Mødedato: 28.11.2002, kl. 17:30

Brugerpolitik på psykiatriområdet

Brugerpolitik på psykiatriområdet

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 28. november 2002

 

BR 616/02

Brugerpolitik på psykiatriområdet

Brugerpolitik på psykiatriområdet

Indstilling om, at udkast til brugerpolitik på psykiatriområdet i Københavns Kommune tiltrædes.

(Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at udkast til brugerpolitik på psykiatriområdet i Københavns Kommune tiltrædes.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 13. november 2002

Kontorchef Jan Rix Rasmussen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev tiltrådt.

RESUME

Et udkast til brugerpolitik på psykiatriområdet i Københavns Kommune har efter Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets første behandling heraf den 21. august 2002 været sendt til udtalelse i Integrationsrådet og Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde.

Som følge af Integrationsrådets høringssvar foreslås det, at der tilføjes en anbefaling i brugerpolitikken om, at der i kontakten med psykisk syge med anden etnisk baggrund end dansk tages højde for gruppens særlige behov i det omfang, dette ikke indgår i det almindelige integrationsarbejde. Hvor det er relevant, kan samarbejdet mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, H:S og Etnisk Rådgivningscenter Noor udbygges.

SAGSBESKRIVELSE

Udkast til brugerpolitik blev drøftet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 21. august 2002. Indstilling om, at udkast til brugerpolitik på psykiatriområdet i Københavns Kommune tiltrædes, blev tiltrådt med den tilføjelse, at udkast til brugerpolitik skulle sendes til udtalelse i Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde og i Integrationsrådet.

Der er nu indkommet svar fra Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde og Integrationsrådet.

Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde har ingen bemærkninger til brugerpolitikken.

1. Integrationsrådets svar

Integrationsrådet finder det positivt, at Københavns Kommune nu har udarbejdet en brugerpolitik på psykiatriområdet. Integrationsrådet finder det dog påfaldende, at etniske minoriteter ikke er nævnt som et særligt fokusområde i brugerpolitikken. Rådet henviser til, at en stor gruppe etniske minoriteter, som lider af psykiske sygdomme, har særlige karakteristika, som der efter rådets opfattelse bør tages særligt hensyn til. Der henvises endvidere til Etnisk Rådgivningscenter Noor, som er etableret med henblik på at yde konsulentbistand samt behandle etniske minoriteter med svært psykiske problemer. Der opfordres til et tæt samarbejde med Noor.

Integrationsrådet anfører videre, at det på det individuelle brugerniveau er afgørende, at der tages hensyn til kulturelle karakteristika, og at der for eksempel fokuseres på behovet for tolkning. Der opfordres til, at der udarbejdes særlige retningslinier for, hvad der er vigtigt at huske i arbejdet med etniske minoriteter på psykiatriområdet.

1.1. Bemærkninger til Integrationsrådets svar

Brugerpolitikken omfatter alle grupper af voksne psykisk syge, herunder psykisk syge med anden etnisk baggrund end dansk. De enkelte gruppers særlige behov er ikke beskrevet i sammenhæng med brugerpolitikken, dog er det vedrørende informationsvirksomhed anført, at det bør overvejes, om der er behov for særlige tiltag over for psykisk syge med anden etnisk baggrund end dansk.

De særlige behov, som psykisk syge med anden etnisk baggrund end dansk har, søges tilgodeset gennem den eksisterende integrationsindsats i Københavns Kommune, generelt som specifikt på psykiatriområdet.

Psykisk syge med anden etnisk baggrund end dansk er dobbelt belastede: for det første af den psykiske sygdom, for det andet af at tilhøre en etnisk minoritet. Der er derfor behov for at gøre en særlig indsats over for denne gruppe. I den forbindelse bør der arbejdes på at sikre gruppen de samme muligheder som alle andre, f.eks. samme bolig- og beskæftigelsesmuligheder.

Som følge af Integrationsrådets høringssvar foreslås det derfor, at der tilføjes en anbefaling i brugerpolitikken om, at der i kontakten med psykisk syge med anden etnisk baggrund end dansk tages højde for gruppens særlige behov i det omfang, dette ikke indgår i det almindelige integrationsarbejde. Hvor det er relevant, kan samarbejdet mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, H:S og Etnisk Rådgivningscenter Noor udbygges (ny anbefaling nr. 9).

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Det forudsættes ikke, at der skal afsættes særlige midler til gennemførelse af brugerpolitikken. Et eventuelt udgiftsbehov ved gennemførelse af politikken vil skulle dækkes af eksisterende midler. Det indgår i brugerpolitikkens anbefalinger, at der holdes en konference for brugere, pårørende og personale med henblik på at udbrede kendskabet til brugerpolitikken og sætte gang i gennemførelsen af denne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har de seneste år afholdt socialpsykiatriske temakonferencer, primært finansieret via socialministeriets pulje til kommuner med særligt store udgifter til initiativer for psykisk syge (kommunepuljen). Der er fra kommunepuljen for 2002 bevilget 100.000 kr. til en konference om brugerpolitikken. Konferencen holdes den 10. december 2002.

ANDRE KONSEKVENSER

Der forventes ingen andre konsekvenser.

HØRING

Udkast til brugerpolitik er drøftet og tiltrådt af Dialogforum på psykiatriområdet i Københavns Kommune den 26. juni 2002. Dialogforum er af den opfattelse, at brugerpolitikken skal opfattes som værende i stadig udvikling, og politikken kan løbende drøftes undervejs i processen.

Brugerpolitikken har været udsendt til høring i en bred kreds bl.a. H:S Direktionen, Det Sociale Brugerråd, bruger- og pårørendeorganisationer, bocentre, lokalcentre/voksenteam, samværs- og aktivitetssteder, hovedsamarbejdsudvalget samt relevante faglige organisationer. Høringssvarene har været forelagt til drøftelse i Dialogforum den 13. marts 2002.

Efter Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets første behandling af sagen har brugerpolitikken været sendt til udtalelse i Integrationsrådet og Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde. Dialogforum vil blive orienteret herom på førstkommende møde den 4. december 2002.

 

BILAG

  • Uddrag af brugerpolitikken, afsnittet: Københavns Kommunes brugerpolitik i punktform.
  • Brev af 4. oktober 2002 fra Integrationsrådet, Formandsskabet.
  • Brugerpolitikken i sin helhed

 

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

Til top