Mødedato: 29.03.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indtræden i fælles vandselskab

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.              at Borgerrepræsentationen træffer endelig beslutning om, at Københavns Kommune gennem Københavns Energi deltager i et fælles vandselskab, jf. principbeslutning af 13. oktober 2011 (BR 2011-70574) , og at kommunen i den forbindelse tiltræder den vedlagte ejeraftale (bilag 1), samt

2.              at kommunens udgifter til at indgå ejeraftalen mv. afholdes inden for en ramme på 125.000 kr. på Økonomi Udvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, funktion 6.45.51.1 Sekretariat og Forvaltning.

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen som generalforsamling for KE Varmeforsyning Holding P/S og KE Forsyning Holding P/S beslutter,

3.              at Københavns Energi ved KE Vand A/S og KE A/S deltager i et fælles vandselskab,

4.              at bestyrelsen for KE Varmeforsyning Holding P/S og KE Forsyning Holding P/S bemyndiges til at gennemføre de fornødne skridt med henblik på at indskyde KE Vand A/S og Københavns Energi A/S i den nye vandkoncern, samt

5.      at honoreringen af formandsposten i den resterende del af KE-koncernen nedsættes fra 400.000 kr. om året til 250.000 kr. om året.

 (Økonomiudvalget)

Problemstilling

Der er et betydeligt og påtrængende behov for at sikre grundvandsressourcerne. Dette kræver omfattende investeringer og koordinering af tiltagene på vandområdet. Endelig kræver det, at det enkelte vandselskab er i stand til at tiltrække og fastholde kompetencer på et meget højt fagligt niveau.

Vandsektorlovens prisloftregulering betyder endvidere, at der stilles krav til vandselskaberne om effektiviseringer. Det har herudover vist sig endog ganske vanskeligt at få godkendt de omkostninger, der medgår til at opnå miljø- og servicemål. Samlet set medfører dette, at mange vandselskabers økonomier er under pres.

Etableringen af en fælles vandkoncern vil skabe en stor slagkraftig enhed med endnu bedre muligheder for at løfte disse udfordringer.

Borgerrepræsentationen traf på denne baggrund principbeslutning den 13. oktober 2011 om at deltage i et fælles vandselskab. 7 andre kommuner traf i efteråret 2011 samme beslutning (Albertslund Kommune, Brøndby Kommune, Dragør Kommune, Herlev Kommune, Hvidovre Kommune, Rødovre Kommune og Vallensbæk Kommune. Målsætningen er, at flere vandforsyninger på Sjælland på sigt indtræder i den nye vandkoncern.

6 kommuner (Ballerup Kommune, Frederiksberg Kommune, Gladsaxe Kommune, Glostrup Kommune, Høje-Taastrup Kommune og Ishøj Kommune) besluttede, at de ønsker at være tilknyttet vandsamarbejdet ved ud over at aftage vand fra den nye vandkoncern, og derfor får en observatør i bestyrelsen i holdingselskabet i vandkoncernen frem til årsskiftet 2014/15. Observatørerne har taleret, men ikke stemmeret.

Løsning

Struktur og ejerandele

Med en tiltræden af indstillingen vil KE Vand A/S og Københavns Energi A/S blive indskudt i den nye fælles vandkoncern. Det bemandede og fortsættende selskab, Københavns Energi A/S, vil indgå i den nye koncern som et fælles serviceselskab. Alle vandselskaberne i koncernen vil få udført administrations- og serviceopgaver af det fælles serviceselskab i koncernen, der tillige fortsat vil udføre administrations- og serviceopgaver for KE-koncernens øvrige selskaber. Serviceselskabet kan også udfører opgaver for de øvrige ejerkommuners andre forsyninger.

Vandselskabernes produktionsaktiver vil i 2013 blive samlet i et fælles produktionsselskab. Der vil blive fastsat ét fælles prisloft for produktionsselskabet, som vil udgøre engros-prisen for alle vandselskaberne.

Ved at indskyde deres respektive selskaber bliver kommunerne direkte eller indirekte ejere af alle de selskaber, der indgår i koncernen. Ejerandelene fordeles i forhold til værdien af det enkelte indskud, hvor Københavns Kommunes ejerskab sker via KE-koncernen, der vil eje 73,6% af de nye vandkoncern. På baggrund af KE-koncernens store ejerandel og indflydelse på vandkoncernes holdingselskab er det KE-koncernens revisor KPMG og rådgiver PwC's vurdering, at KE-koncernen og vandkoncernen skal betragtes som en sambeskattet koncern, hvilket er i overensstemmelse med indstillingen om omstruktureringen af KE-koncernen, jf. (BR 2011-81732).

