Mødedato: 29.03.2001, kl. 17:30

Lokalplan "Østamager III" med Kommuneplan

Lokalplan "Østamager III" med Kommuneplan

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 29. marts 2001

 

BR 127/01

Lokalplan "Østamager III" med Kommuneplan

Lokalplan "Østamager III" med tillæg til kommuneplan

Indstilling om, at forslag til lokalplan "Østamager III" og det hertil hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, samt at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse.

(Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan "Østamager III" vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2001

Anbefalet, idet dog udvalget ønsker forelagt et notat fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vedrørende fremtidige skoleforhold ved en fuldstændig udnyttelse af lokalplanområdets boligrummelighed.

Jens Johansen (F) tog forbehold. Jens Kjær Christensen (Ø) og Mikkel Warming (Ø) tog forbehold og afgav følgende bemærkning:

"Enhedslisten tager forbehold for en lokalplan, der ligger op til dyre boliger, uden at tage hensyn til behov for eksempelvis udbygning af uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner. Enhedslisten foreslår, at der i lokalplanens område reserveres plads til et fremtidigt gymnasium. Enhedslisten ønsker blandede boliger på Østamager, således at der også bliver opført billige, gode lejeboliger, som almindelige mennesker har mulighed for at bo i."

Lars Rimfalk Jensen (B) afgav følgende bemærkning:

"Det Radikale Venstre tager afstand fra alle bemærkninger vedrørende boligbyggeri på området øst for Amager Strandvej."

Økonomiudvalgets beslutning den 13. marts 2001

Anbefalet.

Ø, L og F tog forbehold.

B fastholdt bemærkningen fra behandlingen i Bygge- og Teknikudvalget.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede på møderne henholdsvis den 4. oktober 2000 (BTU 445/2000) og den 31. oktober 2000 (ØU 286/2000), forvaltningernes redegørelse for igangsætning af kommune- og lokalplanarbejde for Østamager III.

Planforslagene er foranlediget af, at Vilhelm Lauritzen arkitekter MAA og Skanska Danmark A/S for Amagerbanken A/S har anmodet Københavns Kommune om at tilvejebringe det fornødne plangrundlag for opførelse af ny boligbebyggelse på en ejendom ved Øresundsvej og Amager Strandvej, der tidligere har huset fabrikken "Vølund". Der ønskes opført ca. 500 ejerboliger med en gennemsnitlig størrelse på ca. 120 m2. Byggeriet foreslås opført som en åben parkbebyggelse i 4½ - 5 etager omkring øst-vestgående grønninger. Boplan A/S har med firmaet Mogens Werliin A/S som arkitekt anmodet om udarbejdelse af lokalplan for et ca. 12.000 m2 stort område, beliggende Øresundsvej 142, med henblik på opførelse af ca. 100 støttede andelsboliger ligeledes i op til 4 etager. Endvidere har firmaet Søtoftegård A/S ligeledes med Vilhelm Lauritzen arkitekt er MAA anmodet om udarbejdelse af lokalplan for naboarealet, beliggende Øresundsvej 128 - 140, Strandlodsvej 87 - 89, Palermovej 31 med henblik på opførelse af ca. 34 rækkehuse på ejendommen, der har et grundareal på ca. 13.000 m2, og hvor der er tilladt indrettet 40 lejligheder i eksisterende bebyggelse. Lejligheder og rækkehuse påregnes solgt som ejerlejligheder.

Det vurderes, at den af Vilhelm Lauritzen arkitekter MAA foreslåede bebyggelsesplan for området omkring "Vølundgrunden" rummer betydelige kvaliteter, idet forvaltningen dog ikke kan anbefale godkendelse af den forslåede bebyggelses placering med sydfacade tæt på Metro og dermed heller ikke den foreslåede bebyggelsesprocent på ca. 97. Bygge- og Teknikforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet en principiel bebyggelsesplan med en maksimal bebyggelsesprocent på 90.

Lokalplanforslaget er ikke i overensstemmelse med Københavns Kommuneplan 1997, hvorfor der er tilvejebragt et forslag til tillæg til kommuneplanen.

I Kommuneplan 1997 er lokalplanområdet i rammerne for lokalplanlægning fastlagt til fem forskellige anvendelsestyper: Område for boliger (B3-område), område for erhverv (E1-område), område for industri (J1-område), område for offentlige formål (O2-område) samt område for tekniske anlæg (T1-område).

I kommuneplantillægget ændres E1-området og J1-området til C1*-områder. T1-området på strækningen mellem Lergravsvej og Øresundsvej ændres til et O1-område med henblik på etablering af en cykelrute i den nedlagte Amagerbanes tracé. En del af O2-området ændres til B3*-område med henblik på etablering af fælles P-hus. To eksisterende B-områder suppleres med *-bemærkning.

Lokalplanområdet, der udgør et ca. 25 ha stort område, er beliggende mellem Strandlodsvej, Lergravsvej, Amager Strandvej og Palermovej i bydelen Sundbyøster. Området er en del af det tidligere store industriområde, der i 1930 blev fastlagt på Østamager omkring Amagerbanen. Lokalplanområdet har som erhvervsområde med sin placering langs Amager Strandvej hidtil været medvirkende til at "afskære" de bagvedliggende boligkvarterer fra direkte kontakt til Øresund. Området præges for en stor dels vedkommende fortsat af industribygninger, og flere ejendomme i området omkring Øresundsvej er i dag ryddede eller med enkelte tomme bygninger. Med planforslagene tages der stilling til det planmæssige grundlag for omdannelse af dette område, hvor det er hensigten, at området med tiden kan ændre sig til et attraktivt bolig- og erhvervsområde, der er trafikalt velbeliggende i fo rhold til den kommende metrostation "Helgoland" og ud mod den eksisterende og kommende Amager Strandpark.

