Mødedato: 29.11.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Opklassificering af privat del af Irlandsvej

Se alle bilag

Der skal træffes beslutning om at opklassificere og overtage den private delstrækning af Irlandsvej - fra Sundbyvestervej til Vejlands Allé (ca. 335 m) - som offentlig vej.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Københavns Kommune overtager den private delstrækning af Irlandsvej - fra Sundbyvestervej til Vejlands Allé (ca. 335 m),
  2. at omkostningerne til gennemførelse af opklassificeringen på 30.000 kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme,  samt
  3. at de øgede omkostninger til drift af vejen på i alt 170.000 kr. pr. år findes inden for Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme og finansieres af den DUT kompensation, der fulgte med den nye lov om private fællesveje.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Grundejerforeningerne Godthaabsminde og Sofienhøj har fremsat ønske om, at delstrækningen af Irlandsvej mellem Sundbyvestervej og Vejlands Allé overtages som offentlig vej i henhold til § 58, stk. 3, i lov om private fællesveje og § 23 i lov om offentlige veje.
 
Den ny lov om private fællesveje indeholder nye bestemmelser om overtagelser som  offentlig vej. Hvis trafiktællinger viser, at den gennemkørende færdsel på vejen udgør mere end 50 pct. af den samlede færdsel, skal kommunen efter reglerne optage vejen som offentlig eller gennemføre færdselsregulering, f.eks. spærring, der nedbringer den gennemkørende færdsel på vejen, så den udgør mindre end 50 pct. Derudover er kommunen forpligtet til af egen drift at vurdere, om trafikken og betydningen af en privat fællesvej gør, at den bør opklassificeres til offentlig vej.

Teknik- og Miljøudvalget har tidligere besluttet (sag. nr.: 2011-154022):
”at Teknik- og Miljøforvaltningen i sin administration af de nye bestemmelser i privatvejsloven om trafiktællinger, færdselsreguleringer og overtagelser af private fælleveje søger at mindske trafikken på de veje, hvor trafiktællinger viser mere end 50 pct. motorkørende gennemgående færdsel ved hjælp af færdselsreguleringer. Kommunen overtager således kun private fællesveje, hvor det undtagelsesvis af hensyn til fremkommeligheden på vejnettet ikke gennem trafikregulering er muligt at nedbringe den motorkørende gennemgående færdsel til under 50 pct.”

Forvaltningens trafiktal for Irlandsvej viser en årsdøgnstrafik på 3700 køretøjer, og forvaltningen vurderer, at andelen af gennemkørende trafik på Irlandsvej mellem Sundbyvestervej og Vejlands Allé er over 50 pct. 

Irlandsvej er klassificeret som offentlig vej både på strækningen nord for Sundbyvestervej og på strækningen syd for Vejlands Allé. Hele Irlandsvej er i Kommuneplan 2011 udpeget som bydelsgade, der skal fordele trafikken til de omgivende lokalgader, der alle har status som private fællesveje. 

Irlandsvej indgår desuden i Trafikplan Amager og forventes at få en stigende trafikal betydning for både biltrafikken og cykeltrafikken på Amager. Senest har parterne bag Budget 2013 besluttet at mindske den gennemkørende trafik på Amagerbrogade ved at omdanne Amagerbrogade til strøggade. I forbindelse med Trafikplan Amager og omdannelsen af Amagerbrogade til strøggade er det vurderet, at trafikken på Irlandsvej vil stige med op mod 1.000 biler i døgnet.

Løsning

Forvaltningen vurderer, at hele bydelsgaden Irlandsvej har så stor betydning for den almene færdsel i form af motortrafik og for cykeltrafik i området, og at en ændring i fremkommeligheden på vejen vil have stor effekt på trafikafviklingen i området. 

Alternativet til en opklassificering af Irlandsvej er en spærring eller en trafikregulering med tilstrækkelig stor effekt. Forvaltningen vurderer, at en spærring eller anden trafikregulering, som kan nedsætte den gennemkørende motortrafik på vejstrækningen, vil nedsætte fremkommeligheden på vejnettet i området. En sådan regulering vil samtidig modvirke de overordnede ønsker fra ”Trafikplan Amager”, hvor Irlandsvej forventes at skulle modtage yderligere 1000 biler i døgnet som følge af beslutningen om at dæmpe biltrafikken på Amagerbrogade. 

Det er endvidere forvaltningens vurdering, at en regulering vil flytte trafik til andre gader i området og vil medføre, at andelen af gennemkørende trafik i de gader kan stige så meget, at den giver dem et krav på enten at blive opklassificeret til offentlig vej eller blive spærret/reguleret. 

Forvaltningen kan af de hensyn, der ligger til grund for den samlede planlægning, herunder kommunens vejnetsplan, ikke anbefale at løse problemet gennem en spærring eller regulering af Irlandsvej. Se baggrundsnotat i bilag 1 og kortbilag 2.

Forvaltningen vurderer derfor, at strækningen mellem Sundbyvestervej og Vejlands Allé er en sådan undtagelse, hvor det af hensyn til fremkommeligheden på vejnettet ønskes at opretholde den nuværende mulighed for gennemkørende motortrafik, og at vejstrækningen som konsekvens af dette opklassificeres til offentlig vej.

Det er i almindelighed en fordel for borgerne, at de private fællesveje opklassificeres til offentlige veje, fordi kommunen overtager drift og vedligeholdelse af vejen. Dette sammenholdt med, at beboerne selv har ønsket en overtagelse, er det vurderingen, at der i dette tilfælde ikke er beboere eller grundejere med særlige rettigheder eller privilegier, der bliver berørt af kommunens overtagelse og dermed kan rejse et berettiget krav om erstatning. Der vil dog blive gennemført lovmæssig partshøring i forbindelse med overtagelsen.

Økonomi

Opklassificering af den pågældende vejstrækning vil betyde en stigning i kommunens udgifter til vejvedligeholdelse. Udgiften skønnes at ville udgøre ca. 170.000 kr. pr. år. Udgiften afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme, hvor der er tilført 3 mio. kr. i DUT- kompensation fra staten, som følge af de forventede øgede omkostninger i forbindelse med ikrafttrædelsen af den nye privatvejslov.

Normalt sker overtagelsen uden erstatning, men vejenes ejere kan indbringe spørgsmålet for Taksationskommissionen. Under overtagelsen af de ca. 200 veje, som indtil nu er overtaget af Københavns Kommune, er der rejst et mindre antal sager. Både Taksationskommissionen og Overtaksationskommissionen har stadfæstet, at ejerne ikke havde krav på erstatning. I nærværende sag har de berørte grundejerforeninger selv ønsket, at vejstrækningen opklassificeres som offentlig vej, og det forventes derfor ikke, at foreningerne eller enkelte grundejere vil rejse krav om erstatning.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse igangsætter forvaltningen den lovfæstede procedure med partshøring, klagemulighed og mulighed for indbringelse af sagen for taksationskommissionen i henhold forvaltningsloven og lov om offentlige veje § 23.




Hjalte Aaberg                         /Niels Tørsløv

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune overtager den private delstrækning af Irlandsvej - fra Sundbyvestervej til Vejlands Allé (ca. 335 m),
  2. at omkostningerne til gennemførelse af opklassificeringen på 30.000 kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme,
  3. at de øgede omkostninger til drift af vejen på i alt 170.000 kr. pr. år findes inden for Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme og finansieres af den DUT kompensation, der fulgte med den nye lov om private fællesveje.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. november 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2012
Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. november 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top