Mødedato: 29.03.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af statusrapport 2011 for Sundhedspolitik 2011-14 'Længe Leve København'

Se alle bilag
Status 2011 for Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-14 ’Længe Leve København’ 

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen tager status 2011 (bilag 1) for Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-14 ’Længe Leve København’ til efterretning.

Det præciseres, at Sundheds- og Omsorgsudvalget ifølge Københavns Kommunes styrelsesvedtægt (jf. § 9) ikke kan anbefale Borgerrepræsentationen at tage til efterretning, at alle fagudvalg skal indarbejde specifikke forslag til budget 2013, uden de enkelte fagudvalg først har behandlet og godkendt forslagene.

Derudover bemærkes det, at Sundheds- og Omsorgsudvalgets konkrete forslag til sundhedstiltag i andre fagudvalgs budgetbidrag til Budget 2013 fremlægges sent i forhold til processen for budgetbidrag 2013, idet fristen for indsendelse af budgetbidrag til Økonomiforvaltningen er den 7. maj 2012, hvilket betyder, at fagudvalgsbehandlingen heraf skal have fundet sted forinden.

Det bemærkes endvidere, at der er mulighed for, at de specifikke forslag kan rejses i forbindelse med budgetforhandlingerne om Budget 2013, såfremt de ikke prioriteres i fagudvalgenes budgetbidrag for 2013.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Problemstilling

Den 26. maj 2011 vedtog Borgerrepræsentationen Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-14. ’Længe Leve København’ er en tværgående sundhedspolitik med en vision om, at København i 2020 er blandt de storbyer i Europa, som giver borgerne de bedste muligheder for at leve et godt, sundt og langt liv. De strategiske sigtelinjer i sundhedspolitikkens fire spor skal sikre ’Mere liv – Bedre byliv’, ’Sund og aktiv hverdag’, ’Mere lighed i sundhed’ og ’Bedre forebyggelse og behandling’. Der udarbejdes en årlig status for sundhedspolitikken, som Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægger Borgerrepræsentationen til orientering. Alle udvalg har ansvar for en række indsatser under sundhedspolitikken, og udvalgenes handleplaner danner udgangspunkt for status 2011. 

Løsning

Sundhedspolitikkens fire spor rummer tilsammen 16 specifikke målsætninger med i alt 47 konkrete indsatser. Hvert efterår opgøres 26 forvaltningsindikatorer i et sundhedsindeks, som gør det muligt at måle effekten af indsatserne og vurdere sundhedspolitikkens fremdrift i forhold til opnåelse af de fire-årige mål inden for rygning, alkohol, fysisk aktivitet og selvvurderet helbred. Indikatorerne fra efteråret 2011 er primært baselinemålinger. Først i efteråret 2012 vil det være muligt at måle udviklingen i forvaltningsindikatorerne, og disse vil indgå i anbefalingerne i statusrapporten for 2012 til udvalgenes prioritering af indsatser det efterfølgende år. Baselinemålingerne giver et billede af Københavns Kommunes aktivitet på sundhedsområdet samt borgernes sundhedsadfærd og en umiddelbar vurdering heraf viser, at borgernes nuværende sundhedstilstand delvis kan forklares herudfra.

Spor 1’Mere liv – Bedre byliv’

Sporet sigter mod, at byen skal indrettes og udvikles, så det bliver nemmere at leve et sundt og aktiv liv i København. Det skal ske gennem ni konkrete indsatser, som alle er delvist igangsat. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der generelt er god fremdrift i indsatserne, men der er behov for at udvide aktiviteterne under de specifikke målsætninger om ’bedre muligheder for at gå og cykle i byen’, og ’skabe et bymiljø med renere luft’. Det gælder især i forhold til at give børn og unge sikre gå- og cykelruter, ikke kun til skole, men også fritidsaktiviteter, samt i forhold til at iværksætte konkrete indsatser for at mindske luftforureningen.

