Mødedato: 28.11.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Behandling af valgklager indgivet i forbindelse med kommunal og regionsrådsvalg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til klager, som er indgivet i forbindelse med afholdelse af kommunal og regionsrådsvalget 19. november 2013.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender underretning om valget til Borgerrepræsentationen den 19. november 2013.

(Økonomiforvaltningen)

Problemstilling

Det følger af den kommunale og regionale valglov, at enhver vælger kan klage over valget. Klager skal indgives skriftligt senest ugedagen efter valgdagen og skal afgøres af kommunalbestyrelsen på et møde, der afholdes snarest efter klagefristens udløb.

Der er modtaget 20 klager over valget, hvoraf to er fremsendt via henholdsvis Region Hovedstaden og Økonomi- og Indenrigsministeriet. Klagerne vedrører 11 forskellige afstemningssteder.


Valgsekretariatet har udarbejdet udkast til besvarelse af de enkelte klager. Disse er vedhæftet som bilag 2-21.

Løsning

Konklusion

Afviklingen af det netop afsluttede kommunal- og regionsrådsvalg har generelt båret præg af forsinkelser både på valgstederne på valgdagen og aftenen, og igen ved fintællingen dagen efter. Indholdet i de indgivne klager understøtter dette billede. De overordnede temaer i klagerne er således kødannelse, manglende skiltning på valgstedet, anvendelse af for små valglokaler, og sluttidspunkt på valgdagen efter stemmeoptælling.

Der er indkommet flere valgklager end tidligere. Dog har ingen af de indkomne klager været af en karakter, der har været egnede til at påvirke afstemningsresultatet.

Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at Borgerrepræsentationen godkender underretning om valg til Borgerrepræsentationen den 19. november 2013.

Ved valget til Borgerrepræsentationen den 19. november 2013 blev de i bilag 1 nævnte kandidater valgt som medlemmer af Borgerrepræsentationen i perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017.

Det fremgår endvidere af bilag 1, hvem der blev valgt som stedfortræder for de enkelte kandidatlister.

 

Kommunal- og regionsvalg 2013

Valgdeltagelse

Ved dette valg havde Københavns Kommune 460.449 stemmeberettigede vælgere til kommunalvalget og 460.663 stemmeberettigede vælgere til regionsrådsvalget.
Stemmeprocenten blev denne gang på henholdsvis 61,2 procent ved kommunalvalget og 61,0 ved regionsrådsvalget.

Ved sidste kommunal- og regionsrådsvalg havde kommunen 427.940 stemmeberettigede vælgere til kommunalvalget og 427.953 stemmeberettigede vælgere til regionsrådsvalget.    
Stemmeprocenten ved kommunalvalget endte på 54,4 procent og 54,3 procent ved regionsrådsvalget.

Omregnet til antal stemmer har København altså oplevet en stigning på 48.915 afgivne stemmer til kommunalvalget, og til regionsrådsvalget er der afgivet 48.897 flere stemmer end i 2009.
Samlet altså 97.812 flere stemmesedler.


Afvikling af kommunal- og regionsvalg

Afvikling af et kommunal- og regionsrådsvalg er meget ressourcekrævende i Københavns Kommune, bl.a. fordi, der er tale om et dobbeltvalg. Endvidere er stemmesedlerne til begge valg meget store og lange, hvilket ved dette valg, og også ved tidligere valg, har skabt forsinkelser både i løbet af valgdagen, da det tager længere tid for vælgerne at afgive deres stemmer, og i løbet af aftenen, hvor stemmesedlerne skal tælles op. Der medgår endvidere et forøget tidsforbrug ved fintællingen dagen efter valget, når der er tale om dobbeltvalg og store valgsedler.

Københavns Kommune havde på valgdagen 50 valgsteder, hvoraf 27 valgsteder fungerede som digitale valgsteder. På digitale valgsteder spares der tid på registreringen af vælgerne ved valgbordene, da det er muligt at benytte alle valgborde i valglokalet, men erfaringen fra de fleste digitale valgsteder er, at der kan opstå kø mellem valgbordet og stemmeboksen.

Ved dette valg havde ministeriet yderligere besluttet, at stemmesedlerne skulle indeholde en afkrydsningsrubrik ud for samtlige lister og kandidater. Afkrydsningsfeltet var indført for at mindske antallet af utilsigtede ugyldige stemmer. I København medførte afkrydsningsfeltet i praksis, at stemmesedlerne blev vanskelige at overskue. Flere valgsteder oplevede således øget pres på stemmeboksene og oplevede et øget tidsforbrug til optælling af stemmesedler på valgaftenen. Dette billede gik igen ved fintællingen dagen efter.

Det er valgsekretariatets vurdering, at stemmesedlernes størrelse og udformning er faktorer, der dels har medført forsinkelser af selve valghandlingen i løbet af valgdagen, og dels i forbindelse med optællingen på aftenen, og ikke mindst i forbindelse med fintællingen dagen efter valget.

I arbejdet op mod kommunal- og regionsrådsvalget har valgsekretariatet inddraget erfaringerne fra tidligere valg og havde blandt andet forøget antallet af valgsteder med digitale valglister, og sikret en opnormering af antallet af stemmebokse på digitale valgsteder, hvor de fysiske rammer har tilladt det. Desværre viste der sig et behov for opstilling af endnu flere stemmebokse for at kunne modvirke køer på valgstederne i spidsbelastningsperioder.