Beslutningskompetence og bestyrelsessammensætning

Ejerkommunernes indflydelse i vandkoncernen sikres navnlig via generalforsamlingen og de af ejerne valgte bestyrelsesmedlemmer i koncernens holdingselskab. Beslutninger på generalforsamlingen træffes ved almindelig stemmeflertal, herunder valg af formand. Hver ejer er sikret én plads i bestyrelsen, hvor KE som majoritetsejer udpeger formand i KE-koncernen, Leo Larsen, som formand for bestyrelsen i vandkoncernens holdingselskab.

Beslutninger af principiel eller væsentlig økonomisk betydning for vandkoncernen, f.eks. spørgsmål om optagelse af nye aktionærer, udlodning af udbytte og opløsning af holdingselskabet kræver dog tiltrædelse af mindst 2/3 såvel af de afgivne stemmer som af den på generalforsamlingen repræsenterede kapital samt af mindst 3 ejerkommuner.  Det kræver enstemmighed, hvis andre end holdingselskabet skal være medejere af serviceselskabet eller vandselskaberne.

Bestyrelsen i holdingselskabet træffer beslutninger af strategisk betydning for koncernen og varetager hele koncernens interesse. Bestyrelsen behandler sager med tværgående karakter, f.eks. stillingtagen til idégrundlag og forretningsstrategi for koncernen og de enkelte selskaber samt koncernrelevante organisationsændringer.

Bestyrelsen i holdingselskabet udgør samtidig generalforsamlingen i vandkoncernens datterselskaber, dvs. alle 8 vandselskaber, serviceselskabet og fra 2013 også det fælles produktionsselskab. Generalforsamlingen udpeger bestyrelsen i disse selskaber. Det fremgår af ejeraftalen, at formand og næstformand i holdingsselskabet tillige er formand og næstformand i serviceselskabet. Herudover skal der udpeges tre eksterne medlemmer til serviceselskabets bestyrelse - dvs. personer uden tilknytning til ejerkommunerne - ligesom der skal vælges medarbejderrepræsentanter.

Bestyrelsen i det enkelte datterselskab træffer beslutninger om selskabets forhold. For at sikre koordination mellem vandkoncernens selskaber skal en række væsentlige beslutninger vedrørende datterselskaberne forelægges det enkelte selskabs generalforsamling – dvs. bestyrelsen i holdingselskabet – til godkendelse.

Det gælder blandt andet beslutninger, der kan medføre modregning i Ejerkommunernes bloktilskud, eller som kan påvirke Ejerkommunernes lånerammer, større investeringer, optagelse af lån, fastsættelse af vandtakster, godkendelse af selskabets budgetter, nedlæggelse og væsentlig indskrænkning af vandværker, væsentlige aftaler mellem serviceselskabet og forsyningsselskaber, som ikke er en del af vandkoncernen samt fusion og spaltning af selskabet.

Låntagning til investeringer omfattet af de kommunale låneregler påvirker ikke kommunernes lånerammer. Beslutninger, der kan medføre modregning i Ejerkommunernes bloktilskud, eller som af anden årsag kan påvirke Ejerkommunernes lånerammer har imidlertid direkte indflydelse på kommunerne, hvorfor det fremgår, at den enkelte kommune på holdingsselskabets generalforsamling har vetoret i sådanne beslutninger.

Samarbejdet indebærer, at KE Vand A/S' særlige gældsforpligtelse over for KommuneKredit opretholdes. De øvrige kommuner og deres vandselskaber belastes ikke af denne gældsforpligtelse, og har - hvis lovgivningen på et tidspunkt åbner op for det - mulighed for at optage tilsvarende lån med henblik på udlodning.

Idet Københavns Energi A/S indskydes i vandkoncernen, vil der efter stiftelsen af koncernen skulle vælges nye bestyrelsesmedlemmer i dette selskab. Derfor kommer de øvrige fire af Borgerrepræsentationen udpegede bestyrelsesmedlemmer i Københavns Energi A/S på valg. De nye bestyrelsesmedlemmer vil blive udpeget af generalforsamlingen for serviceselskabet, der som anført udgøres af bestyrelsen for holdingselskabet.

De af Borgerrepræsentationen udpegede bestyrelsesmedlemmer i KE-koncernen bibeholder deres bestyrelsesposter i moderselskaberne KE Varmeforsyning Holding P/S og KE Forsyning Holding P/S med uændret honorering.

