Mødedato: 28.11.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Vedrørende leje af private parkeringspladser samt Borgerrepræsentationens forslag om leje af pladser under Kvæsthusmolen

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende, dels at der ikke lejes parkeringspladser i det kommende parkeringsanlæg under Kvæsthusmolen, dels at der i regi af P-aftale 2011 indgås aftale om leje af i alt 100 private p-pladser på Vesterbro og Østerbro.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens redegørelse vedrørende muligheden for leje af kapacitet i kommende anlæg under Kvæsthusmolen tages til efterretning,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke arbejder videre med muligheden for, at Københavns Kommune lejer kapacitet i det kommende private p-anlæg under Kvæsthusmolen,
  3. at ændringsforslag til medlemsforslag ”P-pladser på Kvæsthusmolen” fra Liberal Alliance, stillet på Borgerrepræsentationens møde 7. februar 2013, hermed er behandlet,
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Tilføjet til Teknik- og Miljøudvalgsmødet 7. oktober 2013:

På Teknik- og Miljøudvalgets møde 26. august 2013 blev følgende ændringsforslag vedtaget:

”at Teknik- og Miljøforvaltningen pr. 1. januar 2014 indgår lejeaftaler om beboerparkering i anlæg i Strynøgade og Matthæusgade, se bilag 1, og at dette finansieres via Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1, samt der i lejeperiodens løbetid midlertidigt nedlægges eller omprioriteres et tilsvarende antal parkeringspladser på gaden omkring de to lejede anlæg, og at servicemål indgår i budgetforhandlingerne om budget 2014.”

Forvaltningen har efterfølgende vurderet konsekvenserne af ændringsforslaget, jf. Bilag 4, og konkluderer, at det er tvivlsomt, om leje af private parkeringspladser til beboere med en parkeringslicens til betalingsområdet i København vil kunne modstå en prøvelse ved Statsforvaltningen, hvis kommunen vælger at nedlægge offentlige parkeringspladser i forbindelse med leje af de private parkeringspladser, som det foreslås i ændringsforslaget.

På den baggrund fremlægges indstillingen til fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget.

---

 

Borgerrepræsentationens vedtog 7. februar 2013 at pålægge forvaltningen at undersøge, hvorvidt Københavns Kommune kan leje kapacitet i det kommende private parkeringsanlæg under Kvæsthusmolen, og efterfølgende stille pladserne til rådighed for beboere i området.

Forvaltningen blev også bedt om at udrede, hvorvidt evt. omkostninger til leje af p-anlæg kan modregnes i den del af indtægterne fra betalingsparkering, som årligt afleveres til staten. Borgerrepræsentationen præsenteres i nedenstående for forvaltningens svar herpå.

Endvidere er der i regi af P-aftale 2011, indgået af Socialdemokraterne, De Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, gennemført udbud vedrørende leje af private parkeringspladser i Blå zone og randområderne hertil. Resultatet heraf foreligger nu, og Borgerrepræsentationen skal godkende, at der indgås to lejeaftaler på baggrund heraf.

Løsning

Kvæsthusmolen

Kvæsthusselskabet gav 9. juni 2013 tilsagn om, at man gerne vil udleje et større antal parkeringspladser i det kommende anlæg under Kvæsthusmolen og forvaltningen vurderer, at der er tale om en favorabel pris, set i forhold til priserne for privat parkering i området som helhed. Se bilag 2, der redegør for fortrolige forhold dels om leje af parkeringspladser i det private parkeringsanlæg under Kvæsthusmolen, dels om de foreslåede lejeaftaler.

Udgifterne til leje af privat parkeringskapacitet kan modregnes 1 til 1 i det provenu som afleveres til staten årligt. I 2013 vurderes dette at anløbe ca. 50 mio. kr. Dvs. en evt. lejeaftale ville kunne finansieres heraf, såfremt der kan skaffes modsvarende servicemåltal.

