Mødedato: 30.03.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlæg af forbedringer i Mimersparken, Nørrebro

Se alle bilag

For at forbedre infrastrukturen i Mimersparken og åbne området ved parken mere op samt skabe bedre muligheder for leg og bevægelse skal der tages stilling til et forslag til anlægsprojekt og til finansieringen heraf ved omdisponering af restbevillingen fra Nordvestpassagen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der omdisponeres i alt 14,4 mio. kr. fra projektet Nordvestpassagen til nyt projekt ”Forbedring af Mimersparken”. Omdisponeringen foretages på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 14,4 mio. kr. til forbedring af Mimersparken på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,6 mio. kr. i 2017, 4,6 mio. kr. i 2018 og 9,2 mio. kr. i 2019, jf. bilag 2,
  3. at de resterende 0,4 mio. kr. tilbageføres til kommunekassen, jf. Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede 26. maj 2016 at overføre 22,4 mio. kr. (2017 p/l) fra projektet om Nordvestpassagen til projektet om broen over Folehaven. Det blev samtidig besluttet, at forvaltningen skulle fremlægge et forslag til løsninger i området ved Nordvestpassagen for restbudgettet. 

Forvaltningen har inden for de resterende midler i projektet om Nordvestpassagen udarbejdet en række forslag til forbedringer af Mimersparken. Der skal ligeledes tages stilling til finansiering heraf, så projektering og anlæg kan sættes i gang.

Løsning

Der er samlet set afsat 38,9 mio. kr. (2017 p/l) til projektet om Nordvestpassagen. Heraf har forvaltningen brugt ca. 1,7 mio. kr. (2017 p/l) på forundersøgelser og udarbejdelse af scenarier for passagen. Med de 22,4 mio. kr. (2017 p/l), der er overført til projektet om broen over Folehaven (BR 26. maj 2016), er der 14,8 mio. kr. (2017 p/l) tilbage i projektet om Nordvestpassagen, der kan omdisponeres og anvendes til tiltag i området. Bilag 2 indeholder en oversigt over budgetaftaler, bevillinger og forbrugte midler. 

Forvaltningen indstiller, at de resterende midler bruges på følgende delprojekter:

  • Projektering og anlæg af en cykel- og fodgængerforbindelse i lokalområdet – Mimersparken til Superkilen (1)
  • Etablering af en indgang til Mimersparken fra syd (2A)
  • Etablering af afgrænsning mellem Mimersparken og Mjølnerparken (2B)
  • Sikkerhed/tryghed på den bemandede legeplads (3)
  • Læ til den bemandede legeplads og i Mimersparken (4)
  • Projektering og opsætning af flere legeredskaber ved den bemandede legeplads (5).

Delprojekterne er vist på bilag 1.

Cykelforbindelse Mimersparken til Superkilen (1)

Det er intentionen med bevillingen i Budget 2014, at adgangen til og fra udsatte byområder skal forbedres via flere cykelstier. Desuden indgår cykelforbindelsen fra Mimersparken til Superkilen i Kommuneplan 2015 og skal bl.a. give bedre adgang til det kommende fælleshus med bemandet legeplads og omklædningsfaciliteter til kunstgræsbanen i Mimersparken.

Forvaltningen foreslår, at der anlægges en 3,5 meter bred dobbeltrettet cykelsti mellem Superkilen og Mimersparken gennem Mjølnerparken.

De nuværende veje til Mimersparken er smalle, og cyklister og biler deles om pladsen. Forbindelsen vil give cyklister mulighed for at komme fra Nørrebroruten til Mimersparken uden at skulle ud mellem bilerne på Borgmestervangen og Mjølnerparken. Forbindelsen vil lede flere cyklister gennem Mjølnerparken og medvirke til øget tryghed i Mjølnerparken.

Lejerbo anlægger den del af cykelstien, som er på Mjølnerparkens matrikel. Københavns Kommune anlægger de to tilslutninger, hvor cykelstien møder Mimersparken og Superkilen. Det anslås, at tilslutningerne til cykelforbindelsen kan etableres for ca. 4,9 mio. kr.

Indgangen til Mimersparken fra syd (2A)

Overgangen fra Borgmestervangen til Mimersparken er ikke tydelig. Det betyder, at nogle borgere ikke er opmærksomme på, at der ligger en park, hvilket har betydning for antallet af brugere. Samtidig har det givet problemer med parkering i Mimersparken. Tiltagene nedenfor skal synliggøre det rekreative parkområde for borgere fra andre bydele og dermed åbne det udsatte byområde op.

Det foreslås at anvende ca. 2 mio. kr. til Mimersparkens indgangsparti ved Borgmestervangen.

