Mødedato: 29.11.2001, kl. 17:30

Endelig vedtagelse af Kommuneplanen 2001

Endelig vedtagelse af Kommuneplanen 2001

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 29. november 2001

 

BR 332/01

Endelig vedtagelse af Kommuneplanen 2001

Endelig vedtagelse af Kommuneplanen 2001

Indstilling om, at forslag til Københavns Kommuneplan 2001 efter fremlæggelse for offentligheden nu vedtages endeligt med de foreslåede ændringer.

(Økonomiudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning eftesendes)

(Bilagene er tidligere udsendt)

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til Københavns Kommuneplan 2001 efter fremlæggelse for offentligheden nu vedtages endeligt med de foreslåede ændringer.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. august 2001

Drøftet. Beslutning udsat til mødet 11. september 2001.

Økonomiudvalgets beslutning den 11. september 2001

Anbefalet.

Ø og F tog forbehold.

Alle partier forbeholdt sig at fremkomme med ændringsforlag frem til sagens behandling i Borgerrepræsentationen. Økonomiudvalget besluttede at bemyndige Overborgmesteren til at udmelde frist for fremsættelse af ændringsforslag, samt til at optage sagen på en tillægsdagsorden på udvalgets møde den 18. september, såfremt Bygge- og Teknikudvalgets høringssvar i sagen om Københavns Havn giver anledning hertil.

Borgerrepræsentationens møde den 20. september 2001:

På forslag af overborgmesteren (A) blev sagen tilbagevist til Økonomiudvalget.

 

Endvidere godkendtes i henhold til Forretningsordenens § 11, stk. 3, følgende frister for fremsættelse af ændringsforslag og underændringsforslag til forslaget til Kommuneplan 2001:

Fristen for fremsættelse af ændringsforslag blev fastsat til fredag den 28. september 2001, kl. 09.00.

Fristen for fremsættelse af underændringsforslag blev fastsat til mandag den 1. oktober 2001, kl. 09.00.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning den 9. oktober 2001

Udsat

Behandling: Der indkaldes til orienteringsmøde for hele Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiudvalgets beslutning den 27. november 2001

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog i mødet den 8. februar 2001 forslag til Kommuneplan 2001 med henblik på offentliggørelse i perioden fra den 1. marts til den 1. juni 2001. I mødet blev den foreslåede kommunikationstrategi også vedtaget, hvilket bl.a. har resulteret i afholdelse af borgermøder om planforslaget i de enkelte bydele og en debatkonference med deltagere fra interessegrupper, de politiske partier og fagforvaltningerne.

I høringsperioden er indkommet i alt 253 henvendelser fra offentlige myndigheder, organisationer, private m.fl.

Indstillingen er ledsaget af 2 bilag:

Bilag 1 indeholder en oversigt over ændringsforslag på baggrund af en gennemgang og vurdering af samtlige henvendelser, herunder e-mails, der er indkommet i offentlighedsperioden. I dette arbejde har deltaget repræsentanter fra de forvaltninger, hvis fagområde er berørt i de enkelte henvendelser. Bilaget indeholder desuden mindre ændringsforslag, som forvaltningerne er fremkommet med, efter at forslaget blev forelagt for og vedtaget af Borgerrepræsentationen til offentliggørelse.

Bilag 2 indeholder en vurdering af borgermøderne i de 15 bydele samt af debatkonferencen. Desuden nærmere om den foretagne annoncering m.v. af forslaget samt en vurdering af effekten af hjemmesiden.

Det bemærkes, at der ud over de foreslåede ændringer bliver tale om at foretage mindre, redaktionelle rettelser i forbindelse med trykning af den endelige plan, herunder bl.a. indarbejdelse af de forslag til tillæg til Kommuneplan 1997, som er blevet vedtaget endeligt siden offentliggørelse af forslaget til Kommuneplan 2001.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Offentliggørelse og kommunikationstrategi

Den 8. februar 2001 vedtog Borgerrepræsentationen forslaget til Københavns Kommuneplan 2001, der har været offentliggjort i perioden fra den 1. marts til den 1. juni 2001. Samtidigt vedtoges en kommunikationstrategi, der i videst muligt omfang skulle medvirke til aktivt at inddrage offentligheden i processen. Strategien indebar bl.a. afholdelse af borgermøder i de enkelte bydele, afholdelse af en debatkonference med deltagelse af politikere, erhvervsliv, interessegrupper m.fl.

Endvidere har der været etableret en hjemmeside på Internettet, hvortil der kunne sendes e-mails direkte til forvaltningen med synspunkter på forslaget. Forslaget har været lagt på Internettet på kommunens hjemmeside, og det har været annonceret ved plakatopslag i bydelene, annoncering i dags- og lokalpresse m.v.

Forslaget har desuden været fremlagt på samtlige biblioteker og i samtlige medborgerhuse i kommunen samt i Københavner Information, hvor forslaget har kunnet købes for 100 kr. Der er i alt solgt ca. 415 eksemplarer,

Selve kommuneplanforslaget med bilag er blevet udsendt i ca. 1000 eksemplarer til offentlige myndigheder, interesseorganisationer m.fl. Indenfor fristen til at komme med bemærkninger, indsigelser m.v. er i alt modtaget 253 henvendelser, heraf 57 E-mails via hjemmesiden på Internettet.

