Mødedato: 28.01.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 464 - "Kraftværkshalvøen", Amager Øst

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 464 ”Kraftværkshalvøen” i høring. Forslaget vil muliggøre opførelse af en ny kraftværksblok til biobrændsel.

Indstilling

Indstilling om,

1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 464 ”Kraftværkshalvøen” (bilag 1) med miljørapport (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

Problemstilling

HOFOR Energiproduktion A/S ønsker at opføre en ny blok på Amagerværket med henblik på at øge forsyningssikkerheden og overgå fra kulfyret til bæredygtigt brændsel i form af biomasse. Teknik- og Miljøudvalget er orienteret herom notat af 9. marts 2015.

Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 464 ”Kraftværkshalvøen”, der fastlægger ejendommen til tekniske anlæg, hvor der bl.a. kan opføres forsyningsanlæg, hvortil der af hensyn til forebyggelse af forureningen stilles særlige beliggenhedskrav. Det fremgår af lokalplanen, at store nyanlæg forudsætter tilvejebringelse af supplerende lokalplan.

Opførelsen af en ny kraftværksblok forudsætter således et tillæg til lokalplanen. Derudover skal der udarbejdes en VVM-redegørelse og miljøgodkendelse samt miljøvurdering efter lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Løsning

HOFOR Energiproduktion A/S har siden den 1. januar 2014 ejet Amagerværket. Selskabet har Københavns Kommune som eneejer. HOFOR Holding A/S’s bestyrelse har den 9. december 2014 godkendt, at HOFOR i perioden frem til endelig investeringsbeslutning, medio 2016, igangsætter det nødvendige arbejde for etablering af ny kraftværksblok. TMU er orienteret herom ved notat af 9. marts 2015.

Borgerrepræsentationen behandlede den 17. juni 2015 fortrolig sag Mandat til HOFOR vedrørende bygning af BIO4 på Amagerværket.

HOFOR ønsker at etablere en ny træflisfyret kraftværksblok (AMV4) på Amagerværket for at omlægge værket fra kul til bæredygtig biomasse. AMV4 skal bidrage afgørende til Københavns Kommunes ambition om i 2025 at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. HOFOR udskrev i marts 2015 en indbudt arkitektkonkurrence om en helhedsplan og et arkitektonisk koncept for den nye blok, der forventes at gå i drift i 2020.

Lokalplantillægget fastlægger i overensstemmelse med ovenstående bestemmelser placering af den 200 m lange og op til 85 m høje kraftværksblok. Højden fastsættes under hensyntagen til det tekniske anlæg. Bygningen omsluttes af et åbent og transparent lag af træstammer, der henviser til anvendelse af biomasse, mens den bagvedliggende facade udføres i gyldne elementer, som i farvetonen bidrager til at forstærke det arkitektoniske udtryk. Kedelhuset fremtræder synligt over træfacaden. Der er indarbejdet bestemmelser om offentlig tilgængelighed til bastion og udsigtsplatform. Det nye AMV4 vil tilslutte sig det eksisterende værk og Amager Ressourcecenter, som markante bygningsværker i København. 

Inden for den gældende lokalplan etableres kranspor på sydkajen, så flere skibe kan ligge ved kaj samtidigt og lossekapaciteten opgraderes. Det planlægges at etablere to nye kraner til losning af flis. Kulbåndet vil blive erstattet af et flisbånd. De eksisterende anlæg til forsyning af AMV1 med træpiller forbliver uændrede. Der planlægges to overdækkede lagre konstrueret med naturligt luftskifte samt et oplag med hele stammer og et anlæg til flisning.

Der henvises i øvrigt til bilag 3 Faktaark.

Byliv
Det vil blive muligt for offentligheden at komme helt tæt på AMV4, idet der langs hele den nye bloks nordside vil blive etableres en hævet offentlig promenade med transparente facader med mulighed for kik til produktionen. En trappe fører op til en udsigtsplatform, hvorfra det er muligt at få indblik i produktionen af bæredygtig el og energi og udsigt over byen.

