Mødedato: 30.03.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025. Planen danner rammen for indsatser, der skaber et sammenhængende cykelstinet i København, og danner grundlag for den årlige cykelredegørelse frem til 2025.

 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025 (bilag 1) vedtages som plangrundlag for at sikre et sammenhængende og attraktivt cykelstinet, samt danner grundlag for den årlige cykelredegørelse.

(Teknik- og Miljøudvalget)

(Initiativret)

Problemstilling

Cykelstiprioriteringsplan 2006-2016, vedtaget i det daværende Bygge- og Teknikudvalg den 9. november 2005, udløb med udgangen af 2016. Status er, at ca. 75 % af strækningerne for cykelstier, som indgik i planen, er realiseret. Cykeltrafikken er i perioden steget med 19 % og forventes at stige yderligere de kommende år grundet befolkningstilvækst og øvrige demografiske forandringer i Hovedstadsregionen. Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til at fortsætte indsatser for cyklismen for at nå målsætningerne i Kommuneplan 2015, Fællesskab København, KBH2025Klimaplanen og Københavns Cykelstrategi 2011-2025 om bl.a. København som verdens bedste cykelby.

Løsning

De politiske målsætninger om København som verdens bedste cykelby indgår i:

  • Kommuneplan 2015 med et mål om at mindst 1/3 af alle ture foregår på cykel, mindst 1/3 med kollektiv trafik, samt højst 1/3 i bil (Status 2015: 34 % for cykel, 25 % for kollektiv trafik, 41% for bil).
  • Fællesskab København med, at 50 % cykler til arbejde og uddannelse i København i 2025 (41 % i 2015) og at 75 % af alle ture i København foregår til fods, på cykel eller med kollektiv trafik i 2025 (67 % i 2015).
  • Københavns Cykelstrategi 2011-2025 omfatter en række delmålsætninger herunder bl.a. at alvorligt tilskadekomne cyklister reduceres med 70 % i 2025 (28 % i 2015), 90 % af de københavnske cyklister føler sig trygge i trafikken i 2025 (74 % i 2014), og cyklisternes rejsetid er blevet 15 % kortere i forhold til 2010 (7 % i 2014).

Cykelstiprioriteringsplanen 2017-2025 skal sikre, at indsatserne skaber størst mulig værdi for københavnerne og giver derfor et overblik over det samlede plangrundlag for indsatserne samt konkrete bud på, hvilke strækninger og kryds der bør realiseres frem mod 2025 for at understøtte målsætningerne.

Borgerinddragelse

Københavnere og andre, der færdes i byen, besidder en unik viden om de konkrete forhold i trafikken. Derfor er planens indsatser udvalgt dels med udgangspunkt i en faglig screening, dels ud fra borgerinddragelse. Der er i alt givet 9.685 tilkendegivelser af, hvor nye cykelstier, bredere cykelstier og krydsjusteringer er ønsket. Derudover har lokaludvalg og Cyklistforbundet bidraget med input til planen. Se opsamling på input i bilag 1A.

Indsatser i Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025

De forskellige indsatser i planen fordeler sig som følger på baggrund af faglig screening og borgerinddragelse:

  • Nye cykelstier: Ca. 25 km svarende til ca. 7 % udbygning i forhold til det nuværende cykelstinet (fx foreslås cykelstier på Blegdamsvej, Jernbanegade og Mimersgade, se bilag 1, s. 16-17). Dertil kommer en række cykelgader, gader med cykling tilladt mod ensretningen samt opgradering af cykelbaner til cykelsti (se bilag 1, s.14).
  • Udvidelse af cykelstier: Ca. 17 km fordelt på 20 strækninger, der skal udvides til 3-sporet cykelsti (fx Torvegade, bilag 1, s. 20-21).
  • Signalregulerede kryds: Ombygning og justering af de 20 højest prioriterede kryds (fx H.C. Andersens Boulevard/Tietgensgade og Gyldenløvesgade/Rosenørns Allé, se bilag 1, s. 24-25).
  • Supercykelstier: etablering af udvalgte dele af de resterende Supercykelstier(bilag 1, s. 28).
  • Grønne Cykelruter: etablering af udvalgte dele af de resterende Grønne Cykelruter og missing links (bilag 1, s. 32).

Indsatserne rummer – særligt med udgangspunkt i borgerinput – opgradering af nogle parallelle forbindelser til belastede cykelstistrækninger, fx Mimersgade som alternativ til Nørrebrogade og Tagensvej og Stefansgade som alternativ til Jagtvej. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer dog, at de parallelle forbindelser kun i et vist omfang kan aflaste kapaciteten på de mest belastede cykelstistrækninger.

