Mødedato: 30.05.2002, kl. 17:30

Lokalplan "Vingårdstræde"

Lokalplan "Vingårdstræde"

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 30. maj 2002

 

BR 283/02

Lokalplan "Vingårdstræde"

Lokalplan "Vingårdstræde"

Indstilling om, at lokalplan "Vingårdstræde" vedtages endeligt

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Vingårdstræde" vedtages endeligt

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2002

Sagen blev udsat

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2002

Anbefalet

Mikkel Warming (Ø), Jens Johansen (F) og Sven Milthers (F) tog forbehold.

 

 

RESUME

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende lokalplanforslaget er der modtaget 31 henvendelser, hvoraf 2 er fra offentlige myndigheder. Kulturmiljørådet kan ikke se rimeligheden af at udvide kapaciteten for Magasin du Nords parkeringshus. HUR har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget, men er bekymret for busfremkommeligheden ved en eventuel omlægning af trafikken i området. I de øvrige henvendelser påpeges, at forøgelsen af antallet af parkeringspladser i Indre By er i strid med intentionerne i Kommuneplanen, og ikke tager hensyn til, at der åbnes en Metrostation på Kgs. Nytorv ved Magasins hovedindgang. Endvidere nævnes, at der vil opstå trafikale problemer, idet udvidelsen af parkeringskapaciteten medfører en forøgelse af trafikken og forøger problemerne i Bremerholm ved ud- og indkørsel til anlægget. Derudover anføres, at forhøjelsen af byg ningen ikke er tilpasset området og byen, samt at den vil forringe lysforholdene for de omkringliggende boliger.

Forvaltningen vurderer, at forøgelsen af trafikken i Bremerholm er så begrænset, at der ikke vil opstå væsentligt øgede gener, ligesom forøgelsen af kapaciteten i parkeringshuset vil have en begrænsende effekt på kødannelsen, som oftest opstår i forbindelse med fuld belægning. Endvidere vurderer forvaltningen, at forhøjelsen ikke vil have væsentlig indflydelse på byprofilen, som i dette område er præget af stærkt varierende tagopbygninger m.v., og at den skrå afgrænsning af tilbygningen og placeringen nord og nordøst for naboejendommene væsentligt begrænser indvirkningen på lysforholdene.

Henvendelserne giver ikke anledning til ændringer i lokalplanforslaget, der derfor foreslås vedtaget endeligt

Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden for mødet den 24. april 2002, hvor den blev udsat.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i sit møde den 1. november 2001 (BR 420/01) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 3. oktober 2001 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Vingårdstræde".

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden 5. december 2001 til 5. februar 2002. Der er udsendt 245 pjecer til ejere, lejere og brugere, samt 76 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende. Eksemplar af offentliggørelsesmaterialet er fremlagt som bilag 1.

Der har i offentliggørelsesperioden i Magasins servicecenter været afholdt en udstilling med plancher, som har redegjort for lokalplanforslaget.

Den 7. januar 2002, kl. 19.00-21.00 blev der afholdt et borgermøde i Plan & Arkitekturs mødelokale på adressen Rådhuspladsen 77. De 14 deltagende borgere blev her orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur samt Vej & Park om planens indhold, ligesom borgerne havde lejlighed til at stille spørgsmål om planens konsekvenser for området. Til stede ved mødet var 3 borgerrepræsentanter. Der vedlægges som bilag A et journalistisk referat fra borgermødet. Som det fremgår heraf, var det især behovet for og trafikken til og fra det udvidede parkeringsanlæg, der blev drøftet.

Endelig har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via Internettet at søge oplysninger om lokalplanforslaget på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der er skrevet to indlæg på debatsiden.

Der er i forbindelse med offentliggørelsesperioden modtaget 31 henvendelser, heraf én fra Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg samt én fra HUR. Derudover er der modtaget en henvendelse efter offentliggørelsesperiodens udløb. Kopi af henvendelserne er fremlagt som bilag 2. En oversigt over henvendelserne, der nærmere beskrives nedenfor, er vedlagt som bilag B.

