Mødedato: 29.03.2001, kl. 17:30

Administrationen af Den Brune Kødby

Administrationen af Den Brune Kødby

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 29. marts 2001

 

BR 119/01

Administrationen af Den Brune Kødby

Overførsel af administrationen af Den Brune Kødby

Indstilling om, at de ejendomsadministrative opgaver vedrørende Den Brune Kødby overdrages fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Kultur- og Fritidsudvalget pr. 1. januar 2001.

( Kultur- og Fritidsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget, under forudsætning af, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ikke har væsentlige indvendinger, anbefaler Økonomiudvalget

at Borgerrepræsentationen beslutter, at de ejendomsadministrative opgaver vedrørende Den Brune Kødby, herunder iværksættelse og styring af de planlagte anlægsopgaver i forbindelse med det påtænkte nybyggeri, anlæggelse af parkeringskælder samt anlæg af aktivitets- og friluftsparker overdrages fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Kultur- og Fritidsudvalget pr. 1. januar 2001

at Borgerrepræsentationen beslutter, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget inden for eget budget færdiggør renoveringen af bygningerne 62, 65 og 89 inklusiv renovering af gårdbelægning, foretager tagudskiftning og vindues-, facade- og portrenovering på bygningerne 66 og 67, anlægger gadebelægning på strækningen mellem Øksnehallen og bygningerne 66 og 67 samt renoverer bygningerne 68 og 73 i overensstemmelse med aftalen med Fødevareministeriet

at Borgerrepræsentationen beslutter, at driften af Øksnehallen, herunder Øksnehallens personale (p.t. 18 personer), ligeledes overføres til Kultur- og Fritidsudvalget pr. 1. januar 2001

at Borgerrepræsentationen beslutter, at Kultur- og Fritidsudvalget i foråret 2001 forelægger Borgerrepræsentationen en evaluering af Øksnehallens aktiviteter samt forslag til, inden for hvilke rammer de fremtidige aktiviteter skal foregå

at Borgerrepræsentationen træffer principbeslutning om, hvorvidt der i bygningerne 80 og 90 skal søges etableret forslaget om "Byens Lys", som beskrevet nedenfor.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2000

Forvaltningen havde på mødet til medlemmerne uddelt følgende materiale om punktet:

  • Beslutningsprotokol fra Borgerrepræsentationens møde den 14. juni 2000 (BR 272/2000 – Anvendelse af Den Brune Kødby).

Følgende personer havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

Repræsentanter fra "Byens Lys":

  • Preben Harris
  • Lisbeth Mansfeldt
  • Pelle Sadolin
  • Ove Weiss

Repræsentanter fra Vesterbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv:

  • Bruno Schwede
  • Ole Kløcker

Udvalget tiltrådte indstillingens 1. – 4. "at" punkt.

Indstillingens 5. "at"-punkt blev udsat med henblik på yderligere drøftelse med de implicerede parter, idet Kultur- og Fritidsudvalget samtidig tilkendegav, at man som udgangspunkt er positiv over for projektet "Byens Lys". I forbindelse med høringen af de implicerede parter udsendes materiale vedrørende "Byens Lys" til de personer, der svarede på den tidligere høring om Den Brune Kødby, ligesom forvaltningen anfører placeringsmulighederne for det lokalhistoriske arkiv i Den Brune Kødby. Svar på høringen: den 19. januar 2001.

Martin Günter fremsatte under forhandlingerne følgende ændringsforslag til 5. "at"-punkt (tilføjelse):

""Byens Lys" skal forpligte sig til i sin planlægning aktivt at inddrage bydelen Vesterbros lokale liv, både ved generelt at være åben for debatter som især indfanger bydelens problemer, og ved så vidt muligt at igangsætte lokale revy-/cabaretaktiviteter som vi tidligere har set med f.eks. forestillingen "Balladen om Vesterbro.""

