Mødedato: 28.02.2002, kl. 17:30

Forslag til stambusnet

Forslag til stambusnet

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 28. februar 2002

 

BR 116/02

Forslag til stambusnet

Forslag til stambusnet

Indstilling om, at det i indstillingen optrykte brev med Kommunens kommentarer til HURs planer om gennemførelse af stambusplanen fremsendes til HUR med følgende tilføjelse (i kursiv) til afsnittet "Ad. 5. Ændringer i S-busbetjeningen", sidste punktum:

"Kommunen kan i den sammenhæng støtte, at 650S søges opretholdt gennem en ny indføring i SV-kvarteret og at 250S bibeholdes på Amager medmindre passagerudviklingen dokumenterer, at behovet for ruterne er bortfaldet", idet der gøres opmærksom på, at det indgår som en forudsætning i Budget 2002 for Hovedstadens Udviklingsråd, som blev vedtaget af Rådet den 7. september 2001, at der sker en reduktion i busdriften i forbindelse med metroens åbning med 190.000 bustimer årligt fra 2003."

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at nedenstående brev med Kommunens kommentarer til HURs planer om gennemførelse af stambusplanen fremsendes til HUR

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 16. januar 2002

Anbefalet med følgende tilføjelse (i kursiv) til afsnittet "Ad. 5. Ændringer i S-busbetjeningen", sidste punktum:

"Kommunen kan i den sammenhæng støtte, at 650S søges opretholdt gennem en ny indføring i SV-kvarteret og at 250S bibeholdes på Amager medmindre passagerudviklingen dokumenterer, at behovet for ruterne er bortfaldet".

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag oversendes til Borgerrepræsentationen, idet der gøres opmærksom på, at det indgår som en forudsætning i Budget 2002 for Hovedstadens Udviklingsråd, som blev vedtaget af Rådet den 7. september 2001, at der sker en reduktion i busdriften i forbindelse med metroens åbning med 190.000 bustimer årligt fra 2003."

Økonomiudvalgets beslutning den 5. februar 2002

Anbefalet.

 

 

RESUME

Bygge og Teknikudvalget har behandlet HURs forslag til stambusnet – først på et temamøde den 22. august 2001 og dernæst ved behandling af udvalgets vedtagelse af udkast til Københavns Kommunes høringssvar den 29. august 2001. Høringssvaret blev tiltrådt i Borgerrepræsentationen den 20. september 2001.

Efterfølgende har HURs trafikudvalg vedtaget "at stambusnettet er grundlag for det videre arbejde, og at tillæg 2 til kollektiv trafikplan 1998 om stambusnettet godkendes som hovedretningslinien for den videre planlægning i samarbejde med enhederne med den ændring, at afsnittet om tidsplanen udgår".

Bygge- og Teknikforvaltningen har herefter haft en række drøftelser med HURs administration om stambusnettets gennemførelse. Forvaltningen fremlægger i den forbindelse vedlagte udkast til brev med Københavns Kommunes kommentarer.

SAGSBESKRIVELSE

Udkast til brev

"Hovedstadens Udviklingsråd
Gl. Køge Landevej 3
2500 Valby

Att.: Trafikudvalget

Københavns Kommunes kommentarer til HURs forslag til gennemførelse af forslaget til stambusplanen

Borgerrepræsentationen har behandlet gennemførelsen af forslaget til stambusplan på sit møde den xx.xx. 2002 med særlig vægt på følgende hovedpunkter:

  1. Stambusplanen planlægges gennemført i 3 etaper samtidig med åbning af metroens 3 etaper oktober 2002, maj 2003 og december 2003 med en første etape omfattende de 2 radiale linier mellem Amager og Nørrebro/Frederiksberg, en anden etape omfattende de 2 øvrige radiallinier og en 3. etape omfattende de 2 ringlinier.
  2. Busdriften reduceres i forbindelse med metroens åbning med 190.000 bustimer om året. Dog sker der ingen reduktion i forbindelse med åbning af metroens 1. etape.
  3. Som grundlag for sammenbindingen af de radiale stambuslinier er der primært lagt vægt på at kendte rejsemønstre ikke brydes og at sammenbindingen sker mellem linier med nogenlunde ens driftsomfang
  4. Den fremtidige fordeling af busdriften vil være ca. 15 % på S-busnettet, ca. 35 % på stambusnettet og ca. 50 % på de øvrige buslinier.
  5. Foreslåede ændringer af S-busbetjeningen
  6. Muligheden af at lade ind- og udstigning være tilladt ad alle døre i dagtimerne.

Københavns Kommunes konkrete bemærkninger til ovennævnte punkter er følgende:

Ad 1. Etapedeling

Københavns Kommune kan tiltræde det skitserede forslag til etapedeling, dog med den bemærkning, at forslaget vurderes som tidsmæssigt meget stramt og at etapedelingen bør overvejes på ny på grundlag af de erfaringer, der indhøstes i forbindelse med gennemførelse af første etape.

Ad 2. Reduktion af antal bustimer

Københavns Kommune er enig i, at der ikke skal ske nogen reduktion i det samlede antal bustimer i forbindelse med åbningen af første etape. I forbindelse med den nævnte reduktion på i alt 190.000 bustimer, når den samlede stambusplan er etableret, finder Kommunen, at fastlæggelse af en eventuel reduktion bør afvente konkrete erfaringer. Kommunen finder, at der som udgangspunkt ikke bør ske nogen reduktion i antallet af bustimer, idet der ud fra en helhedsbetragtning er behov for en styrkelse af den kollektive trafik i regionen.

Ad 3. Sammenbinding af de radiale stambuslinier

Københavns Kommune kan tiltræde det skitserede forslag, men finder dog, at man ikke alene bør lægge vægt på de kendte rejsemønstre, men også inddrage behov, der måske i dag er uopfyldt. På længere sigt vil der muligvis skulle ske så store ændringer i den samlede kollektive trafikbetjening, f.eks. gennem etablering af en 4. metroetape, at den samlede struktur bør overvejes fra grunden.

Ad 4. Den fremtidige fordeling af bustimerne på nettyper

Kommunen finder, at den endelige koncentration af driften på stambuslinier og deraf følgende udtynding af de lokale buslinier bør fastlægges på baggrund af de konkrete erfaringer og befolkningens reaktioner.

Ad 5. Ændringer i S-busbetjeningen

Kommunen ønsker at fastholde de tidligere fremførte synspunkter om, at den endelige vurdering af udtyndingen af S-busnettet bør afvente evalueringen af første etapes gennemførelse. Kommunen kan i den sammenhæng støtte, at 650S søges opretholdt gennem en ny indføring i SV- kvarteret og at 250S bibeholdes på Amager i første etape.

Ad 6. Ind- og udstigning af alle døre i dagtimerne

Københavns Kommune finder, at man bør benytte lejligheden til at gennemføre denne serviceforbedring i forbindelse med etablering af stambusnettet. Efter Kommunens opfattelse vil dette forstærke indtrykket af, at stambuslinierne er et højklasset busprodukt. Derudover vil der kunne indhøstes ny viden om fri ind- og udstigning, som muligvis vil kunne begrunde, at dette indføres generelt på alle buslinier.

Med venlig hilsen

Søren Pind"

BILAG VEDLAGT

Notat til Københavns Kommune, Bygge- og Teknikforvaltningen, fra HUR vedrørende: "Forslag til Stambusnet, Københavns Kommune"

Ole Bach

Til top