Mimersparkens afgrænsning mod Mjølnerparken (2B)

Mimersparken er i dag afsluttet med asfalt mod Mjølnerparkens matrikel. På Mjølnerparkens side er der et område til renovation og derudover privat vej med 90° parkering i en eller begge sider. På Mjølnerparkens side står der en trærække langs skellet.

I forbindelse med helhedsplanen for Mjølnerparken renoverer Lejerbo den private vej og skaber mere åbne facader med butikker mod Mimersparken. En sikring af en åben og indbydende, men stadig trafikal sikker overgang mellem matriklerne, bør udføres i samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Lejerbo. Dette skal også fremhæve adgangen til Mimersparken med åbninger rettet mod de interne stier i Mjølnerparken.

Det foreslås, at der i et samarbejde med Lejerbo, der skal sikre en helhedsløsning mellem matriklerne, anvendes ca. 4 mio. kr. på Københavns Kommunes matrikel til Mimersparkens kant mod Mjølnerparken.

Begge tiltag (2A og 2B) skal udvikles i sammenhæng med andre grundejere og/eller projekter og kan derfor først anlægges i 2019.

Den bemandede legeplads - Sikkerhed/tryghed (3)

Modsat de fleste bemandede legepladser er der ikke en egentlig afgrænsning i Mimersparken, hvor den bemandede legeplads ligger. Der foreslås etableret en afgrænsning. Da den bemandede legeplads p.t. har til huse i midlertidige pavilloner og på sigt skal flytte ind i et nyt fælleshus, kan afgrænsningen f.eks. laves af flytbare højbede, der kan bruges enten af børnene, der kommer på legepladsen, eller som egentlig beboerhave. Højbedene kan flyttes med, når fælleshuset er færdigt.

Det foreslås at anvende 0,5 mio. kr. til etablering af afgrænsning.

Den bemandede legeplads – Læ (4)

Det er svært at finde læ i Mimersparken, hvilket mærkes tydeligst i vestsiden mod S-banen, og det foreslås derfor, at der her plantes flere buske og træer som læbælte.

Det foreslås at anvende 1,0 mio. kr. til etablering af beplantning.

Den bemandede legeplads - Opsætning af flere legeredskaber (5)

Efter etableringen af Mimersparken i 2012 er legepladsen blevet bemandet, og dette medfører en større aldersspredning blandt brugerne. Brugerne og pædagogerne på legepladsen ønsker derfor flere legeredskaber for småbørn.

Det foreslås at anvende 2 mio. kr. til etablering af flere redskaber på legepladsen.

Økonomi

Med denne indstilling skal anlægsprojektet ”Nordvestpassagen” nedskrives med 14,8 mio. kr. Af de 14,8 mio. skal der overføres og frigives 14,4 mio. kr. til forbedring af Mimersparken. De resterende 0,4 mio. kr. (2017 p/l) skal tilbageføres kommunekassen, jf. nedenstående tabel.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2017 p/l)

Varig?
ja/nej

2017

4.

TMU

3400 – Ordinær anlæg

0.28.20.3

U

-435

Nej

4.

ØU

Finansposter

8.22.05.5

U

435

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn. 

TMU = Teknik- og Miljøudvalget, ØU = Økonomiudvalget

Tabel om frigivelse af anlægsbevillinger til forbedring af Mimersparken og de oprindelige bevillinger til Nordvestpassagen kan ses i bilag 2.

Videre proces

Forvaltningen igangsætter projektering af projekterne hurtigst muligt. Projekterne forventes anlagt løbende fra 2018, begyndende med tiltag omkring legepladsen (3, 4 og 5), og afsluttende med indgang til og Mimersparkens afgrænsning mod Mjølnerparken (2A+2B) ultimo 2019, som skal afvente et igangværende byggeri på nabogrunden.

 

Pernille Andersen                               /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter projektering og anlæg af en cykelforbindelse fra Mimersparken til Superkilen, etablering af indgang til og afgrænsning af Mimersparken, afgrænsning af den bemandede legeplads i Mimersparken, plantning af læbælte i Mimersparken samt opsætning af flere legeredskaber i Mimersparken, jf. Løsning.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der omdisponeres i alt 14,4 mio. kr. fra projektet Nordvestpassagen til nyt projekt ”Forbedring af Mimersparken”. Omdisponeringen foretages på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg.
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 14,4 mio. kr. til forbedring af Mimersparken på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,6 mio. kr. i 2017, 4,6 mio. kr. i 2018 og 9,2 mio. kr. i 2019, jf. bilag 2.
  4. at de resterende 0,4 mio. kr. tilbageføres til kommunekassen, jf. Økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2017

1. at-punkt blev godkendt med ti stemmer mod nul. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, V og Ø.
Imod stemte: Ingen.

2-4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ti stemmer mod nul. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, V og Ø.
Imod stemte: Ingen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. marts 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. marts 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top