Mødedato: 29.11.2001, kl. 17:30

Udbygning af Amager Fælled Skole

Udbygning af Amager Fælled Skole

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 29. november 2001

 

BR 480/01

Udbygning af Amager Fælled Skole

Udbygning af Amager Fælled Skole

Indstilling om kapitalbevilling på i alt 10.950.000 kr. til etablering af et 10. klassemiljø, indretning af pædagogisk servicecenter samt en KKFO til 66 børn på Amager Fælled Skole, samt om at forvaltningen bemyndiges til at udskyde KKFO-indretningen, såfremt behovet kan løses på anden vis i skoleåret 2002/2003.

(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

at der gives en kapitalbevilling på i alt 10.950.000 kr. til etablering af et 10. klassemiljø, indretning af pædagogisk servicecenter samt en KKFO til 66 børn på Amager Fælled Skole

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2001

Udvalget tiltrådte forvaltningens indstilling.

Udvalget tiltrådte forslag fra Per Bregengaard:

"at forvaltningen bemyndiges til at udskyde KKFO-indretningen, såfremt behovet kan løses på anden vis i skoleåret 2002/2003."

Per Bregengaard, Morten Kabell og Charlotte Wieth-Klitgaard havde følgende bemærkning:

"Enhedslisten og SF er imod KKFO."

Louise Frevert havde følgende bemærkning.

"Dansk Folkeparti anmodede om, at der i givet fald søges en billigere løsning ved at undlade flytning af pædagogisk center."

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på mødet den 6. december 2000 at iværksætte en ny 10. klasses struktur og i den forbindelse tilbyde etablering af 10. klassemiljøer på en række eksisterende skoler.

Som led i denne ordning, er der på Amager Fælled Skole i midlertidige rammer fra 1.8.01 oprettet et 10. klassemiljø med 3 klasser. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på mødet den 3. oktober 2001 i forbindelse med godkendelse af fase 2 i indførelsen af den nye 10.-klasse struktur (sag nr. U163/01) samtidig tiltrådt, at ordningen på Amager Fælled Skole indrettes som et egentligt 10. klassemiljø, der i den forbindelse udvides med 2 ekstra klasser.

Samtidig med etableringen af et 10. klassemiljø på Amager Fælled Skole, er der som følge af befolkningstilvæksten i området behov for en udvidelse af skolens almindelige kapacitet fra 3 til 4 spor.

Der er på den baggrund taget initiativ til udarbejdelse af en samlet plan (Helhedsplanskitse) for hele skolen med henblik på en udvidelse fra 3 til 4 spor inkl. et 10. klassemiljø (5 klasser), indretning af pædagogisk servicecenter, en ny KKFO (66 børn), modtage- og specialklasser, udvidelse af eksisterende tandklinik fra 2 til 3 stole samt fastholdelse af det eksisterende PPR-center. Helhedsplanskitsen udarbejdes på baggrund af principperne i Perspektivplan 2000.

Arbejdet med helhedsplanskitsen er nu så langt, at de forskellige områder og funktioner – basisområder, fagområder, administration, KKFO osv. rummelighedsmæssigt og funktionelt er ved at blive indpasset i en samlet struktur for hele skolen.

Der er på den baggrund arbejdet videre med planerne for indretning af 10. klassemiljø, pædagogisk servececenter og KKFO, som der er akut behov for at gennemføre. I den forbindelse søges en kapitalbevilling på i alt 10,95 mill. kr.

Der vil i samarbejde med skolen blive arbejdet videre med udarbejdelse af en egentlig helhedsplanskitse, som vil blive fremlagt sammen med de øvrige planer, der som led i Handleplan 2002 er under udarbejdelse. Indretning af 10. klassemiljø og KKFO på Amager Fælled Skole gennemføres som første etape af den kommende plan for skolen. De resterende etaper af planen vil blive gennemført i den takt, de fremtidige anlægsbudgetter tillader det.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I 1994 blev der udarbejdet en helhedsplan for Amager Fælled Skole, som er en 3-sporet skole. Denne plan blev revideret i 1998 (bl.a. af hensyn til indplacering af et PPR-center). Som led i denne plan er der udført en række delprojekter på skolen, som især omfatter PPR-center og gymnastiksal. Den øvrige del af planerne er ikke gennemført.