Der blev begæret afstemning om følgende at H. Thustrup Hansen fremsatte forslag til nyt "at"-punkt:

"Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at såfremt overførslen af Den Brune Kødby medfører øgede udgifter til Kultur- og Fritidsudvalget, kompenserer Borgerrepræsentationen for disse øgede udgifter, således at overførslen er udgiftsneutral for Kultur- og Fritidsudvalget."

Et flertal (Karin Storgaard, Martin Günter, Kaja Jacobsen, H. Thustrup Hansen, Helle Sjelle, Abderrahman Ben Haddou og Jens Kjær Christensen) stemte for forslaget.

Et mindretal (Bo Hindkjær Pedersen og Leslie Arentoft) stemte imod forslaget.

Mona Heiberg undlod at stemme.

Dette 6. "at"-punkt blev dermed tiltrådt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod at nærværende forslag søges gennemført. Det indstilles til Borgerrepræsentationen, at at-punktet "såfremt overførslen af Den Brune Kødby medfører øgede udgifter til Kultur- og Fritidsudvalget, kompenserer Borgerrepræsentationen for disse øgede udgifter, således at overførslen er udgiftsneutral for Kultur- og Fritidsudvalget" udgår."

 

Økonomiudvalgets beslutning den 27. februar 2001

Sagerne (ØU 53/2001) og (ØU 52/2001) blev behandlet under ét.

Udvalget besluttede til Borgerrepræsentationen at anbefale følgende som 6. "at":

"Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at såfremt overførslen af Den Brune Kødby med det forudsatte aktivitetsomfang medfører øgede udgifter til Kultur- og Fritidsudvalget, kompenserer Borgerrepræsentationen for disse øgede udgifter, således at overførslen er udgiftsneutral

Enhedslisten stillede følgende forslag til et nyt 7. "at":

"At der arbejdes for, at bygning 90, efter aftale med Byens Lys, kan stilles til rådighed for Teaterbutikken, Musikskolen og Billedskolen til særlige aktiviteter 4 uger om året afpasset skoleårets forløb".

Sagen blev herefter foreslået tilbagevist til Kultur- og Fritidsudvalget med det af Enhedslisten stillede forslag.

For stemte 4 medlemmer: F, C, O og L

Imod stemte 5 medlemmer: A, B og Ø.

Tilbagevisningen var dermed forkastet.

7. "at" blev herefter sat til afstemning.

For stemte 6 medlemmer: A, Ø, B, L.

Imod stemte ingen.

3 medlemmer undlod at stemme: O, C og F.

Indstillingen, inklusiv det nye 6. og 7. "at" blev dermed anbefalet overfor Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Center for Aktivering og Beskæftigelse (CAB) har haft til opgave at administrere Den Brune Kødby, mens renoveringen af de fredede og bevaringsværdige bygninger står på. Herunder har CAB haft ansvaret for driften af Øksnehallen, som siden istandsættelsen i en forsøgsperiode har været drevet som udstillings-, arrangements- og kulturcenter. I henhold til Borgerrepræsentationens beslutning af 15. april 1999 (BR 136/99) forudsættes det, at CAB skal varetage administrationen indtil bygningerne er færdigrenoverede, hvilket på daværende tidspunkt blev forventet at være medio 2002.

På baggrund af, at benyttelse af såvel bygninger som arealer med Borgerrepræsentationens beslutning den 14. juni 2000 (BR 272/2000) stort set er fastlagt, samt det forhold, at den resterende bygningsrenovering i vidt omfang må forventes udført i fremmed entreprise, synes det ikke længere fornødent, at de ejendomsadministrative opgaver vedrørende området fortsat er placeret i CAB´s regi.

Disse opgaver samt iværksættelsen og styringen af de planlagte anlægsopgaver i forbindelse med der påtænkte nybyggeri, anlæggelse af parkeringskælder samt anlæg af aktivitets- og friluftsparker i Den Brune Kødby foreslås derfor overdraget til Kultur- og Fritidsudvalget med virkning fra den 1. januar 2001.

