Mødedato: 29.03.2001, kl. 17:31

Forebyggelsesaftale om sundhedsfremme

Forebyggelsesaftale om sundhedsfremme

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 29. marts 2001

 

BR 146/01

Forebyggelsesaftale om sundhedsfremme

Forebyggelsesaftale om sundhedsfremme på arbejdspladsen

Indstilling om godkendelse af, at Sundhedsforvaltningen sammen med Sønderjyllands Amt indgår en forebyggelsesaftale med Sundhedsministeriet om sundhedsfremme på arbejdspladsen gældende fra 1. april 2001.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

(Standsningsret)

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundhedsforvaltningen sammen med Sønderjyllands Amt indgår en forebyggelsesaftale med Sundhedsministeriet gældende fra 1. april 2001.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 26. marts 2001

Der blev begæret afstemning om indstilingen

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Peter Martinussen

X

   

Jette Bergenholz Bautrup

X

   

Winnie Berndtson

X

   

Lubna Elahi

X

   

Martin Geertsen

X

   

Grete Henius

X

   

Louise Frevert

   

Vagn Hindkjær Pedersen

X

   

Marlene Krogh

X

 

Bente Møller

X

   

Henrik Morgen

X

   

Indstillingen blev herefter tiltrådt.

Marlene Krogh (F) gjorde brug af standsningsretten jfr. Den Kommunale Styrelseslov § 23 og Forretningsordenen for Sundheds- og Omsorgsudvalget § 9, hvorefter sagen forelægges for Borgerrepræsentationen.

 

 

 

RESUME

Med udgangspunkt i Regeringens Folkesundhedsprogram ønsker Sundhedsministeriet at indgå en flerårig aftale med Sønderjyllands Amt og Københavns Kommune om at formidle deres erfaringer indenfor sundhedsfremme på arbejdspladsen til landets øvrige amter og andre offentlige og private arbejdsmiljøaktører og institutioner, der arbejder med sundhedsfremme på arbejdspladsen.

Målet er at sikre en hurtig og effektiv spredning af kompetence på området fra miljøer med stor erfaring til enheder, der er i opbygningsfasen i en tilsvarende organisation/institution.

Sundhedsforvaltningen har sammen med Sundhedsforvaltningen i Sønderjyllands Amt. forhandlet en aftale på plads med ministeriet, der indebærer, at der indgås en fælles aftale fra 1. april 2001. Aftalen løber fra 1. april 2001 til 31. marts 2004. Aftalen kan forlænges.

Aftalen forudsætter godkendelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget i Københavns Kommune og af Sønderjyllands Amtsråd.

Både Sønderjyllands Amt og Københavns Kommune har gode erfaringer med gennemførelse af sundhedsfremme på arbejdspladsen. Begge har tilbud til arbejdspladserne som en del af deres driftsvirksomhed, og begge har via medlemskab af Sund By Netværket i en årrække været med til at sætte dagsordenen for den danske indsats på området.

Aftalen finansieres af Sundhedsministeriet. Finansieringen sker blandt andet ved frikøb af medarbejdere og ved dækning af udgifter til administration, formidlings- og uddannelsesvirksomhed, udvikling m.m. De københavnske arbejdspladser vil samtidig få gavn af kommunens involvering i aftalen via den kvalitetsudvikling, den ny viden og de nye erfaringer, som aftalen vil generere.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Regeringens Folkesundhedsprogram 1999-2008 har arbejdspladsen som et af sine prioriterede indsatsområder. Det hedder i programmets mål 12, at "arbejdspladsen skal inddrages aktivt og bredt i initiativer for forebyggelse og sundhedsfremme".

Mere præcist ønsker regeringen, at "Sundhedsfremme på arbejdspladsen skal udbredes, og der skal etableres forsøg med integration af sundhedsfremme med arbejdsmiljøarbejdet og virksomhedens sociale medansvar".

Som et middel hertil har regeringen besluttet at indgå aftaler med særlig forebyggelsesekspertise om varetagelse af konkrete udviklings- og implementeringsopgaver.

Sundhedsministeriet indkaldte som led heri i sommeren 2000 interessetilkendegivelser for indgåelse af forebyggelsesaftaler mellem ministeriet og aktører, der besidder en særlig faglig ekspertise inden for bl.a. sundhedsfremme på arbejdspladsen.

Sammen med Sønderjyllands Amt indgav Sundhedsborgmesteren i september måned 2000 en fælles interessetilkendegivelse. Sammen har de to parter beskrevet en landsdækkende centerfunktion på området. Sundheds- og Omsorgsudvalget er tidligere blevet orienteret om, at arbejdet med en sådan aftale pågik.

Det fremgik af borgmesterens brev til ministeriet, at en aftale i givet fald skal forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.

Både Sønderjyllands Amt og Københavns Kommune har i en årrække arbejdet med sundhedsfremme på arbejdspladsen. Begge steder er sundhedsfremmetilbud til arbejdspladser forankret som en del af driftsorganisationen i Sundhedsforvaltningen.

Begge har desuden via medlemskabet af Sund By Netværket i en årrække været med til at sætte dagsordenen for den danske indsats på området. Hver for sig repræsenterer de to parter således en væsentlig erfaring, der komplimenterer hinanden, og som af de to involverede forvaltninger anses for at ville udgøre en god og effektiv samarbejdsalliance.

