Mødedato: 28.01.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forbedring af lege- og opholdsmuligheder i Alsgade og Angelgade på Vesterbro

Se alle bilag
Med henblik på at forbedre lege- og opholdsmuligheder, skal der tages stilling til nedlæggelse af seks parkeringspladser i Alsgadekvarteret på Vesterbro.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at seks parkeringspladser nedlægges i blå betalingszone; tre i Alsgade og tre i Angelgade, jf. bilag 1, 3A, 3B og 5. Det forventede indtægtstab på 0,03 mio. kr. i alt pr. år søges finansieret i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2017.

Det forudsættes, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til dækning af indtægtstabet, som følge af parkeringsnedlæggelser, vil indtægtstabet blive dækket indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Områdefornyelsen Centrale Vesterbro gennemfører med udgangspunkt i Kvarterplanen konkrete projekter i lokalområdet. Kvarterplanen er godkendt i Borgerrepræsentationen den 26. januar 2012. Områdefornyelsens styregruppe har prioriteret midler til et projekt i Alsgadekvarteret for at forbedre lege- og opholdsmuligheder i kvarteret, jf. bilag 4.

Løsning

Alsgadekvarteret er præget af gennemkørende trafik, ligesom der er en mangel på arealer, der kan fungere som samlingspunkter for områdets beboere, skoleeleverne på Vesterbro Ny Skole og brugerne af Vesterbro Svømmehal. Der er anlagt skråparkering i hele Alsgadekvarteret, hvilket giver mulighed for at udnytte hjørnearealer og andre steder med uudnyttede kvadratmeter i kvarteret.

Områdefornyelsen har derfor i samarbejde med beboerne og repræsentanter fra lokaludvalget, skolen og svømmehallen, udarbejdet et forslag til etablering af byrum i Alsgadekvarteret, som imødekommer disse behov og giver flere muligheder for leg og ophold i kvarteret.

Forslaget vil bidrage til opfyldelse af kvarterplanens målsætninger om, at inddrage børn og unge i udviklingen af eget byområde, samt at aktivere ubrugte gadehjørner og gøre dem til lokale mødesteder med mulighed for ophold og leg for kvarterets børn og voksne. Fremkommenligheden opleves af områdets fodgængere som god med brede fortove og fin sigtbarhed. Dette søges bevaret i forslaget, der ikke vil have konsekvenser for cyklister og bilisters fremkommelighed.

Forslaget er koncentreret om to arealer i kvarteret, hvor der nedlægges parkeringspladser og indføres aflæsningspladser; byrummet ved Alsgade/Slesviggade og byrummet ved Angelgade, jf. bilag 1, 3A og 3B.

Byrummet ved Alsgade/Slesvigsgade

Arealet på hjørnet af Alsgade/Slesvigsgade mod Vesterbro Ny Skole har stået ubenyttet hen, indtil skolen i sommeren 2015 åbnede skolegården ud mod fortovsarealet som et midlertidigt byrumsforsøg. Skolens hegn mod hjørnet blev i samarbejde med områdefornyelsen fjernet og erstattet af et midlertidigt opholds- og klatremøbel.

Områdefornyelsen foreslår, at forsøget permanentgøres og udvides til også at omfatte nedlæggelse af tre fungerende parkeringspladser foran Vesterbro Ny Skole, jf. bilag 2A og 3A. Arealet vil herefter indgå i et byrum, der begrønnes med flere grønne planter og tilføres opholdmøbler og legeredskaber, så det kan fungere som skolegård for eleverne i skoletiden og mødested for beboere efter skoletid.

Det foreslås samtidig, at Alsgade ændres fra en 40 km/t zone til en 30 km/t zone på stykket mellem Slesvigsgade og Ejderstedgade med henblik på, at øge trafiksikkerheden for skolens elever.

Endvidere forslås det, at der etableres aflæsningspladser for skolens elever på fire parkeringspladser i Alsgade ved Vesterbro Ny Skole således, at der er parkeringsforbud i tidsrummet 7:00 til 9:00 og i det øvrige tidsrum er parkering tilladt.

Byrummet ved Angelgade

Arealet foran indgangen til Vesterbro Svømmehal i Angelgade anvendes i dag til cykelparkering og daglig af- og pålæsning af skoleelever, der skal til svømning.

Områdefornyelsen foreslår, at forpladsen ved indgangen udvides og omdannes til et byrum med opholdsmuligheder for svømmehallens brugere og lokale beboere. Det indebærer nedlæggelse af tre parkeringspladser i forlængelse af forpladsen, som det fremgår af bilag 2B og 3B. Hermed skabes plads til byrumsmøbler med mulighed for at sidde eller klatre samt udbygning af cykelparkeringskapaciteten fra 34 til 60 stk. Hermed imødekommes svømmehallens behov for flere cykelparkeringspladser til sine brugere. Muligheden for af- og pålæsning af børnehave- og skolebørn med bus foran svømmehallen udbygges efter svømmehallens ønske.