Med henblik på fastlæggelsen af mere permanente rammer for Øksnehallens virksomhed vil Kultur- og Fritidsudvalget i foråret 2001 forelægge Borgerrepræsentationen dels en evaluering af Øksnehallens hidtidige aktiviteter, dels et forslag til organisering af Øksnehallens fremtidige aktiviteter.

Som et led i indstillingen beskrives et projektforslag – "Byens Lys" – som ud over den allerede påtænkte anvendelse til Vesterbros Lokalhistoriske Forening og Arkiv tager sigte på at anvende bygningerne 80 og 90 til udstillings- og revy/cabaretaktiviteter.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil blive anmodet om at fremkomme med eventuelle bemærkninger til indstillingen inden udgangen af januar 2001, og såfremt der i forbindelse hermed måtte blive fremsat væsentlig indvendinger, vil sagen på ny blive forelagt for Kultur- og Fritidsudvalget.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I begyndelsen af 90'erne ansøgte Københavns Kommune om EU-midler til et økologisk baseret istandsættelsesprojekt i Øksnehallen i Den Brune Kødby. Det daværende Arbejdssekretariat fik under ledelse af en tværmagistral styregruppe til opgave at gennemføre projektet. Istandsættelsen af Øksnehallen afsluttedes i 1996, og Borgerrepræsentationen besluttede, at hallen i en 3-årig periode skulle fungere som kombineret arrangements- og udstillingshal med henblik på en senere vurdering af den fremtidige anvendelse. Øksnehallen har i perioden været drevet og drives fortsat af medarbejdere ansat i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Center for Aktivering og Beskæftigelse (CAB).

Den 5. juli 1995 vedtog Borgerrepræsentationen i tilknytning til lokalplan 262 en handlingsplan for anvendelsen af de fredede og bevaringsværdige bygninger i Den Brune Kødby. Handlingsplanen opdelte området i 5 delområder med hvert sit hovedformål. Handlingsplanen fastslog derudover, at området skulle istandsættes primært ved beskæftigelsesindsats.

Sidenhen godkendte Borgerrepræsentationen den 15. april 1999 en indstilling om organisering af Den Brune Kødby (BR 136/99). I forbindelse hermed blev det besluttet, at administrationen af området skulle forblive i CAB indtil medio 2002, på hvilket tidspunkt renoveringen af de fredede og bevaringsværdige bygninger forventedes tilendebragt. Det blev endvidere besluttet, at en arbejdsgruppe bestående de administrerende direktører for Kultur- og Fritidsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen skulle fremkomme med et forslag til Den Brune Kødbys organisering ved renoveringsarbejdernes afslutning senest den 1. april 2000. Det blev senere oplyst, at dette ikke ville blive fremlagt inden dette tidspunkt som følge af den fornyede diskussion om områdets disponering.

Borgerrepræsentationen har den 14. juni 2000 (BR 272/2000) tiltrådt et forslag til disponeringen af bygningerne og arealerne i Den Brune Kødby. Arealets opdeling i 5 aktivitetsområder er opretholdt, og der er herefter ikke flere udisponerede bygninger.

Bygningsstatus pr. 1. januar 2001

(Se vedlagte kortbilag 1)

Område A: Medborgerfaciliteter

Området består af bygningerne 62, 63, 64, 65, 88 og 89 – i alt ca. 1.600 m2 bygningsareal.

Alle bygninger er renoveret eller under renovering. Med udgangen af 2000 resterer alene bygningerne 62, 65 og 89, der vil være renoveret i løbet af 2001.

Renoveringen udføres på kontrakt af Træningskolen, Arbejdsmarkedsuddannelser (TAMU) og har ikke tilknyttet personale fra CAB.