Henvendelser fra offentlige myndigheder

  1. Brev af 17. januar 2002 fra Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg v/ Bjørn Westerbeek Dahl
  2. Rådet kan ikke se rimeligheden af at udvide kapaciteten for Magasin du Nords parkeringshus. Det anføres, at det vil foregribe en mulig omlægning af Bremerholm/Gothersgade, at der ikke tages hensyn til ændringerne i trafikken i forbindelse med åbningen af metroen, og at udvidelsen er i strid med ønsket om fastholdelse af antallet af parkeringspladser i Indre By. Endelig vurderer rådet, at trafikken til parkeringsanlægget forøges i takt med mulighederne for parkering, hvorfor kødannelserne i Bremerholm ikke vil blive formindsket.

  3. Brev af 31. januar 2002 fra HUR

HUR har ingen bemærkninger i relation til regionplanlægningen, men anfører vedrørende bustrafikken, at HURs busbane vil blive truet ved en omlægning af trafikken i Bremerholm/Gothersgade og foreslår derfor, at der hurtigst muligt og inden ombygningen af parkeringsanlægget etableres en kombineret bus- og cykelbane til linie 350S i den vestlige side af Chr. IX gade, Kristen Bernikowsgade og Bremerholm.

Henvendelser fra ejere, lejere, brugere samt interessegrupper og lignende

  1. Brev af 7. januar 2002 fra NOAH-trafik v/ Ivan Lund Petersen
  2. NOAH anfører, at udvidelsen af parkeringsanlægget vil forøge den daglige trafik med mellem 2.100 og 3.400 bilkørsler, og kritiserer Magasin for gennem forøgelse af parkeringskapaciteten i parkeringsanlægget på utaknemmelig vis at kvittere for nytten af, at stormagasinet i 2003 får en offentligt finansieret Metrostation direkte i tilknytning til stormagasinet. På den baggrund opfordrer NOAH Magasin til at opgive udvidelsen og Borgerrepræsentationen til ikke at vedtage lokalplanen.

  3. Brev af 8. januar 2002 fra Hanne Micheelsen, Toldbodgade 15A
  4. Den påtænkte ombygning af parkeringsanlægget vil skæmme de omgivende fredede og bevaringsværdige bygninger, og fodgængerne i området vil opleve det som et forkert element i bybilledet og kvarterets profil.

    Der sættes spørgsmålstegn ved den fremførte vurdering af, at den cirkulerende, parkeringssøgende trafik vil blive reduceret, idet det påpeges, at forøgede parkeringsmuligheder giver mere trafik. Derudover kritiseres, at der ikke sker en tilsvarende nedlæggelse af parkeringspladser i Indre By til opretholdelse af ønsket om ikke at forøge den samlede parkeringskapacitet. Endelig finder indsigeren, at med den snarlige åbning af Metrostationen på Kgs. Nytorv vil udvidelsen ikke tjene borgernes tarv, men alene Magasins indtjening på parkeringshuset.

  5. Brev af 17. januar 2002 fra Birgitte og Christian Horst, Toldbodgade 11
  6. Udvidelsen af parkeringskapaciteten vil medføre flere biler til Indre By og derved ikke begrænse køen af bilister til parkeringsanlægget. Det vil endvidere være i strid med det i kommuneplanen fastlagte om ikke at øge den samlede parkeringskapacitet i Indre By. Med baggrund i åbningen af Metroen bør der i stedet satses på en begrænsning af biltrafikken. Der henvises til, at man i Paris, London og Berlin har store varehuse, der hovedsagelig betjenes af kollektiv trafik. Endelig påpeges, at en forøgelse af trafikken i området vil medføre mere støj, flere rystelser og en større tilsodning til skade for både bygninger og beboere.

  7. Brev af 22. januar 2002 fra Andelsboligforeningen Vingården v/ form. Lone Nielsen, Nikolajgade 19
  8. Med baggrund i, at forhøjelsen af bygningen betyder ringere lysforhold for beboerne i Vingårdstræde/Bremerholm, at udvidelsen af parkeringsanlægget vil forøge trafikken i området, samt at Metroen skulle begrænse biltrafikken til byen, protesteres kraftigt mod planerne om udvidelse af Magasins parkeringsanlæg.

  9. Brev af 23. januar 2002 fra Gunna Starck, Rosengården 5
  10. Den fysiske udvidelse af bygningen vil blive dominerende, grim og meget synlig fra Vingårdstræde og vil yderligere forringe det æstetiske udtryk i området, der allerede er hårdt belastet af stilistisk roderi. Derudover anføres, at udvidelsen af parkeringskapaciteten dels er i strid med intentionerne om, at antallet parkeringspladser ikke må stige i Indre By, dels med åbningen af en Metrostation i tilknytning til Magasin, og er således ikke i overensstemmelse med opfordringen til folk med ærinde i Indre By, om at anvende kollektiv trafik.

