Mødedato: 30.05.2002, kl. 17:30

Opførelse af daginstitution i Møllegade

Opførelse af daginstitution i Møllegade

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 30. maj 2002

 

BR 290/02

Opførelse af daginstitution i Møllegade

Opførelse af daginstitution i Møllegade

Indstilling om, at der gives kapitalbevilling til opførelse af en fleksibel daginstitution til 60 vuggestuebørn på del af matrikel 5750, Udenbys Klædebo Kvarter i De Gamles By, i alt beløb 18.435.000 kr.

(Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:

at der gives kapitalbevilling til opførelse af en fleksibel daginstitution til 60 vuggestuebørn på del af matrikel 5750, Udenbys Klædebo Kvarter i De Gamles By, i alt beløb 18.435.000 kr.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2002

Kontorchef Susanne Binné deltog under punktets behandling

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indgået aftale med Sundhedsforvaltningen om overdragelse af et grundareal på 1800 m2 ud mod Møllegade i De Gamles By til brug for opførelse af en fleksibel daginstitution på 5 grupper. Der er ingen planmæssige hindringer for at opføre daginstitutionen.

Arealet skal oprenses for forurenet jord og rester fra et tidligere byggeri. Institutionen på 722 m2 opføres i ét plan bestående af 2 parallelle bygninger centralt forbundet af en mellembygning. Udearealet indrettes med ankomstområde med p-pladser og et legeareal på 770 m2. Bygge- og Teknikforvaltningen har givet byggetilladelse til projektet.

Pladserne indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens projektplan på daginstitutionsområdet for årene 2001 - 2003 og forventes taget i brug i juli måned 2003. Byggeriet opfylder Københavns Kommunes minimumskrav for miljøorienteret nybyggeri og forventes ikke væsentligt at påvirke miljøet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med henblik på opfyldelse af pladsbehovet på daginstitutionsområdet på Indre Nørrebro har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgået aftale med Sundhedsforvaltningen om overdragelse af del af matrikel 5750 i De Gamles By til brug for opførelse af en ny daginstitution.

Institutionsarealet fremstår i dag som et grønt område med spredt bevoksning. Sundhedsforvaltningen har imidlertid oplyst, at der på arealet er efterladt en kælder fra en kantinebebyggelse, som er revet ned år tilbage. Det indgår i aftalen, at arealet udmatrikuleres som en selvstændig matrikel, og at alle udgifter forbundet med arealoverdragelsen herunder udgift til fjernelse af forurening, der er anslået til 2.780.000 kr., afholdes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Planforholdene

Arealet, der er udpeget til en ny daginstitution, grænser op til Møllegade, og har et grundareal på ca. 1800 m2. Der er ikke udarbejdet lokalplan for området, og Kommuneplanens rammebestemmelser danner derfor grundlag for anvendelse og bebyggelse af arealet. Arealet er i kommuneplanen udlagt til institutioner og andre sociale formål.

Bygge- og Teknikforvaltningen har som planmyndighed udtalt, at etablering af en daginstitution på stedet ikke kræver udarbejdelse af lokalplan, men at institutionen arkitektonisk skal tilpasse sig omgivelserne.

Projektbeskrivelse

Klargøring af grunden

Området De Gamles By har været anvendt til grusgrav fra sidst i 1700 tallet til omkring 1850. I de følgende årtier blev sandgravene anvendt som losseplads frem til 1880érne. På det opfyldte areal blev der i årene 1885 til 92 opført "Almindeligt Hospital", som i 1919 blev omdannet til plejehjemmet De Gamles By.

Sundhedsforvaltningen har oplyst, at der tidligere har ligget en kantinebebyggelse på arealet, og at der i forbindelse med nedrivningen er efterladt en kælder, som er opfyldt med beton- og teglbrokker.

Der er gennemført en orienterende forureningsundersøgelse, som viser, at fyldjorden er forurenet med olie, tjære og tungmetaller, som formentlig stammer fra lossepladsopfyldet.

Der er således ikke alene tale om diffus forurening af jorden på grund af nedfald fra luften, men om bortskaffelse af kraftig forurenet jord i højeste forureningsklasse.

På baggrund af ovenstående vurderes det, at der på det samlede areal på i alt 1800 m2 skal fjernes 1,5 m overskudsjord svarende til 3.500 tons forurenet jord og 2.500 tons murbrokker, og at oprensningen kan gennemføres for et beløb på 2.780.000 kr.

Institutionsbyggeriet og udeareal.