På trods heraf anbefaler forvaltningen ikke, at man går videre med en evt. lejeaftale. Denne anbefaling bunder i følgende forhold:

  1. Oprettelse af erstatningspladser i grøn zone, i form af leje af privat p-kapacitet eller lignende, har ikke hjemmel i den gældende parkeringsaftale. En lejeaftale vil således repræsentere et brud med strategien om, at parkeringsudbuddet i rød og grøn zone udgøres af en kombination af et privat og offentligt udbud – hvilket er baggrund for BR-beslutningen 10. juni 2009 vedrørende nedlæggelse af offentlige p-pladser i sammenhæng med opførelsen af p-anlægget under Kvæsthusmolen.
  2. I forlængelse af ovenstående, er det forvaltningens vurdering, at en evt. lejeaftale vil få vidtrækkende præcedenskonsekvenser ift. kommende byudviklingsprojekter i indre by, idet der i givet fald vil kunne rejses et legitimt krav om erstatningspladser. Og det er ikke forvaltningens vurdering, at det vil være praktisk muligt at honorere dette på alle lokaliteter i byen.
  3. Der kan i givet fald kun indgås lejekontrakt af maksimalt to års varighed, såfremt Københavns Kommune skal opnå dispensation fra den ellers lovpligtige deponeringspligt. Det er endvidere ikke forvaltningens vurdering, at det kan forventes, at denne lejekontrakt herefter blot igen kan forlænges tidsbegrænset, uden krav om deponering. Deponeringssummen skal modsvare etableringsomkostningerne, hvilke i tilfældet med Kvæsthusmolen anslås til minimum 500.000 kr. pr. plads.

På baggrund af ovenstående anbefaler forvaltningen ikke, at der lejes privat parkeringskapacitet ved Kvæsthusmolen.

Forvaltningen har ligeledes forhørt sig om muligheden for eventuelt leje af pladser i p-hus Dr. Tværgade. Der foregår aktuelt en reorganisering af driften af dette anlæg. Ejeren har dog givet udtryk for, at en eventuel udlejning til kommunen kan være mulig. Grundet den uafklarede driftsorganisering, har det ikke været muligt på nuværende tidspunkt at få nærmere oplysning om priser m.m.

Leje af private parkeringsanlæg jævnfør P-aftale 2011

I P-aftale 2011 er forvaltningen bemyndiget til at indlede forhandlinger vedrørende leje af private p-pladser i Blå zone og randområderne hertil, med det formål at stille disse til rådighed for beboere.

Forvaltningen har tidligere lejet kapacitet i Amagercentret, i anlæg under Øster Fælled Torv og i anlæg under Sagahus. Kun sidstnævnte lejeaftale er forsat gældende, og fra efteråret 2013 endog med et reduceret antal pladser. Årsagen til opsigelse og reduktion i aftalerne har været meget lave belægningsprocenter. Forvaltningen vurderer, at baggrunden herfor bl.a. har været, at anlæggene kun har været tilgængelige for beboere i afgrænsede tidsrum af døgnet.

Forvaltningen har derfor gennemført udbud vedrørende lejemuligheder uden tidsbegrænsning. Der er indkommet syv tilbud, hvoraf de tre opfylder alle opstillede kriterier. Dog anbefaler forvaltningen ikke at anlægget på Gammel Kalkbrænderi Vej lejes, da der er nyoprettet og uudnyttet parkeringskapacitet i området i form af parkeringspladserne ved Østerbro Brandstation, se bilag 1,

Forvaltningen anbefaler derfor, at der fra 1. januar 2014 indgås to-årige lejekontrakter vedrørende de to parkeringsanlæg beliggende i Matthæusgade og Strynøgade. Det drejer sig om 50 parkeringspladser begge steder, og forvaltningen vurderer at der er tale om en favorabel pris. Se fortroligt bilag 2.

Begge anlæg er beliggende i områder med høje belægningsprocenter som indikerer, at forøget parkeringskapacitet vil være relevant. Matthæusgade er beliggende i Blå zone og vil derfor være tilgængeligt for beboere med licens til licenszone EP (Enghaveparken). Til Matthæusgade kræves nøglebrik, som vil blive udleveret til interesserede licensholdere. Strynøgade er beliggende lige uden for betalingsområdet, og anlægget vil derfor være tilgængeligt for alle. Begge anlæg er videoovervågede men uden elevator, hvilket ikke gør dem handicapvenlige.