  11. Brev af 24. januar 2002 fra Brita Olsson, Vingårdstræde 17
  12. Det kritiseres, at der gives tilladelse til en forøgelse af parkeringskapaciteten nu, når det tidligere er blevet fremført, at kundernes behov for at bruge bil ville formindskes med åbningen af Metroen. Forøgelsen af antallet af parkeringspladser vurderes at medføre længere bilkøer ved tilkørslen til parkeringsanlægget, hvilket i endnu højere grad end i dag vil genere fodgængerpassagen af Bremerholm ved Lille Kongensgade. Endelig spørges der til, om byggearbejderne skal foregå i nattetimerne, som Magasin har for vane, til gene for de omboende.

  13. Brev af 28. januar 2002 fra Yvonne Pedersen, Bartholinsgade 5A
  14. Der protesteres mod forøgelsen af parkeringsanlægget, dels fordi området vurderes at blive ødelagt af et stort dominerende roderi i forhold til områdets bygninger, dels fordi Magasin med åbningen af Metroen får en station lige udenfor og derfor ikke har behov for at forulempe Indre By med yderligere biler, trafikkaos og forurening. Endelig henvises til, at kommunen har givet løfter om, at antallet parkeringspladser ikke må stige i Indre By.

  15. Brev af 28. januar 2002 fra adv. Bonnie R. Mürsch, Gothersgade 109
  16. Indkørslen til parkeringsanlægget volder allerede i dag problemer for S-busserne, og indsigeren tror ikke på, at udvidelsen af parkeringsanlægget skulle mindske dette problem. Det foreslås i stedet, at Bremerholm lukkes for anden trafik end for ærinde- og buskørsel.

  17. Brev af 29. januar 2002 fra adv.fa. Rabenhorst og Thorlacius v/ adv. Henrik Høpner, Toftebæksvej 2, Kgs. Lyngby
  18. På vegne af C.F.Rich & Sønner A/S, Skoubogade 1, der ejer ejendommen Bremerholm 2-4, rettes indsigelse mod lokalplanforslaget. Indsigelsen begrundes med, at lysforholdene for ejendommen vil blive forringet, og at støjgenerne vil forøges ved en intensivering af antallet af biler til parkeringsanlægget på mere end 50 %. Der forbeholdes krav om erstatning for de påviste forringelser. Derudover protesteres mod, at der eventuelt nedlægges parkeringsmuligheder på gadearealer, som vil tvinge besøgende til ejendommen at bruge Magasins parkeringsanlæg. Man tror ikke på, at kødannelsen til anlægget vil blive mindsket ved udvidelsen. Det foreslås, at Magasin i stedet inddrager eksisterende bygningsareal til parkeringsudvidelsen eller indretter kælderparkering.

  19. E-mail af 31. januar 2002 fra Lilly Als, Bremerholm 26
  20. Magasins bygning er i forvejen en uskøn klods af en bygning, der ikke fortjener at blive fremhævet yderligere ved at rage op over de øvrige bygninger i gaden. Indsigeren finder ikke, at Bremerholm skal tilføres yderligere trafik og tror ikke, at flere pladser vil mindske køen af ventende biler. Den stigende bilisme ødelægger miljøet i Middelalderbyen. Magasin henvises til at lade Fisketorvet og andre indkøbscentre klare bilkunderne og satse på et andet og mindre miljøbelastende publikum, som kommer med Metroen.

  21. Brev af 29. januar 2002 fra Annie Kugler, Stormgade 14F
  22. Med henvisning til, at bare én dråbe får et fyldt bæger til at flyde over, påpeges, at 500 flere biler naturligvis gør en forskel. Med en Metro lige uden for døren har Magasin ingen god grund til at udbygge parkeringsanlægget.

  23. Brev af 2. februar 2002 fra Niels Dam Dalgaard, Ahlefeldtsgade 24
  24. Indre By er allerede oversvømmet af privatbiler til stor ulempe for både besøgende og lokale beboere. 120 ekstra parkeringpladser medfører over tusinde flere biler i døgnet, hvis kræftfremkaldende udstødningsgasser nu spredes over et større område på grund af de flere etager, anlægget opføres med. Det vurderes, at Metroen og busserne i tilstrækkelig grad kan fylde Magasin med kunder.

