Mødedato: 29.11.2001, kl. 17:30

Anvendelse af areal til midlertidig oplag af forurenet jord

Anvendelse af areal til midlertidig oplag af forurenet jord

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 29. november 2001

 

BR 488/01

Anvendelse af areal til midlertidig oplag af forurenet jord

Anvendelse af areal til midlertidig oplag af forurenet jord

Indstilling om, at der meddeles Miljøkontrollen en teknisk tillægsbevilling på konto 1.53.1, Lossepladser, på udgifter på 5 mio. kr. i år 2001 og 3.5 mio. kr. i år 2002 og at der meddeles Miljøkontrollen en teknisk tillægsbevilling på konto 1.53.1, Lossepladser, på modsvarende indtægter på 5 mio. kr. i år 2001 og 3.5 mio. kr. i år 2002.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender

at Miljø- og Forsyningsforvaltningen anvender et ca. 5 ha stort areal på Kalvebod Miljøcenter´s lossepladsareal til midlertidig oplag i op til 5 år af forurenet jord.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller endvidere, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der meddeles Miljøkontrollen en teknisk tillægsbevilling på konto 1.53.1, Lossepladser, på udgifter på 5 mio. kr. i år 2001 og 3.5 mio. kr. i år 2002 og

at der meddeles Miljøkontrollen en teknisk tillægsbevilling på konto 1.53.1, Lossepladser, på modsvarende indtægter på 5 mio. kr. i år 2001 og 3.5 mio. kr. i år 2002.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2001

Tiltrådt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Kalvebod Miljøcenter modtager langt mere forurenet jord til deponering end forventet og restkapaciteten af godkendte deponeringsarealer skønnes opbrugt medio februar 2002. Det nye depot på Prøvestenen, der skal afløse depoterne på Kalvebod Miljøcenter forventes først at være klar til modtagelse af jord ultimo 2002. Derfor finder Miljø- og Forsyningsforvaltningen det nødvendigt at etablere et midlertidigt depot til forurenet klasse 2 og 3 jord på Kalvebod Miljøcenter. Jorden mellemdeponeres med henblik på senere at videreføre den til genanvendelse eller til øvrige depoter. Mellemdeponeringen forventes højst at vare 5 år.

Det midlertidige mellemdepot kan placeres på en del af et område, som i lokalplanen er udlagt til losseplads. Området er under ammunitionsrydning, og Kalvebod Miljøcenter er påbegyndt afskærmning af ca.10 ha af det udlagte areal ved etablering af afskærmende volde. Det er Miljøkontrollens vurdering, at det midlertidige mellemdepot kan etableres og drives på Kalvebod Miljøcenter uden at give anledning til væsentlige forureningsmæssige gener i omgivelserne.

Det midlertidige oplag af forurenet jord medfører ikke ændringer i den gældende takststruktur.

SAGSBESKRIVELSE

Kalvebod Miljøcenter modtager forurenet jord til deponering i specialdepoter. Hastigheden, hvormed jorden bliver deponeret, er steget kraftigt inden for de seneste år. Da depoterne blev planlagt i 1997 forventede man, at modtage 5-10.000 t/md. I 1999 blev der modtaget 10.000 t/md. I år 2000 blev der modtaget 35.000 t/md., og i år er der modtaget gennemsnitligt 60.000 t/md., dog med opadgående tendens. Der er således i juli og august modtaget over 100.000 t/md. Ved modtagelse af 100.000 t/md., er den godkendte deponeringskapacitet på Kalvebod Miljøcenter opbrugt medio februar 2002. Ca. 70% af den forurenede jord modtages fra projekter i Københavns kommune f.eks. fra Ørestaden, Ringbanen og Operahuset.

Det planlagte depot på Prøvestenen forventes, efter den nugældende tidsplan, at kunne påbegynde jordmodtagelse ultimo 2002. For at sikre mulighed for at bortskaffe forurenet jord i perioden primo - ultimo 2002, finder Miljø- og Forsyningsforvaltningen det nødvendigt at etablere et midlertidigt mellemdepot til forurenet klasse 2 og 3 jord på Kalvebod Miljøcenter. Mellemdeponeringen forventes højst at vare 5 år.

Det er hensigten, at den forurenede jord fra mellemdepotet, med tiden skal videreføres til genanvendelsesprojekter, anvendes til opfyldning ved afvikling af dele af de udlejede arealer på Kalvebod Miljøcenter eller ved deponering et andet sted, f.eks. på Prøvestenen. Arealet til midlertidig deponering på Kalvebod Miljøcenter skal kunne frigøres, inden der bliver behov for en egentlig losseplads. De seneste undersøgelser viser, at dette behov ikke er presserende, da AV Miljø har en betydelig længere restlevetid end oprindelig forventet.

