Mødedato: 29.03.2001, kl. 17:30

Lokalplan "Skoleholdervej"

Lokalplan "Skoleholdervej"

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 29. marts 2001

 

BR 65/01

Lokalplan "Skoleholdervej"

Supplerende høring og endelig vedtagelse af lokalplan "Skoleholdervej"

Indstilling om, at lokalplan "Skoleholdervej", efter den nu gennemførte supplerende høring, vedtages endeligt med de i indstilling vedrørende sag BTU 46/2001 på udvalgets møde den 24. januar 2001 foreslåede ændringer, samt den under sagsbeskrivelsen beskrevne ændring af § 9, stk. 3, og lokalplantegning nr. 27.400.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Skoleholdervej", efter den nu gennemførte supplerende høring, vedtages endeligt med de i indstilling vedrørende sag BTU 46/2001 på udvalgets møde den 24. januar 2001 foreslåede ændringer, samt den under sagsbeskrivelsen beskrevne ændring af § 9, stk. 3, og lokalplantegning nr. 27.400

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2001

Anbefalet

 

 

RESUME

Med baggrund i Bygge- og Teknikudvalgets beslutning om gennemførelse af en supplerende høring i lokalområdet vedrørende de foreslåede ændringer af lokalplanforslaget "Skoleholdervej" forinden beslutning om endelig vedtagelse af lokalplanen, er der i perioden 31. januar til 16. februar d.å. gennemført en høring i området.

Der er i den forbindelse modtaget 10 henvendelser.

Der er gennemgående tilslutning til de foreslåede ændringer for så vidt angår lukning og nedlæggelse af Støvnæs Allé med henblik på etablering af skolens parkering på dette areal, idet der stilles en række konkrete forslag og spørgsmål til indretning og anvendelse af arealet samt mulighederne for at skabe sikre skoleveje. De to henvendelser, der berører den foreslåede ændring af facadematerialerne på skolen, kan ikke tilslutte sig ændringerne. Derudover rejses der kritik af det foreslåede 2 m brede beplantningsbælte mod villaerne, idet bæltet ikke anses for bredt nok til at imødegå de forventede gener af områdets anvendelse til skole, og der stilles forslag om bevaring af yderligere et træ på området.

Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at henvendelserne giver anledning til flere ændringer af lokalplanen, udover de ændringer der følger som konsekvens af udvalgets forslag til en anden placering af skolens parkering.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget besluttede i mødet den 24. januar 2001 i forbindelse med behandlingen af Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan "Skoleholdervej" (se venligst vedlagte bilag B), at de foreslåede ændringer af lokalplanforslagets bestemmelser om facadematerialer og placering af vendeplads og parkering uden for lokalplanområdet skulle udsendes i høring i lokalområdet, forinden der bliver taget stilling til lokalplanens endelige vedtagelse.

Høring

Bygge- og Teknikforvaltningen har med den til gennemsyn fremlagte skrivelse af 30. januar 2001 foretaget den supplerende høring i perioden fra den 31. januar til den 16. februar 2001. Inden for høringsfristen er der modtaget 10 henvendelser, jf. den som bilag A vedlagte oversigt.

Henvendelser fra kommunens forvaltninger

Kultur- og Fritidsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, samt Økonomiforvaltningen, 8. kontor og Kvarterløftsekretariatet, har ingen bemærkninger til de foreslåede ændringer.

Københavns Kirkegårde oplyser, at der på Støvnæs Allé nær Skoleholdervej er en mindre låge ind til kirkegården, og at der yderligere er en indkørsel til kirkegården fra Støvnæs Allé ud for den foreslåede spærring af Støvnæs Allé. Det er af stor vigtighed, at denne indkørsel bevares. Derudover påpeges, at fremtidig vejrenholdelse, snerydning og vedligeholdelse må overgå til Vej & Parks driftskontor ved en nedlæggelse af vejen og etablering af parkeringspladser, idet besøgende til kirkegården ikke vil have behov for disse pladser, da der køres ind på kirkegården og parkeres der.