  25. Brev af 30. januar 2002 fra Rask Andersen, Vingårdstræde 11
  26. Der spørges til, hvordan Magasin's parkeringskælder indgår i den ønskede udvidelse, og hvor mange pladser, der er i kælderen, herunder om kælderen anvendes til lager.

  27. Brev af 4. februar 2002 fra Indre By's Lokalråd v/ Ketty Kjærbye Kristensen og Finn Hemmingsen
  28. Et flertal i lokalrådet har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget, men et mindretal er bekymret for en forøget trafik som følge af udvidelsen af antallet af parkeringspladser. Derudover ønsker rådet så tidligt som muligt at blive orienteret om en omlægning af trafikken i området.

  29. Brev af 31. januar 2002 fra Ulla Nielsen, Prinsessegade 16
  30. Da der i forvejen er for mange biler i Indre By, og der med Metroen bliver mulighed for at komme lige til døren, kan indsigeren ikke finde nogen god grund til at udvide parkeringskapaciteten.

  31. Brev dateret den 3. januar 2002 modtaget i Plan og Arkitektur den 4. februar 2002 fra Marianne Lautrop, Skt. Peders Stræde 10
  32. Der er i forvejen alt for meget bilisttrafik på stedet. En forøgelse af trafikken i området, der allerede er belastet med ca. 11.000 bilture pr. døgn, vil gøre området endnu mere uegnet for cyklister, fodgængere og beboere.

  33. Brev af 2. februar 2002 fra Jane Lytthans, Wildersgade 57
  34. Trods flere års diskussion og løfter om at reducere antallet af parkeringspladser i København, er det aktuelle projekt et forsøg på, ad bagvejen, at skabe flere p-pladser, da der tilsyneladende ikke nedlægges et tilsvarende antal på gaden. Flere parkeringspladser giver mere trafik, og området er i forvejen mere end overbelastet. Derudover undres der over, at Magasin udvider parkeringskapaciteten samtidig med, at Magasin får en direkte adgang til Metroen.

  35. E-mail af 4. februar 2002 fra Lone Høg, Bremerholm 26
  36. Trafikken i gaden er gennem årene allerede forøget, og vil med udvidelsen af parkeringshuset med 120 pladser gøre dette værre. Forøgelsen af højden på bygningen vil endvidere tage lys fra indsigerens lejlighed. Endelig peges der på, at Magasin får direkte forbindelse til Metroen, som skulle medføre mindre trafik i Middelalderbyen.

  37. E-mail af 3. februar 2002 fra Kenneth Friis og Stina Valentin, Vingårdstræde 17
  38. Forhøjelsen af Magasins bygning vil væsentligt forringe lysforholdene for indsigerens lejlighed. Udvidelsen af parkeringskapaciteten forventes at tiltrække yderligere trafik til området, der i forvejen er stærkt belastet af trafik.

  39. Brev af 4. februar 2002 fra Birthe Marker, Rigensgade 30
  40. Det er en forkert beslutning at belaste området ved Magasin med flere parkeringspladser, ikke fordi bilerne venter i kø for at komme ind, men fordi det på grund af bilerne, som flere har valgt eller er blevet tvunget til at bruge, er blevet for farligt at cykle i byen. I stedet opfordres til at bruge Metroen og lade den bringe folk ind til byen.

  41. E-mail af 4. februar 2002 fra Jens Kjærgaard Furbeck, Bremerholm 26
  42. Det forekommer meningsløst at udvide Magasins parkeringshus, når Metroen får station i umiddelbar tilknytning til Magasin. Bremerholm er i forvejen belastet af for megen trafik. Med forøgelsen af højden på Magasins bygning vil der være tale om en kvalitetsforringelse af det samlede indtryk af kvarterets bebyggelse, og forøgelsen vil medføre forringet lysindfald i de omkringliggende boliger i Bremerholm/Vingårdstræde. Det frygtes, at den aktuelle sag vil være præcedensskabende og anspore f.eks. Den danske Bank til at forhøje bankens bygninger i området.