Amager Fælled Skole er dannet ved sammenlægning af 2 skoler. Skolen har derfor som følge af det store samlede bygningsvolumen ikke hidtil haft egentlige kapacitetsproblemer. Den oprindelige plan fra 1994 blev først og fremmest udarbejdet som støtte i sammenlægningsprocessen og som et forstudie til den senere planproces (HP 96 og efterfølgende planer). Den reviderede plan fra 1998 havde først og fremmest baggrund i behovet for indplacering af et PPR-center og et par specialklasser, der måtte flyttes fra andre skoler/placeringer.

Forudsætningerne for helhedsplanen fra 1998 er imidlertid endnu engang ændret. Dels er det som led i gennemførelsen af en ny 10. klassestruktur planen med virkning fra 1. august 2002 at indrette et 10. klassemiljø med 5 linier på skolen, dels er der som følge af befolkningstilvæksten i området behov for en udvidelse af skolens kapacitet fra 3 til 4 spor inkl. en KKFO. Der er på den baggrund taget initiativ til udarbejdelse af en helhedsplanskitse for Amager Fælled Skole.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på sit møde den 23. maj 2001 i forbindelse med forslag om udarbejdelse af handleplan 2002 en ny planprocedure herunder bl.a., at der i stedet for de tidligere helhedsplaner arbejdes med helhedsplanskitser, der er mere overordnede og skitseprægede både hvad angår indretning og vurdering af anlægsøkonomi.

Beskrivelse af projektet

Arbejdet med den nye helhedsplanskitse er baseret på principperne i Perspektivplan 2000 - dvs. at der i arbejdet ud over de nødvendige kapacitetsudvidelser også indgår muligheder for en omdisponering af skolens funktioner, lokaler og områder, således at skolen får en mere hensigtsmæssig struktur samtidig med en modernisering/renovering af bygninger og friarealer, ligesom behovet for cafelokaler mm. som led i bespisningsordningen indgår i planen.

Skolen har som nævnt allerede været omfattet af to helhedsplaner, som ikke er gennemført. Det er derfor fra skolens side understreget, at man med udarbejdelsen af en ny plan for udbygning af skolen har forventning om, at denne plan nu gennemføres. Skolen har i øvrigt deltaget konstruktivt i arbejdet med den ny helhedsplanskitse.

Udgangspunktet for den ny helhedsplanskitse er:

  • Udbygning til 4 spor

  • 10. klassemiljø med 5 linier
  • Etablering af KKFO med 3 grupper svarende til 66 børn
  • 1 specialklasse
  • 2 modtageklasser

Derudover omfatter planen etablering af:

  • Et nyt pædagogisk center
  • Et nyt faglokaleområde til de naturvidenskabelige fag
  • Etablering af multianvendeligt lokale til sang, musik, drama, rytmik og gymnastik
  • Indskolingsværksted (IT-værksted) i forbindelse med indskolingsklasserne
  • Etablering af sprogcenter
  • Etablering af lokaler til bespisningsordninger
  • Renovering og nyindretning af friarealer
  • Udvidelse af eksisterende tandklink fra 2-3 stole

Som første led i helhedsplanskitsen er strukturen for skolen ved at blive lagt fast, dvs. de forskellige områder og funktioner – basisområder, fagområder, administration, KKFO osv. er rummelighedsmæssigt og funktionelt indpasset i en samlet struktur for skolen. På baggrund heraf vil der i samarbejde med skolen blive arbejdet videre med udarbejdelse af en egentlig helhedsplanskitse, som vil blive fremlagt sammen med de øvrige planer, der som led i Handleplan 2002 er under udarbejdelse.

Forslaget til den fremtidige struktur viser (jf. bilag 1), at der er mulighed for en omdisponering af eksisterende arealer og funktioner, så der skabes plads til det nødvendige antal basislokaler til en 4-sporet skole med 10. klassemiljø og KKFO. Forslaget rummer i alt 48 basislokaler, hvorved hjemklasseprincippet opfyldes. Der indrettes og etableres et nyt pædagogisk servicecenter. Samtidig opnår skolen en mere hensigtsmæssig struktur, blandt andet ved samling af faglokaler i fagområder og en mere hensigtsmæssig placering af funktionerne i de 2 bygningskomplekser. Der indrettes lokaler til bespisningsordning. Udearealerne renoveres, og der etableres nye toiletter på etagerne i stedet for gårdtoiletter.

