Mødedato: 28.05.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Beslutning om energidemonstrationsprojekt i almene boliger - dynamisk varmeregnskab

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om projektet ’Dynamisk varmeregnskab med fokus på indeklima, effektivitet og beboeradfærd’ skal modtage støtte fra tilskudspulje om demonstrationsprojekter for energioptimering af almene boliger.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 3,538 mio. kr. til at støtte demonstrationsprojektet ’Dynamisk varmeregnskab med fokus på indeklima, effektivitet og beboeradfærd’. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2015 jf. økonomiafsnittet. Anlægsbevillingen er finansieret af de midler, der blev afsat i Budget 2013 (Æ9) til ”Grønt energiforbrug”.

Det bemærkes, at der med indstillingen resterer 8,1 mio. kr. i puljen afsat til Grønt Energiforbrug i Budget 2013.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)  

Problemstilling

For at fremme energirenovering i den almene sektor blev der afsat 25 mio. kr. i Budget 2013 (Borgerrepræsentationen (BR) 4. oktober 2012) (Socialdemokraterne (A), Det Radikale Venstre (B), Socialistisk Folkeparti (F), Liberal Alliance (I) og Enhedslisten (Ø)). Domea København har søgt om støtte til et energidemonstrationsprojekt, der har som mål at nedbringe energiforbruget og samtidig optimere indeklimaet i tre almene boligforeninger. Borgerrepræsentationen bedes tage stilling til støtte til det konkrete projekt.

Løsning

De 25 mio. kr. afsat i Budget 2013 er målrettet demonstrationsprojekter til energioptimering i den almene sektor og kan ansøges af de almene boligorganisationer. Det overordnede formål med projekterne er at fremme løsninger til energioptimering, der kan anvendes bredt i den almene sektor. En øget energioptimering af boligerne skal bidrage til, at boligerne bliver fremtidssikrede, sunde og driftsøkonomiske.

I etageejendomme udarbejdes i dag et individuelt varmeregnskab, der fordeler varmeforbrugsudgifter til de enkelte boligenheder.

Den nuværende opgørelsesmåde giver ikke beboerne information og viden, som kan påvirke en positiv energiadfærd. Erfaringerne er desuden, at et manglende kendskab til lejlighedens indeklima kan medføre, at beboerne undgår udluftning og dermed forringer lejlighedens indeklima og energiforbrug.

Under titlen: ”Dynamisk varmeregnskab med fokus på indeklima, effektivitet og beboeradfærd” ansøger Domea København om støtte til et energidemonstrationsprojekt i tre almene boligafdelinger på i alt 299 lejemål. Projektet vil:

  1. Nedbringe ressourceforbruget og samtidig optimere indeklimaet.
  2. Påvirke beboerne til at udvise en hensigtsmæssig energi- og indeklimaadfærd, hvor der opnås den rette balance mellem energiforbrug og udluftning.
  3. Etablere effektiv og billig administration af individuelle fordelingsregnskaber.

I projektet vil beboerne blive varmeafregnet med udgangspunkt i boligens indeklima. Boligerne forsynes med individuelle specialudviklede målere, der kan bestemme graden af opvarmning og ventilation. Nærmere bestemt en kombination af temperatur, CO2-niveau og luftfugtighed.

Der gives løbende information til beboerne, der derved i højere grad kan tilpasse fornuftig adfærd baseret på den øgede information, om frisk luft (CO2, luftfugtighed o.lign.), temperatur og deres indbyrdes afhængighed.

Den nye metode kan umiddelbart udbredes i den almene sektor og til resten af boligsektoren i København.

Projektet skal forsøges gennemført i hhv. en ældre ejendom, en nyrenoveret ejendom og i et nybyggeri. Idet projektet omfatter tre forskellige afdelinger, er der mulighed for at afprøve tre forskellige koncepter af den nye metode. Dette udvider mulighederne for udbredelse af konceptet.

Effekten af demonstrationsprojektet vurderes ud fra konkrete målinger. Det traditionelle fordelingsregnskab og det dynamiske fordelingsregnskab sammenlignes. Derudover gennemføres en interviewundersøgelse, hvor forventninger og faktiske oplevelser registreres. Effekten evalueres og resultaterne formidles i en rapport og ved seminarer overfor relevante målgrupper.