  43. E-mail af 4. februar 2002 fra Per M. Siglev, Rosengade 12
  44. Forhøjelsen af bygningen strider mod de fastsatte højder, der er indpasset i resten af bybilledet, og er en glidebane, der gør, at andre også vil få lov til at bygge højere. Forhøjelsen pynter ikke i landskabet, og det vil være synd yderligere at forværre det brogede arkitektoniske indtryk af Kgs. Nytorvs smukke palæer og omkringliggende bygninger, som man får fra sidegaderne. Udvidelsen af antallet af parkeringspladser, strider mod intentionerne om at holde antallet af parkeringspladser i Indre By konstant. En forøgelse af biltrafikken medfører øget forurening og støj. Kun gennem restriktioner på den private biltrafik får man flyttet trafikken til den offentlige trafik. Udvidelsen af parkeringsanlægget er et meget dårligt signal at sende, når Magasin nu får Metroen lige foran døren.

  45. E-mail af 3. februar 2002 fra Ditten Nissen Lund, Klerkegade 5
  46. Udvidelsen af Magasins parkeringshus er meningsløs af følgende grunde:

    Den af udvidelsen følgende forøgede trafik i Bremerholm vil øge de nuværende problemer i forbindelse med indkørslen til parkeringshuset. Med Metrostationen på Kgs. Nytorv er der ikke brug for flere parkeringspladser. Beslutningen om at holde biltrafikken på 1996-niveau overholdes ikke. Privatbilismen skal begrænses for at den kollektive trafik kan være et realistisk alternativ, og det hænger dårligt sammen med etablering af flere parkeringspladser i Indre By.

  47. Brev af 5. februar 2002 fra Kjeld Frokjær Guldbrandtsen, Høsterkøbgade 15
  48. Udvidelsen af parkeringshuset er i strid med ønsket om at begrænse antallet af biler i byen og få bilisterne til at parkere uden for byen og bruge offentlig transport ind til byen. Der henvises som grundlag for at forhindre udvidelsen til en række bestemmelser, der skal være overholdt vedrørende sænkning af grundvandet, arkæologiske udgravninger og fredede bygninger.

  49. E-mail af 5. februar 2002 fra Kaj Jørgensen, Skensvedvej 8
  50. Det er uheldigt at tillade udvidelsen af parkeringsanlægget, da det vil føre til mere trafik i det i forvejen belastede område, og vil være en beslutning, der gør det sværere at ændre tilbage igen. Det er uheldigt at bryde med den gældende trafikplanlægning for at ville redde Magasin med en udvidelse af parkeringsanlægget, idet Magasins problem ikke er manglende parkeringpladser, men en generel krise for stormagasiner. Ved en lukning eller en nedskæring af Magasin vil man i værste fald risikere at komme til at stå med en masse ubrugelige parkeringspladser.

  51. Brev af 30. januar 2002 fra Inger Larsen, Adelgade 54
  52. Endnu flere biler i bymidten vil ødelægge byen og medføre større forurening. Bilerne skal ud af byen. Formålet med Metroen er at få folk til at lade bilen stå og tage toget ind til byen.

  53. E-mail af 5. februar 2002 fra David S. Miller, Nørre Søgade 49
  54. Det er et forkert signal at sende og en fornærmelse af byens borgere, at der satses på en dyr Metro, og samtidig tillade en udvidelse af et parkeringsanlæg i byens centrum, endda på et sted hvor der placeres en Metrostation. Parkeringsanlægget vil betyde flere biler, der søger mod centrum, og en forværring af forholdene omkring til- og frakørsel til anlægget. Udskyd beslutningen indtil Metroens effekt på Magasins økonomi og trafikafviklingen kan måles.

  55. E-mail af 5. februar 2002 fra Danmarks Naturfredningsforening v/Karin Hovgaard, Rørholmsgade 10
  56. Udvidelsen af parkeringsanlægget er problematisk, da det medfører en forøgelse af den individuelle biltrafik i et i forvejen trafikalt belastet område. Udvidelsen bør først tillades, når der er skabt sikkerhed for nedlæggelse af et tilsvarende antal parkeringspladser i området. Forøgelsen af bygningshøjden vil være meget synlig fra Vingårdstræde og Bremerholm og må forudsætte en arkitektonisk løsning, der ikke, hverken i form eller materialer, virker dominerende i forhold til de klassicistiske bygninger på Bremerholm.

  57. E-mail af 5. februar 2002 fra Ole Bang, Prinsessegade 85

Udvidelsen af antallet af parkeringspladser er i modstrid med Kommuneplan 2001, med mindre der nedlægges tilsvarende antal parkeringspladser på gadeplan. Der savnes saglige begrundelser, idet der ikke er tale om en udvidelse af Magasin, og da adgangen til Magasin med offentlig transport effektiviseres med åbningen af Metroen. Magasin har en afdeling i Lyngby, der kan betjene kunder med behov for biladgang.