Det midlertidige mellemdepot foreslås placeret i den sydlige del af Kalvebod Miljøcenter, syd for Fasanskovvej, (underområde IV, jf. Plandirektoratets lokalplan 238, bilag 1). I henhold til lokalplanen gælder det, at område IV kan anvendes til kontrolleret losseplads.

Landskabs- og plejeplan 2000 - 2005 for Kalvebod Miljøcenter fastlægger, at Selinevej forlænges ca. 300 m ind på deponeringsarealet, samt at arealet afgrænses af volde. Kalvebod Miljøcenter er påbegyndt afskærmning af ca. 10 ha af det udlagte areal ved etablering af jordvolde.

Miljøgodkendelse

Anlægget er omfattet af Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 650 af 29. juni 2001 om deponeringsanlæg. Dette indebærer, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal meddele en miljøgodkendelse med vilkår, der regulerer etablering og driftsforhold.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i forbindelse med miljøansøgning om midlertidig mellemdeponering af forurenet jord på Kalvebod Miljøcenter vurderet de miljømæssige forhold. Mellemdepotet indrettes med drænsystem, således at perkolat/drænvand løbende kan moniteres. I tilfælde af uforudset stor udvaskning af miljøfremmede stoffer, kan drænvandet uden væsentlige tekniske ændringer ledes til kloak eller renses.

Der søges om godkendelse til modtagelse af op til 700.000 tons forurenet jord til midlertidig oplag på Kalvebod Miljøcenter i mellemdepotet.

De forhold, der skal miljøvurderes ved etablering af mellemdepot for forurenet jord vil primært være udvaskning af forurenende stoffer, støv og transport.

Det er Miljøkontrollens umiddelbare vurdering, at mellemdepotet for forurenet jord kan etableres og drives på Kalvebod Miljøcenter uden at give anledning til væsentlige miljømæssige gener.

Miljøvurdering

Mellemdeponering af store jordmængder er mere energikrævende end ved transport direkte til slutdeponeringsstedet. Nærmest beliggende alternativ, inden Prøvestenen er etableret, er et deponeringsanlæg i Sorø. Dette anlæg ligger imidlertid ca. 80 km fra København og har kun tilladelse til modtagelse af det lettest forurenede jord. Anlægget kan derfor ikke anses for et miljømæssigt fornuftigt alternativ.

Mellemdepotet på Kalvebod Miljøcenter kan erfaringsmæssigt drives uden væsentlige miljøgener. Der moniteres allerede på drænvandet fra de allerede eksisterende depoter, der indeholder over 1 mio. tons forurenet jord. Her ligger udvaskningen af miljøfremmede stoffer meget langt under det tilladte.

Planmæssigt er den foreslåede placering god. Området er udlagt til losseplads, der er god infrastruktur med motorvej som nabo, langt til beboelse og kystnært. Da området er inddæmmet og ligger under havets overflade, er der et opadrettet tryk på grundvandet. Derfor er det meget vanskeligt at forurene undergrunden. Grundvandet er i øvrigt saltholdigt.

Det vil blive vurderet nærmere om det er teknisk og økonomisk muligt at fraføre jorden via søvejen. Efter lokalplanen er der mulighed for at indrette en ladeplads til udskibning.

ØKONOMI

Modtagelse af kraftigt forøgede mængder af forurenet jord i 2001 har medført, at driftsudgifterne har været højere end budgetteret. Meromkostningerne modsvares imidlertid fuldt ud af øgede indtægter ved modtagelse af forurenet jord.

Der søges derfor om en udvidelse af udgifts- og indtægtsbevillingerne i form af en teknisk tillægsbevilling til merudgifter på 5 mio. kr. i 2001 og 3.5 mio. kr. i 2002. Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i form af en modsvarende indtægtsbevilling på 5 mio. kr. i 2001 og 3.5 mio. kr. i 2002.

Det er vurderingen, at der med de gældende takster for modtagelse af forurenet jord vil være dækning for udgiften, også til flytning og slutdeponering af det midlertidige depot for forurenet jord, uagtet at den endelige slutdeponering ikke er fastlagt. De nuværende takster for modtagelse af forurenet jord kan derfor opretholdes.

ANDRE KONSEKVENSER

Der er for tiden ikke andre realistiske, midlertidige muligheder for at løse det akutte deponeringsbehov for forurenet jord og derved sikre en kontinuerlig afsætning af jord fra de igangværende bygge- og anlægsarbejder.

HØRING

I forbindelse med miljøsagsbehandlingen har Miljøkontrollen afklaret med Plandirektoratet, at der ikke kræves en dispensation i forhold til lokalplanens bestemmelser.

En VVM- redegørelse er ikke påkrævet, da den jord der skal deponeres midlertidigt ikke er farligt affald.

Miljøgodkendelsen skal offentliggøres.

BILAG

Oversigtskort over Kalvebod Miljøcenter

Statistik over modtaget jord 1997- 2001

 

 

Niels Juul Jensen

/Jørgen Høg

 

 

 

Til top