Projektet vil gå i dialog med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Energistyrelsen for at få dispensation til at gennemføre dynamiske varmeregnskaber. Ministeriet har udvist stor interesse for projektet og har i ”Rapport fra arbejdsgruppe om finansiering, effektiv drift og huslejefastsættelse i den almene boligsektor” anbefalet videre arbejde med dynamisk varmeregnskab. Hvis Domea København mod forventning ikke får en dispensation, kan projektet dog godt gennemføres. I så fald vil det traditionelle varmeregnskab fortsat anvendes til afregning, mens der etableres et andet økonomisk incitament, så beboerne kan agere efter det dynamiske varmeregnskab.

Resultater fra projektet vil indgå i det videre arbejde med en effektiv drift af den almene boligsektor. Det er målet, at forsøget vil skabe både en lavere varmeregning og en bedre bokomfort. Metoden er desuden i høj grad skalèrbar.

Økonomi

Det samlede projektbudget udgør:          5.577.319 kr.

Domea Københavns egenfinansiering:     2.039.771 kr.

Københavns Kommunes tilskudspulje:    3.537.548 kr.

Af bevillingen på de 25 mio. kr. fra Budget 2013 (Æ9) vedr. Grønt energiforbrug er der tidligere blevet frigivet:
  • 1,75 mio. kr. til et energimæssigt og arkitektonisk fyrtårnsprojekt inden for nybyggeri. 
    Bevillingen blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 25. april 2013. 
  • 14,81 mio. kr. til støtte til seks projekter, særskilt monitorering, ansættelse af projektleder samt udvikling af nye projekter.
    Bevillingen blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 6. februar 2014. To af projekterne er ikke blevet realiseret. Af den oprindelige pulje på 25 mio. kr. er der således 11,67 mio. kr. til støtte til nye projekter.

Af de resterende 11,67 mio. kr. indstilles, at 3,538 mio. kr. skal frigives til projektet ’Dynamisk varmeregnskab med fokus på indeklima, effektivitet og beboeradfærd’ jf. nedenstående tabel.

 Der forventes en løbende søgning til puljen for demonstrationsprojekter til energioptimering, hvorved de resterende midler kan frigives i løbet af 2015.  

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2015 p/l)

År 2015

I alt

TMU

Dynamisk varmeregnskab med fokus på indeklima, effektivitet og beboeradfærd

3400 Ordinær anlæg

0.25.10.3

3.538

3.538

I alt

-

-

-

3.538

3.538


De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2015 p/l)

2015

I alt

Ekstern rådgivning

                                  1.601

                                  1.601

Interne udgifter

                                       0

                                       0

Anlæg af projektet

                                  1.937

                                  1.937

I alt

                                 3.538

                                 3.538

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen meddele tilsagn til Domea København. Tilsagnet vil være betinget af godkendelse i organisationsbestyrelsen og afdelingsbestyrelserne.

Når projektet er godkendt i boligafdelingerne, skal det videreudvikles, færdigprojekteres og udføres.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil betinge sig en udførlig afrapportering af projektet, så erfaringer og løsninger fra demonstrationsprojektet bliver bredt kommunikeret. 



Pernille Andersen                                            /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 3,538 mio. kr. til at støtte demonstrationsprojektet ’Dynamisk varmeregnskab med fokus på indeklima, effektivitet og beboeradfærd’. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2015 jf. økonomiafsnittet. Anlægsbevillingen er finansieret af de midler, der blev afsat i Budget 2013 (Æ9) til ”Grønt energiforbrug”.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. april 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ti stemmer mod en.

For stemte: A, B, F, I, V og Ø.
Imod stemte: C.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der med indstillingen resterer 8,1 mio. kr. i puljen afsat til Grønt Energiforbrug i Budget 2013.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V, O og I.

Imod stemte: C.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. maj 2015

 

Indstillingen blev godkendt med 46 stemmer imod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, I, O, V og Ø.

Imod stemte: C.

 

 

 

Til top