Forhøjelsen af bygningen vil medføre, at den tilladelige bygningshøjde er næsten dobbelt så stor som den nuværende facadehøjde mod Bremerholm, og vil virke meget bastant. Byens profil vil blive påvirket af denne forhøjelse, og der vil kunne skabes præcedens for en generel øgning af bygningshøjden i Indre By med alvorlig fare for byens image som byen med de skønne tårne.

Forvaltningens bemærkninger

Indsigelserne knytter sig hovedsagelig til trafikken, byens profil, forholdet til fredede og bevaringsværdige bygninger samt lys- og skyggeforhold. Disse emner kommenteres nedenfor. Derudover skal forvaltningen vedrørende de konkret rejste spørgsmål bemærke følgende:

Vedrørende byggearbejdet skal bemærkes, at ombygningen af parkeringsanlægget ikke, som ved ombygninger af forretningsarealet, vil berøre Magasin's daglige drift og derfor ikke nødvendigvis skal udføres uden for forretningens åbningstider. Arbejdet vil være omfattet af de almindelige krav til støj- og forureningsbegrænsning ved udførelse af byggearbejder i København, herunder de skærpede krav i forbindelse med eventuelt nattearbejde.

Angående det fremførte om eventuel erstatning til naboer m.v. ved udvidelsen af parkeringsanlægget skal bemærkes, at bestemmelser fastsat i lovligt vedtagne lokalplaner ikke kan skabe grundlag for erstatningspådragelse for kommunen.

Med hensyn til parkeringskælder har Magasin oplyst, at kælderen er opført med plads til ca. 38 parkeringspladser, hvoraf alene de 15 anvendes i dag. Det øvrige areal anvendes til lager. Disse pladser indgår ikke i den oplyste parkeringskapacitet og anvendes alene til firmaets interne brug.

Projektet medfører ingen udgravning på grunden. Der vil således ikke være indgreb i grundvandsstanden eller grundlag for arkæologiske udgravninger på grunden.

Trafikken

Vedrørende protesterne mod den øgede trafik vurderer Bygge- og Teknikforvaltningen, at en udbygning af parkeringsanlægget vil føre til en forøget trafik i Bremerholm på i størrelsesordenen 500 køretøjer på et hverdagsdøgn. En forøgelse i denne størrelsesorden vil imidlertid ikke give anledning til væsentligt øgede gener i form af trængsel, støj og luftforurening.

En del af indsigerne giver udtryk for, at udbygning af parkeringsanlægget modvirker det fald i biltrafikken, som metroen skulle give anledning til, idet der ikke vil være behov for det øgede antal p-pladser, når tilgængeligheden med offentlig trafik øges ved metroens åbning. Enkelte indsigere mener, at Magasin og andre butikker i Middelalderbyen udelukkende burde henvende sig til kunder, der ikke kommer i bil, og så lade bilisterne handle andre steder med god biltilgængelighed, som for eksempel Fisketorvet eller Magasin i Lyngby. Bygge- og Teknikforvaltningen skal hertil anføre, at butikkerne i Middelalderbyen må være tilgængelige for kunder, uanset hvilket transportmiddel, de kommer i. Bygge- og Teknikforvaltningen vurderer, at udbygning af parkeringsanlægget ikke i mærkbar grad vil øge Indre Bys biltilgængelighed, mens metroen i ganske betydelig grad vil øge tilgængeligheden med kollekti v trafik.

En del indsigelser rejser tvivl om forvaltningens vurdering af, at udbygning af parkeringshuset vil begrænse den trafik, der kører rundt i området og søger efter p-plads, og at der vil opstå færre perioder med kø foran parkeringsanlæggets indgang. Bygge- og Teknikforvaltningen skal hertil bemærke, at når antallet af p-pladser i parkeringsanlægget øges, vil der være færre perioder, hvor det er fuldt belagt. Dermed vil der også være færre bilister, som kører rundt i kvarteret og søger en anden plads efter at have kørt forbi en kø ved parkeringsanlæggets indgang. Det er Bygge- og Teknikforvaltningens opfattelse, at der oftest opstår kø foran parkeringsanlægget i forbindelse med fuld belægning.