Lokalplanområdet opdeles i ni underområder.

Område IA, IB og IC beliggende mellem Lergravsvej og Øresundsvej og område II beliggende mellem Øresundsvej og Palermovej/boligbebyggelsen Vibeengen fastlægges til områder for helårsboliger. 1/3 af parkeringsdækningen skal etableres i et parkeringshus i område IC som fællesanlæg for område IA, IB, IC og II.

Område III beliggende mellem Krimsvej og Amager Strandvej og område IV beliggende mellem Lergravsvej og Metro fastlægges til helårsboliger og serviceerhverv. Med henblik på at sikre en integration mellem bolig- og erhvervsdelen er der for område IV optaget bestemmelser om, at mindst 60 pct. af områdets samlede etageareal skal anvendes til boliger. Desuden skal der opføres boliger i område III svarende til mindst 50 pct. af områdets samlede etageareal, idet opførelse eller indretning af boliger samt opførelse af ny bebyggelse i øvrigt, bortset fra tilbygninger af begrænset omfang m.v., i dette område dog kræver udarbejdelse af supplerende lokalplan. For disse områder er den maksimale bebyggelsesprocent 90.

Område V beliggende mellem Metro og Øresundsvej fastlægges til offentlige formål samt private institutioner m.v. og område VI til offentlige formål i form af en cykelrute i Amagerbanens nedlagte tracé. Område VII fastlægges til tekniske anlæg i form af Metros etape 3 samt sti og cykelrute. Gennemførelse af Metros 3. etape "Østamagerbanen" forudsætter tilvejebringelse af regionplantillæg med tilhørende VVM-vurdering, kommuneplantillæg samt lokalplan omfattende såvel stationer som selve banestrækningen. Med henblik på en koordineret vedtagelse af planforslagene for 3. etape forventes det, at disse offentliggøres samtidig medio 2001. I lokalplanforslaget "Østamager III" forudsætter etablering af Metro (lokalplanforslagets delområde VII) derfor tilvejebringelse af en sådan selvstændig lokalplan.

I lokalplanforslaget fastlægges den overordnede infrastruktur i hele lokalplanområdet for så vidt angår veje, stier og cykelrute samt overordnede principper for bebyggelsers højde, omfang og placering.

Krimsvej 9 ligger røgeriet Chr. Dyhrbergs Eftf., der under de nuværende forhold afkaster en 150 m afstandszone, hvor der ikke kan etableres miljøfølsomme anvendelser som f.eks. boliger. Det forudsættes, at der indgås en aftale med røgeriet med henblik på at forhøje afkastene til 30 m over terræn kombineret med en rensningseffektivitet på 80 pct., hvilket vil bevirke, at der ikke vil være miljømæssige problemer i forbindelse med gennemførelse af det i lokalplanforslaget fastlagte boligbyggeri. Foranstaltningerne skønnes at ville kunne gennemføres for ca. 1.000.000 kr.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Skanska Danmark A/S har anmodet kommunen om udarbejdelse af lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for det ca. 62.000 m2 store område omkring den tidligere Vølundfabrik med henblik på opførelse af ca. 500 lejligheder i en bebyggelse i 4½ - 5 etager. Området omfatter matr.nr. 1041, 1578, 3189, 3190 og 3435 Sundbyøster, København, der er beliggende ved Øresundsvej på begge sider af Amagerbanens tracé. Området er formelt ejet af Boligforeningen VIBO, men reelt efter overenskomst af Amagerbanken A/S som ufyldestgjort panthaver. Skanska Danmark A/S har engageret arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen Arkitekter MAA og landskabsarkitektfirmaet Svend Kirkegaard til at udarbejde skitser til en bebyggelsesplan for ejendommen samt for Amagerbanens tracé, som ejes af Ørestadsselskabet. Tidligere skitser omfattede også en fortsættelse af bebyggelsen på de vest og nord for beliggende areale r mod Strandlodsvej, Sundparken og Lergravsparken.

Derudover har Boplan A/S med firmaet Mogens Werliin A/S som arkitekt, anmodet om udarbejdelse af lokalplan for et ca. 12.000 m2 stort område, ejendommen Øresundsvej 142, med henblik på opførelse af ca. 100 støttede andelsboliger i 3 og 4 etager.

Endelig har firmaet Søtoftegård A/S ligeledes i samarbejde med Vilhelm Lauritzen arkitekter MAA anmodet om udarbejdelse af lokalplan for naboarealet Øresundsvej 128-140, Strandlodsvej 87 - 89, Palermovej 31 med henblik på opførelse af ca. 34 rækkehuse på ejendommen, der udgør et areal på ca. 13.000 m2. Der er i fire eksisterende bygninger, heriblandt de bevaringsværdige tvillinghuse "Industrigården", tilladt indretning af 40 boliger. Rækkehusene, der er i 2½ etage, placeres i 4 rækker i et gårdmiljø bag de renoverede eksisterende bygninger og ud til Palermovej.