Bilag til indstillingen

Nærværende indstilling følges af 2 bilag:

Bilag 1 indeholder en oversigt over samt en gennemgang og vurdering af samtlige henvendelser, herunder e-mails, der er indkommet i offentlighedsperioden. I dette arbejde har deltaget repræsentanter fra de forvaltninger, hvis fagområde er berørt i de enkelte henvendelser.

Desuden er indeholdt mindre ændringsforslag, som ikke er affødt af henvendelser i offentlighedsperioden, men som forvaltningerne - efter at forslaget er udarbejdet - har vurderet som hensigtsmæssige enten på grund af ændringer i forudsætningerne, som ligger til grund for forslaget, eller som følge af de beslutninger, der i mellemtiden er truffet i fagudvalg/Borgerrepræsentationen.

Bilag 1 indledes med en oversigt over samtlige indkomne henvendelser og en opsummering af samtlige forslag til ændringer af kommuneplanforslaget, som forvaltningernes gennemgang af de indkomne henvendelser har resulteret i. Dernæst følger en nøjere gennemgang og vurdering af henvendelserne fra offentlige myndigheder. samt en gennemgang og vurdering af henvendelserne fra organisationer, private m.v. Denne del af bilaget følger opbygningen i kommuneplanforslaget, dvs. at sidstnævnte gruppe af henvendelser er kommenteret i de afsnit, hvor de berører f.eks. byudvikling, boliger, detailhandel etc.

Bilag 2 indeholder en vurdering af borgermøderne i de 15 bydele samt af debatkonferencen., nærmere om den foretagne annoncering m.v. af forslaget samt en vurdering af effekten af hjemmesiden.

Det bemærkes, at der desuden vil blive tale om at foretage mindre, redaktionelle rettelser i forbindelse med trykning af den endelige plan, samt bl.a. indarbejdelse af de forslag til tillæg til Kommuneplan 1997, som er blevet vedtaget endeligt siden offentliggørelse af forslaget til Kommuneplan 2001.

Forholdet til HUR's regionplanlægning

Hovedstadens Udviklingsråd vedtog den 25. juni 2001 Regionplan 2001 for Hovedstadsregionen endeligt. Vedtagelsen skete på baggrund af en offentlig høring om forslaget til regionplan, hvor der fremkom i alt 431 høringssvar, herunder Københavns Kommunes svar.

Den vedtagne Regionplan 2001 udgør nu det gældende overordnede plangrundlag inden for hovedstadsregionen. Kommunerne skal virke for gennemførelse af regionplanens retningslinier (Planlovens § 9), og HUR skal som regionplanmyndighed gøre indsigelse mod forslag til kommune- og lokalplaner, som strider mod regionplanlægningen (Planlovens § 29).

Kommuneplan 2001 er i vidt omfang allerede bragt i overensstemmelse med Regionplan 2001, idet regionplanen for Københavns Kommunes del er udarbejdet ud fra det oplæg til HUR, som Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2000, og efterfølgende udfra Københavns Kommunes ovenfor nævnte høringssvar, som Borgerrepræsentationen behandlede den 8. februar 2001.

I forbindelse med den offentlige høring om regionplanforslaget fremførte Miljø- og Energiministeriet imidlertid udfra statslige interesser en række indsigelser, som efter forhandling mellem ministeriet og HUR resulterede i en række ændringer i regionplanen, bl.a. med konsekvenser for kommunernes kommune- og lokalplanlægning.

HUR har i skrivelse af 26. juni 2001 fremsendt sine bemærkninger til Forslag til Københavns Kommuneplan 2001. HUR's bemærkninger, der er resultatet af statens indsigelser, vedrører krav om

  • at der ikke kan ske byudvikling i de såkaldte perspektivområder i planperioden
  • at opfyldning af vandareal til byformål i Nordhavnen kræver regionplantillæg
  • at boligudbygning på Østamager kræver afklaring af forhold vedr. fredning m.m.
  • at der skal angives en nærmere rækkefølge for byudvikling i kommuneplanen.

Rækkefølgeangivelsen kan betragtes som en betingelse for, at Borgerrepræsentationen kan vedtage Kommuneplan 2001 endeligt. Forvaltningens vurdering af HUR's bemærkninger findes i Bilag 1, Vurdering af indsigelser, afsnittet Byudvikling.

Endelig bemærkes, at ingen af de foreslåede ændringer i forslaget til kommuneplan vurderes at have en sådan karakter eller omfang, at der brydes med forslagets hovedprincipper og hovedstruktur, således at fornyet offentlig fremlæggelse eller supplerende høringer, jf. planlovens § 27, stk. 3, er fundet nødvendige.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 - Vurdering af indsigelser og Økonomiforvaltningens og øvrige forvaltningers forslag til ændringer

Bilag 2 - Vurdering af borgermøder, debatkonference, annoncering og hjemmeside

BILAG FREMLAGT I BORGERREPRÆSENTATIONENS LÆSEVÆRELSE:

  • Samtlige indkomne indsigelser
  • Forvaltningens referater af borgermøder og debatkonference
  • Borgernes evaluering af borgermøderne om kommuneplanforslaget
  • Politikernes evaluering af borgermøderne om kommuneplanforslaget

 

Erik Jacobsen

/ Holger Bisgaard

Til top