Mødedato: 28.04.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udvidelse af betalingsområdet med ny gul zone

Se alle bilag
Der skal tages stilling til etablering og afgrænsning af ny gul zone for betalingsparkering samt frigivelse af anlægsmidler til at etablere betalingszonen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 16,0 mio. kr. til etablering af en ny gul zone med betalingsparkering. De 16,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt 6,4 mio. kr. i 2016 og 9,6 mio. kr. i 2017, jf. Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til nedskrivning af indtægtsbudgettet i 2017 som følge af senere ibrugtagning af den gule betalingszone, samt til dækning af merudgifterne til at varetage den kommunale drift på de private fællesveje, vil indtægtstabet og merudgifterne blive dækket inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 1. oktober 2015 Budgettet for 2016 (A, B, C, F, I, O og V). Her er der afsat midler til en udvidelse af betalingsområdet med en gul zone, der dækker Ydre Østerbro og Ydre Nørrebro samt dele af Valby, da disse områder er præget af høje belægningsprocenter mht. parkering. Teknik- og Miljøforvaltningen blev desuden bedt om at kvalificere zonens afgrænsning.

I København er udgangspunktet for at indføre betalingsparkering, at det har et trængselsreducerende sigte. Formålet med udvidelsen af betalingsområdet er ligeledes at skabe bedre parkeringsforhold for beboere, da det vil være med til at mindske indpendlingen i bil. Desuden understøtter det grøn mobilitet og fremkommelighed.

Løsning

Forvaltningen har i nærværende indstilling kvalificeret områderne, og forslag til endelig afgrænsning af zonerne er illustreret i bilag 1 og bilag 2, suppleret med forklaringer på ydre afgrænsninger og håndtering af eventuelle randzoner. I forhold til materialet i budgetforhandlingerne er zonerne udelukkende revideret med én konkret ændring, som beskrevet herunder. Dels for at håndtere risici for randzoner med utilsigtet udefrakommende parkering dels for at sikre, at beboere i videst muligt omfang kan parkere i boligens nærområde.

Forvaltningen har taget udgangspunkt i at skabe sammenhængende zoner i umiddelbar forlængelse af det eksisterende betalingsområde. Dette for at øge gennemskueligheden i de gældende betalingsordninger for parkering og undgå betalingsfrie lommer inden for zonen.

Ydre afgrænsning - gul zone Valby

Afgrænsningen for gul zone Valby ligger langs de trafikale hovedårer, de naturlige grænser skabt af banelegemet og kommunegrænsen til Frederiksberg. Se bilag 1 for den konkrete afgrænsning.

Af bilaget fremgår det, at Carlsberg Byen er placeret i yderkanten af den foreslåede gul zone Valby på grænsen til den eksisterende blå zone. En inkludering af området i gul zone ville således skabe et geografisk sammenhængende betalingsområde.

Carlsberg Byen er dog udlagt til byudviklingsområde, hvor der jf. lokalplan nr. 432 vil blive etableret parkering i konstruktion på privatretligt grundlag med brugerbetaling. Der vil ikke blive tilgængelig parkeringskapacitet på offentligretligt grundlag i området, og da der ikke tilgængelig parkering, som kan anvendes af Carlsberg Byens beboere eller zonens øvrige beboere med beboerlicens, er der ikke basis for at indføre kommunal betalingsparkering.

Inkluderes Carlsberg Byen i gul zone, øger det derimod risikoen for, at Carlsberg Byens beboere vil søge parkering i de omkringliggende områder i gul zone frem for at benytte den tiltænkte private parkeringskapacitet. Det vil skabe øget pres på parkering for beboerne i øvrige gul zone.

Med udgangspunkt i ovenstående trafikale hensyn, anbefaler forvaltningen, at Carlsberg Byen ikke medtages i gul zone, der stadig kan etableres som en sammenhængende zone med forbindelse til den eksisterende blå zone.

Ydre afgrænsning af gul zone Østerbro og Nørrebro

Som beskrevet i bilag 2, afgrænses zonen af blå zone i syd og Ringbanen i nord, hvilket også er med til at begrænse randzoneproblematikker.

Østre Gasværksgrunden udgør et område, hvor der forventes at blive etableret parkering efter samme forhold som i Carlsberg Byen, men lokalplanen er endnu under udarbejdelse. Ved lokalplanens vedtagelse træffes der beslutning om, hvilken tilgængelig parkeringskapacitet, der skal etableres i området.

Det rejser et behov for en politisk drøftelse af, og principbeslutning om, etablering af betalingsparkering i mindre områder, hvor der stilles krav om etablering af parkering i konstruktion, samt hvor der bliver ingen eller begrænset parkering, som kan reguleres på offentligretligt grundlag. Der vil i forbindelse med Parkering 2016 blive udarbejdet et oplæg til drøftelse.

Det anbefales, at Østre Gasværksgrunden inkluderes i gul zone, men med forbehold for den besluttede lokalplan og ovenstående principbeslutning.

Den endelige afgrænsning vil ikke reducere projektets anlægs- og driftsbudget, da det kun marginalt reducerer antallet af private fællesveje, der skal overtages for at etablere betalingsparkering, som er projektets største udgift.