Skolen er et resultat af en skolesammenlægning. Frem til 1991 var der tale om to selvstændige skoler Amagerbro Skole (bygning Nord) Sundbyvester Skole (bygning Syd) med to meget forskellige bygningsanlæg.

Bygning Nord er i 4 etager med høj udnyttet kælder og udnyttet tagetage. Bygning Syd er i 3 etager med parterreetage og delvis udnyttet tagetage. Mellem de to bygninger er der et åbent asfaltbelagt friareal til boldspil, idræt og leg.

Arbejdet med helhedsplanskitsen sker med NOVA 5 arkitekter A/S som rådgiver i samarbejde med et byggeudvalg nedsat af skolen. Byggeudvalget har deltaget i arbejdet med helhedsplanskitsen og formuleret skolens ønsker til planen.

I skolens daglige funktion har det været meget uhensigtsmæssigt, at der er så store interne afstande mellem de to skolebygninger. I den fremtidige struktur er placeringen af funktioner og lokaler derfor vurderet meget nøje med henblik på at minimere færdslen mellem de to bygninger og skabe en større sammenhæng og en bedre udnyttelse af lokaler, funktioner og friarealer. Nye faglokaleområder/lokaler er generelt søgt samlet så tæt ved brugere som muligt. Da områderne har brugere både fra bygning Nord og Syd, er de placeret så lavt i bygningerne som muligt.

I bygning Syd placeres KKFO og basislokaler for indskoling og mellemtrin. KKFO-grupperne er sammentænkt med indskolingen med fælles brug af indskolingsværksted, billedkunst, håndarbejde, bespisnings/køkkenfaciliteter samt fælles brug af friareal. Lokalerne til KKFO'en er placeret i parterreetagen (50 cm under terræn) på hver sin side af café og køkkenområdet. Fra lokalerne etableres direkte udgang til det sydvendte friareal. Basislokalerne i bygning Syd er 45 m2.

Som led i det foreløbige arbejde med helhedsplanskitsen er der foreslået tilbygning af en række grupperumstårne med henblik på udvidelse af de eksisterende basislokaler i sydbygningen. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at udgiften til tårnene er så omfattende, at en gennemførelse ikke er forsvarlig. I det videre arbejde med helhedsplanskitsen vil mere realistiske muligheder for at indpasse grupperum blive vurderet.

I bygning Syd etableres i stueetagen et nyt faglokaleområde til de naturvidenskabelige fag. Området rummer to lokaler, et biologisk/kemisk laboratorium og et fysisk/teknik laboratorium. Lokalerne indrettes med fast inventar og teknisk udstyr langs vægge og facader med fleksibil møblering og udstyr. Mellem de to laboratorielokaler ligger et forevisningslokale.

Bygning Nord indrettes til udskoling og 10. klassemiljø. I indretningen af 10. klassemiljøet er der taget højde for, at undervisningen kan foregå i fleksible rammer med mulighed for at arbejde individuelt, gruppebaseret, klasseorienteret og på tværs af klasser. Der etableres ikke egentlige klasselokaler, men i stedet hjemmeområder, hvor undervisning og socialt samvær kan foregå.

Hjemmeområderne indrettes fleksibelt med foldevægge og så lidt fast inventar som muligt. I det meget brede gangareal på alle etager etableres nye toiletrum, der samtidig opdeler gangarealet med nicher til ophold og gruppearbejde. Nicherne indrettes med faste bænke og borde.

Som konsekvens af etablering af 10. klassemiljøet på hele 2. sal, hvor skolebiblioteket nu er placeret, er det nødvendigt at etablere et nyt pædagogisk servicecenter. Centeret indrettes på størstedelen af 1. sal i bygning Nord. Centret vil samtidig kunne fungere som gruppelokale til klasser i bygning Nord. I parterreetagen i bygningen indrettes et kreativt værksted samt cafelokaler og udleveringskøkken.

Skolens administration og ledelse er i dag placeret i bygning Syd, og lærerværelse er placeret i bygning Nord. I strukturplanen samles administration og ledelse og lærerværelse i bygning Nord.