Bemærkning

Støvnæs Allé er ikke omfattet af lokalplanen, og der kan således ikke i lokalplanen optages bestemmelser til regulering af den fremtidige udformning af dette areal, i forbindelse med at det nedlægges som vej. Københavns Kirkegårdes ønsker til fortsat mulighed for køreadgang til Bispebjerg Kirkegård, Søndre kapel, ses dog ikke at blive hindret ved spærringen af Støvnæs Allé, idet porten til kirkegården ligger nord for den forventede placering af spærringen, og der vil derfor fortsat være mulighed for køreadgang via den opretholdte del af Støvnæs Allé fra Rådvadsvej. Bispebjerg Kirkegård vil derfor ikke have ren- og vedligeholdelsesforpligtigelser på det nedlagte vejareal, men vil fortsat have forpligtigelserne i relation til den opretholdte del af Støvnæs Allé.

Vedrørende fodgængeradgangen til kirkegården nærmest Skoleholdervej skal det bemærkes, at den del af vejarealet nærmest kirkegårdsmuren/-hækken, hvor der på strækningen nærmest Skoleholdervej er anlagt fortov og en fortsættelse af dette areal frem til spærringen, ikke forventes nedlagt, men opretholdt som offentlig sti. Derudover skal det fremhæves, at det er forudsat i projektet til skolen, at der etableres en fodgængerforbindelse fra Utterslev Torv til Bispebjerg Kirkegård. Den nærmere udformning af denne forbindelse indgår i detailprojekteringen af skolebebyggelsen. Det vil således fortsat være muligt at anvende lågen nærmest Skoleholdervej for fodgængere fra Skoleholdervej og Utterslev Torv.

Henvendelser fra private og interessegrupper m.v.

  1. E-mail af 10. februar 2001 fra Mette Høyen Andersen på vegne af beboerne Hjortholms Allé 32
  2. Indledningsvis kritiseres den korte høringsfrist, hvoraf den ene uge endda er i skolernes vinterferie. Der gives ikke mulighed for en tilfredsstillende besvarelse af høringen eller mulighed for at mødes for et samlet svar.

    Det kritiseres, at der i lokalplanen kun er optaget krav om et mindst 2 m bredt beplantet bælte på Skolegrunden mod villaerne på Hjortholms Allé. Det fremhæves, at de tidligere indsigelser fra beboerne gik på en afskærmning mod villaerne i form af en mur eller et 5 m beplantningsbælte. De 2 m anses ikke for tilstrækkeligt som afskærmning mod lydgener fra skolen eller indsigt i villahaverne.

  3. Brev af 11. februar 2001 fra Grundejerforeningen Sømod v/Leif Scheibye, Støvnæs Allé 23
  4. Foreningen har med stor tilfredshed modtaget forslaget om ændringerne vedrørende placering af vendeplads og parkering. Lukningen af Støvnæs Allé vurderes at give en sikrere skolevej.

    Foreningen foreslår, at lukningen gennemføres hurtigst muligt for at sikre, at arbejdspladskørslen i forbindelse med opførelse af skolen ikke sker ad Støvnæs Allé, alternativt at entreprenøren pålægges alene at bruge Skoleholdervej som tilkørsel til arbejdspladsen.

    Foreningen opfordrer igen til, at der udarbejdes en plan for sikre skoleveje. En sådan plan kunne indeholde krav om dobbeltrettet cykel- og gangstier langs skolens østgrænse, trafikdæmpning af Skoleholdervej og kys-og-kør-anlæg med sikrede overgange på Skoleholdervej i forbindelse med skolens indgange. Derudover etablering af et hævet kryds ved Støvnæs Allé/Skoleholdervej eventuelt lysreguleret, overdækket cykelparkering for at gøre det attraktivt at cykle og sikring af elevernes vandring til boldbanerne ved Utterslev Mose via trafiksikring af Støvnæs Allé og hævet overgang på Rådvadsvej.

  5. Brev af 13. februar 2001 fra Anne Mette Christensen, Skoleholdervej 47
  6. Indsigeren – der har boet på adressen siden 1950, da området fortsat var præget af landsbymiljøet – finder, at lukningen af Støvnæs Allé er lidt forhastet, da den er en glimrende gennemkørsel til Emdrup.