Borgerrepræsentationen har i forbindelse med vedtagelsen af lokalplan nr. 287 "Engvej" for boligbebyggelsen "Vibeengen" m.v. på mødet den 29. maj 1997 tiltrådt Bygge- og Teknikudvalgets betænkning, hvori udvalget tilsluttede sig, at der blev udarbejdet en samlet plan (kvarterplan) for området på begge sider af Øresundsvej. En samlet plan for området har afventet afklaring af flere faktorer, herunder udvalgsarbejdet med en østlig havnetunnel, som ifølge forslaget til Kommuneplan 2001 er stillet i bero, jf. også Borgerrepræsentationens beslutning på mødet den 10. februar 2000 (BR 48/2000), om overvejelser om en Ny Amager Strandpark samt en beslutning om at arbejde videre med Metros 3. etape.

Lokalplanområdet, der udgør et ca. 25 ha stort område, er beliggende mellem Strandlodsvej, Lergravsvej, Amager Strandpark og Palermovej i Sundbyøster. Området er en del af det tidligere store industriområde, der i 1930 blev planlagt på Østamager omkring Amagerbanen. Lokalplanområdet har som erhvervsområde med sin placering langs Amager Strandvej hidtil været medvirkende til at "afskære" de bagvedliggende boligkvarterer fra direkte kontakt til Øresund. Området præges af industribygninger, og flere ejendomme i området omkring Øresundsvej er i dag ryddet eller med enkelte tomme bygninger. Års anvendelse som industriområde betyder, at mange ejendomme har undergrundsforurening.

Det eksisterende industriområde mellem Krimsvej og Amager Strandvej har en gennemsnitlig bebyggelsesprocent på ca. 45 og er således forholdsvis ekstensivt udnyttet. Med placeringen af den kommende Metrostation syd for Øresundsvej må der på sigt forventes en intensiveret udnyttelse af området i form af boliger og serviceerhverv.

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med en række parter udarbejdet en rapport om Ny Amager Strandpark, hvis indhold er refereret i det temahæfte "By ved vand", der udsendes i høring sammen med forslaget til Kommuneplan 2001. På østsiden af Amager Strandvej er der foreslået et boligbyggeri med en unik beliggenhed ud til en kommende udvidet strandpark. En del af dette område er fredet i dag, og byggeriet forudsætter således fredningsmyndighedernes accept og i øvrigt tilvejebringelse af lokalplan.

3. Etape af Metro "Østamagerbanen" er planlagt etableret fra det sted øst for Strandlodsvej, hvor 1. etape ender, og videre på en bro over Øresundsvej og via Amagerbanens tracé til Kastrup Lufthavn. Den første station efter Lergravsparken er planlagt ved Krimsvej lige syd for Øresundsvej. I forbindelse med forhandlinger med fredningsmyndighederne om stationen i Lergravsparken er det aftalt, at der langs Metro anlægges et stiforløb fra Strandlodsvej til Øresundsvej. Etableringen af Metro indebærer trafikalt en betydelig forbedring for lokalplanområdet, da hele området kommer til at ligge stationsnært.

Gennemførelse af Metros 3. etape forudsætter tilvejebringelse af regionplantillæg med tilhørende VVM-vurdering, kommuneplantillæg samt lokalplan omfattende såvel stationer som selve banestrækningen. Med henblik på en koordineret vedtagelse af disse planforslag er det hensigten, at planforslagene offentliggøres samlet medio 2001, jf. i øvrigt den samtidigt af forvaltningen fremlagte indstilling om program- og designforslag for Metroens 3. etape. I det aktuelle lokalplanforslag er der derfor optaget bestemmelse om, at etablering af Metro (lokalplanforslagets område VII) forudsætter tilvejebringelse af en sådan selvstændig lokalplan.

Planmæssige forhold

Kommuneplan 1997

I Kommuneplan 1997, der er såvel regionplan som kommuneplan for Københavns Kommune, indgår lokalplanområdet i rammerne for lokalplanlægning i fem forskellige områdetyper: Område for boliger (B3-område), område for erhverv (E1-område), område for industri (J1-område), område for institutioner og offentlige formål (O2-område) samt område for tekniske anlæg (T1-område).

Omdannelse af de ældre erhvervsområder på Østamager til andre bymæssige formål har været overvejet gennem en årrække og har bl.a. involveret udarbejdelse af flere lokalplanforslag m.v. Det nye debatoplæg til boligpolitisk strategiplan og udbygning af Metros 3. etape har aktualiseret en stillingtagen til den fremtidige anvendelse af de attraktivt beliggende og relativt ekstensivt udnyttede områder tæt på Amager Strand. Der er bl.a. nu mulighed for at få opført store boliger, som kan bidrage til en mere varieret boligmasse i København. Det findes ligeledes vigtigt at skabe åbne forbindelser mellem de eksisterende boligkvarterer og vandet, idet den erhvervsmæssige anvendelse har virket som en barriere for de eksisterende boligområders fysiske og visuelle forbindelse til vandet. Der er derfor i planlægningen lagt vægt på, at fremtidigt byggeri får en åben karakter. Der findes imidlertid også nyere erhvervsbyggeri og velfungerende virksomheder i området, der bør tages hensyn til i forbindelse med omdannelsen, således at disse ikke udelukkes fra at kunne udvikle sig fremover.

De kommuneplanmæssige overvejelser er derfor primært at søge de arealer, der ligger ubenyttede hen eller er ekstensivt udnyttede, fastlagt til boligformål til en umiddelbar udbygning. Endvidere er det på sigt ønskeligt, at virksomhederne i området ændrer karakter fra egentlige produktions/industriformål til mere serviceprægede formål integreret med boliger. Lokalplanforslaget er ikke i overensstemmelse med Københavns Kommuneplan 1997, hvorfor der er tilvejebragt et forslag til tillæg til kommuneplanen i overensstemmelse med forslaget til Kommuneplan 2001, er tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 8. februar 2001.