Udmøntning af indsatser

Forvaltningen forventer at indarbejde indsatserne i de kommende årlige cykelredegørelser frem til 2025. Udvælgelsen af konkrete indsatser skal som udgangspunkt tage afsæt i koordinering med andre indsatser som eksempelvis trafiksikkerhed, klimatilpasning, vejgenopretning, ITS-indsatsen og servicemålene for bus-, bil-, cykel- og fodgængerfremkommelighed, byudvikling mv. (se bilag 1, tabel 6). Disse indsatser kan have modsatrettede mål (se bilag 1, figur 6), hvorfor samtænkning og koordinering af indsatserne vil indbefatte en tydeliggørelse af konsekvenserne.

I udmøntning kan der ligeledes tages afsæt i følgende temaer afhængigt af det politiske fokus (se bilag 1, figur 7):

  • Sikkerhed for cyklister: Fokus på uheldsbelastede strækninger og kryds.
  • Tryghed for cyklister: Fokus på anlæg af nye cykelstier og Grønne Cykelruter samt ved ombygning af kryds.
  • Fremkommelighed for cyklister: Fokus på at skabe sammenhæng i nettet, anlægge Supercykelstier samt bredere cykelstier og justere signalregulerede kryds.
  • Sammenhæng og liveability: Fokus på at fremme cyklen som foretrukket transportmiddel – også for dem, der i dag ikke cykler. Dette sker ved, at byområder forbindes med cykelstier og Grønne Cykelruter, samt ved helhedsorienterede løsninger, der er skitseret i Optimeringsplan Kbh Cykelby 2025, vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 24. august 2015. Desuden er det almindeligt anerkendt af københavnerne, at cyklen bidrager positivt til byliv og byens rum (jf. Cykelregnskab 2014).

Investeringsniveau

I alt anslår forvaltningen, at indsatserne i planen beløber sig til 1,1-1,8 mia. kr. Beregningen tager udgangspunkt i, at der er behov for et styrket investeringsniveau for at nå målene på cykelområdet, jf. Cykelredegørelse 2016, vedtaget i Teknik- og Miljøudvalget den 30. maj 2016. Investeringsniveauet i denne plan svarer således til ca. 70 % af det samlede investeringsbehov på cykelområdet (jf. Cykelredegørelse 2016). De resterende 30 % omfatter indsatser til forbedring af cykelparkeringsforhold, mindre fysiske tiltag med henblik på sikring af komfort og tryghed samt ikke-fysiske tiltag.

Prioriteringen af indsatserne kan skaleres i forskellige faser og sammensættes på tværs af temaer alt efter finansieringsmuligheder og politisk fokus i Budget 2018 og fremefter.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Udmøntning af Cykelstiprioriteringsplanen vil ske ved prioritering i de årlige budgetforhandlinger fra 2018 og frem efter oplæg i den årlige cykelredegørelse.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025, arbejder forvaltningen videre med Cykelredegørelse 2017, der bl.a. vil bygge på indsatserne i Cykelstiprioriteringsplanen. Borgerrepræsentationen forventes at få forelagt Cykelredegørelsen i foråret 2017og hvert år frem til og med 2025.

Derudover forventes Teknik- og Miljøudvalget at få forelagt en midtvejsevaluering af Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025 i 2020. 


Pernille Andersen                             /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025 (bilag 1) vedtages som plangrundlag for at sikre et sammenhængende og attraktivt cykelstinet, samt danner grundlag for den årlige cykelredegørelse.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. februar 2017

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: V.

Radikale Venstre og Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre og Socialdemokratiet ønsker at prioritere anlæg af cykelstier der, hvor der i dag ikke er cykelstier - specielt med fokus på, hvor der færdes mange børn og unge.”

Flemming Steen Munch (V) tilkendegav, at han med initiativretten, jf. kommunestyrelseslovens § 11, ønsker at indbringe indstillingen til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. marts 2017

Indstillingen blev godkendt med 37 stemmer imod 10. 4 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og F.

Imod stemte: V, C, I og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.

Undlod: O.

 

Socialdemokratiet og Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Radikale Venstre og Socialdemokratiet ønsker at prioritere anlæg af cykelstier der, hvor der i dag ikke er cykelstier - specielt med fokus på, hvor der færdes mange børn og unge.”

Til top