Projektet er udarbejdet af Arkitektfirmaet Frederiksen og Knudsen i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen herunder Indre Nørrebro lokalcenter. Institutionen opføres som en fleksibel daginstitution indrettet til 5 vuggestuegrupper

Institutionen på 722 m2 eksklusive kælder, liggehal og skure opføres i ét plan bestående af 2 langstrakte parallelle bygninger centralt forbundet af en lidt højere mellembygning med fællesrum. Bygningen orienterer sig mod parkområdet i De Gamles By og med gavle i skel mod Møllegade. De 2 parallelle bygninger indrettes med henholdsvis 3 grupperum med garderober i den ene bygning og 2 grupperum i den anden samt køkken, personalefaciliteter og adgangsforhold. Grupperummene indrettes fleksible ved brug af skydedøre. Fællesrummet åbner sig ud mod de 2 gårdrum imellem de 2 langstrakte bygninger. Materialevalget er overvejende tegl og glas.

Liggehal og skur til legeredskaber etableres i forlængelse af de 2 langstrakte bygninger. Huset opføres med delvis kælder, hvor der indrettes sikringsrum, teknik rum, cykelparkering til personalet og depot.

Udearealet indrettes med et ankomstområde ud mod Møllegade med 4 p-pladser og cykelparkering og yderligere skurfaciliteter. Der udlægges areal til yderligere 4 p-pladser, som indrettes, hvis der skulle opstå behov for yderligere pladser. Legearealet på 770 m2 opdeles via bygningens udformning i 3 mindre områder, som indrettes med vægt på forskellige rumoplevelser.

Bygge- og Teknikforvaltningen har givet byggetilladelse til projektet.

Tidsplan

Pladserne indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens projektplan for årene 2001 - 2003 for 0 - 5 års daginstitutioner og basispladser.

Oprensning af arealet forventes at tage ca. 1 måned og påbegyndes umiddelbart efter behandling af indstillingen i Borgerrepræsentationen, hvorefter selve byggeriet kan igangsættes. Med en byggeperiode på 10 måneder forventes institutionen at kunne tages i brug efter endt montering i juli måned 2003.

Statistik

Den nye daginstitution normeres til 60 vuggestuepladser og er beliggende i pladsanvisningsdistrikt Indre Nørrebro. Dækningsgraden er pr. 1. januar 2002 og med befolkningstal pr. 1. oktober 2001 følgende:

 

Indre Nørrebro

Hele kommunen

11 mdr. - 2 årige

77 (83)

81

Tallet i parentes viser dækningen efter tilvækst af de nye pladser.

MILJØVURDERING

Byggeriet opfylder København Kommunes minimumskrav for miljøorienteret nybyggeri, og der er således i byggeriet indtænkt miljørigtige løsninger, hvad angår vand, varme og el m.m.

Oprensning af grunden og opførelse af byggeriet vil i en kortere periode påføre naboerne en del støjgener. Generne vil blive søgt minimeret ved overholdelse af Miljøkontrollens regler for udførelse af bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune.

ØKONOMI

Den samlede udgift til byggeriet er efter afholdt licitation opgjort til 18.435.000 kr.

Udgifterne fordeler sig således:

Byggeudgift inkl. omkostninger

11.455.000 kr.

Grundudgifter

2.615.000 kr.

Særlige udgifter

3.615.000 kr.

Montering m.m.

750.000 kr.

I alt

18.435.000 kr.

Udgiften forventes afholdt i 2002 med 11.360.000 kr. og i 2003 og med 7.075.000 kr.

Kassemæssig dækning for udgiften i 2002 kan anvises af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budget post 5.14.3 afsatte rådighedsbeløb. Udgiften i 2003 forventes afholdt inden for budgettet i 2003.

Den samlede pladspris er på 307.250 kr., hvilket er over den budgetterede gennemsnitspris på 247.000 kr. for etableringen af nye daginstitutioner i 2000. Dette skyldes ekstraordinære merudgifter bl.a. som følge af forurening ud over diffus forurening.

Merudgiften skyldes særlige udgifter på i alt 3.615.000 kr. til oprensning af stærkt forurenet jord og murbrokker (2.780.000 kr.), ekstra fundering (660.000 kr.) og vinterforanstaltniner (175.000 kr.). Uden den nævnte merudgift svarer pladsprisen til den budgetterede pladspris.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

Bilag

  • Skitse af institutionen, januar 2002
  • Situationsplan, 30.01.02
  • Stueplan, 30.01.02
  • Haveplan, dateret 17.12.01

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

Til top