Mødedato: 28.11.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Efterbetaling af vejafvandingsbidrag

Se alle bilag
Det anbefales, at Københavns Kommune efterbetaler vejafvandingsbidrag for 2011 til HOFOR for at undgå modregning i kommunens bloktilskud.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at der foretages en udbetaling på 3,93 mio. kr. til HOFOR Spildevand København A/S og derved nedbringer Teknik- og Miljøudvalgets kortfristede gæld med 3,93 mio. kr.

2.      at den resterende del af hensættelsen til vejafvandingsbidrag i regnskab 2012 på 0,74 mio. kr. tilfalder Økonomiudvalgets finansposter (kassen), jf. tabel 1 i Økonomiafsnittet.

Det bemærkes, at efterbetalingen på 3,93 mio. kr. ikke indgår som et kassetræk i Budget 2013. Kassetrækket er derimod indregnet i den reelle kasse, da denne opgøres under hensynstagen til kommunens kortfristede gæld pr. ultimo 2012, hvormed kommunens reelle kassebeholdning er uforandret.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune har på linje med en lang række andre kommuner modtaget en foreløbig administrativ afgørelse fra Forsyningssekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om, at København Kommune har betalt 3,93 mio. kr. for lidt i vejafvandingsbidrag til kommunens spildevandsselskab, HOFOR Spildevand København A/S, i 2011.

Løsning

Forsyningssekretariatet har i et brev til Økonomiforvaltningen af 4. juli 2013 (bilag 1) oplyst, at Københavns Kommune har mulighed for straks at betale 3,93 mio. kr. tilbage til spildevandsselskabet, HOFOR Spildevand København A/S, for derved at undgå at blive modregnet i bloktilskuddet med minimum 40 pct. af 3,93 mio. kr., svarende til 1,57 mio. kr.

Afregning af det årlige vejafvandingsbidrag ligger under Teknik- og Miljøudvalgets ressort, mens Økonomiudvalget har ansvaret for kommunens selskabsejerskab i HOFOR koncernen. Nærværende indstilling er derfor udarbejdet i samarbejde med Økonomiforvaltningen, som afgav kommunens administrative høringssvar til Forsyningssekretariatet den 1. august 2013 (se bilag 2).

Det indstilles, at Københavns Kommune betaler det fulde beløb på 3,93 mio. kr. tilbage til HOFOR Spildevand København A/S, da Københavns Kommune dermed undgår at betale en modregningsskat til staten.

Københavns Kommune har siden indførslen af lov om kommuners afståelse af vandforsyning og spildevandsforsyninger (stoploven) i 2007 skønnet, at kommunen skal betale et årligt vejafvandingsbidrag til HOFOR Spildevand København A/S på
4 pct. af HOFOR Spildevand København A/S’ årlige anlægsinvesteringer, jf. Bekendtgørelse om lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. samt Naturstyrelsens vejledning hertil. Kommunens skøn over vejafvandingsbidraget er - på linje med en lang række øvrige kommuners skøn - blevet underkendt af Forsyningssekretariatet.

Forsyningssekretariatet har i en foreløbig administrativ afgørelse vedrørende Københavns Kommunes indberetning for 2011 afgjort, at Københavns Kommune burde have betalt 8 pct. af spildevandsselskabets anlægsinvesteringer i 2011. Forsyningssekretariatets afgørelse kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Klage over afgørelsen kan indbringes for domstolene.

Siden aftale om kommunernes økonomi for 2013 (aftalen blev indgået den 10. juni 2012) har KL også været involveret i sagen. Der pågår således forhandlinger mellem KL og staten for at nå frem til en fælles forståelse for niveauet for vejafvandingsbidragene mellem henholdsvis kommunerne, Naturstyrelsen og Forsyningssekretariatet. Parterne er dog endnu ikke blevet enige. Det er p.t. Økonomiforvaltningens vurdering, at Københavns Kommune på det foreliggende grundlag ikke bør rejse en selvstændig sag, idet KL stadig forsøger at forhandle en kollektiv beregningsmetode/ løsning.

Det anbefales derfor, at Københavns Kommune afventer udfaldet af KL’s forhandlinger om fastsættelse af vejafvandingsbidrag, før der træffes beslutning om, hvordan en evt. forøgelse af vejafvandingsbidraget skal håndteres i kommunen.

Økonomi

Teknik- og Miljøudvalget har i regnskab 2012 udgiftsført 4,67 mio. kr. til forventet efterbetaling af vejafvandingsbidrag. Beløbet optræder pt. som en kortfristet gæld i Teknik- og Miljøudvalgets balanceposter.

Det indstilles, at Teknik- og Miljøforvaltningen betaler 3,93 mio. kr. til HOFOR vedrørende vejafvandingsbidraget for 2011 og derved nedbringer den kortfristede gæld med 3,93 mio. kr.

Derudover indstilles det, at den resterende del på 0,74 mio. kr. af de hensatte midler til vejafvandingsbidrag overføres til kassen i 2013 (se også tabellen nedenfor). Herved vil Teknik- og Miljøudvalgets kortfristede gæld til vejafvandingsbidrag gå i nul.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

(2013 p/l)

Varig?
ja/nej

2013

2014

2015

2016

2

TMU

1400 -Ordinær drift

2.28.11.1

U

-740

0

0

0

Nej

2

ØU

Finansposter

8.22.05.5

U

740

0

0

0

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-


Effekt/påvirkning af kommunes servicebufferpulje i 2013
Teknik- og Miljøudvalget har i 2012 udgiftsført et større beløb (4,67 mio. kr.) end nødvendigt for at betale efterbetalingen af vejafvandingsbidraget for 2011 (3,93 mio. kr.). Når den resterende del af hensættelsen overføres fra Teknik- og Miljøudvalget til Økonomiudvalget, tilfalder der samtidigt 0,74 mio. kr. servicemåltal til kommunens servicebufferpulje i 2013.

Videre proces

Idet Teknik- og Miljøforvaltningen efterbetaler 3,93 mio. kr. til HOFOR Spildevand Købenavn A/S, meddeler Økonomiforvaltningen Forsyningssekretariatet, at Københavns Kommune har efterbetalt vejafvandingsbidraget og derfor ikke skal modregnes i bloktilskud. Købehavns Kommune afventer Forsyningssekretariatets endelige afgørelse af kommunernes vejafvandingsbidrag. Eventuelle økonomiske konsekvenser heraf i 2014 indgår i ”Overførselssagen 2013/2014”. Økonomiske konsekvenser i 2015 og frem indgår i drøftelserne om budget 2015.

 Pernille Andersen                                     

                                                                  /Signe Skovgaard

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at der foretages en udbetaling på 3,93 mio. kr. til HOFOR Spildevand København A/S og derved nedbringer Teknik- og Miljøudvalgets kortfristede gæld med 3,93 mio. kr.

2. at den resterende del af hensættelsen til vejafvandingsbidrag i regnskab 2012 på 0,74 mio. kr. tilfalder Økonomiudvalgets finansposter (kassen), jf. tabel 1 i Økonomiafsnittet.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 7. oktober 2013


Indstillingen blev anbefalet.



 

Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at efterbetalingen på 3,93 mio. kr. ikke indgår som et kassetræk i Budget 2013. Kassetrækket er derimod indregnet i den reelle kasse, da denne opgøres under hensynstagen til kommunens kortfristede gæld pr. ultimo 2012, hvormed kommunens reelle kassebeholdning er uforandret.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet 29. oktober 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. november 2013

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top