Området er disponeret til at indeholde medborgeraktiviteter kombineret med en Sund By-butik. Bygning 63 og 64 drives i øjeblikket i overensstemmelse med en service-kontrakt af bestyreren af Vesterbro Kulturhus, Erling Hagemann.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil senere over for Kultur- og Fritidsudvalget stille forslag om den praktiske anvendelse af de bygninger, som er udlagt til medborgeraktiviteter.

Område B: Kultur

Området består af bygningerne 78, 79, 80, 81, 83 og 90 – i alt 2.250 m2 bygningsareal. Alle bygninger incl. gårdbelægning er renoveret.

Området er udlejet dels til Husets Teater (bygning 78 og 79), dels DGI (bygning 81), dels Rysensteens Gymnasium (bygning 83), mens bygning 80 forudsættes anvendt af Vesterbros Lokalhistoriske Forening og Arkiv. Bygning 90 påregnes anvendt til udstillingslokaler.

Bygning 80 og 90, der udgør hjørnet ud mod Halmtorvet og Kvægtorvsgade, har et samlet areal på 410 m2. Bygningerne har siden færdigrenoveringen i forskellige sammenhænge været anvendt til udstillingsaktiviteter m.v., og har, med deres gode beliggenhed og indretning, vist sig velegnede hertil. Udover, at der med Borgerrepræsentationens beslutning forudsættes at blive tilvejebragt lokaliteter til Vesterbros Lokalhistoriske Forening og Arkiv, er det nærliggende at søge en mere udadvendt og publikumsaktiv anvendelse indarbejdet i bygningernes anvendelse. Et forslag hertil er beskrevet nedenfor.

Område C: Idræt

Området administreres af DGI-byen. I overensstemmelse med handlingsplanen påbegyndte Københavns Kommune i samarbejde med Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) i 1996 udviklingen af et idrætscenter i område C. Som nybyggeri er etableret forskellige idrætsfaciliteter, et vandkulturhus samt et hotel.

Område D: Fælles formål

Området består af bygningerne 66, 67, 68, 73, 74, 75, 84 og 85 – i alt knapt 10.000 m2 bygningsareal, samt de ubebyggede arealer D I og D II.

Det ubebyggede areal D I er fastlagt til nybyggeri, underjordisk parkeringskælder og aktivitetspark.

Det ubebyggede areal D II er fastlagt til friluftspark.

Bygning 74 (Vestauranten) er bortforpagtet til DGI, som køkkenfacilitet for DGI-Byen, mens bygning 85 (kantinebygningen) qua sin beliggenhed på byggefeltet for DGI-Byen er en del af denne.

Bygning 75 – Øksnehallen – drives som udstillings- og arrangementshal og beskæftiger p.t. 18 fuldtidsansatte under CAB.

Bygning 84 udlejes delvis til Rysensteens Gymnasium, mens resten anvendes som depotrum for Øksnehallen og Vestauranten.

Alle disse bygninger er færdigrenoverede.

Halvdelen af bygning 66 forudsættes anvendt til medborgeraktiviteter, mens den anden halvdel og bygning 67 skal anvendes til lager for Øksnehallen. CAB forudsættes at levere bygningerne med nyrenoverede tage, vinduer, facader og porte. Det overvejes at lade disse arbejder udføre af TAMU som led i Københavns Kommunes forpligtelse til køb af serviceydelser i forbindelse med en statslig forsøgsordning med uddannelse af voksne kontanthjælpsmodtagere.

Bygningerne 68 og 73 er ikke renoverede og er reserveret til Måltidets Hus. Borgerrepræsentationen besluttede den 6. maj 1999, at Københavns kommune over for Fødevareministeriet skulle afgive et såkaldt "letter of intent", hvori betingelserne for en principaftale om etablering af "Måltidets Hus" i Den Brune Kødby opstilles. Heri indgår blandt andet, at Københavns kommune stiller 3.000 m2 etageareal til rådighed.

Borgerrepræsentationen besluttede samtidig, at bygningernes ydre skal istandsætttes ved Københavns Kommunes foranstaltning som etapevise beskæftigelsesarbejder, ligesom nødvendige stikledninger skal være fremført.