Tidsplan og proces for etablering

For at etablere ny gul zone skal de private fællesveje, i de tre afgrænsede områder, overtages til offentlig vej. Se særskilt indstilling ’Bemyndigelse til overtagelse af private fællesveje i gul zone’.

Forvaltningen anbefaler, at de private fællesveje overtages til kommunal vej pr. 1. januar 2017. Herefter overgår ansvaret for drift af de overtagne veje til Københavns Kommune.

Hvis betalingszonen skal træde i kraft 1. januar 2017, som beskrevet i aftaleteksten for Budget 2016, afføder det et behov for midler til kommunal drift af de overtagne veje i 2016. Udgiften hertil vil være ca. 2,9 mio. kr. (oktober - december 2016).

Det anbefales, at hele gul zone efterfølgende ibrugtages pr. 1. marts 2017.

Forud for ibrugtagning skal borgere i de enkelte bydele ansøge om beboerlicenser og købe andre parkeringsprodukter. Der vil blive mulighed for at købe produkterne i god tid før ibrugtagning for at sikre god service og rettidig behandling af borgernes ansøgninger.

Der igangsættes en tidlig og målrettet kommunikationsindsats, om den samlede proces for overtagelse af de private fællesveje, og implementering af betalingszonen i de enkelte områder. Informationen formidles via lokaludvalgene, borgermøder, lokale medier samt kommunens interne og eksterne kommunikationskanaler. De berørte borgere vil modtage e-brev eller post med dato for ibrugtagning i deres område. Øvrige borgere i København, samt pendlere, vil blive informeret via lokale og nationale medier inkl. kommunens eksterne medier. Derudover vil det i byrummet tydeligt fremgå, hvornår betalingsparkering ibrugtages i områderne.

Den samlede kommunikations- og tidsplan for etablering af gul zone fremgår af bilag 3.

Økonomi

I Budget 2016 (Æ53) (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 19,0 mio. kr. (2016 p/l) til etablering af en ny gul betalingszone. Heraf blev 3,0 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet. Med denne indstilling skal de resterende 16,0 mio. kr. (2016 p/l) frigives. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. nedenstående tabel 1.

Tabel 1: Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2016 p/l)

År 2016

År 2017

TMU

Etablering af en ny zone med betalingsparkering

3400 -Ordinær anlæg

2.22.07.3

6.400

9.550

I alt

 

 

 

6.400

9.550

 

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af nedenstående tabel 2.

Tabel 2: Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2016 p/l)  

År 2016

År 2017

I alt

Ekstern rådgivning

1.750

7.050

8.850

Interne udgifter

150

1.800

4950

Anlæg af projektet

4.500

700

5.200

I alt

6.400

9.550

15.950

Der er i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2016 budgetteret med, at indførelse af betalingsparkering i ny gul zone vil medføre en indtægt på 61 mio. kr. i 2017 og frem. Indtægten for 2017 er på baggrund af forslag til ibrugtagning budgetteret til 51 mio. kr. Teknik- og Miljøforvaltningen vil derfor indstille, at indtægtsbudgettet nedskrives med 10,0 mio. kr. i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2017.

Der er ligeledes med beslutningen af Budget 2016 afsat driftsmidler til projektet på 9,9 mio. kr. fra 2017 og frem. Der er dog identificeret et behov på 13,2 mio. kr. årligt til at varetage den kommunale drift på de 37 km. private fællesveje, der skal overtages for at etablere den besluttede udvidelse af betalingsområdet. Teknik- og Miljøforvaltning vil søge at dække differencen i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2017. Såfremt der ikke afsættes midler hertil i forbindelse med Budget 2017, vil driftsopgaven skulle løses indenfor den eksisterende budgetramme.

Videre proces

Tidsplanen for etablering af gul zone igangsættes som skitseret i bilag 3.

Zonens endelige afgrænsning er med forbehold for fremtidig principbeslutning om betalingsparkering i byområder, hvor der ikke etableres parkering, som kan reguleres på offentligretligt grundlag (Østre Gasværksgrunden).

 

 

Pernille Andersen                /Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at en ny gul zone med betalingsparkering etableres 1. marts 2017 jf. nedenstående proces,
  2. at ny gul zone afgrænses som illustreret i bilag 1 og bilag 2.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

3. at der frigives en anlægsbevilling på 16,0 mio. kr. til etablering af en ny gul zone med betalingsparkering. De 16,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt 6,4 mio. kr. i 2016 og 9,6 mio. kr. i 2017 jf. Økonomiafsnittet.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. februar 2016

1. og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning
3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi så gerne, at lokaludvalgene havde været inddraget i kvalificering af den gule zones konkrete afgrænsning efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af udvidelse af betalingsområdet i Budget 2016”.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til nedskrivning af indtægtsbudgettet i 2017 som følge af senere ibrugtagning af den gule betalingszone, samt til dækning af merudgifterne til at varetage den kommunale drift på de private fællesveje, vil indtægtstabet og merudgifterne blive dækket inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Forligspartierne bag Budget 2016 opfordrer Teknik- og Miljøforvaltningen til at fremlægge status for implementeringen af de øvrige dele af parkeringspakken fra Budget 2016 for budgetpartierne, og til at Borgerrepræsentationens behandling af nærværende sag afventer en sådan status.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. april 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top