Friarealer. I planen indgår, at den sydlige skolegård indrettes til brug for KKFO og indskoling, midterområdet mellem nord- og sydbygning bruges til skolegård til mellemtrinnet, men indrettes, så det også kan anvendes til idræt. Ved den nordlige bygning indrettes et areal til udskolingen. Tagterrassen oven på gymnastiksalene i nordbygningen foreslås indrettet med henblik på ophold og pauser for 10. klassemiljøet.

I det videre arbejde med helhedsplanskitsen vil indgå en nærmere bearbejdning af friarealerne, der har behov for en renovering og forgrønnelse.

 

Økonomi

Etableringen af 10. klassemiljø, pædagogisk servicecenter og KKFO gennemføres som 1. etape af den helhedsplanskitse, der er under udarbejdelse, og som vil blive fremlagt i forbindelse med Handleplan 2002. De resterende etaper af den kommende helhedsplanskitse for skolen vil blive gennemført i den takt, de fremtidige anlægsbudgetter tillader det.

Da arbejdet med helhedsplanskitsen endnu ikke er afsluttet, foreligger der ikke nogen opgørelse af den samlede anlægsøkonomi inkl. modernisering af bygninger og udearealer m.m. På det foreliggende foreløbige grundlag vurderes en samlet anlægsøkonomi inkl. udgifter til bespisningslokaler og nødvendige indvendige renoverings-/moderniseringarbejder at udgøre 30-35 mill. kr.

Af hensyn til behovet for at få etableret 10. klassemiljøet inkl. det pædagogiske servicecenter og KKFO'en med tilhørende friarealer, så de kan tages i brug ved skolestart august 2002, er det nødvendigt allerede nu at søge kapitalbevilling til gennemførelsen.

 

 

Kapitalbevillingen omfatter:

Bygning Syd

KKFO med 3 grupper (parterre)

Fællesrum/bespisningslokale (parterre)

Renovering af skolegård

Bygning Nord

10. klassemiljø med 5 linier (2. sal)

Pædagogisk servicecenter (1. sal)

De samlede udgifter til indretning af 10. klassemiljø (5 klasser), pædagogisk servicecenter, spiseordning, renovering af skolegård i syd samt KKFO (3 grupper) inkl. friareal m.m. udgør i alt 10.950.000 kr., der fordeler sig med 7.640.000 kr. til skoledelen (heraf 2,5 mio. kr. til 10. kl. miljø) og 3.310.000 kr. til KKFO-delen. I udgifterne er indeholdt byggeudgifter, honorar og omkostninger, samt udgifter til nødvendigt inventar. Samtlige priser er anført ved byggeomkostningsindeks 164 pr. 01.04.01.

Udgifterne til indretning af 10. klassemiljø inkl. pædagogisk servicecenter mv. fordeler sig med 760.000 kr. i 2001 og 6.880.000 kr. i 2002.

Der kan anvises dækning for udgiften i 2001 på 760.000 kr. af det på budgettet for 2001 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen post 3.01.3 afsatte rådighedsbeløb til folkeskoler og dækning for udgiften i 2002 på i alt 6.880.000 kr. af det på budgettet for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen post 3.01.3 afsatte rådighedsbeløb til folkeskoler.

Udgifterne til indretning af KKFO med tilhørende friarealer mv. fordeler sig med 330.000 kr. i 2001 og 2.980.000 kr. i 2002.

Der kan anvises dækning for udgiften i 2001 på 330.000 kr. af det på budgettet for 2001 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen post 5.15.3 afsatte rådighedsbeløb til fritidshjem, og dækning for udgiften i 2002 på i alt 2.980.000 kr. af det på budgettet for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen post 5.15.3 afsatte rådighedsbeløb til fritidshjem.

 

Høring

Planerne om etablering af 10. klassemiljø, pædagogisk servicecenter og KKFO som 1. etape af en kommende helhedsplanskitse for Amager Fælled Skole er fremsendt skolebestyrelsen til udtalelse. Skolebestyrelsens udtalelse vedlægges (bilag 2).

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1. Tegninger (situationsplan og etageplaner)

  • Bilag 2. Udtalelse fra skolebestyrelsen

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

Til top