Mødedato: 28.11.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Garanti for lån i den nye rensekoncern

Se alle bilag

Københavns Kommune skal sammen med de øvrige ejerkommuner i det kommende fælles renseselskab stille garanti for kommunens andel af gæld i Lynettefællesskabet I/S, som tages med over i den nye rensekoncern.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Københavns Kommune, der pt. hæfter solidarisk for lån optaget af Lynettefællesskabet I/S i KommuneKredit, i forbindelse med etableringen af Rense-koncernen indtræder som garant for en andel af disse lån, som afspejler kommunens nuværende ejerandel i rensefællesskabet, i alt 164.110 t.kr.,
  2. at Københavns Kommune opkræver 0,3 % p.a. i garantiprovision fra det nye renseselskab efter samme metode, som Københavns Kommunes øvrige garantiprovisioner, jf BR 2011-60665 (bilag 1),
  3. at Økonomiforvaltningen får delegeret kompetencen til at korrigere provisionssatsen,
  4. at Borgerrepræsentationen tager vedlagte notat om nye garantiprovisionssatser for HOFOR til efterretning (bilag 2).

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen traf den 19. juni 2013 endelig beslutning om at indgå i den nye Rense-koncern (BR 2013-75750), som kommer til at udøve de aktiviteter, der pt. udøves af Lynettefællesskabet I/S og Spildevandscenter Avedøre I/S.

De interessentkommuner, der er medejere af Lynettefællesskabet I/S, herunder Københavns Kommune, hæfter pt. direkte og solidarisk for de lån og lånerammer på i alt ca. 243 mio. kr., som Lynettefællesskabet I/S har optaget. Tilsvarende hæfter interessentkommunerne i Spildevandscenter Avedøre I/S direkte og solidarisk for Spildevandscenter Avedøre I/S' kreditramme på i alt ca. 10 mio. kr.

I den nye Rense-koncern bliver de enkelte selskaber organiseret som aktieselskaber. Derved ophører kommunernes direkte og solidariske hæftelse for lånene, da et aktieselskabs ejere ikke hæfter for selskabets forpligtelser. Hvis renseselskaberne fortsat skal kunne finansiere deres investeringer gennem lån optaget i KommuneKredit, kræver det i henhold til loven om KommuneKredit, at kommunerne stiller garanti for de enkelte lån.

Løsning

Principperne for ejerfordelingen i den nye Rense-koncern og for den indbyrdes hæftelse for lån optaget i selskaberne følger af det udkast til ejeraftale, som Borgerrepræsentationen godkendte den 19. juni 2013. Ved denne beslutning fremgik også, at Københavns Kommune pt. hæfter for de lån, der er optaget af Lynettefællesskabet I/S, og at kommunerne ved overgangen til aktieselskaber skal stille garanti for de eksisterende lån, der overføres fra rensefællesskaberne til de nye aktieselskaber.

Hvis de 15 kommuner, der kommer til at eje den nye Rense-koncern, stiller garanti for Rense-koncernens forpligtelser over for KommuneKredit, kan de nye renseselskaber beholde deres nuværende lån på gunstige vilkår i KommuneKredit. KommuneKredit har herudover indvilget i, at den enkelte kommune kan nøjes med at stille en garanti for den andel af lånene, som afspejler den enkelte kommunes ejerandel. De kommuner, hvorfra der afledes spildevand til rensning i Lynettefællesskabet I/S (i den nye koncern: Vores Rens Lynettefællesskabet A/S), kommer således til at hæfte for dette selskabs lån i deres indbyrdes ejerforhold. Tilsvarende gælder for de kommuner, hvorfra der afledes til Spildevandscenter Avedøre I/S (Vores Rens Spildevandscenter Avedøre A/S).

Selskaberne i Rense-koncernen etableres med følgende lån, som overtages fra Lynettefællesskabet I/S og Spildevandscenter Avedøre I/S:

 

Vores Rens Holding A/S

0 mio. kr.

Vores Rens Lynettefællesskabet A/S

243 mio. kr.

Vores Rens Spildevandscenter Avedøre A/S

10 mio. kr.

Vores Rens Service A/S

0 mio. kr.

 

Københavns Kommune har kun andel i Lynettefællesskabet I/S hæftelsesforhold og kommunen skal derfor p.t. kun garantere for det nye Lynettefællesskab A/S gæld. Københavns Kommunes andel af gælden er 61,67 % og kommunens garantiramme bliver dermed 164 mio. kr., jf. bilag 3.