Forslag til Regionplan 2001 for Københavns Kommune

Hovedstadens Udviklingsråd har sendt forslag til Regionplan 2001 i offentlig høring fra den 12. december 2000 til den 6. februar 2001. Forslaget består af en introduktion og separate forslag for hver af de 5 enheder i Hovedstadsområdet. Forslaget for Københavns Kommune er det samme, som det Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2000 som kommunens forslag til Regionplan 2001 (BR 282/2000).

Borgerrepræsentationen vedtog den 8. februar 2001, at Økonomiforvaltningens, Bygge- og Teknikforvaltningens og Miljø- og Forsyningsforvaltningens bemærkninger til forslaget blev fremsendt til Hovedstadens Udviklingsråd tillige med de supplerende bemærkninger, der blev vedtaget under mødet (BR 73/01). Fremsendelsen af bemærkninger til rådet er sket den 15. februar 2001.

Forslaget til kommuneplantillæg og lokalplan er i overensstemmelse med retningslinierne i regionplanforslaget.

Gældende lokalplaner

Lokalplanområdet er omfattet af lokalplan nr. 142 "Amager Øst – nord", vedtaget af Borgerrepræsentationen den 2. februar 1989. Lokalplanen omfatter arealerne nord for Øresundsvej bortset fra institutionsområdet på hjørnet af Strandlodsvej og Øresundsvej. Lokalplanen fastlægger området til erhvervsformål i form af industri-, værksteds-, engros-, lager- og oplagsvirksomhed med dertil hørende administration. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 80.

Institutionsområdet på hjørnet af Strandlodsvej og Øresundsvej er omfattet af lokalplan nr. 281 "Strandlodsvej", der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 24. oktober 1996. Lokalplanen fastlægger området til offentlige formål samt private institutioner m.v. af almen karakter, der naturligt finder plads i området. Der må opføres eller indrettes bebyggelse til institutioner og andre sociale formål samt til kultur og idræt. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 60.

Endelig er den del af lokalplanområdet, der ligger syd for Øresundsvej, omfattet af lokalplan nr. 287 "Engvej", der tillige omfatter de arealer, hvorpå boligbebyggelsen Vibeengen er opført. Lokalplanen, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 29. maj 1997, fastlægger den del af lokalplanforslagsområdet, der ligger vest for Amagerbanen til boligformål med en bebyggelsesprocent på 90 og med krav om udarbejdelse af supplerende lokalplan i forbindelse med opførelse af nybyggeri. Området øst for Amagerbanen fastlægges til erhvervsformål i form af industri-, værk-steds-, transport-, engros-, lager- og oplagsvirksomhed med dertil hørende administration. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 80. Endelig fastlægges Amagerbanens tracé til baneformål med mulighed for at opføre og indrette bygninger til station med tilhørende publikumsorienterede servicefunktion er.

Samtlige lokalplaner bortfalder, bortset fra den del af lokalplan nr. 287, der vedrører boligbebyggelsen Vibeengen.

Forslag til lokalplan

Med forslaget til lokalplan tages der stilling til den planmæssige ramme for omdannelse af et større delvist nedslidt industriområde på Østamager. Det er hensigten, at området med tiden kan ændre sig til et attraktivt område for boliger, serviceerhverv og offentlige formål med en høj arkitektonisk kvalitet, der udnytter beliggenheden ved Amager Strandpark og stationsnærheden i forhold til Metro.

Det er hensigten at fastlægge en struktur, hvor nye boliger og serviceerhverv skal danne en forbedret bymæssig sammenhæng mellem Amagers tæt befolkede boligkvarterer og Amager Strandpark. Lokalplanområdets primære anvendelse er boliger. I områdets vestlige del ved Strandlodsvej/Lergravsvej kan der integreres serviceerhverv. I området syd for Øresundsvej mellem Krimsvej og Amager Strandvej, hvor der tillades en bredere erhvervsanvendelse, integreres boliger via tilvejebringelse af supplerende lokalplan, når mulighederne herfor miljø- og arealmæssigt er til stede. Med henblik på, at Øresundsvej styrkes som en levende og aktiv forbindelse mellem Amager Strandvej og Amagerbrogade, muliggøres, at institutioner og mindre butikker kan placeres langs gaden.

Lokalplanområdet opdeles i 9 underområder: Område IA, IB og IC beliggende mellem Lergravsvej og Øresundsvej og område II beliggende mellem Øresundsvej og Palermovej samt boligbebyggelsen Vibeengen fastlægges til område for helårsboliger.

Område III beliggende mellem Krimsvej og Amager Strandvej og område IV beliggende mellem Lergravsvej og Metro fastlægges til helårsboliger og serviceerhverv. Med henblik på at sikre en integration mellem bolig- og erhvervsdelen er der for område IV optaget bestemmelse om, at mindst 60 pct. af etagearealet skal anvendes til boliger. Område III er præget af en række velfungerende erhvervsvirksomheder, og for at give disse mulighed for fortsat at kunne udvikles, tillades foruden serviceerhverv også lettere industri, lager og lignende, dog højst i forureningsklasse 2 med vejledende afstandskrav på 20 m til boliger og lignende. Etablering af boliger, der skal udgøre mindst 50 pct. af områdets etageareal, samt større nybyggeri kræver udarbejdelse af supplerende lokalplan.