    Det konstateres med glæde, at den store bøg på hjørnet af Skoleholdervej og Støvnæs Allé bevares og det foreslås, at det store piletræ bag bøgen også sikres bevaret. Så må stenhugger Grebs villa gå i glemslen.

  7. Brev af 13. februar 2001 fra Kirsten Lolck og Jens Hald, Hjortholms Allé 48
  8. Det hilses velkommen, at Støvnæs Allé lukkes, således at villavejene friholdes for yderligere trafikbelastning. Man håber på, at der i projektet vil blive økonomi til at retablere alleen, hvilket samtidig vil mildne det "golde" parkeringsområde. Der peges på risikoen for, at parkeringsarealet – hvis der ikke tages højde for det ved tidsbegrænsning eller skiltning – vil blive brugt til hensætning af skrotbiler, jf. at dette allerede er tilfældet på Skoleholdervej.

  9. Brev af 14. februar 2001 fra Beboerne på Hjortholms Allé 38 v/Anne og Ea Brandt
  10. Man finder høringsperioden uacceptabel kort i forhold til, at den ene uge falder i skolernes vinterferie, og der derfor ikke er muligt at afholde møde for en samlet drøftelse.

    Det findes positivt, at der er medtaget bestemmelser om hegning mod villaerne, men man finder, at et 2 m bredt beplantningsbælte er utilstrækkeligt til at modstå de påvirkninger og gener, en skole medfører. Der henvises til, at der tidligere fra beboerne har været foreslået en afskærmning i form af en mur eller effektiv hegning suppleret med et 5 m beplantningsbælte.

    Med henvisning til lokalplanens formål – at sikre de arkitektoniske kvaliteter i vinderprojektet opretholdt – hvoraf projektets lette lyse karakter betragtes som væsentligt, finder man, at den foreslåede ændring af lokalplanen, der vil muliggøre facaderne opført i røde sten, vil stride imod dette formål. Det anføres, at der med lige så stor ret kunne peges på samspillet med bygningerne overfor på Skoleholdervej og Den gule Gård i stedet for på kirkegårdsmuren. Man finder det ærgerligt, at kommunen tyr til traditionelle løsninger, når der nu var mulighed for at opføre en spændende skole.

    Lukningen af Støvnæs Allé og placeringen af parkeringspladser på vejarealet findes fornuftig, men må forudsætte, at der sikres mulighed for sikker cykeltrafik og -gennemkørsel, at fortovsbredden tilpasses passage af barnevogne og kørestole, at til- og frakørslen ved kirkegården løses, samt at der suppleres med en effektiv kiss-and-ride løsning ved Skoleholdervej.

  11. E-mail af 16. februar 2001 fra Thomas Asli, Dortheavej 101

Det kritiseres, at der åbnes mulighed for anvendelse af røde mursten på skolens facader. Der lægges mange kræfter i at forskønne området i retning af lysere og smukkere udseende, og den forslåede ændring fra facader i træ, glas og den lyse beton, til den mørke røde sten, vurderes at være i strid med disse tiltag.

Bemærkning til brevene 5-10

Indsigelserne kan sammenfattes i følgende emner:

  1. Høringsperioden
  2. Beplantningsbæltet
  3. Lukningen og indretningen af Støvnæs Allé
  4. Bevaring af træer
  5. Facadematerialer
  1. Planloven indeholder ingen minimumsfrist for en supplerende høring i henhold til § 27, stk. 3. Den fastsatte høringsperiode fra den 31. januar til den 16. februar – to fulde uger – er forvaltningens normale praksis og svarer til den i lovens § 20, stk. 1, fastsatte frist for forudgående høringer i forbindelse med sager om dispensationer fra en gældende lokalplan. Forvaltningen har ikke skønnet at burde modregne skolernes eventuelle vinterferie i høringsfristen, fordi hver enkelt skole, i modsætning til helligdags- og sommerferier, selv afgør, hvorvidt der skal holdes vinterferie og hvornår ferien i givet fald skal placeres
  2. Det foreslåede 2 m brede beplantningsbælte i sammenhæng med hegningen mod villaerne vurderes af forvaltningen at være tilstrækkeligt til at sikre mod indbliksgener og andre gener, der følger af områdets anvendelse til skole, idet bemærkes, at støjgener fra skolen i det væsentligste kun vil forekomme i dagtimerne på hverdage i skoleåret. Vedrørende spørgsmål om opsætning af og udformningen af et hegn mellem skolen og villaerne forudsættes dette reguleret efter de sædvanlige hegnsbestemmelser, idet bemærkes, at al hegning i henhold til lokalplanen skal bestå af beplantning
  3. Vedrørende indretningen af Støvnæs Allé efter en lukning og nedlæggelse af vejens sydlige del samt ønskerne om en plan for sikre skoleveje, skal det med henvisning til bemærkningerne til henvendelsen fra Københavns Kirkegårde bemærkes, at Støvnæs Allé og andre vejarealer ikke er omfattet af lokalplanen, hvorfor der ikke kan optages bestemmelser herom i lokalplanen. En udvidelse af lokalplanområdet til at omfatte den aktuelle del af Støvnæs Allé er ikke mulig i henhold til gældende forståelse af planlovens bestemmelse om mulige ændringer i forbindelse med den endelige vedtagelse af en lokalplan, idet en sådan ændring betragtes som så omfattende, at der reelt er tale om et nyt lokalplanforslag, der involverer en helt ny lokalplanproces. Indretningen af vejarealet bliver en del af kommunens projekt til opførelse af skolen, hvorfor ønskerne til indret ningen kan indarbejdes i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens projekt og indgå i vurderingen i forbindelse med vejnedlæggelsen og byggesagsbehandlingen. Med henvisning hertil, og til at lokalplanens bestemmelser allerede muliggør, at den krævede parkering kan placeres i eller uden for lokalplanens område, finder forvaltningen ikke grundlag for at udskyde en endelig vedtagelse af lokalplanen til efter en fornyet offentliggørelse. Som konsekvens af beslutningen om at placere parkeringen uden for lokalplanområdet skal forvaltningen foreslå, at bestemmelsen i lokalplanens § 9, stk. 3, sidste pkt., og henvisningen til markeringen på lokalplantegningen om parkeringens placering på området udelades.
  4. Vedrørende en plan for sikre skoleveje finder Bygge- og Teknikforvaltningen, som anført i bemærkningerne til skrivelse 6 i forvaltningens oprindelige indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen "Skoleholdervej" (se venligst bilag B), at spørgsmålet må henvises til det almindelige samarbejde mellem Vej & Park, politiet og de enkelte skoler om sikring af skoleveje

  5. Vedrørende bevaring af træer inden for området skal bemærkes, at der udover bestemmelser om, at træer og større beplantninger skal bevares i videst muligt omfang, er medtaget bestemmelse i lokalplanen om sikring af de mest bevaringsværdige træer, hvor det nævnte piletræ ikke er medtaget. Bestemmelsen er baseret på en gennemgang af området, udført af Vej & Park, på grundlag af vinderprojektets plan til bebyggelse på området. I det udarbejdede projekt til opførelse af skolen og indretning af de ubebyggede arealer er lokalplanens krav og målsætning herom opfyldt
  6. Vedrørende de fremførte synspunkter om ændringen af facadematerialet skal Bygge- og Teknikforvaltningen, med henvisning til det herom anførte i bemærkningerne til skrivelse 1 i forvaltningens oprindelige indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen "Skoleholdervej" (se venligst bilag B), oplyse, at man fortsat finder, at det oprindelige konkurrenceprojekt rummede en overbevisende arkitektonisk idé i relation til omgivelserne og gav muligheder for udvikling af et arkitektonisk godt projekt, men at der også med de i det aktuelle projekt nu til grund lagte synspunkter på en referenceramme er baggrund for, at der kan skabes et gedigent projekt af høj arkitektonisk standard.

BILAG VEDLAGT

  1. Oversigt over modtagne henvendelser
  2. Indstilling BTU 46/2001 fra Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. januar 2001 om endelig vedtagelse af lokalplan "Skoleholdervej"

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Bygge- og Teknikforvaltningens høringsskrivelse af 30. januar 2001 med bilag
  2. Kopi af de i bilag A nævnte henvendelser

 

Jens Ole Nielsen

Til top