 

I budget 2012 blev der ikke afsat midler til en række delelementer af sundhedspolitikkens indsatser. Derfor anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med forslag til budget 2013 at:

  1. Teknik- og Miljøudvalget afsætter midler til at:

          a) Forlænge det eksisterende 'Sikre Skoleveje-program' til 2015 og udvide programmet til at 
              omfatte sikre gå- og cykelruter til fritidsfaciliteter.
          b) Igangsætte konkrete initiativer i relation til renere luft (handleplan for Grøn Mobilitet).
          c) Etablere lokale netværk af fodgængerruter
    
    2.   Kultur- og Fritidsudvalget afsætter midler til projekt vedr. afprøvning af model for
          bevægelsesfremmende indretning af kommunale institutioner.

Spor 2 ’Sund og aktiv hverdag’
Sporet sigter mod at gøre sundhed og bevægelse til en del af københavnernes hverdag ved at integrere det i kommunens opgaveløsning i daginstitutioner, skoler, ældrepleje samt beskæftigelses- og sociale tilbud. Alle 17 indsatser er delvist igangsat. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der generelt er god fremdrift i de iværksatte indsatser, men der er udfordringer i forhold til bydækkende udbredning og driftskonsolidering af de specifikke målsætninger om at sikre, at ’bevægelse og trivsel er en central del af alle børn og unges hverdag i kommunens institutioner’ samt i forhold til at ’skabe en sundere ryge-, alkohol- og rusmiddelkultur hos elever på ungdomsuddannelserne’. Der er desuden behov for opskalering af indsatser i relation til målsætningen om at ’forbedre ledige københavneres sundhed’.

I budget 2012 blev der ikke afsat midler til en række delelementer af sundhedspolitikkens indsatser. Derfor anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med forslag til budget 2013 at: 

    1.   Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget 
          afsætter midler til sundhedsvejledning målrettet matchgruppe 3, samt kvinder med anden etnisk
          baggrund end dansk.

    2.   Børne og Ungdomsudvalget afsætter mdiler til at udbygge tilbud til skolebørn med 
          Move@school (0.-3. kl.) og Skolesport (4.-6. kl.) fra henholdsvis 35 og 17 skoler 
          til 68 skoler med fysisk aktivitet i, og i forlængelse af skoletiden (forslaget skal ses 
          som supplement til de eksisterende aktiviteter, som finansieres af Øget sundhed for 
          børn).

For at nå de fastsatte mål foreslår Sundheds- og Omsorgsudvalget at supplere med følgende nye indsatser:

    3.   Socialudvalget afsætter midler til at styrke tidlig opsporing og behandling af 
          alkoholafhængighed på ungdomsuddannelser.

    4.   Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget afsætter midler til at begrænse unges 
          alkoholforbrug ved at reducere antal steder og tidspunkter for udskænkning, uddanne 
          barpersonale i ansvarlig udskænkning og styrke kommunens samarbejde med politiet 
          i forhold til håndhævelse af forbud mod salg og udskænkning af alkohol til unge.

    5.   Sundheds- og Omsorgsudvalget afsætter en pulje til at sikre sunde rammer på 
          ungdomsuddannelser, via. fx politikker for rygning, alkohol- og rusmidler og styrke 
          indsatsen i relation til forældre.
 

Spor 3 ’Mere lighed i sundhed’
Sporet sigter mod at forbedre sundheden markant for københavnere i bydele med stor ulighed i sundhed: Amager Vest, Nørrebro/Bispebjerg og Vesterbro/Kgs. Enghave. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der er god fremdrift i sporets otte indsatser, som alle er iværksat. Sundhedsfremmende indsatser i beskæftigelsesindsatsen under ’Sund og aktiv hverdag’, samt indsatser under ’Forebyggelse og behandling’, bidrager også til at mindske rygning, alkohol og fysisk inaktivitet, som er de væsentligste faktorer i forhold til ulighed i sundhed. Det vurderes, at der er behov for på sigt at udvide sporets indsatser til flere udsatte bydele og boligområder, for at sikre at alle sårbare og udsatte københavnere får mulighed for at leve et sundt og aktivt liv. Det anbefales dog at afvente erfaringerne fra de igangværende opsøgende og bolignære indsatser.

