0,5 mio. kr.). Det Grønne Råd skulle have behandlet punktet på det netop afholdte møde men udsatte det. Udgiften kan derfor ikke afholdes i 2002.

På sigt ønsker forvaltningen også at opføre træbryggen udfor Islands Brygges Kulturhus, som vist på bilag 1 og 3 og som beskrevet ovenfor.

Udgifterne til anlæggets drift- og vedligeholdelse skønnes til 50.000 kr. årligt.

Miljøvurdering

Vandet i Københavns havn er af badevandskvalitet, undtagen i forbindelse med kraftig regn, når overløb fra afløbssystemet tilfører bakterier. I forbindelse med etablering af Københavns havns første badested er Miljøkontrollen derfor ved at udvikle et varslingssystem, der skal kunne fraråde badning i tilfælde af overløb. Varslingen vil ske via internettet samt på badestedet.

Træbryggen ønskes konstrueret af pæle i træsorten greenhart og med længde- og tværbjælker i azobétømmer. Promenadedækket ønskes ligeledes udført i azobé. Begge træsorter er tropiske, og forvaltningen undersøger i øjeblikket, om det er muligt at anskaffe tropiske træsorter, som er FSC-certificeret og dermed fra bæredygtigt skovbrug. Såfremt det ikke er muligt vil bygværkerne blive opført af europæiske træsorter med lang holdbarhed, fx eg og lærk.

Høring

Borgerdialog

På et offentligt møde den 12. december 2001 inviterede forvaltningen borgerne til en drøftelse om det fremtidige samarbejde omkring Havneparken.

Blandt de ca. 25 fremmødte borgerne blev der givet udtryk for et stort ønske om at få skabt mulighed for at bade i Havneløbet langs med Havneparken og få etableret mulighed for at sejle med joller. Der var en grundig drøftelse af de risici, der er forbundet med at bade henholdsvis sejle i Havneløbet, hvor der indtil ca. 2010 vil være trafik af store skibe, som flere gange om ugen har ærinde til Ålborg Portlands anlæg.

Økonomiforvaltningen var repræsenteret på mødet og gav et oplæg om Den Blå Plan, der bl.a. handler om at skabe bedre adgangsforhold til havnearealerne, give mere plads til søsport, kultur og underholdning i og langs med Havneløbet og undersøge mulighederne for at skabe bademuligheder i havnen.

Den tværfaglige arbejdsgruppe omkring etablering af Københavns havns første badested har efterfølgende afholdt et borgermøde på Københavns Rådhus den 20. februar 2002, hvor der blev indhentet forslag til den geografiske placering.

Forvaltningen har den 4. marts 2002 på et møde med særligt interesserede borgere fremlagt og drøftet skitseforslag til en træbrygge med rampe og pontonbro til jollesejllads i den sydlige del af Havneparken og træbrygge udfor det nyåbnede medborgerhus. De 9 deltagende borgere, som også deltog i det offentlige møde i december 2001, var blandt andet repræsenteret ved Islands Brygges Lokalråd, Island Brygges Kulturhus, Vestamager Seniorråd og Lokalhistorisk Forening.

Deltagerne blev på mødet informeret om, at arbejdsgruppen vedrørende Københavns havns første badested ville indstille Havneparken som det sted, man ville anbefale de politiske udvalg, at Københavns første bademulighed etableres. Dette udløste stor tilfredshed og glædens forventning.

Skitseforslaget af det samlede projekt for brygge og broer til jollesejllads og badning

er efterfølgende justeret, så det imødekommer de ønsker, der kom frem på mødet. Blandt andet var der enighed om, at man ikke ønskede etableret en anløbsplads for havnelinien ud for Njalsgade og tæt på medborgerhuset, sådan som Vej & Park havde foreslået. Deltagerne foreslog i stedet en evt. anløbsbro placeret tæt på Langebro.

Københavns Havn A/S

Københavns Havn A/S har i forbindelse med etablering af Københavns havns første badested erklæret sig enige i, at Islands Brygge er egnet til placering af en bademulighed.

Københavns Havn A/S har givet tilladelse til opførelse af de skitserede bygværker på en række betingelser bl.a.:

  • At det færdige projekt fremsendes til Københavns Havn A/S til endelige godkendelse
  • At bygværkernes udførelse, placering, benyttelse og vedligeholdelse ikke må medføre ansvar eller udgifter for Københavns Havn A/S
  • At brug af bygværkerne ikke må medføre fare for sejlads i havneløbet
  • At bygværkerne forsynes med redningslinier og evt. redningsstiger og
  • At bygværkerne forsynes med afviserværker som sikring mod skibskollision

Københavns Havn A/S forlanger, at der i forbindelse med brygge og broer til jollesejllads og badning opføres afviserværker (nedrammede pæle). Disse skal virke som sikring mod skibskollision, idet der 4-6 gangen op ugen passerer større skibe forbi i sejlrenden ud for Havneparken. Københavns Havn A/S har oplyst, at der indtil 2010 foregår transport af gods til og fra Ålborg Portlands anlæg og til Nielsen & Smith Kornlager i Sydhavnen.

Ledningsejere

Før en evt. nedramning af pæle kan gennemføres, udsendes et høringsbrev til ledningsejerne.

Trafikministeriet

Projektforslaget vil blive tilsendt Trafikministeriet til orientering.

Andre konsekvenser

Fremtidig drift

Da vandarealet under broerne let kan blive en utilgængelig skidtsamler med ilde lugt skal der løbende fjernes affald på området.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Havneparken – oversigtsplan med skitseforslag til brygge og broer til jollesejllads og bademulighed
  2. Havneparken – skitseforslag til brygge og broer til jollesejllads
  3. Havneparken – skitseforslag til brygge ud for Islands Brygges Kulturhus
  4. Havneparken – Københavns havns første badested. Perspektivtegning.

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Ingen

Ole Bach

Til top