Blandt flere andre interessetilkendegivelser har Sundhedsministeriet efterfølgende udvalgt Sønderjyllands Amt og Københavns Kommune, og en aftale er siden forhandlet på plads.

Sundhedsministeriet har i sin udvælgelse lagt vægt på at Sønderjyllands Amt og Københavns Kommune besidder en særlig faglig ekspertise, kapacitet og erfaring inden for sundhedsfremme på arbejdspladsen. At man har mulighed for at påtage sig at fuldføre en implementeringsopgave på nationalt plan. Samt at man er rede til at opretholde og videreudvikle en betydelig egenressource og egenaktivitet på det prioriterede område som grundlag for aftaleaktiviteten.

Aftalen løber fra 1. april 2001 til 31. marts 2004. Aftalen kan forlænges.

I henhold til aftalen etablerer Sønderjyllands Amt, Sundhedsforvaltningen og Københavns Kommune, Sundhedsforvaltningen i fællesskab en samarbejdskonstruktion, der løser de opgaver, der ligger i aftalen. De indbyrdes samarbejdsrelationer fastlægges i en samarbejds- og organisationsaftale.

Blandt opgaverne bliver:

  • at medvirke til at opstille og vedligeholde et professionelt netværk af institutioner m.v., der arbejder med sundhedsfremme på arbejdspladsen,
  • at opsamle og formilde viden, erfaringer og metoder på området,
  • at udvikle viden, erfaringer og metoder på området, herunder udvikle og tilbyde effektive evalueringsværktøjer, samt
  • at støtte og opkvalificere indsatsen på området - herunder også den måde indsatsen organiseres på - via konferencer, rådgivning, uddannelse m.v.

Amterne udgør centrets primære målgruppe, men også landets offentlige og private bedriftssundhedstjenester (BST) vil være relevante brugere af centrets ydelser, idet BST fremtidig er pålagt også at fokusere på folkesundhed og sundhedsfremme på arbejdspladsen.

Centret tilknyttes en styregruppe. Sundhedsministeriet har formandsskabet for styregruppen. Endvidere bliver aftaleparterne, Arbejdsministeriet og brugerne repræsenteret i gruppen.

Ledelse og administration af forebyggelsesaftalen varetages af Center for Sunde Arbejdspladser i Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning og Sønderjyllands Amts Sundhedsforvaltning i fællesskab. Den daglige ledelsesmæssige kompetence er tillagt lederen af Center for Sunde Arbejdspladser og virksomhedskonsulenten i Sønderjyllands Amts Sundhedsforvaltning.

Tanken er, at det er parternes erfarne medarbejdere, der primært skal løse opgaver for centret. Det vil ske ved frikøb af disse medarbejdere. Til at varetage disse medarbejderes nuværende driftsopgaver, ansætter hver af parterne et yderligere antal medarbejdere indenfor forebyggelsesaftalens samlede økonomiske ramme. Ansættelsen sker lokalt og medarbejderne refererer til den lokale ledelse. Medarbejderne indgår som en integreret del af parternes egen driftsvirksomhed på området, der herefter vil løse opgaver både lokalt og på landsplan.

Sundhedsministeriet finansierer aftalen med et årligt driftstilskud, der maximalt udgør 2 mio. kroner. Det faktiske tilskud aftales på grundlag af årlig arbejdsplan og budget, som godkendes af styregruppen.

Aftalen dækker økonomi til administration, formidlings- og uddannelsesvirksomhed, udviklingsopgaver m.m.

I København etableres centret i eksisterende lokaler i Sundhedsforvaltningen i Sjællandsgade.

Københavns Kommunes udbytte af aftalen:

Københavns Kommune får med forebyggelsesaftalen mulighed for at videreudvikle de metoder og værktøjer, som Center for Sunde Arbejdspladser har været med til at udvikle igennem de sidste 8 år. Samarbejdskonstruktionens nye aktiviteter skal være professionelt baseret på forskning og anerkendt viden. Fokuseringen på evaluering af metoder og resultater vil blive øget. Ny viden, erfaringer og metoder vil blive udviklet. Det vil alt i alt yderligere højne kvaliteten i det arbejde, der lægges for dagen i forhold til de københavnske arbejdspladser.

Der lægges op til en styrkelse af nuværende samarbejdsalliancer og indgåelse af nye med andre aktører på området. Det gælder både en række statslige forskningsinstitutioner m.m. og en række af de øvrige instanser, som har indgivet interessetilkendegivelser på området. I den øgede dialog, der følger heraf, vil den store udfordring i de kommende år indenfor sundhedsfremme på arbejdspladsen – integrationen mellem arbejdet med livsstil, arbejdsmiljø og virksomhedernes sociale medansvar – indgå med betydelig vægt. Resultaterne heraf vil også komme de københavnske arbejdspladser til gavn.

ØKONOMI

Sundhedsministeriet finansierer aftalen med et årligt driftstilskud, der maximalt udgør 2 mio. kroner. Det faktiske tilskud aftales på grundlag af årlig arbejdsplan og budget, som godkendes af styregruppen.

Ingen.

BILAG

Forebyggelsesaftale mellem Sundhedsministeriet og Sønderjyllands Amt og Københavns Kommune om samarbejde om "Sundhedsfremme på arbejdspladsen".

 

 

 

Ib Haurum

/ Jens Egsgaard

Til top