Endelig fastlægges område V beliggende mellem Metro og Øresundsvej til offentlige formål samt private institutioner m.v., område VI til offentlige rekreative formål i form af en grøn cykelrute og område VII til tekniske anlæg i form af Metros etape 3, dog således at selve anlægget forudsætter udarbejdelse af supplerende lokalplan for hele Metros etape 3 under ét.

For boligområderne og de blandede bolig- og serviceerhvervsområder gælder, at bebyggelsesprocenten ikke må overstige 90 svarende til, at disse områder kan rumme ca. 190.000 m2 etageareal, hvoraf ca. 110.000 m2 etageareal placeres i de blandede områder. Ved fuld udbygning muliggøres et boligetageareal på mindst ca. 137.000 m2.

Ved biltrafikbetjeningen lægges der vægt på at holde Amager Strandvej facadeløs mellem Lergravsvej og Øresundsvej og ved fastholdelse af en lokalgade på vejens vestside syd for Øresundsvej. Desuden søges biltrafikkens krydsning af stisystemet begrænset.

For fodgængere og cyklister sikres et attraktivt stisystem, herunder en grøn forbindelse i Lergravsvej og – som en del af kommunens overordnede cykelrutenet – en grøn forbindelse på Amagerbanens nedlagte tracé mellem Lergravsvej og Øresundsvej og langs Metro på strækningen syd for Øresundsvej. Beplantning skal medvirke til at give området karakter og formidle den ønskede sammenhæng mellem det tætte Amager og Amager Strandpark, herunder ved etablering af en grøn kile fra Strandlodsvej til Amager Strandvej med reference til Lergravsparken og boligbebyggelsen Sundparken, ved anlæg af grønne arealer langs bl.a. nordsiden af Øresundsvej og Amager Strandvej samt ved ovennævnte grønne stiforbindelser. Bebyggelsen i den nordlige del af lokalplanområdet omkring "Vølundgrunden" skal tage udgangspunkt i en åben parkbebyggelse med etageboliger i tidssvarende arkitektu r beliggende på en grønning.

Kvalitative krav til friarealerne indebærer en begrænsning af parkering på terræn ved etablering af mindst 1/3 af parkeringsdækningen i et parkeringshus som fællesanlæg for de aktuelle fornyelsesområder (ca. 250 - 300 pladser).

Det skal tilstræbes, at der etableres større boliger med henblik på, at bydelen kan tiltrække børnefamilier, og således at der i kommunen opnås en bedre fordeling mellem små og store boliger. Bebyggelsesstrukturen langs Øresundsvejs sydside skal tage udgangspunkt i genanvendelse af den bevaringsværdige bygning "Industrigården" og udføres som randbebyggelse med enkelte arkitektonisk begrundede åbninger. Nybyggeri kan her opføres i maksimalt 4 etager. Derudover skal lokalplanen ved krav til bebyggelsens ydre fremtræden og friarealer medvirke til at give området et helhedspræg af høj kvalitet.

Forslag til kommuneplantillæg

Kommuneplantillægget ændrer E1-området til C1*-område med en særlig bestemmelse om, at boligandelen skal udgøre minimum 60 pct. af det samlede etageareal. J1-området ændres til C1*-område med henblik på et fremtidigt bolig- og erhvervsområde. * bemærkningen sikrer dels en boligandel på minimum 50 pct. af det samlede etageareal, dels at de eksisterende erhverv kan forblive i området. Området ønskes dog på sigt at overgå til boliger og serviceerhverv. T1-området på strækningen mellem Lergravsvej og Øresundsvej ændres til O1-område med henblik på etablering af en grøn cykelrute i den nedlagte Amagerbanens tracé. En del af O2-området ændres til B3*-område med henblik på etablering af P-hus, hvorved bemærkes, at undergrunden i dette område er stærkt forurenet og ligger op til Metro, hvor denne forl&osl ash;ber på en dæmning og broen over Øresundsvej. Endelig suppleres rammebestemmelserne for 2 eksisterende B3-områder med en særlig *-bemærkning, der sikrer, at bebyggelsesprocenten kan regnes under ét for disse to områder samt ovennævnte B3 *-område.

Diverse udtalelser

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plandirektoratet foretaget høring af Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Energi, Københavns Vand, Københavns Bymuseum og Ørestadsselskabet.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, har i brev af 9. november 2000 udtalt sig om de miljømæssige forhold. Man henviser blandt andet til de af Borgerrepræsentationen vedtagne miljømæssige retningslinier "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", der også anbefales fulgt ved byggeri i øvrigt, og Miljøkontrollen anbefaler, at der i lokalplanens formålsparagraf medtages bestemmelser herom. Miljøkontrollen anbefaler endvidere, at "Foranstaltninger mod forureningsgener" opdeles i specifikke bestemmelser vedrørende trafik, virksomheder, jordbunds- og grundvandsforhold.

På baggrund af trafikstøjberegninger, anbefaler Miljøkontrollen, at der optages sædvanlige miljøbestemmelser om det maksimale støjniveau fra vej i bebyggelse og på primære opholdsarealer.