Bilparkering

Kvarteret er blevet parkeringsoptimeret med skråparkering i forbindelse med parkeringsaftalen i 2011, og der er derfor ikke umiddelbart mulighed for etablering af erstatningspladser i nærheden. I både Angelgade, Alsgade og de omkringliggende gader er belægningsprocenten kl. 12 på 50%, kl. 17 på 63% og kl. 22 på 78% jf. bilag 5.

Samspil med omverdenen

Forslaget til de to byrum har områdefornyelsen udarbejdet på baggrund af fem arbejdsgruppemøder med deltagelse af områdets beboere og repræsentanter fra Vesterbro Lokaludvalg, Vesterbro Ny Skoles bestyrelse og ledelse, Vesterbro Svømmehal og Boligforeningen 3B Bryggergården. På arbejdsgruppemøderne har ovennævnte lokale aktører udpeget de to byrum som primære indsatsområder for områdefornyelsen og efterfølgende arbejdet med at definere hvilke lokale behov og funktioner byrummene skulle dække. Arbejdsgruppen har ligeledes kvalificeret anlægsprogrammet og de foreløbige skitser for de to byrum.

Skolen bakker op om en permanent løsning med åben skolegård. De har haft stor glæde af den ekstra plads i forbindelse med det midlertidige byrum, og udtrykker glæde over, at nabolaget også indtager skolegården efter skoletid. Skolen lægger overfor områdefornyelsen vægt på trafiksikkerhed for skolens elever og udtrykker ønske om aflæsningsplads og 30 km/t zone foran skolen i Alsgade.

Svømmehallen støtter områdefornyelsens forslag om bedre muligheder for ophold og cykelparkering for svømmehallens brugere. Svømmehallen vægter tilgængeligheden for busser med børn til og fra svømmehallen og bakker op om en udbygning af denne funktion.

3B Bryggergården har understreget vigtigheden af mere belysning i projektet, hvilket områdefornyelsen vil arbejde på at imødekomme i den videre planlægning og indenfor projektets økonomi.

Lokaludvalget har seks repræsentanter i områdefornyelsens styregruppe, der har fulgt projektet tæt og bakker op om anlægsprogrammet.

Områdefornyelsen har herudover afholdt fire workshops for kvarterets beboere og institutioner, samt en idéworkshop med skolens elever.

Politiet har godkendt forslagene.

Økonomi

Anlægsbevillingen til de to områdefornyelser på det Centrale Vesterbro blev givet med Borgerrepræsentationens godkendelse af kvarterplanen den 26. januar 2012.

I forbindelse med områdefornyelsens midtvejsstatus omprioriterede områdefornyelsen styregruppen i alt 2,8 mio. kr. til ovenstående projekt i Alsgadekvarteret. Midlerne kom fra de i kvarterplanen definerede projekter Haderslevgade, Vesterfælledvej og Bevtoft Plads. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret herom den 24. juni 2015, jf. bilag 4.

Nedlæggelsen af de i alt seks parkeringspladser i kvarteret medfører et forventet indtægtstab på 0,03 mio. kr. pr. år, der søges finansieret i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2017.

Videre proces

Anlæg forventes udført i perioden maj – august 2016.

 

Pernille Andersen                                 /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at seks parkeringspladser nedlægges i blå betalingszone; tre i Alsgade og tre i Angelgade, jf. bilag 1, 3A, 3B og 5. Det forventede indtægtstab på 0,03 mio. kr. i alt pr. år søges finansieret i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2017.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

2. at fire parkeringspladser i Alsgade etableres som aflæsningspladser med 
    parkeringsforbud i tidsrummet 7:00 til 9:00, jf. bilag 1 og 3A.

3. at Alsgade omdannes fra en 40 km/t zone til en 30 km/t zone mellem 
    Slesvigsgade og Ejderstedgade, jf. bilag 3A.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2015

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag om tilføjelse af et 4. at-punkt:
”Parkeringspladserne i Angelgade reetableres på elbilparkeringspladserne på den anden side af Angelgade.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod otte. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

Indstillingens 1. at blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

Indstillingens 2. at blev godkendt med 11 stemmer mod nul. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, V og Ø.
Imod stemte: Ingen

Indstillingens 3. at blev godkendt med otte stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til dækning af indtægtstabet, som følge af parkeringsnedlæggelser, vil indtægtstabet blive dækket indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. januar 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og F.

Imod stemte: V, O og C.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. januar 2016

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af et 2.

at-punkt:

 

”Parkeringspladserne i Angelgade reetableres på elbilparkeringspladserne på den

anden side af Angelgade.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 35 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F og Ø.

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 42 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: V, C og I.

Til top