Arbejderne forudsættes færdiggjort inden for en 3-årig periode, hvorefter bygningerne overdrages til Fødevareministeriet med henblik på den indvendige indretning. Fødevareministeriet disponerer herefter vederlagsfrit over bygningerne. Dog skal der betales til andel af ejendomsskatter, renovation, renholdelse og udvendig vedligeholdelse.

Københavns Kommune v/Økonomiforvaltningen er ved at afslutte drøftelserne med Fødevareministeriet om en endelig aftale om levering og udleje af råhusene til brug for Måltidets Hus.

Det er forudsat, at etablering af råhusene skulle ske som en del af de beskæftigelsesarbejder som CAB varetager i Den Brune Kødby.

Siden de oprindelige planer, er der sket ændringer i beskæftigelsen og den økonomiske situation, som har betydning for projektet. Således er antallet af ledige er reduceret væsentligt med den konsekvens, at deltagerne i beskæftigelsesprojekterne generelt set ikke har de samme faglige forudsætninger som tidligere, hvilket kan vanskeliggøre færdiggørelsen inden for de lovede tidsrammer. Det vurderes derfor nødvendigt at indgå en totalentreprise med en ekstern entreprenør om udførelsen af arbejdet inden for de fastlagte tidsrammer. En sådan aftale vil muliggøre, at de dele af projektet, der eventuelt ikke kan færdiggøres til tiden som beskæftigelsesarbejder i stedet færdiggøres med almindelig arbejdskraft. Det er tanken at lade en totalentreprise betinge af, at der i entreprisen dels stilles et antal aktiveringspladser til rådighed for CAB, dels et antal uddannelsespladser for TAMU.

Budgetrammen for totalentreprisen udgør i alt 41 mio. kr., når der er taget hensyn til, at CAB allerede har udført en del af arbejderne eller påregner at udføre dem – taget på bygning 68 og udendørsanlægsarbejdet – og at udgiften til totalentreprisen også skal finansieres.

Inden for denne ramme skal det kommunale beskæftigelsesprojekt, TAMU`s uddannelsesprojekt samt den private entreprenørindsats finansieres.

Arbejderne, der fortsat udføres ved CAB`s foranstaltning, forventes udgiftsmæssigt at fordele sig med 13 mio. kr. i 2001, 18 mio. kr. i 2002 og 10 mio. kr. i 2003.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog en orientering herom til efterretning den 6. september 2000.

Område E: Børnekultur

Området består af bygningerne 69, 70 og 72 – i alt ca. 1.350 m2 bygningsareal og skal huse Billedskolen og Teaterbutikken.

Bygningerne er set ud fra et beskæftigelsessynspunkt færdigrenoverede. Bygning 70, som er den eneste tilbageværende bygning med et renoveringsbehov, skal gennemgå en så omfattende ombygning, at der efter CAB´s vurdering ikke er forudsætninger til stede for at udføre arbejderne som beskæftigelsesarbejde. De egentlige ombygningsarbejder forudsættes udført af den fremtidige bruger.

Disponering af bygning 80 og 90

Med henblik på at skabe et udstillingsmiljø uden for virksomheden har firmaet Louis Poulsen besluttet at stille en samling på mere end 300 klassiske PH lamper fra perioden 1925 – 1965 til rådighed for en permanent udstilling. Hensigten er at skabe en ny, international attraktion, hvor Poul Henningsens betydning for dansk og internationalt industridesign fastholdes.

Samtidig har en kreds af teaterfolk, musikere, forfattere mv. arbejdet med en tanke om at skabe en lille scene, hvor cabaret- og revygenren kan genoplives.

De to ideer er efterfølgende koblet sammen i et projektforslag med navnet "Byens Lys". Den faste udstilling af PH lamper foreslås indarbejdet i et aktivt kulturelt miljø, hvor cabaret, revy, musik, debat, stand-up, litteratur og også anden udstillingsvirksomhed indgår. Herudover etableres en upretentiøs café.

