Mødedato: 29.03.2001, kl. 17:30

Midlertidig skole på Sjællandsgades Skole

Midlertidig skole på Sjællandsgades Skole

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 29. marts 2001

 

BR 138/01

Midlertidig skole på Sjællandsgades Skole

Indretning af midlertidig skole på Sjællandsgades Skole

Indstilling om kapitalbevilling på i alt 4.950.000 kr. til indretning af midlertidig skole og fritidshjem til 40 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser på Sjællandsgades Skole.

(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses – og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

at der gives kapitalbevilling på i alt 4.950.000 kr. til indretning af midlertidig skole og fritidshjem til 40 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser på Sjællandsgades Skole

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2001

Udvalget tiltrådte forvaltningens indstilling.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

 

RESUME

Som led i gennemførelsen af eksempelprojektet i Valby er der regnet med etablering af en ny skole til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser (tidligere benævnt kontakthæmmede elever) i den tidligere Valby Skole, der flytter til Ovnhallen i forbindelse med indretningen af en ny 3 sporet skole i den tidligere fabriksbygning.

Denne løsning vil imidlertid først være realiseret om 4-5 år, samtidig med at det allerede tidligere har været nødvendigt at etablere en række midlertidige ordninger på dette specialundervisningsområde .

Som følge af det stigende elevpres er det nødvendigt yderligere at udbygge kapaciteten på området, samtidig med at det er nødvendigt at afvikle den midlertidige ordning på Voldparkens Skole.

Indtil det er muligt at gennemføre en permanent udbygning, vil det være nødvendigt at løse kapacitetsproblemerne midlertidigt.

På den baggrund fremlægges forslag til kapitalbevilling på i alt 4,95 mill. kr. til etablering af en midlertidig skole inkl. integreret fritidsordning for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser, der indrettes i ledige lokaler på Sjællandsgades Skole.

SAGSBESKRIVELSE

Perspektiv- og handleplanen for vidtgående specialundervisning viser, at der er et stort behov for udbygning af pladser til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Behovet understreges samtidig af, at det har været nødvendigt tidligere at lave midlertidige løsninger både på Hyltebjerg Skole og på Voldparkens Skole. I Perspektivplanen regnes med etablering af 1-2 nye skoler på området indenfor den kommende 10 års-periode.

Der har i de seneste år været en eksplosiv vækst i denne elevgruppe. Udviklingen svarer til udviklingen i resten af Danmark og i udlandet. Forklaringer på denne stigning skal blandt søges i følgende forhold:

  • Tidlig diagnostik. De fleste af børnene er diagnosticeret før skolestarten, så stigningen ses derfor fra 1. klasse.
  • En mere præcis diagnostik. En del af børnene var formentlig tidligere enten blevet placeret i forskellige behandlingsforanstaltninger, langtidsindlagte på børnepsykiatriske afdelinger eller placeret i andre af folkeskolens specialundervisningsforanstaltninger.
  • Folkeskolens ændrede undervisningsformer (varierede tilrettelæggelsesformer, herunder gruppe-/projektarbejde m.v.), som elevgruppen har vanskeligt ved at agere inden for.

Fagligt tales om diagnosen Asperger Syndrom, som slog igennem omkring 1998 på de børnepsykiatriske afdelinger, og som i 1999-2001 har betydet en tilgang af 15-20 nye elever (hovedsagelig skolebegyndere). En årlig tilgang på 10-20 elever må påregnes i de nærmeste år.

Den faktiske og den forventede udvikling i elevtallet

Skole

1998

1999

2000

2001

2002

Hyltebjerg – permanent

15

15

15

15

15

Hyltebjerg – midlertidig

16

16

16

16

16

Voldparkens Skole

-

14

18

0

0

Specialskole/Sjællandsgades Skole

-

-

-

33

45

Enkeltintegrerede

6

7

8

10

10

TOTAL

48

63

68

85

97

Private skoler *)

2

2

5

7

7

*) Erfaringsmæssigt ønsker en del af eleverne i privatskolerne efter et år optagelse i folkeskolen.