Garantier for de lån, det enkelte renseselskab optager efter stiftelsen (ny låntagning), vil skulle stilles af de kommuner, som inden etableringen var interessenter i det relevante selskab, og i overensstemmelse med deres nye indbyrdes ejerandele. hvis der ønskes optaget lån udover garantirammen på 164 mio. kr. vil dette kræver en ny beslutning i Borgerrepræsentationen om en udvidelse af garantirammen.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Borgerrepræsentationen hermed godkender den garantistillelse, som blev principgodkendt ved beslutningen om at indgå i Rense-koncernen, og at kommunen over for Vores Rens Lynettefællesskabet A/S opkræver en garantiprovision på 0,3 pct. p.a. som vederlag for garantien efter samme metode som kommunens øvrige garantiprovisioner (BR 2011-60665).

Økonomiforvaltningen har vurderet, at en garantiprovision på 0,3 pct. p.a. på den korte bane afspejler kommunens risiko i forhold til Lynettefællesskabet, der forventes at have negative pengestrømme 2013 og 2014, og at prisloftsreguleringen fra 2015 muligvis revideres til gavn for Lynettefællesskabet.

Økonomiforvaltningen anbefaler derfor, at garantiprovisionen indtil videre fastsættes til 0,3 pct. p.a. Lynettefællesskabet er ikke forpligtet til at optage lån med garanti fra Københavns Kommune. Det er dog Økonomiforvaltningens vurdering, at Lynettefællesskabet vil vælge at optage lån med kommunale garantier, da disse lån inklusiv garantiprovision forsat er de mest attraktive for Lynettefællesskabet.

Endvidere indstilles det, at Økonomiforvaltningen får kompetence til at ændre provisionssatsen, hvis det vurderes nødvendigt i forhold til at overholde markedsmæssige vilkår eller lignende, jf BR 2011-60665.

Økonomiforvaltningen har endvidere revurderet garantiprovisionssatserne for HOFOR, jf. Økonomiforvaltningens mandat (BR 2011-60665). Økonomiforvaltningen anbefaler, at Borgerrepræsentationen tager til efterretning, at Økonomiforvaltningen fra 2014 sætter garantiprovisionssatsen for HOFOR Vand København A/S og HOFOR Spildevand København A/S op fra 0,2 pct. p.a. til 0,3 pct. p.a., jf. bilag 2.

Økonomi

Københavns Kommune hæfter pt. for de samlede lån, der er optaget af Lynettefællesskabet I/S, men kommer fremover alene til at stille garanti for den andel af lånene, der afspejler kommunens forholdsmæssige ejerandel. Kommunens årlige indtægt ved at påtage sig denne hæftelse vil udgøre maksimalt ca. 0,5 mio. kr. i 2014 (0,3 % af 164= 0,5 mio. kr.), hvis hele garantirammen udnyttes. Da garantierne bl.a. vedrører byggekreditter må det forventes, at Lynettefællesskabets udnyttelse af garantirammen realiseres i takt med selskabets investeringer, hvilket reducerer kommunens indtægter fra garantiprovision.

Garantistillelsen er omfattet af den automatiske låneadgang, jf. vandsektorlovens § 16. Garantierne påvirker derfor ikke kommunen, og kommunen skal ikke deponere for de stillede garantier.

Stigningen i provisionssatsen overfor vand og spildevand forventes at give en merindtægt på 5,3 mio. kr. i 2014, hvoraf 4,8 mio. kr. skal returneres til HOFOR, jf. BR 2011-60665. Nettoprovenuet forventes således at blive 0,5 mio. kr. i 2014.

Udover den øgede provisionssats forventer Økonomiforvaltningen, at HOFOR’s gæld på sigt vil blive øget som følge af flere investeringer i forsyningsområderne, klimatilpasninger og ny kraftvarme m.m. Effekten af de nye investeringer forventes således på sigt at få væsentlig større betydning for kommunens provenu fra garantiprovisioner end selve satsændringen.

Økonomiforvaltningen vil indarbejde indtægten i en kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil underskrive de konkrete lånedokumenter, når de fremsendes til kommunen, jf delegationssagen BR 2010-11434.

 

 

 

Claus Juhl                                  /Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune, der pt. hæfter solidarisk for lån optaget af Lynettefællesskabet I/S i KommuneKredit, i forbindelse med etableringen af Rense-koncernen indtræder som garant for en andel af disse lån, som afspejler kommunens nuværende ejerandel i rensefællesskabet, i alt 164.110 t.kr.,
  2. at Københavns Kommune opkræver 0,3 % p.a. i garantiprovision fra det nye renseselskab efter samme metode, som Københavns Kommunes øvrige garantiprovisioner, jf BR 2011-60665 (bilag 1),
  3. at Økonomiforvaltningen får delegeret kompetencen til at korrigere provisionssatsen,
  4. at Borgerrepræsentationen tager vedlagte notat om nye garantiprovisionssatser for HOFOR til efterretning (bilag 2).

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 29. oktober 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.




Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. november 2013

 

Indstillingen blev med det tekniske ændringsforslag godkendt uden afstemning.

 

 

Til top