Initiativtagerne er blevet opmærksom på de nyrenoverede lokaler på hjørnet af Halmtorvet og Kvægtorvsgade og har rettet henvendelse til Københavns Kommune om muligheden for at placere "Byens Lys" i disse lokaler. "Byens Lys" etableres som en selvejende non-profit institution, der forudsættes at stå for etablering og drift, herunder betaling af diverse forbrugsafgifter. Københavns Kommune forudsættes at stille bygningerne til rådighed herunder varetage den udvendige vedligeholdelse. Herudover foreslår "Byens Lys", at der betales leje svarende til bygningernes andel af ejendomsskatter – ca. 42.000 kr. årligt. En leje svarende til lejen i de omkringliggende renoverede bygninger vil udgøre ca. 225.000 kr.

Som bilag 2 vedlægges idéprospekt. Projektet vil isoleret set kunne realiseres i bygning 80 uden teaterdelen, men vil dels miste i helhed, dels gøre bygning 90, der har karakter af en mindre teatersal, mindre anvendelig, idet den derved vil være uden forlokaler, foyer eller lignende.

Initiativtagerne bag "Byens Lys" har drøftet indplaceringen med Vesterbros Lokalhistoriske Forening og Arkiv, og der er opnået enighed om, at den selvejende institution i bygning 80 skaber de fornødne rammer for arkivets aktiviteter.

Administrativ placering

I henhold til Borgerrepræsentationens beslutning af 15. april 1999 (BR 136/99) forudsættes Den Brune Kødby administreret af CAB indtil medio 2002, hvor CAB´s renoveringsindsats forventes tilendebragt.

På baggrund af, at benyttelse af såvel bygninger som arealer med Borgerrepræsentationens beslutning den 14. juni 2000 (BR 272/2000) stort set er fastlagt, samt det forhold, at den resterende bygningsrenovering må forventes udført i fremmed entreprise, synes det ikke længere fornødent, at de ejendomsadministrative opgaver vedrørende området fortsat er placeret i CAB´s regi. Disse opgaver samt iværksættelsen og styringen af de planlagte anlægsopgaver i forbindelse med der påtænkte nybyggeri, anlæggelse af parkeringskælder samt anlæg af aktivitets- og friluftsparker i Den Brune Kødby foreslås derfor overdraget til Kultur- og Fritidsudvalget med virkning fra den 1. januar 2001.

Med henblik på fastlæggelsen af mere permanente rammer for Øksnehallens virksomhed vil Kultur- og Fritidsudvalget i foråret 2001 for Borgerrepræsentationen forelægge dels en evaluering af Øksnehallens hidtidige aktiviteter, dels et forslag til organisering af Øksnehallens fremtidige aktiviteter.

ØKONOMI

I bilag 3 og 4 har CAB opstillet regnskaber for 1999 samt de forventede regnskabsresultater for 2000 og 2001 vedrørende Den Brune Kødby og Øksnehallen. I bilag 5 er opstillingerne nærmere kommenteret af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Heraf fremgår, at Kultur- og Fritidsforvaltningen finder, at der hverken vil være forbundet et overskud eller et underskud med driften. Der søges derfor ikke overførsel af budgetmidler mellem de to udvalg.

HØRING

Indstillingen har været drøftet i arbejdsgruppen bestående af de administrerende direktører fra Økonomiforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil blive anmodet om at fremkomme med eventuelle bemærkninger til indstillingen inden udgangen af januar 2001.

BILAG

Bilag 1: Bygningsoversigt

Bilag 2: Prospekt om Byens Lys.

Bilag 3: Økonomisk oversigt vedrørende Brune Kødby

Bilag 4: Økonomisk oversigt vedrørende Øksnehallen

Bilag 5: Notat af 28. november 2000 vedrørende de økonomiske oversigter

 

Ida Munk

/Knud Langberg

 

Til top