I forbindelse med principbeslutningen om gennemførelse af Eksempelprojektet i Valby er der planlagt indretning af en ny 3-sporet folkeskole i Ovnhallen, som samtidig erstatter Valby Skole. Det er samtidig planen, at Valby Skole skal indrettes til specialskole incl. fritidsordning med plads til ca. 80 børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelser . Denne løsning kan først realiseres om 4-5 år, når Ovnhallen er ombygget og Valby Skole er frigivet og indrettet til specialskole.

Imidlertid er presset for at få udvidet kapaciteten på området allerede nu så stor, at det er nødvendigt i afventen på en permanent løsning at udvide med yderligere midlertidige ordninger. Samtidig er det af hensyn til kapaciteten på Voldparkens Skole nødvendigt, at få afviklet den midlertidige ordning der.

På den baggrund foreslås, at der etableres en midlertidig specialskole inkl. integreret fritidsordning med plads til 40 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser i en bygning på Sjællandsgades Skole. Sjællandsgades Skole har ledige lokaler, og der vurderes ikke indenfor de kommende år at være behov for kapacitetsudvidelser på denne skole.

Den midlertidige specialskole i Sjællandsgade skal dels modtage de børn, som er visiteret til skolestart i skoleåret 2001/02, dels 18 børn fra den midlertidige ordning på Voldparkens Skole. I forbindelse med flytningen fra Voldparkens Skole går lokalerne tilbage til Voldparkens Skole med henblik på en kapacitetsudvidelse.

Sjællandsgades Skole, som i dag har et spor, råder over 2 bygninger.

Den midlertidige specialskole placeres i den ene og mindste af skolens bygninger (bagbygningen). Samtidig samles folkeskolen i hovedbygningen. Det er derfor nødvendigt af flytte en række af folkeskolens faglokaler og børnehaveklassen fra bagbygningen til hovedbygningen. Gymnastiksal, fysiklokale og sløjdlokale bevares i bagbygningen, da folkeskolen og specialskolen skal være fælles om disse lokaler.

Placeringen og fordelingen af de 2 funktioner på de 2 bygninger er valgt af pædagogiske og funktionelle grunde.

Specialskolen fungerer både som skole og fritidshjem. Undervisning og fritidstilbud er integreret og personalet, som består af pædagoger og lærere arbejdet tværfagligt. Børnene er opdelt i grupper med 4-6 børn og hver grupperne har et basislokale/grupperum, med tilhørende aflastningsrum, hvor de daglige aktiviteter finder sted - både undervisning og fritidstilbud.

Den midlertidige skole normeres til 40 elever (baseret på den nuværende sammensætning af elever på Voldparkens Skole). Den konkrete normering vil dog i et vist omfang være afhængig af handicapgraden hos de aktuelle elever.

 

Dannelse af ny skole

Organiseringen af undervisningstilbuddet til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser er i dag henlagt som afdelinger på flere skoler: Afdelingen på Hyltebjerg Skole med midlertidig pladser dels her og dels på Voldparkens Skole - og afdelingen på Grundtvigsskolen. For begge afdelingers vedkommende er forældreindflydelse alene sikret med 1 plads i hver af skolebestyrelser.

Med etablering af yderligere et tilbud på Sjællandsgades Skole kan de aktuelle organisatoriske rammer ikke fortsat opretholdes, hvad enten det gælder forældreindflydelsen eller de ledelsesmæssige forhold. Den aktuelle tilgang af elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser indebærer samtidig, at det samlede elevtal er steget fra ca. 25 til ca. 85 inden for ganske få år - en størrelsesorden, som inden for den vidtgående specialundervisning naturligt giver grundlag for etablering af en selvstændig skole med skolebestyrelse, ledelse m.v.

Inden for det vidtgående handicapområde er det endvidere naturlig at sikre et helhedstilbud - dvs. at undervisning og fritidsaktiviteter ses i et samlet hele.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil på denne baggrund snarest fremsætte forslag om en samlet ramme for undervisnings- og fritidstilbuddet organisatoriske forhold, herunder etablering af en selvstændig skoleenhed med bestyrelse, ledelse og afdelinger m.v.