Miljøkontrollen har foretaget en kortlægning af virksomhederne i og omkring lokalplanområdet og udtaler på den baggrund følgende:

For så vidt angår lokalplanområde IA og IB: På Lergravsvej 60 og 62 ligger 2 autoværksteder (placeret i lokalplanområde IV), hvor vejledende afstandskrav til boliger er 50 meter, men disse kan dog erfaringsmæssigt indpasses med en afstand på 20 meter til boliger uden væsentlige miljømæssige gener. Derudover ligger der i området nord for lokalplanområdet – Ved Amagerbanen 39 – lagerbygninger, der medfører en del tung trafik, som kan give anledning til støjgener. Miljøkontrollen anbefaler en afstand på mindst 20 meter fra skel til boliger.

For område II er der ingen bemærkninger.

I område III findes der en række virksomheder, hvorfra der bør opretholdes visse afstandskrav til forureningsfølsom arealanvendelse.

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplan nr. 287 blev der udlagt en afstandszone i forhold til Dyrbergs Røgeri, beliggende Krimsvej 9, der medfører anlægsforbud i 150 m zonen omkring røgeriet. Det vurderes, at virksomheden kan overholde en grænseværdi på 5 LE/m3, således at gener i forhold til den kommende boligbebyggelse vest og nord for virksomheden vil kunne undgås, ved at forhøje afkastene til 30 meter over terræn kombineret med en rensningseffektivitet på min. 80%.

Derudover bør de bebyggelsesregulerende byggelinier i område III forsat være gældende og der bør tages hensyn til de afstandskrav, de enkelte virksomheder kræver, når og hvis, der etableres boliger i og omkring området. Ligeledes bør den eksisterende bebyggelsesregulerende byggelinie vest for Amagerbanen/Krimsvej 25 meter fra spormidte fastholdes.

Det gælder for område IV, at der nord for delområdet er placeret tre autoværksteder, der ikke skønnes at være til gene inden for lokalplanområdet, hvis Lergravsvejs nuværende profil med grøn midterrabat opretholdes.

Hvad angår jordbund og grundvand, bemærker Miljøkontrollen, at lokalplanområdet delvis består af erhvervsgrunde, hvor man har erfaring for, at forurening af undergrunden kan have fundet sted. Adskillige matrikler er kortlagt i forhold til lov om forurenet jord (lov nr. 370 af 2 juni 1999), der trådte i kraft 1. januar 2000. Derudover er det sandsynligt, at der kan forekomme forurening i opfyld, ligesom overfladejorden kan være forurenet fra de industrielle aktiviteter i området. I henhold til lov om forurenet jord skal arbejdet standses, hvis der under et bygge- eller jordarbejde konstateres en forurening af jorden, og der skal ske indberetning til miljømyndigheden (Miljøkontrollen) i henhold til § 21 i lov om miljøbeskyttelse (lov nr.698 af 22. september 1998). Forpligtigelsen hertil påhviler ejendommens ejer og den, der udfører eller lader udføre det pågældende arbejde.

Den aktuelle "Vølundgrund", Øresundsvej 147, er i lighed med Øresundsvej 141, 142, og 152 samt Krimsvej nr. 11-13 og 17 alle tidligere registreret ifølge lov om affaldsdepoter. Der er udført forureningsundersøgelser på disse grunde, der viser, at de forskelligartede produktioner/aktiviteter har medført forurening af jord og grundvand med tungmetaller og olieprodukter. Arealerne er automatisk kortlagt som forurenet på vidensniveau 2. I følge lov om forurenet jord skal der søges om tilladelse inden ændring af arealer til mere følsom anvendelse.

På Øresundsvej 143 og 144 og Strandlodsvej 67 og 69-71 er der ligeledes foretaget undersøgelser, der viser, at der findes forurening i jorden med tungmetaller og olieprodukter.

Grundet de tidligere og nuværende industrielle aktiviteter i området tillades nedsivning af regnvand ikke umiddelbart. Endvidere kan Amagerbanens tracé være forurenet fra driften på denne.

Miljøkontrollen har supplerende tilkendegivet, at N.C. Grønlund Maskinfabrik A/S, beliggende Øresundsvej 152, ikke vil få miljømæssige konsekvenser for den i lokalplanforslaget fastlagte boligbebyggelse nord for Øresundsvej. Miljøkontrollen har endvidere oplyst, at man skønner, at forhøjelse af skorstenen på røgeriet Chr. Dyhrbergs Eftf., beliggende Krimsvej 9, til 30 m samt installering af filter vil kunne gennemføres for skønsmæssigt ca. 1.000.000 kr.

Bemærkning

Miljøkontrollens ønske, om at der i lokalplanens formålsbestemmelse optages en bemærkning om de miljømæssige principper for områdets udbygning, er opfyldt med det foreliggende lokalplanforslag.

For så vidt angår ønsket til miljøbestemmelserne, er de i princippet tilgodeset med optagelse af sædvanlige bestemmelser om foranstaltning mod forureningsgener, hvor der tillige er optaget bestemmelser om det indendørs støjniveau i det omfang, byggelovgivningen ikke allerede indeholder bestemmelser herom.

Hvad angår Miljøkontrollens anbefaling vedrørende etablering af 20 meters afstandszone mod lokalplanområdets (område I) grænse mod nord med henblik på at beskytte forureningsfølsomme funktioner som boliger og institutioner, bemærkes det, at lokalplanforslagets bebyggelsesplan indebærer en afstand fra områdegrænsen til den nærmeste boligbebyggelse på omkring 35 m, hvorved afstandskravet er tilgodeset.