En del indsigelser anfører, at der ikke i lokalplanforslaget er taget stilling til, hvor der skal nedlægges p-pladser i Indre By, når antallet af p-pladser jf. kommuneplanen ikke må stige. Forvaltningen skal anføre, at dette spørgsmål blev drøftet i Bygge- og Teknikudvalget, hvor et ændringsforslag om nedlæggelse af 120 parkeringspladser på gadeplan efter afstemning bortfaldt. Herudover kan oplyses, at antallet af parkeringspladser på gadeareal i rød betalingszone (hvilket nogenlunde svarer til Middelalderbyen), siden 1992 er faldet fra 1.542 til 1.211 pladser.

Enkelte indsigelser forholder sig til de idéer, der er refereret i lokalplanorientering om at dobbeltrette trafikken i Bremerholm og gøre Gothersgade til busgade. Hertil skal forvaltningen bemærke, at disse idéer ikke er en del af lokalplanen, men indgår i den løbende vurdering af byens trafik. Der er ikke taget stilling til en eventuel omlægning af trafikken.

Byens profil

En indsiger har fremsendt fotos, som er optaget fra en altan på 4. sal på Christianshavn ca. 1 km fra lokalplanområdet. Indsigeren har på kraftige forstørrelser vist konsekvenserne af en udvidelse af det eksisterende teknikhus, som har en højde på ca. 32 m. En sådan udvidelse muliggøres ikke i lokalplanen. Overbygningen på parkeringshuset, hvorved dette forøges fra 22 til 27 m, vurderes ikke at have væsentlig betydning for byens profil. Tilbygningen vil fortsat være lavere end eksempelvis Magasins hovedbygnings sidetårne, der er ca. 30 m høje og vil ikke være højere end flere omgivende tagopbygninger i kvarteret, som er præget af stærkt varierede tagformer, samt tårne og spir m.v.

Indpasning i det bevaringsværdige område

En række bebyggelser i Magasinkarreen – Magasins hovedbygning og a'Porta samt bebyggelsen i Vingårdstræde på nær parkeringshuset – er som det fremgår af lokalplanforslaget fredet eller klassificeret med høj bevaringsværdi i "Bydelsatlas Indre By og Christianshavn". I områder med sådanne betydelige kulturhistoriske værdier og særlige bevaringshensyn stilles der i Kommuneplanen ekstraordinære krav til den arkitektoniske udformning.

Lokalplanforslagets rummer derfor bestemmelser om udformning, materialevalg og farve, som skal sikre, at overbygningen udføres med en enkel udformning i mørke ikke reflekterende materialer, hvorved overbygningens visuelle påvirkning af omgivelserne vil blive mindst mulig.

Den ansøgte tilbygning vil kun i meget begrænset omfang kunne ses fra den nordlige del af Bremerholm, Strøget og Kristen Bernikows Gade, mens den vil være synlig i gadeplan fra Vingårdstræde og fra Bremerholm set i retningen fra Holmens Kanal samt fra de omkringliggende bebyggelser.

Lys og skygge

For så vidt angår spørgsmålet om overbygningens lysbegrænsende virkning kan det bemærkes, at parkeringshusets gesimshøjde på 15 m ikke ændres ved ændringerne, samt at overbygningen fra gesimsen skal holdes under et 45 graders højdegrænseplan.

Parkeringshusets placering nordøst for genboere i Bremerholm og nord for genboere i Vingårdstræde medfører, at den øgede højde alene vil medføre skygge på de øverste lejligheder i genbohusene i Bremerholm i de tidlige morgentimer (mellem solopgang og kl. ca. 7.00 - 8.00) i sommerhalvåret, mens genboerne i Vingårdstræde ikke vil få en forøget skyggevirkning ved forhøjelsen af parkeringshuset.

Sammenfatning

Bygge- og Teknikforvaltningen kan med henvisning til ovenstående bemærkninger, anbefale lokalplanforslaget vedtaget uden ændringer.

BILAG VEDLAGT

  1. Referat af borgermøde den 7. januar 2002.
  2. Liste over modtagne henvendelser.

Udsendt med dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. april 2002

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Offentliggørelsesmaterialet indeholdende den af Borgerrepræsentationen tiltrådte indstilling fra Bygge- og Teknikudvalget, tillæg til lokalplanredegørelsen om VVM, orienteringspjecen samt kopi af den i lokalavisen den 5. december 2001 indrykkede annonce.
  2. Kopi af de modtagne henvendelser nævnt i bilag B.

Jens Ole Nielsen

Til top