Parkering
Parkeringskravet i forslag til Kommuneplan 2015 er højst 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal. Ved byggeri til offentlige og almene formål fastsættes parkeringsdækningen efter en konkret vurdering af anvendelse og beliggenhed i byen, antal ansatte og besøgende. På den baggrund fastholdes parkeringsdækningen i lokalplan nr. 464, som er i størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 200 m2 bebygget areal. Derudover skal der etableres mindst 10 parkeringspladser til besøgende til udsigtsplatformen mv. Kravet til cykelparkering i lokalplan nr. 464 fastholdes ligeledes til mindst 1 plads pr. 200 m2 bebygget areal samt 10 pladser til besøgende til udsigtsplatformen mv.

 Forvaltningen har i dialog med HOFOR foretaget en konkret vurdering af parkeringsbehovet. Det har i den forbindelse indgået, at der vil være mulighed for dobbeltudnyttelse af parkeringspladser – til personale i løbet af dagen og til besøgende udenfor almindelig arbejdstid.

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til lokalplantillæg, herunder af Amager Øst Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende synspunkter har været fremført af lokaludvalget: 

  1. Lokaludvalget forudsætter, at Københavns Kommune arbejder for at spare på energien og støtte øget brug af vedvarende energikilder og opfordrer til udvidelse af eksisterende forsøg med geotermi samt øget brug af solvarme og varmepumper i den københavnske energiforsyning.Kommunen bør være opmærksom på, at brugen af bioenergi kun ”på papiret” er CO2-neutralt. Kun hvis det sikres, at den udledte CO2 fra biomassen kompenseres 1:1 årligt, kan der tales om CO2-neutralitet. Kommunen bør, i det omfang der anvendes bioenergi, opgøre en reel årlig nettoudledning af CO2.
  2. Lokaludvalget har efterspurgt mere udførligt materiale om indkøbet af træ på en bæredygtig måde uden at have modtaget svar.

Forvaltningens bemærkninger

  1. HOFOR vil ved indkøb af biomasse systematisk stille krav, som sikrer en bæredygtig skovdrift, beskytter biodiversitet og sikrer ordnede sociale forhold. HOFOR og DONG Energy har tilsluttet sig to initiativer, som indebærer krav til biomassen. Ved indkøb af biomasse stiller selskaberne dels krav til CO2-besparelse, dels krav som sikrer jord-, luft- og vandkvalitet, undgår konkurrence med fødevareproduktion, beskytter biodiversitet og sikrer ordnede sociale forhold. Forvaltningen tager bemærkningerne til efterretning og vil videreformidle udvalgets bemærkninger til HOFOR.
  2. Yderligere uddybning af spørgsmål om den anvendte biomasses bæredygtighed vil indgå i VVM-redegørelsen, der udarbejdes af Miljøstyrelsen. Forvaltningen vil sørge for, at Lokaludvalget modtager VVM-redegørelsen og dermed får besvaret deres spørgsmål.

Miljøvurdering og VVM
Forvaltningen har i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer udarbejdet en miljørapport, idet der er tale om et kraftværk, som forventes at have en væsentlig indvirkning på miljøet. Miljørapporten er vedlagt som bilag 2, og vil blive sendt i høring sammen med planforslagene.

Miljøstyrelsen er ansvarlig VVM-myndighed. Styrelsens arbejde med VVM-redegørelsen og miljøgodkendelse vil ske sideløbende med lokalplanudarbejdelsen. Forvaltningen forventer at holde et fælles borgermøde med Miljøstyrelsen om lokalplanforslaget og VVM-redegørelse med forslag til miljøgodkendelse primo 2016.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget og miljørapport i høring i 8 uger.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen juni måned 2016

         Pernille Andersen

                                                                  / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 464 ”Kraftværkshalvøen” (bilag 1) med miljørapport (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. januar 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Der blev fastsat frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 1. februar 2016, kl. 12.00.

Til top