 

Projektbeskrivelse

Tegnestuen B+ har i samarbejde med forvaltningen og byggeudvalgene for de 2 skoler udarbejdet et projektforslag som omfatter følgende:

Folkeskolen

I hovedbygningen, hvori folkeskolen samles skal der indrettes lokaler til de funktioner som flytter fra den gamle bygning. Der skal indrettes lokaler til børnehaveklassen og på 3. sal i tagetagen indrettes formningslokale, håndarbejdslokale, hjemkundskab samt diverse birum. Hele 3. sal tænkes indrettet som caféområde.

Eksisterende inventar genanvendes i størst muligt omfang. I fornødent omfang suppleres med nyt.

Specialskole inkl. fritidsordning

Lokalerne istandsættes og opdeles visse steder for at skaffe aflastningsrum. Der nyindrettes og istandsættes toiletter og baderum i nødvendigt omfang. Personalefaciliteter til lærer og pædagoger tilknyttet skolen indrettes i kælderen.

Der er i budgettet medregnet indkøb af undervisningsmidler og inventar til de nye børn.

Eksisterende legeplads, som i dag benyttes af et fritidshjemmet i nærhed af skolen, overgår ifølge aftale med Indre Nørrebro Bydel, til specialskolen.

Projektet er udarbejdet i samarbejde med byggeudvalget for Sjællandsgades Skole, som består af repræsentanter fra skolen og skolebestyrelsen samt med byggeudvalget for specialskolen, som består af repræsentanter fra afdelingen på Hyltebjerg Skole/Voldparkens Skole.

 

Tidsplan

Indretning af bygningerne og efterfølgende flytning af børnene fra Voldparkens Skole vil blive igangsat umiddelbart efter projektets godkendelse i Borgerrepræsentationen. Bygningerne forventes af være klar til ibrugtagning til skolestart i løbet af august 2001.

For at sikre det mest lempelige miljøskift for eleverne, er det aftalt med ledelsen på Voldparkens Skole, at skoleskiftet gennemføres i løbet af august 2001, hvorefter Voldparkens Skole kan disponere over de frigjorte lokaler. Tilsvarende er der behov for at give en tryg skolestart for den nye gruppe af handicappede skolebegyndere. I samråd med forældre og institutioner søges skolestarten derfor påbegyndt 1. september 2001.

 

Økonomi

Den samlede udgift til indretning af den midlertidige specialskole inkl. integreret fritidsordning samt flytning af faglokaler og børnehaveklasse til hovedbygningen på Sjællandsgades Skole udgør i alt 4.950.000 kr. og forventes afholdt i 2001.

Af de samlede udgifter vedrører i alt 1,450 mill. kr. udgifter til flytning og indretning mm. af nye faglokaler og børnehaveklasser til Sjællandsgades Skole. Udgifterne til indretning mm. af fritidshjemsdelen af den midlertidige KH-skole udgør i alt 1,485 mill. kr. og udgifterne til indretning mm. af selve skole-delen udgør 2,015 mill. kr. De samlede udgifter på i alt 4,950 mill. kr. kan på den baggrund opdeles i udgifter til skole og fritidshjem med henholdsvis 3,465 mill. kr. og 1,485 mill. kr.

Der kan anvises kassemæssig dækning for udgiften til indretning af fritidshjem på. 1.485.000 kr. på budgettet for 2001 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 5.15.3 afsatte rådighedsbeløb til fritidshjem.

Der kan anvises kassemæssig dækning for udgiften til indretning af midlertidig specialskole på 3.465.000 kr. på budgettet for 2001 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 3.07.3 afsatte rådighedsbeløb til specialskoler.

 

Høring

Ingen - projektet er udarbejdet i samarbejde med byggeudvalget ved Sjællandsgades Skole og specialafdelingen på Hyltebjerg Skole/Voldparkens Skole.

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Tegninger over indretning af specialskolen
  • Tegning over indretning af Sjællandsgades Skole

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

Til top