Mødedato: 28.04.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ændringer i vedtægterne for Københavns Kommunes ældreråd

Se alle bilag
Der skal godkendes ændringer i Ældrerådets vedtægter efter endt høring.

Indstilling

Indstilling om ,

  1. at vedtægtsændringer for Københavns Kommunes Ældreråd godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Problemstilling

Ældrerådet har foreslået Sundheds- og Omsorgsborgmesteren, at der i forbindelse med valg til Ældrerådet i Københavns Kommune foretages to vedtægtsændringer vedrørende opstillingsmetode og rådets samarbejde med Borgerrepræsentationens stående udvalg.

På møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 10. december 2015 godkendte udvalget, at de forslåede vedtægtsændringer sendtes i høring blandt de stående udvalg og lokaludvalg. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremsætter nu et revideret forslag til vedtægtsændringer efter endt høring med henblik på, at sagen anbefales til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Løsning

Ældrerådet har fremsat ønske om, at der foretages to vedtægtsændringer vedrørende dels opstillingsmetoden og dels samarbejdet med de stående udvalg. Forvaltningen indstiller, at ændringsforslaget vedrørende opstillingsmetoden imødekommes, således at kandidater til Ældrerådet ikke længere opstilles og udpeges med reference til deres bydel/lokaludvalgsområde, men vælges af og blandt borgere over 60 år i hele København. Ændringsforslaget vedrørende hyppigere mødefrekvens med de stående udvalg anbefales ikke vedtaget.

Forslag til vedtægter for Københavns Kommunes Ældreråd er vedhæftet som bilag 1.

Ældrerådets forslag til vedtægtsændringer har været i høring i de stående udvalg samt i lokaludvalgene. De indkomne høringssvar er vedlagt som bilag 2.

Opstillingsmetode

Ældrerådet foreslår, at vedtægterne ændres, således at kandidater til Ældrerådet opstiller for hele København, og at de 25 pladser i Ældrerådet tildeles de 25 kandidater, der har opnået flest stemmer ved ældrerådsvalget. Dette ændringsforslag er efter Ældrerådets vurdering en logisk konsekvens af, at Ældrerådet siden 2013 har været et bydækkende råd, der arbejder med ældrepolitiske tiltag på byniveau og med problemstillinger af generel eller principiel interesse for ældre borgere i hele byen. Som et bydækkende råd søger Ældrerådet at repræsentere ældre borgere i hele København, uanset hvor i byen rådsmedlemmerne bor. Ændringsforslaget indebærer, at kandidater til Ældrerådet ikke længere opstiller og udpeges med reference til deres bydel/lokaludvalgsområde, men vælges af og blandt borgere over 60 år i hele København.

De indkomne høringssvar fra Københavns Kommunes Lokaludvalg er generelt imod denne ændring. Dette skyldes dels, at det forventes at gøre det vanskeligere for de mindre lokalområder at opnå repræsentation og dels, at det vil gøre rekrutteringen til Ældrerådet vanskeligere, hvis kandidaterne skal konkurrere i et bydækkende valg. Flere høringssvar tilkendegiver dog samtidig, at disse problemer også gør sig gældende i dag under de nuværende regler. Forvaltningen støtter Ældrerådets forslag og deler den opfattelse, at en ændring af opstillingsreglerne vil understøtte intentionen om et bydækkende Ældreråd, som repræsenterer alle Københavns ældre borgere, som det blev besluttet i 2013. Samtidig anerkender forvaltningen vigtigheden af, at Ældrerådet er bredt sammensat med repræsentanter fra hele byen. Dog synes de nuværende regler heller ikke at have løst denne udfordring. Derfor indstiller forvaltningen, at Ældrerådets eget ønske om nye opstillingsregler imødekommes med forventning om, at det vil styrke det samlede Ældreråd.

For at imødekomme lokaludvalgenes ønsker om at understøtte repræsentation af kandidater fra alle bydele og et styrket lokalt islæt, foreslår forvaltningen, at Ældrerådet følger opfordringen om at styrke samarbejdet med lokaludvalgene både med løbende gensidig orientering om deres respektive arbejde og i forbindelse med rekruttering og valghandling. Det anbefales således, at der tages initiativ til årlige møder mellem Ældreråd og Lokaludvalg med en form og dagsorden, som parterne kan beslutte i enighed.

Styrkelse af samarbejdet med politiske udvalg

Ældrerådet ønsker at styrke samarbejdet med Borgerrepræsentationens stående udvalg, således at rådet mødes mindst en gang årligt med Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, og mindst to gange årligt med Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget. Årsagen til, at rådet ønsker at mødes hyppigere med Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget er, at de to politiske udvalg træffer beslutninger, der vedrører de fleste og svageste ældre borgere i København.   

I de indkomne høringssvar fra henholdsvis Socialudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget gives der udtryk for, at det nuværende samarbejde med Ældrerådet er tilfredsstillende, og at den nuværende mødefrekvens er dækkende. Høringsparterne udtrykker samtidig ønske om et godt samarbejde med Ældrerådet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller på den baggrund ikke til en vedtægtsændring om et styrket samarbejde gennem en hyppigere mødefrekvens, men opfordrer Ældrerådet til at søge foretræde for de stående udvalg i de relevante sager.

Øvrige bemærkninger

Nørrebro lokaludvalg foreslår, at alle stemmeberettigede tildeles tre stemmer, som afgives i prioriteret rækkefølge. Forvaltningen er ikke af den overbevisning, at dette vil styrke chancen for valg blandt kandidater fra mindre lokalområder, men blot tjene til at gøre valghandlingen mere ugennemsigtig.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forslag til vedtægtsændringer behandles i Økonomiudvalget den 12. april og Borgerrepræsentationen den 28. april 2016.

 

Hanne Baastrup                                              /Rikke Blom               

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende vedtægtsændringer for Københavns Kommunes Ældreråd.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 14. marts 2016

Det blev stemt om indstillingen.

For stemte: F, A, B, V, og O (8).

Imod stemte: Ø (2).

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. april 2016

 

Indstillingen blev godkendt med 35 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, O og V.

Imod stemte: Ø.

Til top