Mødedato: 30.04.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om et akutskole-tilbud til elever med grov grænseoverskridende adfærd

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, der præsenterer modeller for etablering af et akutskole-tilbud til elever, der udviser grov grænseoverskridende adfærd. Sagen skal forelægges Borgerrepræsentationen inden forhandlingerne om budget 2026.

(Stillet af Venstre)

Motivering

Der er for meget vold i de københavnske folkeskoler. Det er tydeligt, når en fjerdedel af lærerne i 2023 rapporterede at have været udsat for vold.

Det er ikke et acceptabelt arbejdsmiljø, og det er heller ikke et acceptabelt miljø for kommunens elever, der også er udsat for og vidne til vold og anden grænseoverskridende adfærd i deres hverdag.

Samtidig er den type adfærd hos børn et klart udtryk for mistrivsel. Der er tale om elever, der har brug for akut hjælp og støtte for at ændre adfærd.

Som det er i dag, kan eleven og personalet omkring eleven få hjælp til at håndtere elevens udfordringer, samtidig med, at eleven fortsætter i klassen. En eventuel flytning af eleven kan trække ud, fordi der først skal visiteres til et specialtilbud.

Det er givetvis fornuftigt i mindre alvorlige tilfælde, men når der er tale om grov grænseoverskridende adfærd, kan det skabe utryghed blandt de øvrige elever og personalet, ligesom eleven kan have brug for roligere rammer og en mere specialiseret hjælp til at bryde den uhensigtsmæssige adfærd og komme i trivsel.

I Odense Kommune har man netop besluttet at indføre et såkaldt akutskoletilbud, der skal give mulighed for at flytte elever med grov grænseoverskridende adfærd med kort varsel. Med inspiration herfra ønsker vi, at Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejder forslag til, hvordan et lignende akutskole-tilbud kan se ud i København.

Akuttilbuddet bør sættes i værk, når en elev udviser grov grænseoverskridende adfærd, som kræver øjeblikkelig og intensiv pædagogisk indsats, som er individ- og familierettet. Tilbuddet skal give eleven begyndende indsigt i mestringsstrategier, så de kan vende tilbage til deres egen klasse eller et andet skoletilbud.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. april 2025

Et forslag fra Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF og Alternativet om udvalgshenvisning til Børne- og Ungdomsudvalget blev godkendt med 50 stemmer. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte :Ø, A, C, F, B, V, Å, I, Finn Rudaizky (Løsgænger) og Helle Jønch (Løsgænger)

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag om at tilføje følgende tekst efter ”grov grænseoverskridende adfærd”:

”og tillige at undersøge hvilke andre handlemuligheder lærere og skoler har behov for, hvis der pga. en elevs grove grænseoverskridende adfærd er behov for, at denne elev i en periode ikke skal forblive i sin klasse”. 

Som følge af, at medlemsforslaget blev udvalgshenvist, blev ændringsforslaget fremsat af Det Konservative Folkeparti ikke behandlet.

 

Helle Jønch (løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:

”Jeg er positiv overfor forslaget, som er én af løsningerne på de udfordringer Folkeskolen står overfor.”

 

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Alvorlige, voldsomme hændelser, der medfører fravær hos personalet, er desværre steget, og det skal vi tage alvorligt. Med Mangfoldige Børnefællesskaber styrkes skolernes muligheder for at yde den rigtige støtte til alle børn, bl.a. gennem flere voksne i klassen i indskolingen, hvor antallet af voldsomme hændelser er flest, gennem styrket skole-hjem-samarbejde og gennem en tværfaglig support tættere på praksis. 

Partierne mener, at yderligere tiltag til forebyggelse af voldsomme hændelser skal tænkes i sammenhæng med de eksisterende indsatser som kompetenceudvikling i Low arousal-tilgang, samarbejdet med skolesocialrådgivere og med omlægningen af den tværfaglige support, så denne kommer tættere på praksis ude i klasseværelserne.

Vi tager afstand fra fortællinger om “voldsbørn” og løsninger baseret på straf, men ønsker at bidrage til drøftelser i Børne og Ungdomsudvalget om bedre hjælp til børn i mistrivsel, til deres forældre, klassekammeraterne og medarbejderne ifm. uhensigtsmæssig adfærd og voldsomme hændelser.”

Til top