For så vidt angår afstandszonen i forhold til Dyrbergs Røgeri, der medfører anlægsforbud i 150 m zonen omkring røgeriet, forudsættes, at der indgås en aftale med røgeriet med henblik på at forhøje afkastene til 30 meter over terræn kombineret med en rensningseffektivitet på min. 80%. Nærmere herom vil foreligge senest i forbindelse med indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene.

Ørestadsselskabet har oplyst, at en afstand til boligbebyggelse fra Metros spormidte på 15 m vil være fuldt tilstrækkeligt til at imødegå gener. Lokalplanen overholder dette afstandskrav ved fastlæggelse af byggelinier 10 m fra områdegrænsen mod Metroområdet (område VII).

Kultur– og Fritidsforvaltningen, har oplyst, at forvaltningen ingen bemærkninger har til lokalplanforslaget.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bemærker, at antallet af nye boliger i lokalplanområdet på sigt kan medføre behov for etablering af én eller flere nye børneinstitutioner og anmoder derfor om, at der i lokalplanen skabes mulighed for placering af børneinstitutioner. Det bemærkes yderligere, at der ved budgetvedtagelsen for 2001 er vedtaget en målsætning om sænkning af pladsgarantien for en daginstitutionsplads fra de nuværende 12 måneder til 6 måneder over en 5-årig periode. Dette kan yderligere aktualisere en institutionsudbygning i forbindelse med ny boligbebyggelse. Man anmoder på denne baggrund om, at etableringsmuligheder for daginstitutioner indtænkes i lokalplanarbejdet. Det er telefonisk oplyst, at man sjældent placerer mere end 2 institutioner sammen, og at man gerne vil have reserveret areal til en 3. institution i området

Bemærkning

Der fastlægges ikke konkrete arealer til institutioner i forbindelse med boligbebyggelserne, men lokalplanområde V er fastlagt til institutionsformål og rummer i dag en midlertidig samt en ny institution. Der skønnes i området at være plads til i alt 3 institutioner og dermed mulighed for i fremtiden af opfylde yderligere behov for institutioner. Hvis der ønskes spredning af institutioner i lokalplanområdet, er der optaget sædvanlig mulighed for indpasning af institutioner i boligområderne, men der er som nævnt ikke reserveret egentligt areal hertil. Egentlig reservation af areal vil, under forudsætning af at der er økonomisk mulighed for at overtage arealet, kunne ske i forbindelse med et kommende lokalplantillæg for område III – eller eventuelt i forbindelse med en ændret planlægning for det nuværende industriområde nord for lokalplanområdet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bemærker, at byområdets eksisterende skoler, fritidshjem, fritidsklubber ikke umiddelbart kan optage den yderligere tilvækst af børn fra de nye boligområder. I Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens "Perspektivplan 2000" for folkeskoler og fritidshjem er der dog taget højde for det omhandlede boligbyggeri, idet planen forslår udbygning af Sønderbro Skole til en 4 sporet skole med tilhørende fritidshjem. Det bemærkes, at denne plan ikke omfatter boligbyggeriet på Amager Strandpark, som kan udløse behov for yderligere kapacitet til folkeskole og fritidshjem. Der kan derfor være behov for en anden lokaliseringsmulighed i lokalplanområdet. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen henstiller på den baggrund, at der i den videre arbejde med lokalplanen indgår overvejelser om mulighederne for at indarbejde de nødvendige bygningsvolumener og friarealer, som er en naturlig del af den kommunale infrastruktur på skole- og fritidsområdet.

Lokalplanlægningen af området bør endvidere tage i betragtning, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet en rammeplan for gymnasier og hf-kurser. I denne planlægning indgår overvejelser om byggeri af et nyt gymnasium og blandt flere lokaliseringsmuligheder peges på Østamager.

Lokalplanarbejdet for Østamager III giver ikke mulighed for indpasning af et større offentlig byggeri i området. Den fornødne byggemulighed til et nyt gymnasium vil derfor indebære, at det allerede fastlagte areal til offentlige formål ved Øresundsvej suppleres med tilstødende arealer.

Endelig tilkendegives, at områdets nøjere planlægning bør tilsikre, at der etableres tilstrækkelig fysisk sammenhæng mellem erhvervsområder og boligområder og tilhørende institutioner og skoler, som skal betjene området, og at man på denne baggrund bør etablere tilstrækkelig sikre skole/institutionsveje.

Bemærkning

For så vidt angår et eventuelt behov for et større offentligt byggeri – et gymnasium eller en skole, skal det bemærkes, at kommuneplanen i dag rummer begrænsede placeringsmuligheder. En placering som foreslået på arealet umiddelbart nord for det nuværende institutionsområde og Metro i område IV forudsætter en kommuneplanmæssig reservation til offentlige formål, som må forventes at kunne medføre krav om kommunal overtagelse. Hvorvidt der i de kommende år vil opstå andre egnede muligheder, f.eks. i det eksisterende industriområde nord for lokalplanområdet, kan ikke siges med sikkerhed på nuværende tidspunkt.

Københavns Energi gør opmærksom på, at det i forbindelse med lokalplanens realisering skal vurderes nærmere, om der kan sikres et tilstrækkeligt gassalg til, at gasforsyning kan etableres i lokalplanområdet, primært til madlavningsformål, tørretumblere og strygeruller i fællesvaskerier. Der henvises til igangværende revisionsarbejde af kravene vedrørende miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri, hvor der bl.a. arbejdes på at medtage et krav om gas til nybyggeri.

