Mødedato: 30.01.2020, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om forsøgsordning med at tilrettelægge ældreplejen efter den hollandske Buurtzorg-model

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at udarbejde et oplæg til hvordan Københavns Kommune med inspiration fra Ikast-Brande Kommune kan tilrettelægge en forsøgsordning hvor arbejdet med ældrepleje foregår efter den hollandske Buurtzorg-model.

(Stillet af Liberal Alliance)

 

Motivering

Ikast-Brande Kommune har som landets første kommune besluttet at lave et forsøg med udlicitering af ældrepleje efter den hollandske Buurtzorg-model.

Buurtzorg-modellen er et opgør med bureaukrati, kolde hænder og dokumentation for dokumentationens skyld i en offentlig sektor, der vokser sig større og større, men hvor tiden til de ældre og syge bliver mindre og mindre.

I Liberal Alliance ønsker vi, at sikre borgerens frie valg og selvbestemmelse som en grundlæggende rettighed. Om borgeren vælger det offentlige tilbud, skal stå dem frit for, så længe der er tale om frit valg på et frit marked med valgmuligheder - og ikke som det er nu med offentlige monopoltilstande, hvor borgeren som oftest kun har mulighed for at vælge mellem det offentlige og det offentlige inden for ældrepleje.

Med Buurtzorg-modellen er der tale om selvorganisering med selvstyrende grupper bestående af 10-12 hjemmehjælpere og hjemmesygeplejere, der har ansvar for 40-60 ældre og syge i et lokalområde. Der er ingen mellemledere, idet grupperne selv leder og fordeler arbejdsopgaverne. Hver gruppe har en sygeplejefaglig juridisk ansvarlig, dog uden titel af leder. Al administration er samlet ét sted. Borgerne har endvidere én kontaktperson, så de og deres pårørende altid ved hvem de skal rette henvendelse til. Alt dette skal skabe mere tryghed i ældreplejen, hvor der er eksempler på at der kommer op til 32 forskellige medarbejdere i de ældre og syges hjem i løbet af en måned.

Resultater af modellen i Holland, viser at de ældre og syge oplever en højere kvalitet, blev gladere og mere trygge. Det samme gælder for medarbejderne, der oplevede en øget medarbejdertilfredshed. Resultaterne viser også økonomiske besparelser, idet der blev færre akutte indlæggelser, færre uplanlagte besøg og kortere sygeforløb foruden mindre administration.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. januar 2020

 

Et forslag fra Dansk Folkeparti, om at henvise medlemsforslaget til Sundheds- og Omsorgsudvalget blev forkastet med 30 stemmer imod 23. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Å, B, V, C, O og I.

Imod stemte: A, Ø og F.

 

Medlemsforslaget blev herefter forkastet med 40 stemmer imod 8. 4 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C, O og I.

Imod stemte: A, Ø, Å, B og F.

Undlod at stemme: V.

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne opfordrer Sundheds- og Omsorgsudvalget til i samarbejde med Sundheds-og Omsorgsforvaltningen, at iværksætte forsøg med selvstændige teams i ældreplejen.”

Til top