Det bemærkes, at udpegning af den administrerende direktør i serviceselskabet forudsætter godkendelse af bestyrelsesformanden i serviceselskabet, der som anført tillige er bestyrelsesformand i vandholdingselskabet.

Et notat med en beskrivelse af kompetenceforhold og bestyrelsessammensætningen vedlægges som bilag 3.

Bestyrelseshonorering

Formand og næstformand for holdingselskabet og serviceselskabet modtager et honorar på i alt hhv. 400.000 kr. 0g 300.000 kr. om året. Øvrige bestyrelsesmedlemmer modtager 125.000 kr. i hvert selskab.

Økonomiudvalget har den 1. december 2009 (ØU 2009-74438) vedtaget, at bestyrelsesformanden i KE-koncernen modtager et samlet honorar på 400.000 kr. om året. Med etableringen af vandkoncernen, hvor såvel KE Vand A/S og KE A/S indskydes, foreslås det, at honoreringen af formandsposten i den resterende del af KE-koncernen nedsættes til 250.000 kr. årligt.

Kommunernes opgaver

Ejerkommunerne bevarer deres myndighedsbeføjelser på vandområdet, herunder særligt styringen gennem planlægning samt kompetencen til at godkendte det lokale vandselskabs takster mv. KE Vand A/S vil som hidtil have sit eget forsyningsområde og egne takster, og taksterne vil i henhold til lovgivningen fortsat skulle godkendes af Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg.

Herudover har kommunerne kompetence som direkte eller inddirekte ejere. Ejerkompetencen udøves på generalforsamlingen i holdingselskabet, herunder ved valg af KE's repræsentant i bestyrelsen.

Spildevand
Sideløbende med nærværende indstilling fremsættes der en indstilling om, at Borgerrepræsentationer træffer principbeslutning om at indgå i et fælles afløbsselskab, som i princippet kan etableres efter samme model som vandkoncernen, samt at der skal arbejdes for at muliggøre en fusion af rensningsanlæggene i hovedstadsområdet, herunder I/S Lynettefællesskabet og I/S Spildevandscenter Avedøre.

Økonomi

Hovedparten af omkostningerne ved etableringen af den fælles vandkoncern afholdes af de involverede selskaber. Omkostninger relateret til ejeraftalen m.v. skal dog afholdes af kommunen og udgør 125.000 kr.

Videre proces

Gennemførelse af beslutningen er betinget af, at der opnås en fusionsgodkendelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Forsyningssekretariatet har tilkendegivet, at principperne for ejerfordelingen mellem kommunerne ikke vurderes at medføre modregning i kommunernes bloktilskud, men har ikke hjemmel til at give bindende forhåndstilsag. Forsyningssekretariatets tilkendegivelse vedlægges som bilag 4.

Det forventes, at det fælles samarbejde vil blive etableret maj/juni 2012 med regnskabsmæssig tilbagevirkende kraft til 1. januar 2012.

Såfremt én eller flere af de øvrige involverede kommuner vælger ikke at deltage i vandkoncernen, ændres såvel aftaleparter og ejerfordeling, hvorfor der i givet fald vil blive fremlagt en ny sag.

 

Claus Juhl                                                 /Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at Borgerrepræsentationen træffer endelig beslutning om, at Københavns Kommune gennem Københavns Energi deltager i et fælles vandselskab, jf. principbeslutning af 13. oktober 2011 (BR 2011-70574) , og at kommunen i den forbindelse tiltræder den vedlagte ejeraftale (bilag 1),

2.      at kommunens udgifter til at indgå ejeraftalen mv. afholdes inden for en ramme på 125.000 kr. på Økonomi Udvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, funktion 6.45.51.1 Sekretariat og Forvaltning.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at Borgerrepræsentationen som generalforsamling for KE Varmeforsyning Holding P/S og KE Forsyning Holding P/S beslutter

3.      at Københavns Energi ved KE Vand A/S og KE A/S deltager i et fælles vandselskab,

4.      at bestyrelsen for KE Varmeforsyning Holding P/S og KE Forsyning Holding P/S bemyndiges til at gennemføre de fornødne skridt med henblik på at indskyde KE Vand A/S og Københavns Energi A/S i den nye vandkoncern,

5.      at honoreringen af formandsposten i den resterende del af KE-koncernen nedsættes fra 400.000 kr. om året til 250.000 kr. om året.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. marts 2012

Indstillingen blev anbefalet.



Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. marts 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top