Bemærkning

I forbindelse med den igangværende revision af retningslinierne har Bygge- og Teknikforvaltningen blandt andet foreslået, at anbefalingen vedrørende nybyggeris tilslutning til bygas ændres til et minimumskrav og indarbejdes i lokalplaner, i det omfang planloven giver hjemmel hertil, hvilket Bygge- og Teknikudvalget har tiltrådt i mødet den 6. december 2000, mens Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslaget den 1. marts 2001. Hvis Borgerrepræsentationen tiltræder forslaget til revision af retningslinierne, vil forvaltningen i forbindelse med den endelige vedtagelse foreslå, at der indsættes bestemmelse om nybyggeris tilslutning til bygas i lokalplanen, hvis der på dette tidspunkt skønnes at være konkret forsyningsmæssigt grundlag herfor.

Københavns Vand, afløbsafdelingen, Teknisk stab, anfører, at der i lokalplanforslagets nordlige grænse ligger 2 "hjælpeledninger". Syd for disse ligger en hovedkloakledning, og derudover ligger mellem Lergravsvej og Øresundsvej og langs med Krimsvej ligeledes hovedkloakledninger. Disse ledningers fortsatte drift og vedligeholdelse skal afhængig af den fremtidige anvendelse af området sikres med deklarationer.

Bemærkning

Oplysningerne tages til efterretning idet bemærkes, at lokalplanforslagets § 9, forudsætter tinglyst fornødne deklarationer vedrørende sikring m.v. af ledninger.

Københavns Bymuseum opfordrer til, at den nyklassicistiske hovedbygning, Øresundsvej 147, bevares sammen med dele af de bagvedliggende bygninger, således at dele af det smukke fabrikskompleks kan benyttes i en nytænkende plan for attraktive boliger i området.

Planerne om at nedrive den gamle stationsbygning ved krydset Øresundsvej/Krimsvej, der ligeledes i "Bydelsatlas Amager " har høj bevaringsværdi, finder man fantasiløs. Man udtrykker et kraftigt ønske om, at denne bygning bevares, så områdets fremtidige beboere får mulighed for at fornemme det historiske kulturmiljø i området. Det foreslås, at stationsbygningen indgår i bebyggelsesplanerne og evt. bruges som Metrostation.

Bemærkning

Det kan oplyses, at den tidligere Vølundfabriks bygninger nu er nedrevet, hvorved bemærkes, at bygningerne ikke var fastlagt som bevaringsværdige i den gældende lokalplan nr. 142 "Amager øst/nord".

For så vidt angår den gamle stationsbygning ved krydset Øresundsvej/Krimsvej skal anføres, at bygningen er fastlagt som bevaringsværdig i lokalplanforslaget.

Ørestadsselskabet bemærker, at den gamle stationsbygning ligger i vejen for placeringen af en nødvendig teknikbygning og ikke vil indgå i et arkitektonisk helhedspræg med den nærliggende banedæmning. En bevaring af stationsbygningen vil medføre, at der enten skal eksproprieres areal til teknikbygningen, eller at denne indbygges i Metros dæmning. Begge dele medfører ikke ubetydelige ekstraomkostninger.

Man er indstillet på, at overdrage Københavns Kommune bygningen, såfremt kommunen selv bekoster istandsættelsen, såvel som de med indbygningen af teknikbygningen i dæmningen forbundne ekstraomkostninger.

Det bemærkes, at en del af Amagerbanens tracé ændres fra tekniske anlæg T1- område til offentlige formål O1- område med henblik på anlæg af en grøn cykelrute: Såfremt arealet skal overgå til stiformål, skal det ved lov nedlægges som bane, idet den resterende del af den gamle privatbane "Amagerbanen" (strækingen Vermlandsgade- Kastrup station) er overført til Ørestadsselskabet som en i drift værende bane, og baner ordentligvis nedlægges ved lov. Man forbeholder sig ret til at benyttet de eksisterende spor på arealet til arbejdskørsel, da Amagerbro Godsstation er reserveret til mulig arbejdsplads for anlægsarbejderne på Metro etape 3.

Bemærkning

Med hensyn til teknikbygningen forudsættes denne indbygget i dæmningen, jf. den samtidige indstilling fra forvaltningen om program- og designforslag for Metroens 3. etape, og det vil således være muligt at bevare stationsbygningen.

Vedrørende muligheden for at anvende Amagerbanen til arbejdskørsel skal anføres, at lokalplanen ikke er til hinder for opretholdelse af den hidtidige virksomhed i området. Kommuneplanmæssigt er der ikke grundlag for at reservere arealet til Metro.

For så vidt angår spørgsmålet om ophævelse af den i forbindelse med Amagerbanens etablering gennemførte anlægslov skal anføres, at forvaltningen i forbindelse med gennemførelsen af cykelruten på arealet vil anmode Trafikministeriet om at foretage det i den forbindelse fornødne.

BILAG VEDLAGT

Bilag A: Redegørelse for lokalplanforslag "Østamager III" med tilhørende for slag til kommuneplantillæg

Bilag B: Lokalplanforslag "Østamager III"

Bilag C: Forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 1997

BILAG VEDLAGT TIL GENNENMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  • Brev af 9. november 2000 fra Miljøkontrollen
  • Brev af 10. november 2000 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen
  • Brev af 6. november 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  • Brev af 22. januar 2001 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
  • Brev af 3. november 2000 fra Københavns Energi
  • Brev af 14. november 2000 fra Københavns Vand
  • Brev af 2. november 2000 fra Københavns Bymuseum
  • Brev af 14. november 2000 fra Ørestadsselskabet

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

Til top