Økonomi

Omkostningerne til årlig leje fremgår af bilag 2. Det er forudsat, at der kan opnås dispensation fra kravet om deponering, pga. den tidsbegrænsede kontrakt. Dvs. hvis der mod forventning ikke opnås dispensation fra deponeringskravet, vil forvaltningen ikke gå videre med arbejdet, og vende tilbage til udvalget med orientering herom. Det vurderes, at såfremt de to anlæg lejes udover to år, vil der opstå krav om deponering, som i så fald skal håndteres i kommende budgetforhandlinger. Deponeringssummen skal modsvare etableringsomkostningerne. Ift. de konkrete anlæg i Strynøgade og Matthæusgade har forvaltningen ikke kendskab til de konkrete etableringsomkostninger.

Nøglebrikker til Matthæusgadeanlægget koster 150 kr. stykket, og alle 2.800 licensindehavere i zonen vil have mulighed for at rekvirere en sådan. Forvaltningen anslår, at maksimalt 500 beboere vil gøre dette, og omkostningen hertil  fastsættes derfor til 75.000 kr.

Forvaltningen vil, i lighed med tidligere, indgå kontrakter som giver mulighed for førtidig opsigelse samt mulighed for at reducere i antallet af lejede pladser. Lejeomkostningen foreslås dækket via den driftsbevilling på 2,5 mio. kr., som i P-aftale 2011 er afsat i 2014 til leje af private parkeringspladser på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1.

Der vil ikke være yderligere omkostninger til drift ud over ovennævnte lejeomkostning.

Videre proces

Efter udvalgets godkendelse vil forvaltningen meddele Kvæsthusselskabet at Københavns Kommune ikke ønsker at leje kapacitet i anlægget under Kvæsthusmolen.

Ligeledes vil forvaltningen indgå kontrakter med APCOA PARKERING (tidligere EuroPark A/S) vedrørende anlæggene i Matthæusgade og Strynøgde, og frem til åbningen, forventeligt 1. januar 2014, søge at informere beboere i områderne om den kommende parkeringsmulighed.

 

 

 

Jens Elmelund                    /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forvaltningens redegørelse vedrørende muligheden for leje af kapacitet i kommende anlæg under Kvæsthusmolen tages til efterretning,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke arbejder videre med muligheden for, at Københavns Kommune lejer kapacitet i det kommende private p-anlæg under Kvæsthusmolen,
  3. at ændringsforslag til medlemsforslag ”P-pladser på Kvæsthusmolen” fra Liberal Alliance, stillet på BR-mødet 7. februar 2013, hermed er behandlet,
  4. at Teknik- og Miljøforvaltningen pr. 1. januar 2014 indgår lejeaftaler om beboerparkering i anlæg i Strynøgade og Matthæusgade, se bilag 1, og at dette finansieres via Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1 i 2014. I 2015 ønskes finansieringen af udgiften til lejeaftaler om beboerparkering i anlæg i Strynøgade og Matthæusgade at indgå i forhandlingerne for budget 2015.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 7. oktober 2013

Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag om at slette ordet ”ikke” i 2. at.

 

Der blev stemt om ændringsforslaget til 2. at:

 

For stemte fire udvalgsmedlemmer: C og A.

Imod fem udvalgsmedlemmer: F, Ø, B.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag om at tilføje et nyt 5. at:

 

”at Kommunen arbejder med at finde parkeringsfaciliteter i blå zone, ikke mindst Østerbro, som kommunen kan leje med fuld finansiering fra Staten.”

Der blev stemt om ændringsforslaget om nyt 5. at:

For stemte fire udvalgsmedlemmer: C og A.

Imod fem udvalgsmedlemmer: F, Ø, B.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

Der blev stemt om indstillingens 1. at:

 

Et enigt udvalg stemte for indstillingens 1. at.

 

Der blev stemt om indstillingens 3. at:

 

Et enigt udvalg stemte for indstillingens 3. at

 

Der blev stemt om indstillingens 4. at:

 

For stemte fire udvalgsmedlemmer: C og A.

Imod fem udvalgsmedlemmer: F, Ø, B.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Indstillingens 4. at faldt.

 

Jakob Næsager ( C ) gjorde brug af sin initiativret med henblik på, at indstillingen bliver indbragt for Borgerrepræsentationen.


Økonomiudvalget indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 29. oktober 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. november 2013

 

Sagen blev taget af dagsordenen ved mødets start.

 

 

Til top