Mødedato: 30.03.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Låneanmodning fra I/S Vestforbrænding

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til I/S Vestforbrændings anmodning om godkendelse af en foreløbig låneramme for 2017-2018 på 413 mio. kr. til interessentselskabets investeringsprojekter inden for affaldshåndtering og varmeforsyning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at I/S Vestforbrændings anmodning om en foreløbig låneramme for 2017-2018 godkendes delvist. Den samlede låneramme, der anbefales godkendt er på 298 mio. kr., hvor ejerkommunerne som interessenter hæfter i forhold til indbyggertallet det år, hvor forpligtigelsen indgås, svarende til ca. 59,6 mio. kr. for Københavns Kommune.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling                    

I/S Vestforbrænding har ansøgt om finansiering til selskabets investeringsprojekter og anmoder derfor ejerkommunerne om at fremme stillingtagen til anmodning om at godkende en foreløbig låneramme for 2017-2018 på 413 mio. kr. (bilag 1).

I henhold til I/S Vestforbrændings vedtægt skal ejerkommunerne godkende selskabets låneoptagelse som forudsætning for, at selskabet kan optage lån til at realisere egne projekter.

På baggrund af ”Aftale om genopretning af økonomi og CO2-fortrængning mellem interessentkommunerne i I/S Amager Ressourcecenter” (ARC), vedtaget i Borgerrepræsentationen den 26. august 2016 er der indledt drøftelser om Københavns Kommunes udtræden af I/S Vestforbrænding. Derfor skal Borgerrepræsentationen tage stilling til, hvorvidt Københavns Kommune skal godkende og garantere for yderligere gældssætning i I/S Vestforbrænding på baggrund af en fyldestgørende redegørelse for investeringsprojekterne i låneanmodningen, som selskabet har udarbejdet (bilag 2).

Løsning

I I/S Vestforbrændings vedtægt er angivet, at udtræden med to års varsel til en 1. januar tidligst kan ske, når interessentskabets gæld vedrørende de anlæg, der er etableret på udtrædelsestidspunktet, er afviklet. Udtræden til et tidligere tidspunkt kræver enighed mellem samtlige 19 ejerkommuner i I/S Vestforbrænding.

Københavns Kommune ønsker at få sit forbrændingsegnede affald overført fra I/S Vestforbrænding til Amager Ressourcecenter, hvilket – grundet I/S Vestforbrændings eneret til affaldet – ikke umiddelbart er muligt, så længe Københavns Kommune er med i interessentskabet. Overførslen af affaldet fra I/S Vestforbrænding er et led i genopretning af Amager Ressourcecenters økonomi, jf. ”Aftale om genopretning af økonomi og CO2-fortrængning mellem interessentkommunerne i I/S Amager Ressourcecenter”, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 26. august 2016 og trådte i kraft den 1. oktober 2016.

Overborgmesteren og Teknik- og Miljøborgmesteren har på denne baggrund på vegne af Københavns Kommune den 29. november 2016 anmodet bestyrelsesformanden i I/S Vestforbrænding om, at kommunen og selskabet indleder forhandlinger om Københavns Kommunes udtræden af interessentskabet.

På baggrund af de indledte drøftelser med I/S Vestforbrænding om kommunens udtræden vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen, at Københavns Kommune fremadrettet bør forholde sig konkret og individuelt til hvert af de investeringsprojekter, der indgår i lånerammen, så lån i selskabet begrænses mest muligt. Derfor har Teknik- og Miljøforvaltningen anmodet I/S Vestforbrænding om, at de udarbejder en fyldestgørende redegørelse for hvert investeringsprojekt (bilag 2). Som parametre i vurderingen af, hvorvidt de enkelte projekter er relevante for Københavns Kommune, har forvaltningen bedt I/S Vestforbrænding om at redegøre hvert enkelt projekt i forhold til om det:

  • er absolut nødvendigt i forhold til at opretholde interessentskabets værdier

  • har en driftmæssig eller strategisk karakter

  • bidrager til, at kapaciteten til affaldsforbrænding udvides eller levetidsforlænges

  • er en del af forretningsområderne energiproduktion, energiafsætning i eget varmenet eller andet

  • har en klima- eller miljømæssig karakter.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vurderer overordnet set, at kommunen er forpligtet til at godkende låneanmodninger, der er nødvendige i forhold til at opretholde interessentskabets værdi for ikke at påføre de øvrige interessenter økonomiske tab. Herudover kan Københavns Kommune have andre interesser i at godkende investeringsprojekter, eksempelvis hvis de har en klima- og miljømæssig karakter.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler på baggrund af de supplerende oplysninger fra I/S Vestforbrænding (bilag 2) og bilaget til disse (bilag 3), at låneanmodning til følgende investeringsprojekter godkendes som følge af, at I/S Vestforbrænding vurderer, at projekterne er nødvendige i forhold til at opretholde interessentskabets værdi:

  • Varmeplaner - Lyngby Etape A, forventet låneoptag 30 mio. kr.

  • Letbaneprojekt – eksisterende varmenet, forventet låneoptag 85 mio. kr.

  • Varmenet tilslutning eksisterende net, forventet låneoptag 60 mio. kr.   

  • Kraftvarmeanlæg – anlægsudgifter, forventet låneoptag 75 mio. kr.

  • Bygninger – Kraftvarmeanlæg, forventet låneoptag 20 mio. kr.

Herudover anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at låneanmodning til nedenstående investeringsprojekt godkendes grundet projektets miljømæssige karakter, som Københavns Kommunes tidligere har anbefalet:

  • Kraftvarmeanlæg – Halosep, forventet låneoptag 28 mio. kr.

Lånerammen for de investeringsprojekter, der anbefales godkendt, bliver dermed ca. 298 mio. kr.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at låneanmodning til nedenstående investeringsprojekter afvises grundet dels I/S Vestforbrændings vurdering af, at investeringerne ikke er nødvendige for at opretholde selskabets værdi, dels en vurdering af at projekterne ikke har en særlig klima- eller miljømæssig karakter:

  • Fjernvarme – Forsyning udenfor varmenet, forventet låneoptag 20 mio. kr.

  • Omlastning Høje-Taastrup, forventet låneoptag 45 mio. kr.

  • Akkumuleringstanke – varmenet, forventet låneoptag 50 mio. kr.

Økonomi

I tilfælde af godkendelse af låneramme vil I/S Vestforbrænding optage lån i Kommunekredit med hæftelse i forhold til interessentkommunernes indbyggertal det år, hvor forpligtelsen bliver indgået, jf. § 6 stk. 2 og 3 i I/S Vestforbrændings vedtægter. For Københavns Kommune medregnes dog kun indbyggertallet i den del af kommunen, der leverer affald til I/S Vestforbrænding. Københavns Kommune hæfter derfor for omkring 20 % af et godkendt lån, hvilket i tilfælde af et lån på 298 mio. kr., svarer til ca. 59,6 mio. kr.

Indstillingen har i sig selv ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

På baggrund af Borgerrepræsentationens godkendelse af indstillingen orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen I/S Vestforbrænding om beslutningen.

Optagelse af lån skal som følge af I/S Vestforbrændings vedtægter godkendes i alle 19 ejerkommuner.

 

Pernille Andersen                                                / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at I/S Vestforbrændings anmodning om en foreløbig låneramme for 2017-2018 godkendes delvist. Den samlede låneramme, der anbefales godkendt er på 298 mio. kr., hvor ejerkommunerne som interessenter hæfter i forhold til indbyggertallet det år, hvor forpligtigelsen indgås, svarende til ca. 59,6 mio. kr. for Københavns Kommune.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. marts 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. marts 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top