Københavns Borgerservice har desuden gjort brevstemmemødet centralt for at lette gennemgangen af brevstemmerne dagen før valgdagen. Trods en fordobling af antallet af brevstemmer i 2013 i forhold til kommunalvalget i 2009 blev gennemgangen af brevstemmer håndteret på et par timer for de fleste valgsteders vedkommende.

Der vil blive foretaget en yderligere opnormering på antallet af stemmebokse ved kommende valg for at modvirke kødannelser på valgstederne.

Det er Valgsekretariatets vurdering, at den øgede valgdeltagelse, kombineret med stemmesedlernes størrelse og udformning, samt et for lille antal tilforordnede til at bistå med optælling af stemmesedler om aftenen har haft indflydelse på valgafviklingens tidsmæssige udstrækning.

Valgtilforordnede
Det kan konstateres, at andelen af tilforordnede vælgere fra de politiske partier har været faldende. Det betyder, at der i stigende grad benyttes uerfarne frivillige tilforordnede vælgere. Ved dette valg var vejledningen til de tilforordnede vælgere derfor mere udførlig end tidligere, men Københavns Borgerservice vurderer, at det fremover i endnu højere grad end tidligere vil være nødvendigt at uddanne valgsekretærerne til at varetage det store ansvar, der er forbundet med at instruere de tilforordnede vælgere.

I forhold til antallet af tilforordnede vælgere følger det af bekendtgørelse af lov om kommunale og regionale valg § 17, at kommunalbestyrelsen vælger et antal tilforordnede vælgere til at bistå ved valget. De tilforordnede vælgere vælges ved forholdstalsvalg under ét blandt vælgerne i kommunen. Det følger endvidere, at en vælger, der er opstillet som kandidat til valget, af kommunalbestyrelsen kan vælges som tilforordnet vælger.

Med henblik på at opnå det tilstrækkelige antal tilforordnede vælgere til at sikre en smidig afholdelse af valget rekrutterede Københavns Kommune første gang ved folketingsvalget 2011 borgere som frivillige tilforordnede. Valgsekretariatet har også i forbindelse med dette valg rekrutteret frivillige tilforordnede vælgere blandt byens borgere, og har gjort et omfattende stykke arbejde for at rekruttere et tilstrækkeligt antal tilforordnede.

Der blev derfor fra fredag den 18. september 2013 annonceret efter frivillige tilforordnede via kommunens hjemmeside under punktet Valg med overskriften "Giv en dag til demokratiet". Her kunne de frivillige tilforordnede tilmelde sig via det nye elektroniske tilmeldingssystem Valhalla. Samme artikel blev den 15. oktober 2013 flyttet til forsiden af kommunens hjemmeside under punktet Fokus. Der blev uddelt flyers på 70 brevstemmesteder. Der har været annonceret via Facebook, første gang den 25. september 2013. Der har været indrykket artikler i lokalaviserne fra ultimo oktober. Den 28. oktober 2013 blev der foretaget opslag for at rekruttere tilforordende frivillige på tagdel.dk (hjemmeside for rekruttering af frivillige).

På valgdagen var der således rekrutteret i alt 1601 tilforordnede vælgere til kommunens valgsteder, heraf 844 tilforordnede fra partiernes bagland, 527 frivillige borgere, 66 medarbejdere og 164 aftentællere.

Valgsekretariatet vurderer, at de ovennævnte faktorer samlet set har haft en negativ indflydelse på kødannelserne på valgstederne og det sene sluttidspunkt på valgdagen.

Evaluering

Der vil blive foretaget en omfattende evaluering af det netop afsluttede valg, så eventuelle nye tiltag kan iværksættes med virkning allerede fra det kommende Europaparlamentsvalg i maj 2014.

Oversigt over de indkomne valgklager: 

 

Afstemningssted

 

Type

 

Antal

3. nord, Østerbro Bibliotek

Vælger ikke optaget på valglisten pga. flytning til anden kommune

1

8. midt Vigerslev Allé Skole

  1. Flugtveje
  2. Børn i stemmebokse

2

6. Utterslev, Tagensbo Skole

  1. Dårlig skiltning og dårlige forhold samt tilrettelæggelse af valghandlingen

2

7. syd Rødkilde Skole

Klage over kødannelse/kritiske forhold på valgstedet/ for lille valglokale/manglende vejledning fra tilforordnede/for få stemmebokse

6

4. øst Skolen ved Sundet

Valgstyrerformanden låste 20.06 dørene, inden afstemningen rent faktisk var afsluttet

1

3. syd, Christianshavns Skole

Klage over stemmeopgørelse

1

7. øst, Bellahøj Skole

8. nord, Prøvehallen

9. nord, Oehlenschlægersgade Skole

9. vesterbro, Tove Ditlevsens Skole

Kødannelse

6

1. syd, Remisen

Klage fra valgstyrelsen over forholdene på afstemningsstedet og planlægningen af valghandlingen

1

Brevstemmeafgivningen

 Fortroligt materiale

1

 

Økonomi

-

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil efter Borgerrepræsentationens behandling af sagen afsende besvarelser på klager indgivet i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalg 19. november 2013, som beskrevet i bilag 2-21.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. november 2013

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Bilag

Til top