 

For at nå de fastsatte mål anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med forslag til budget 2013 at:

    1.   Børne og Ungdomsudvalget afsætter midler til etablering af et varigt tilbud til skoler og 
          dagsinstitutioner i udsatte bydele (Vesterbro/Kgs. Enghave, Nørrebro, Bispebjerg, 
          Amager Vest, Brønshøj og Husum) med udgangspunkt i erfaringerne fra Klar Parat, 
          Husum, samt øvrige igangværende bevægelsesindsatser i BUF, så motionsuvante børn 
          får bedre mulighed for at bevæge sig.

Spor 4 ’Bedre forebyggelse og behandling’
Sporet sigter mod at give københavnerne mulighed for rådgivning og støtte til at leve sundt, forbedre livskvaliteten for borgere med kronisk sygdom, og mindske antallet af forebyggelige indlæggelser ved at udvikle nye og bedre løsninger og teknologi inden for sundhedsområdet. Der er igangsat 12 ud af de i alt 13 aftalte indsatser. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der generelt er god fremdrift i de enkelte indsatser, men der er udfordringer særligt i forhold til den specifikke målsætning om ’at sikre tidlig opsporing af børn med sundheds- og trivselsudfordringer’, da de iværksatte indsatser i vid udstrækning er udviklingsprojekter i få institutioner og bydele. Der er desuden behov for en opskalering af indsatser med henblik på at nå de specifikke målsætninger om ’at mindske antallet af forebyggelige indlæggelser’, og ’give alle københavnere mulighed for rådgivning og støtte til en sund livsstil’.

 

I budget 2012 blev der ikke afsat midler til en række delelementer af sundhedspolitikkens indsatser. Derfor vil Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med forslag til budget 2013 arbejde for at afsætte midler til:

    1.   Pilotprojekt om udvikling og evaluering af model for fastholdelse af sundhedsgevinst gennem 
          systematisk, aktiv udslusning i alle de borgerrettede tilbud fra sundhedshusene til lokale 
          idrætsforeninger.
    
    2.   Udarbejdelse af forløbsprogram for ældre medicinske patienter.

    3.   Fuld udrulning af forebyggelsestilbud i de fem forebyggelsescentre. 
 
For at nå de fastsatte mål vil Sundheds- og Omsorgsudvalget desuden arbejde for at supplere med følgende nye indsatser: 

    4.   Udvide BørneVægtsCentrets alderskriterier fra 8 til 6 år, så en effektiv indsats påbegyndes inden 
          børnene udvikler svær overvægt.

    5.   Udvikle model for internetbaseret støtte til livsstilsændringer, herunder rygestop samt 
          nedsættelse af alkoholforbrug særligt målrettet unge. 

    6.   Iværksætte pilotprojekt med øget fokus på ældre med stort forbrug af alkohol gennem 
          kompetenceudvikling af medarbejdere i hjemmeplejen på Østerbro/Indre by samt 
          Bispebjerg/Nørrebro

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Næste årlige status forventes forelagt for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i 1. kvartal af 2013.  Forslag til budgetønsker indarbejdes i den videre budgetproces.




                Anne Mette Fugleholm

                                                                            /Bjarne Rasmussen

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at tage status 2011 (bilag 1) for Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-14 ’Længe Leve København’, til efterretning.  

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 1. marts 2012
Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget præciserer, at Sundheds- og Omsorgsudvalget ifølge Københavns Kommunes styrelsesvedtægt (jf. § 9) ikke kan anbefale Borgerrepræsentationen at tage til efterretning, at alle fagudvalg skal indarbejde specifikke forslag til budget 2013, uden de enkelte fagudvalg først har behandlet og godkendt forslagene.

Derudover bemærker Økonomiudvalget, at Sundheds- og Omsorgsudvalgets konkrete forslag til sundhedstiltag i andre fagudvalgs budgetbidrag til Budget 2013 fremlægges sent i forhold til processen for budgetbidrag 2013, idet fristen for indsendelse af budgetbidrag til Økonomiforvaltningen er den 7. maj 2012, hvilket betyder, at fagudvalgsbehandlingen heraf skal have fundet sted forinden.

Økonomiudvalget bemærker, at der er mulighed for, at de specifikke forslag kan rejses i forbindelse med budgetforhandlingerne om Budget 2013, såfremt de ikke prioriteres i fagudvalgenes budgetbidrag for 2013.

Økonomiudvalget forudsætter endelig, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets besltuning i mødet den 20. marts 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. marts 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top